A day to remember… 11/5 [BATHORY]

0
133

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Under the sign of the black mark” – BATHORY
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1987
ΕΤΑΙΡΙΑ: Under One Flag
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Boss Forsberg & Quorthon
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ
Φωνητικά, Κιθάρα, Μπάσο, Πλήκτρα: Quorthon
Μπάσο:  Christer Sandstrom
Ντραμς:  Paul Palle Lundburg

Μεγάλη μου χαρά και τιμή να μπαίνει άλλη μια φορά στη ζωή μου το όνομα μου κάτω από ένα κείμενο των BATHORY. Όταν γράφεις για την αγαπημένη σου μπάντα είναι δύσκολο να είσαι αντικειμενικός.  Ειδικά όταν μιλάμε για το άλμπουμ που ΟΡΙΣΕ τον black metal ήχο, όταν οι MAYHEM ακόμη έπαιζαν πρόβες προσπαθώντας να μάθουν τα όργανά τους. Να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Ο Quorthon έπαιξε όλα τα είδη του black metal σχεδόν που ακούτε σήμερα πριν από όλους. 
Και το “Under the sign…” είναι ο ορισμός του αληθινού black metal. 

Eδω θα βρείτε κομμάτια ξυράφια όπως τα “Massacre”, “Chariots of Fire”, “..Of Doom” (αφιερωμένο στους οπαδούς τους) και το τρομερό “Equimanthorn” ο οποίος δεν είναι κανένας δαίμονας της κολάσεως αλλά ένα fictional χαρακτήρας που δημιούργησε ο ίδιος ο Quorthon. Από την άλλη ο Quorthon ξεκαθαρίζει με το κομμάτι “Woman of Dark Desires” από πού πήρε το όνομα της η μπάντα με έναν ύμνο για την Κόμισσα Elisabeth Bathory, γνωστή για την αγάπη της να παίρνει το μπάνιο της στο αίμα παρθένων κοριτσιών, διαλύοντας της φήμες που ήθελαν να έχει πάρει το όνομα του από το κομμάτι των VENOM, “Countess Bathory”. 

H ποικιλία όμως στο άλμπουμ δεν σταματά εδώ, μιας και υπάρχει το σκοτεινό mid-tempo, “13 Candles” με σαφή σατανική θεματολογία, το ανατριχιαστικό “Call From the Grave” που μιλά για έναν που είχε την ατυχία να τον θάψουν ζωντανό με αποτέλεσμα να ουρλιάζει για βοήθεια προς τον Θεό, αλλά μάταια. Το κομμάτι όμως που στέκεται μεγαλόπρεπα ανάμεσα σε όλα και ο ίδιος ο Quorthon έχει αναφερθεί σε αυτό με κολακευτικά λόγια (κάτι που δεν το συνήθιζε ποτέ, το αντίθετο μάλιστα) είναι το “Enter the Eternal Fire”. Κρατώντας την σατανική θεματολογία και αισθητική, βάζει για πρώτη φορά το επικό στοιχείο στην μουσική των BATHORY και είναι ο προπομπός αυτού που θα ακολουθούσε στα επόμενα άλμπουμ. Δυνατό, επικά κολασμένο και εμβατηριακό παραμένει στα μέχρι και σήμερα στα δέκα κομμάτια που θα ξεχωρίζαμε στην δισκογραφία των BATHORY. 

Νομίζω πως δεν χρειάζονται παραπάνω λόγια για αυτό το αριστούργημα του μαύρου ήχου. Τριάντα χρόνια μετά ακούγεται καλύτερο από ποτέ!
‘Όσοι ακούν black metal και δεν γνωρίζουν για αυτό το διαμάντι θα πρέπει να κατακρεουργηθούν και να γίνουν λεία της Elisabeth Bathory στον άλλο κόσμο!

Υ.Γ. Tην ίδια χρονιά οι BATHORY, ηχογράφησαν το κομμάτι-θρύλος “In Nomine Satanas”, το οποίο κυκλοφόρησε κανονικά πρώτη φορά στην πραγματική του μορφή το 1998 στην συλλογή “Jubileum III”. Η μουσική του κομματιού είχε ήδη χρησιμοποιηθεί στο άλμπουμ “Twilight of the Gods” με τον τίτλο “Bond of Blood” και διαφορετικούς φυσικά στίχους. 

Did you know that:
1.Λίγο πριν την ηχογράφηση του άλμπουμ ο Quorthon, είχε και άλλα κομμάτια στο στάδιο της προ-παραγωγής τα οποία τελικά ποτέ δεν δουλεύτηκαν για το άλμπουμ. Αυτά ήταν τα “Orgy in Blood and Tears”, “Death Awaits You”, “ I slit You up”, “Insane”, “Cry for an Angel”. Μόνο ένα από αυτά έφτασε πολύ κοντά στο άλμπουμ, το “Descend into Hell”.

2. Για άλλη μια φορά, ο τίτλος του άλμπουμ θα άλλαζε την τελευταία στιγμή και θα έμπαινε ως τίτλος στο intro κομμάτι του δίσκου. Μιλάμε φυσικά για το “Nocternal Obeisance”.

3. Η χρήση των πλήκτρων στο άλμπουμ ήταν κάτι πρωτοποριακό για την εποχή στον ακραίο ήχο. Δεν γνωρίζετε όμως ότι ο Quorthon, δεν είχε καθόλου γνώση στο παίξιμο των πλήκτρων και απλά δοκίμασε κάποια πράγματα σε ένα Roland συνθεσάιζερ που βρισκόταν στο στούντιο κατά την διάρκεια των ηχογραφήσεων. 

4. Ο Quorthon δεν είχε μείνει ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα στο “The Return” μιας και πάντα πίστευε ότι οι ποσότητες βόκτας που καταναλώθηκαν στο στούντιο επηρέασαν τον ήχο του άλμπουμ και ακούγεται θολό. Για το “Under the sign” ήθελε έναν ήχο ηλεκτρισμένο, γεμάτο ενέργεια ο οποίος να «ξυραφίζει». Νομίζω πως όποιος έχει ακούσει το άλμπουμ ξέρει πόσο βαθιά μπήκε το ξυράφι! Ο Fenriz των DARKTHRONE θεωρεί τόσο μουσικά αλλά και ηχητικά το άλμπουμ αυτό ως την βασική επιρροή για το “Panzerfaust”.

5. Σε αντίθεση με ότι πιστεύουν πολλοί το εξώφυλλο του άλμπουμ δεν είναι πίνακας και ούτε ζωγραφίστηκε ποτέ από κανέναν. Και όχι δεν είναι πίνακας στην Royal Swedish Opera της Στοκχόλμης. Η αλήθεια είναι ότι όπως και στο δεύτερο άλμπουμ ο Gunnar Silins, επεξεργάστηκε μια φωτογραφία που έβγαλε, αυτή την φορά στην Royal Swedish Opera ανάμεσα στην αλλαγή από το “Act I” στο “Act II” του έργου που παιζόταν εκείνη την στιγμή… της “Carmen”! To μοντέλο που έκανε τον τραγόμορφο θεό ήταν ένας γνωστός body builder, o Leif Ehrnborg, ο οποίος είχε δέκα δευτερόλεπτα να ποζάρει μέσα στα σκηνικά του έργου, ανάμεσα στην αλλαγή της παράστασης και ο φωτογράφος να τραβήξει την σωστή πόζα! Τέσσερις φωτογραφίες τραβήχτηκαν και με την επεξεργασία τους έγινε το ιστορικό εξώφυλλο του “Under the sign”. 

Πέντε άγνωστα αποσπάσματα από συνεντεύξεις του Quorthon το 1987: 
1.  Είχες άλλες μπάντες στο παρελθόν;
« Ναι φυσικά! Η πρώτη μου μπάντα ήταν στην ηλικία των 7 ετών και λεγόμασταν YELLOW! Γράφαμε τα τραγούδια μας μόλις πέντε λεπτά πριν τα ηχογραφήσουμε σε ένα tape recorder που είχαμε. Επειδή δεν είχαμε ντραμς φυσικά χρησιμοποιούσαμε μεταλλικά κουτιά από μπισκότα!» RAW! Magazine 

2. Eίσαι θρησκευόμενο άτομο;
«Όχι»
 Αλλά στο τραγούδι “Call From The Grave”, αναρωτιέσαι “Is there a God?”
«Πολύ εύστοχη παρατήρηση. Νόμιζα ότι κανείς δεν θα καταλάβαινε το νόημα των στίχων. Στο κομμάτι ουρλιάζω “If there’s a God in Heaven, hear my call from the grave…” και το νόημα είναι αυτό: Ότι αμαρτίες και αν έχεις κάνει στον κόσμο αυτό, υπάρχει πάντα κάποιος που μπορείς να ζητήσεις συγχώρεση και να περάσεις την Αγία Πύλη. Ο οποιοσδήποτε ζητήσει συγχώρεση, τότε σε αυτή την περίπτωση γιατί υπάρχει η κόλαση; Επιπλέον αν ο Θεός είναι ανίκητος γιατί δεν καταστρέφει το κακό; Το κομμάτι λοιπόν δεν είναι απλά για έναν τύπο που θάβεται ζωντανός ή νιώθει εγκαταλελειμμένος από τον Θεό, αλλά περισσότερο δημιουργεί ερωτηματικά σε όλες αυτές τις θρησκευτικές θεωρίες.»  Metal Forces

3. Σε ερώτηση για το σατανικό image της μπάντας ο Quorthon απαντά:
«Στην βιογραφία μας, μπορεί να έχεις διαβάσει ότι θέλαμε μια εποχή να σφάξουμε ένα αρνί πάνω στη σκηνή. Ήταν μια ιδέα που είχα περίπου δύο χρόνια πριν, μέχρι που κατάλαβα ότι δεν μπορείς να κάνεις κάτι τέτοιο. Δεν είμαστε Σατανιστές. Υπήρξα μέσα σε αυτό δυο-τρία χρόνια πριν αλλά στην πορεία φεύγεις από όλο αυτό καθώς καταλαβαίνεις ότι όλα αυτά είναι αηδίες. Πρέπει να γνωρίζεις και τις δύο πλευρές. Όποια πλευρά και αν διαλέξεις καταλαβαίνεις στο τέλος της ημέρας ότι η μουσική μας δεν είναι έχει θρησκευτικό χαρακτήρα. Απλά παίζουμε metal. Φτιάχνω φανταστικές ιστορίες στο μυαλό μου που μπαίνουν στα κομμάτια μας. Αλλά πλέον δεν έχω σχέση με τον Σατανισμό αν και δεν νιώθω ότι πρέπει να απολογηθώ που ήμουν μέρος του στο παρελθόν.» Metal Hammer

4.Σε ερώτηση για την μυστικότητα που κρατούσαν τόσα χρόνια γύρω από την εικόνα της μπάντας και ποιοί είναι μέσα σε αυτό το project ο Quorthon απαντά:
«Πίσω στα πρώτα χρόνια, το να παραμείνει σε απόλυτη μυστικότητα ποιος είμαι εγώ και η μπάντα ήταν πρωταρχικός μου στόχος. Στην πορεία βέβαια κατάλαβα ότι οι fans, έπαιρναν όλη αυτή την μυστικότητα με λάθος τρόπο. Με είχαν στο μυαλό τους σαν ένα θεϊκό και μυθικό πρόσωπο ενώ στην πραγματικότητα ήθελα να τους δείξω ότι ήμουν απλά σαν και αυτούς. Στην πραγματικότητα αν με βγάλεις έξω από τους BATHORY είμαι ένας αρκετά βαρετός θα έλεγα άνθρωπος. Χωρίς την μουσική μου είμαι ένα απρόσωπο άτομο το οποίο έρχεται στη «ζωή» μόνο όταν οι BATHORY δημιουργούν» Power Metal Magazine

5. Μίλησε μας για την thrash σκηνή της Σκανδιναβίας;
«Ποια σκηνή; Δεν υπάρχουν συγκροτήματα και οπαδοί. Παλιά όταν κάναμε κάποιο live μαζευόντουσαν μετά βίας 200 άτομα. Η ίδια heavy metal έρημος συμβαίνει και στην Φινλανδία. Πριν από λίγο καιρό βέβαια επισκέφτηκα την Ολλανδία και εδώ γνώρισα τόσους thrashers, που νόμιζα ότι βρισκόμουν σε έναν διαφορετικό κόσμο!»
Sex, drugs and thrash metal?
«Το sex είναι οκ φυσικά! Ναρκωτικά δεν κάνω μόνο καπνίζω τσιγάρα και η καλή metal μουσική είναι ο μοναδικός τρόπος να περάσεις καλά!» Ηard Rock Magazine

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here