ONOMA ALBUM : “Once Sent From The Golden Hall”
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ : 1998
ΕΤΑΙΡΕΙΑ : Metal Blade
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ : Peter Tägtgren
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Johan Hegg – vocals
Martin Lopez – drums
Olavi Mikkonen – lead guitar
Anders Hansson – rhythm guitar
Ted Lundström – bass guitar
Τριάντα χρόνια πριν, ο νεαρός κιθαρίστας Olavi Mikkonen είχε ιδρύσει το death/grind metal συγκρότημα SCUM. Η μπάντα μετά το μοναδικό της demo που κυκλοφόρησε το 1991, διαλύεται για να ξαναγεννηθεί από τις στάχτες της. Η σύνθεση του συγκροτήματος αναδιαμορφώνεται ολοκληρωτικά, με την είσοδο του θηρίου Johan Hegg που ανέλαβε τα φωνητικά, του Anders Hansson στη ρυθμική κιθάρα και των Nikko Kaukinen και Ted Lundstrom σε ντραμς και μπάσο αντίστοιχα. Η μπάντα εμπνεόμενη από τον μαγικό κόσμο του J.R.R. Tolkien, αλλάζει το όνομα της σε AMON AMARTH, που στην γλώσσα των ξωτικών της Μέσης-Γης είναι μία από τις ονομασίες για το Βουνό του Χαμού, το μέρος δηλαδή που το δαχτυλίδι του Σκοτεινού Άρχοντα γνώρισε την γέννηση αλλά και το τέλος του. Το συγκρότημα πάραυτα, δεν κινήθηκε θεματολογικά στον κόσμο του Tolkien, αλλά στην σκανδιναβική μυθολογία και στον τρόπο ζωής των προγόνων τους, δηλαδή των Vikings.
Αφού οι AMON AMARTH κυκλοφόρησαν δύο demo, τα “Thor Arise” και “Arrival of the Fimbul Winter”, και αφού αντικατέστησαν τον ντράμερ Nikko Kaukinen με τον Martin Lopez, δημιούργησαν το EP “Sorrow throughout the Nine Worlds”, το οποίο τους οδήγησε στο πρώτο τους συμβόλαιο με την Metal Blade και στην κυκλοφορία του εξαιρετικού παρθενικού τους άλμπουμ, “Once sent from the golden hall”. Με αυτό το ντεμπούτο το συγκρότημα βγήκε στην επιφάνεια, φέρνοντας μαζί του ένα άρτιο και υποδειγματικό άλμπουμ, πρωτόλειου μελωδικού death metal.
Αρκετά χρόνια αργότερα οι AMON AMARTH έσπασαν κάθε εμπορικό φράγμα, τόσο με το μοναδικό “With Oden on our side”, όσο και με το επιβλητικό “Twillight of the thunder god”, όμως το συγκρότημα έχει να επιδείξει ένα μαγευτικό παρελθόν, που είναι άδικο να κρύβεται πίσω από αυτά τα άλμπουμ. Και σε αυτό το παρελθόν δεν βρίσκονται μόνο τα “Versus the world”, “Fate of Norns” και “Avenger”, αλλά και το “Once sent from the golden hall”. Ένα άλμπουμ πολύ επιθετικό, με τις μελωδίες-σήμα κατατεθέν, που συντροφεύουν το συγκρότημα μέχρι σήμερα, να δίνουν βροντερό παρόν σε κάθε τραγούδι, με φωνητικά που σε κάνουν να λερώνεις τα εσώρουχα σου, με τις αρετές του Lopez στα ντραμς να ανεβάζουν ορόφους το επίπεδο του rhythm section και με συνθέσεις που σε κολλούν στον τοίχο. Τι και αν το συγκρότημα πλέον έχει αφήσει τα τραγούδια αυτού του άλμπουμ να σκονίζουν εκτός setlist; Τα “Ride for vengeance”, “Without fear”, “Friends of the suncross”, “Amon amarth” και φυσικά, ένα από τα αγαπημένα μου τραγούδια, σε ολόκληρη την πορεία της μπάντας, το επικό “Victorious march”, είναι τραγούδια που γουστάρεις να τα έχεις όλη μέρα στο repeat.
Χωρίς καμία αμφιβολία, η πορεία των AMON AMARTH από το πρώτο τους αυτό άλμπουμ μέχρι και σήμερα, είναι εκπληκτική. Θεωρώ πως είναι εξαιρετικά δύσκολο για ένα death metal συγκρότημα να είναι τόσο εμπορικό και τόσο φίλα προσκείμενο σε οπαδούς λιγότερο ακραίων ιδιωμάτων. Θέλετε τις μελωδίες; Tην επική προσέγγιση που εντάσσουν όλο και περισσότερο στην μουσική τους; Τις εξαιρετικές live επιδόσεις τους; Όπως και να έχει, για να φτάσουν σε αυτό το επίπεδο πέρασαν από πολλά στάδια. Κάθε βήμα όμως που έκανε το συγκρότημα, κάθε σκαλοπάτι που ανέβηκε, ήταν δομημένο επάνω στα πρότυπα που όρισε το “Once sent from the golden hall”. Και για αυτό τον λόγο, θεωρώ αυτό το άλμπουμ ώς ένα από τα σημαντικότερα της καριέρας τους.
Did you know that:
-Μετά τη κυκλοφορία του “Once sent from the golden hall”, το συγκρότημα βγήκε σε περιοδεία με τους DEICIDE, SIX FEET UNDER και BRUTAL TRUTH. Αφού τελείωσε η περιοδεία, ο Martin Lopez αποχώρησε για να ενταχθεί στους OPETH.
-Η αρχική έκδοση του άλμπουμ ήταν πολύ περιορισμένη, με μόλις 1000 αντίτυπα να έχουν πουληθεί σε CD και βινύλιο. Το 2005, η Metal Blade επανακυκλοφόρησε το άλμπουμ και το 2009 κυκλοφόρησε μία remaster έκδοση, από τον Jens Borgen.
Δημήτρης Μπούκης