ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Practise what you preach”
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1989
ETAIΡΕΙΑ: Atlantic / Megaforce
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Alex Perialas
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ
Chuck Billy – φωνητικά
Alex Skolnick – κιθάρα
Eric Peterson – κιθάρα
Greg Christian – μπάσο
Louie Clemente – drums
Ο αγαπημένος Ινδιάνος και η παρέα του!
Έχοντας πάρει την απαραίτητη φόρα με την κυκλοφορία του “The new order”, αλλά και περιοδεύοντας με ονόματα όπως οι MEGADETH (περιοδεία “So far, so good…” στην Ευρώπη), DEATH ANGEL, HEATHEN, SANCTUARY, OVERKILL, VOIVOD κ.α., αλλά και συμμετέχοντας στην Ευρωπαϊκή Monsters Of Rock περιοδεία (IRON MAIDEN, KISS, ANTHRAX, GREAT WHITE, DAVID LEE ROTH), χωρίς να χάνουν ιδιαίτερο χρόνο, μπαίνουν στο στούντιο και ξεκινάνε να δουλεύουν πάνω στο επόμενο άλμπουμ τους.
1 χρόνο και 3 μήνες λοιπόν μετά το “The new order”, κυκλοφορεί το τρίτο πνευματικό παιδί των TESTAMENT, ονόματι “Practise what you preach” και θα είναι το άλμπουμ που θα τους δώσει τις πρώτες χιτάρες και θα αποτελέσει εφαλτήριο για τη μετέπειτα επιτυχία τους. Η πετυχημένη συνεργασία με τον παραγωγό Alex Perialas θα συνεχιστεί και εδώ, όμως με ακόμα καλύτερα εμπορικά αποτελέσματα, καθώς το “Practise what you preach” θα φτάσει στη θέση Νο 77 του Billboard 200 (η υψηλότερη θέση που είχε μέχρι τότε η μπάντα), κάτι στο οποίο βοήθησε και το MTV μέσω της εκπομπής Headbangers Ball, καθώς το ομότιτλο κομμάτι του δίσκου, αλλά και το “The ballad” έπαιξαν πολύ! Και όχι άδικα σαφώς!
Ο δίσκος από την άλλη, είναι κομματάκι περίεργος. Σίγουρα δεν είναι ο κορυφαίος δίσκος της μπάντας. Σίγουρα δεν είναι ούτε στην τριάδα με τους κορυφαίους. Έχει τα πάνω, έχει και τα κάτω του. Σίγουρα είναι καλό άλμπουμ. Μια χαρά άλμπουμ. Όμως δε νομίζω ότι πάει παραπάνω από αυτό. Και στο μύθο του βοήθησε τα μέγιστα η ύπαρξη αυτών των κομματιών που το πήραν από το χεράκι που λέμε. “Practise what you preach”, “The ballad”, το πωρωτικό “Sins of omission”, αλλά και το πλέον αδικημένο κομμάτι τους από αυτή την κυκλοφορία, το “Confusion fusion”, το οποίο δεν έπαιξαν ποτέ live! Τα υπόλοιπα κομμάτια έχουν διακυμάνσεις, με το ύφος να είναι τρομερά παραπλήσιο στη συντριπτική πλειοψηφία τους. Μερικές φορές κάποιους δίσκους τους θεοποιούμε περισσότερο από την αντικειμενική τους αξία, κυρίως λόγω μπάντας ή εποχής που βγήκαν ή κάποιων τραγουδιών που είχαν μέσα. Άλλο θέμα αυτό όμως. Όπως και να έχει, το άλμπουμ αυτό κατάφερε και εδραίωσε το όνομα της μπάντας και τους έδωσε την απαραίτητη δημοσιότητα και φήμη εκείνη την εποχή.
Σε αυτό το άλμπουμ, για πρώτη φορά οι TESTAMENT αφήνουν τα διάφορα περίεργα και occult θέματα των στίχων τους και ασχολούνται αποκλειστικά και μόνο με την πολιτική και την κοινωνία. Και καλά κάνουν κιόλας, αφού το έκαναν μια χαρά! Μουσικά δεν παρουσιάζουν τρομακτικές αλλαγές, απλά εξελίσσουν τον ήχο τους λιγάκι και μπαίνει σε πιο συγκεκριμένες thrash φόρμες, για να αλλάξει αρκετά στο διάχοδό του, το “Souls of black”. Άλλωστε μιλάμε για μία μπάντα που οι αλλαγές στον ήχο τους ήταν σήμα κατατεθέν. Και για να είμαι ειλικρινής, ένας από τους λόγους που τους θεωρώ μία από τις 3 αγαπημένες thrash metal μπάντες μου.
Για ακόμη μία φορά, η μπάντα περιόδευσε πολύ για το δίσκο, έκανε ότι μπορούσε για την προώθησή του και χωρίς σταματημό ξαναμπήκε στο στούντιο για να κυκλοφορήσει την επόμενη χρονιά το “Souls of black”.
Σημαντικότατος δίσκος για την ιστορία των TESTAMENT, από αυτούς που σε βάζουν στα «σαλόνια» που λέμε, ασχέτως αν τελικά ποτέ αυτή η μπάντα δεν κατάφερε να έχει την αναγνώριση που της άξιζε (προσωπική άποψη).
Did you know that:
- Ο άνθρωπος που έκανε το εξώφυλλο του “Practise what you preach”, ο William Benson, έκανε την ίδια δουλειά και για τα “The new order”, “Souls of black” και “The ritual”, αλλά και για τη συλλογή του 2000 “The very best of Testament”. Και αυτές είναι οι δουλειές που έχει κάνει για metal μπάντες γενικότερα!
- O Alex Perialas είναι από τους πολύ σπουδαίους παραγωγούς της εποχής και ειδικά στο γενικότερο thrash, crossover και hardcore ήχο. Προκαλεί λίγο ίλιγγο η λίστα με τις μπάντες και τους δίσκους που έχει δουλέψει, όπου περιλαμβάνονται ονόματα όπως οι S.O.D., M.O.D., ANTHRAX, PRO-PAIN, OVERKILL και FLOTSAM AND JETSAM, μεταξύ πολλών άλλων.
- Το ομότιτλο κομμάτι και υπερ-χιτ του δίσκου, είναι από τα πλέον πολυπαιγμένα κομμάτια της μπάντας live, έχοντας ξεπεράσει τις 700 που το έχουν αποδώσει επί σκηνής.
Φραγκίσκος Σαμοΐλης