ΟΝΟΜΑ ALBUM: ‘Twilight of the Thunder God‘ – AMON AMARTH
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2008
ΕΤΑΙΡΙΑ: Metal Blade Records
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Jens Bogren
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Φωνητικά – Johan Hegg
Κιθάρες – Olavi Mikkonen, Johan Soderberg
Μπάσο – Ted Lundstrom
Τύμπανα – Fredrik Andersson
Οι AMON AMARTH έχει αποδειχτεί πως είναι μια από τις κορυφαίες μπάντες της γενιάς τους. Θεωρώ δε, πως έχουν καταφέρει δικαίως να συγκαταλέγονται στα καλύτερα ονόματα του metal και να μεγαλώνουν την βάση των οπαδών τους με κάθε τους δουλειά. Επιπλέον, έχουν αποδείξει πόσο έξυπνοι είναι, όσο αναφορά τις επιλογές τους σε σχέση με την προβολή τους, το διαφημιστικό πλασάρισμα, τα show τους που όλο και μεγαλώνουν από άποψη θεάματος όσο περνούν τα χρόνια, ακολουθώντας σωστά τα βήματα των παλιών μεγαθηρίων του metal.
Ίσως κάποιοι να το θεωρούν κακό με την λογική ότι κινούνται πολύ εμπορικά σε πιο mainstream μονοπάτια, αλλά στην τελική νομίζω ότι αυτό δεν ισχύει, μιας και μιλάμε για διασκέδαση και ψυχαγωγία. Αυτό άλλωστε είναι η μουσική κατά βάση και μετά όλα τα υπόλοιπα.
Πριν πάμε στο κυρίως μενού του κειμένου θα δηλώσω και δημοσίως την διαφωνία μου με το γεγονός πως οι AMARTH συγκαταλέγονται στο ιδίωμα του melodic death. Δεν νομίζω λοιπόν πως πέραν της αρχής τους μπορεί να μπαίνουν σε αυτή την βάση μιας και οι μουσικοί δρόμοι που κινούνται από εκεί και πέρα ελάχιστη σχέση έχουν με το εν λόγο ιδίωμα. Από το ‘The Crusher’ κι έπειτα σπρώχνουν τη μουσική τους ξεκάθαρα προς το κλασικό heavy ύφος και πιο συγκεκριμένα στα epic μονοπάτια. Aν προσθέσουμε δε και το γεγονός της σταθερής Viking θεματολογία τους με βάση την Σκανδιναβική μυθολογία, τότε μπορεί να καταλάβει κανείς ότι έχουμε μια μπάντα που παίζει πολύ πιο κοντά στα δεδομένα του epic metal παρά κάπου αλλού.
Τα στοιχεία που εξακολουθούν να κρατούν από το death είναι σίγουρα τα brutal φωνητικά του Johan Hegg και οι διπλομποτιές και τα blast των τυμπάνων, όχι κάτι παραπάνω. Άλλωστε αν φανταζόταν κανείς τους BATHORY της viking περιόδου ή τους MANILLA ROAD ή τους GRAND MAGUS και πάει λέγοντας, με brutal φωνητικά θα τους κατέτασσε στο melodeath? Μάλλον όχι νομίζω.
Πάμε λοιπόν στο κυρίως θέμα που είναι το άλμπουμ που τους έδωσε την μεγάλη ώθηση από την άποψη της παγκόσμιας προβολής, το οποίο και κλείνει δέκα χρόνια κυκλοφορία. Πρόκειται για το εξαιρετικό ‘Twilight of the Thunder God’ που διαδέχεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το μαγευτικό ‘With Odin on our side’. Μιλώντας στην αρχή για εξυπνάδα στις επιλογές, ας ξεκινήσουμε λίγο με τα προ της κυκλοφορίας του άλμπουμ, όπως τα video logs, τα οποία ανέβαζαν κατά την διάρκεια τόσο των ηχογραφήσεων όσο και της παραγωγής.
Κυκλοφόρησαν λοιπόν έξι τέτοια video όσο προχωρούσε η διαδικασία, που έδειχναν τα μέλη της μπάντας να γράφουν τα όργανα τους κατά την διαδικασία της ηχογράφησης αλλά και πιο χαλαρές σκηνές μεταξύ τους κατά την διαδικασία αυτή, μεγαλώνοντας έτσι την προσμονή του κόσμου για την επόμενη κυκλοφορία τους, ενώ ταυτόχρονα προσέγγιζαν και νέο κοινό με αυτό τον τρόπο. Επίσης μια σειρά από οκτασέλιδα comics, δημιουργήθηκαν κατά την διαδικασία της παραγωγής του άλμπουμ με τον τίτλο ‘Twilight of the Thunder God’ και κυκλοφόρησαν σε περιοδικά σε όλη την Ευρώπη. Σταδιακά επιπλέον, ανακοινώνονταν και άλλα πράγματα σχετικά με τον επερχόμενο δίσκο, όπως ο τίτλος του, οι guest συμμετοχές, το πανέμορφο εξώφυλλο του και στο τέλος το επίσημο video του ομώνυμου κομματιού που γυρίστηκε στο Jomsborg της Πολωνίας, κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες που έχουν συναντήσει ποτέ σε γυρίσματα, όπως έχουν πει τα μέλη της μπάντας, λόγω μιας πολύ σφοδρής καταιγίδας που έπεσε στην πόλη.
Όπως εύκολα λοιπόν μπορεί να καταλάβει κανείς, οι AMARTH είχαν φροντίσει να πλασάρουν με τον πλέον έξυπνο τον εν λόγω δίσκο εξιτάροντας όχι μόνο τους φίλους της μπάντας αλλά μάλλον και ολόκληρης της metal κοινότητας παγκοσμίως. Αυτά όμως δεν θα είχαν νόημα σε βάθος χρόνου εφόσον το υλικό του δίσκου δεν συμβάδιζε με τα υψηλά στάνταρ που είχαν ήδη τεθεί. Τελικά το γεγονός πως το υλικό του δίσκου ήταν αντάξιο των προσδοκιών που είχαν δημιουργηθεί, είναι και ο λόγος που ο συγκεκριμένος δίσκος χαρακτηρίστηκε ως το breakthrough των Νορβηγών, βάζοντας τους στο Billboard200 για πρώτη τους φορά και μάλιστα στην θέση 50 ενώ ταυτόχρονα κατόρθωσαν να καταλάβουν υψηλότατες θέσεις στα charts της Ευρώπης.
Περνώντας στα αμιγώς του άλμπουμ τώρα, η θεματολογία που όπως προαναφέραμε αποτυπώνεται και στο πανέμορφο εξώφυλλο του Tom Thiel αντλείται από την Σκανδιναβική μυθολογία και συγκεκριμένα από τον μύθο του Ragnarok και την μάχη του Thunder God Thor, με το ερπετοειδές Jormungandr που ήταν ο γιος του Loki και της θεάς Angrbooa. Η συνθετική προσέγγιση που φέρει την υπογραφή όλων των μελών του σχήματος, ακολουθεί ακόμα περισσότερο την κλασική επική heavy δομή με τις μελωδικές κιθάρες και τα υπέρ catchy riff των Olavi Mikkonen και Johan Soderberg να βρίσκονται στο ρόλο του οδηγού. Το rhythm section των Lundstrom και Andersson σε μπάσο και τύμπανα οργώνει όπως συνηθίζει, δημιουργώντας το wall of sound πάνω στο οποίο χτίζονται τα κομμάτια. Ο Johan Hegg με τα σκληρά brutal, πλην όμως πεντακάθαρα φωνητικά του, βγάζει τις απαιτούμενες πολεμικές κραυγές και ιαχές του ως γνήσιος απόγονος των Viking προγόνων του παρασύροντας τον ακροατή στα ηρωικά ανδραγαθήματα του Thor.
Οι δέκα συνθέσεις που αποτελούν το άλμπουμ είναι σχεδόν όλες κορυφαίου επιπέδου και μπορεί τα σούπερ hit ‘Twilight of the Thunder God’, ‘Guardians of Asgaard’, ‘Varyags of Miklagaard’ και ‘Live for the kill’ να είναι αυτά που έρχονται πρώτα στο μυαλό μας, ποιος μπορεί όμως να αγνοήσει κομματάρες όπως τα ‘Free will sacrifice’, ‘The hero’, ‘Embrace of the endless ocean’, ‘Tattered banners and bloody flags’ και ‘No fear for the setting sun’;
Τέλος βάλτε στο κόλπο την κρυστάλλινη και κορυφαίου επιπέδου παραγωγή που έρχεται από έναν μετρ του είδους όπως ο Jens Bogren και μπορείτε εύκολα να καταλάβετε το γιατί μιλάμε για έναν άρτιο τελικό αποτέλεσμα.
Για το κλείσιμο θα πούμε πως το ‘Twilight of the Thunder God’ πέτυχε απόλυτα το σκοπό του, βοηθώντας την μπάντα να καθιερωθεί στις κορυφαίες θέσεις των metal σχημάτων και να αυξήσει την δημοτικότητα της σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό φανερώνεται και από την περιοδεία που επακολούθησε παίζοντας ως headline στην Λατινική Αμερική αλλά και στις ΗΠΑ, παίζοντας ως support στην Ευρωπαϊκή περιοδεία των SLAYER ‘Unholy alliance chapter III’ , ενώ για πρώτη φορά θα εμφανιστούν και στην Ινδία.
Επανερχόμενος λοιπόν στα γραφόμενα της αρχής θα ήθελα να προσθέσω πως ανεξάρτητα από την προτίμηση ή τα γούστα του καθενός μπάντες με κυκλοφορίες και την νοοτροπία των AMON AMARTH είναι από αυτές που δίνουν πνοή διατηρώντας φρέσκο το ενδιαφέρον και συνεχίζουν τον δρόμο που όρισαν και συνεχίζουν να ορίζουν οι μεγάλοι του metal.
Did you know that:
– Στο δίσκο αυτόν υπάρχουν και τέσσερις φιλικές συμμετοχές, με τον τραγουδιστή Lars Goran Petrov των ENTOMBED A.D. και ex-ENTOMBED να συμμετέχει στο ‘Guardians of Asgaard’, τον κιθαρίστα των CHILDREN OF BODOM και STONE να παίζει στο solo του ‘Twilight of the Thunder God’, τους APOCALYPTICA να προσφέρουν με τα τσέλο τους στο ‘Live for the kill’ και τον Ronny Millianowicz νυν ντράμερ των SHADOWQUEST, RAGING FIRE και πρώην SINERGY να προσφέρει στον δίσκο παίζοντας τα πνευστά horns, brass και βοηθώντας και στα χορωδιακά φωνητικά του δίσκου.
– Η limited edition του άλμπουμ προσέφερε σε DVD και CD την live εμφάνιση της μπάντας από το Summer Breeze Open Air του 2007.
Παναγιώτης “The Unknown Force” Γιώτας
Ακολουθούν η παρουσίαση του δίσκου και η συνέντευξη που είχε κάνει ο Κωνσταντίνος Βασιλάκος, με τον κιθαρίστα του σχήματος, Olavi Mikkonen, για την προώθηση του δίσκου, στο έντυπο Rock Hard.
AMON AMARTH interview (Olavi Mikkonen)
“The edge of twilight”
Παρότι οι AMON AMARTH αποτελούν ένα δυνατό και επιθετικό Viking death metal συγκρότημα, ο Olavi Mikkonen (κιθάρα) αποδείχτηκε πολύ ήρεμος ομιλητής, ευδιάθετος να μιλήσει για οτιδήποτε. Επιβιβαστείτε στο πολεμικό Drakkar των Σουηδών κι ετοιμαστείτε για εξόρμηση.
Πολλά συμβαίνουν με τους AMON AMARTH τους τελευταίους μήνες και πολλά πρόκειται να συμβούν τους επόμενους μήνες. Από πού να αρχίσουμε; Ας πάρουμε τα πράγματα με χρονολογική σειρά. Πως ήταν η περιοδεία για το “With Oden on our side”;
Ήταν πολύ καλά. Περιοδεύσαμε για 1,5 χρόνο και πήγαμε σε μέρη που δεν είχαμε ξαναπάει, όπως την Αυστραλία και την Ελλάδα και περάσαμε πολύ ωραία.
Τελειώσατε την περιοδεία και με τη μία μπήκατε στο στούντιο και αφού τελειώσατε κάνατε μία μίνι περιοδεία στα φετινά καλοκαιρινά φεστιβάλ. Από πού πηγάζει όλη αυτή η ενέργεια; Δεν είσαστε άλλωστε στην αρχή της καριέρας σας, γεμάτοι ενθουσιασμό.
Όλα πλέον είναι πιο επαγγελματικά όταν περιοδεύουμε. Επιπλέον δεν κάνουμε υπερβολές όπως παλιότερα σε θέματα διασκέδασης. Είναι σαν κανονική δουλειά και μας αρέσει. Εδώ και κάποια χρόνια έχει γίνει η δουλειά μας και μας έχει κάνει ευκολότερη τη ζωή. Παλιότερα έπρεπε να παίρνουμε άδεια για τις περιοδείες ή να κάνουμε πρόβες και ηχογραφήσεις τα απογεύματα μετά τη δουλειά, το οποίο ήταν πολύ αγχωτικό. Πλέον μπορούμε να επιστρέφουμε από την περιοδεία και να καθόμαστε με τις οικογένειές μας για ένα μήνα πριν κάνουμε οτιδήποτε άλλο.
Ας πάμε στο νέο άλμπουμ “Twilight of the thunder God”. Γίνεται πολύ μεγάλη προώθηση για το συγκεκριμένο δίσκο. Έχετε ένα comic που εμφανίζεται σε διάφορα περιοδικά ανά την Ευρώπη. Μπορείς να μου πεις σχετικά με αυτό;
Η ιδέα με το comic αφορά τους στίχους των τραγουδιών. Μερικές φορές οι στίχοι δεν είναι αρκετοί για να καταλάβεις τι περιγράφει ένα τραγούδι. Οπότε το comic είναι ένας καλός τρόπος να οπτικοποιήσουμε τα τραγούδια. Πιστεύω ότι είναι ένας πολύ cool τρόπος να παρουσιάσουμε τα τραγούδια.
Το comic είναι μικρές ιστορίες για ένα τραγούδι ή μία μεγάλη ιστορία;
Είναι ένα comic strip, που αναφέρεται σε ένα τραγούδι. Επίσης το κυκλοφορούμε σαν ολόκληρο comic στην ειδική bubble-head έκδοση του δίσκου. Στη συγκεκριμένη έκδοση περιέχονται, πέρα από το CD, ένα δώρο CD κι ένα DVD από συναυλία μας που ηχογραφήθηκε στο Summer Breeze Festival πέρυσι.
Στη συγκεκριμένη εμφάνιση είχαμε Βίκινγκ επί σκηνής, όπως και στο “Wrath of the Norsemen”, μόνο καλύτερο. Και παρόλο που είναι καλύτερο, το δίνουμε σαν bonus για το δίσκο, παρά σα ξεχωριστή κυκλοφορία.
Μιας και μίλησες για την περιορισμένη έκδοση του δίσκου, έχετε προετοιμάσει πολλές διαφορετικές εκδόσεις. Έχουμε την απλή έκδοση, τη special edition με το bonus CD και DVD, τη bubble-head edition που ανέφερες, το διπλό LP και το picture LP. Δε νομίζετε ότι είναι λίγο πολλά;
Δεν περιμένουμε από όλους να πάρουν τα πάντα. Το bubble-head είναι μόνο 2000 αντίτυπα. Τα LPs είναι επίσης περιορισμένα καθώς απευθύνονται στους συλλέκτες. Ο καθένας έχει διαφορετικό γούστο. Ουσιαστικά είναι διαφορετικές εκδόσεις για διαφορετικό κόσμο. Και συγκεκριμένα η έκδοση με το CD και το DVD αξίζει σαν πακέτο καθώς όπως είπα περιέχει ένα επαγγελματικά τραβηγμένο πλήρες show, το οποίο άλλα συγκροτήματα που γνωρίζω θα έβγαζαν κάλλιστα σαν ξεχωριστή κυκλοφορία.
Κατανοητό αλλά ούτως ή άλλως ετοιμάζετε κάτι ιδιαίτερο για τους οπαδούς κοντά στην Πρωτοχρονιά.
Ναι, θα δώσουμε 4 συναυλίες στη σειρά στο Bochum της Γερμανίας 28-31 Δεκεμβρίου οπότε και κάθε μέρα θα παίζουμε ένα άλμπουμ ξεκινώντας από το ντεμπούτο μας. Θα ήμαστε χαζοί άμα δεν το μαγνητοσκοπούσαμε καθώς αυτό είναι ένα σκηνικό που γίνεται μία φορά. Πάντως και πάλι, δε νομίζω να το κυκλοφορήσουμε σαν ξεχωριστό DVD. Ίσως σα συνοδευτικό στην επόμενη κυκλοφορία μας. Θα μπορούσαμε να το κυκλοφορήσουμε σαν αυτόνομο DVD αλλά θέλουμε να κάνουμε κάτι ακόμα πιο ξεχωριστό για τους οπαδούς για να βγάλουμε νέο DVD.
Πως σας ήρθε η ιδέα για αυτές τις συναυλίες; Μου θυμίζει αυτό που έκαναν οι MANOWAR, όπου σε ένα φεστιβάλ έπαιξαν την πρώτη μέρα τα πρώτα 3 άλμπουμ τους και τη δεύτερη μέρα τα 3 επόμενα.
Είχαμε μαζευτεί με το συγκρότημα, το management και την εταιρία και απλά πετούσαμε ιδέες για το τι θα μπορούσαμε να κάνουμε και μία από τις ιδέες ήταν μία περιοδεία όπου θα παίζαμε μόνο παλιά τραγούδια. Αλλά αυτό θα ήταν δύσκολο να γίνει, οπότε είπαμε να κάνουμε 4 συναυλίες στο ίδιο μέρος. Όσο περισσότερο το επεξεργαζόμασταν, τόσο περισσότερο μας ενθουσίαζε. Έτσι καταλήξαμε να το πραγματοποιήσουμε. Ο χώρος που θα δοθούν οι συναυλίες είναι χωρητικότητας 1000 ατόμων και πιστεύω ότι θα είναι μία cool εμπειρία.
Η τιμή που βλέπω να αναγράφεται στην προπώληση των εισιτηρίων είναι και για τις 4 μέρες συνολικά, σωστά;
Ναι. 67 ευρώ για 4 μέρες. Το να παίξουμε στο ίδιο μέρος για 4 συνεχόμενες μέρες δε μας κοστίζει πολύ καθώς δεν πληρώνουμε κάποιο tour bus, βενζίνη κτλ. Μένουμε στο ίδιο μέρος, οπότε μπορούμε να κρατήσουμε το εισιτήριο όσο πιο χαμηλά γίνεται.
Αναφερόμενοι σε συναυλίες, έχετε ήδη κλείσει περιοδεία στις Η.Π.Α. ως headliners και με τους SLAYER, TRIVIUM και MASTODON στην Ευρώπη, τη λεγόμενη Unholy Alliance Tour.
Πιστεύω ότι αυτό θα είναι πολύ cool, καθώς για εμάς είναι όνειρο να περιοδεύσουμε με τους SLAYER. Οπότε όταν μας ζήτησαν να παίξουμε μαζί τους, εννοείται ότι δεχτήκαμε. Δε μπορείς να πεις «όχι» στους SLAYER. Εάν το κάνεις αυτό, δεν είσαι μεταλλάς. (γέλια) Και δε μας πειράζει που θα παίζουμε σχετικά χαμηλά στο billing. Σημασία έχει ότι είναι ένα καλό πακέτο και θα έχουμε 40 λεπτά στη διάθεσή μας.
Επίσης παίξατε στο Download Festival. Πως ήταν αυτό;
Ήταν φανταστικά καθώς ήταν και η πρώτη συναυλία που δώσαμε μετά την ηχογράφηση του δίσκου. Ήταν διασκεδαστικά να παίξουμε εκεί. Άλλωστε είναι κι ένα ιστορικό μέρος, καθώς εκεί ήταν το Monsters Of Rock.
Πάντως δεν έχετε ακόμα κλείσει για headlining περιοδεία στην Ευρώπη.
Πρώτα θα γίνει η περιοδεία με τους SLAYER και μετά θα βγούμε και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτό θα συμβεί κατά τον Απρίλιο-Μάιο και λογικά θα περάσουμε κι από Ελλάδα.
Πάντως ευχαριστήθηκα ιδιαίτερα εκείνη τη συναυλία. Είχα κάποια προσωπικά προβλήματα τα οποία με είχαν ρίξει και δεν ήξερα καν εάν έπρεπε να πάω στη συναυλία. Τελικά σας είδα και όλα εξαφανίστηκαν δια μαγείας. Το αποτέλεσμα ήταν να με πονάει ο σβέρκος μου για τις επόμενες 3 μέρες.
Χαίρομαι για σένα. Περάσαμε πολύ ωραία εκείνη τη μέρα. Είχα ξαναέρθει στην Ελλάδα για διακοπές και ήταν καλή ευκαιρία να έρθουμε επιτέλους για συναυλία.
Ας επιστρέψουμε στο άλμπουμ. Γιατί το ονομάσατε “Twilight of the thunder God”;
Πιστεύω ότι ο τίτλος ταιριάζει στους στίχους του τραγουδιού όπως επίσης και στο εξώφυλλο.
Πως σου φαίνεται σα σύνολο; Πιστεύεις ότι είναι ό,τι καλύτερο έχετε κυκλοφορήσει μέχρι τώρα;
Συνήθως έτσι λένε οι περισσότεροι και ίσως είναι λίγο κλισέ, αλλά εάν έλεγα κάτι διαφορετικό, θα ψευδόμουν. Έτσι νιώθω για αυτό τώρα. Όταν έφυγα από το στούντιο μετά το τέλος των ηχογραφήσεων, ήταν ένα 2-ωρο ταξίδι με το αμάξι και ήμουν τόσο χαρούμενος για την όλη διαδικασία. Για την ακρίβεια, δεν είχα νιώσει τόση χαρά για κάτι που έχουμε ηχογραφήσει με το συγκρότημα.
Παρόλο που έχετε βγάλει κι άλλα πολύ καλά άλμπουμ όπως το ντεμπούτο σας, το “Versus the world” και το “With Oden on our side”; Και τι άλλαξε, εάν άλλαξε κάτι, ώστε να νιώθεις έτσι;
Είναι δύσκολο να κρίνεις το δικό σου υλικό, αλλά πιστεύω ότι είναι όλα τα μικρά πραγματάκια. Έχει πολύ δυνατό ήχο, είναι καθαρό και μπορείς να ακούσεις τα πάντα, ο Johan (Hegg, φωνητικά) απέδωσε εκπληκτικά τα φωνητικά και είχαμε 3 υπέροχες φιλικές συμμετοχές. Η όλη αίσθηση του δίσκου ήταν πολύ καλή.
Μπορείς να αναφερθείς λίγο παραπάνω στις φιλικές συμμετοχές;
Πρώτα από όλα, είχαμε τον Rootpe Latvala (κιθάρα) από τους CHILDREN OF BODOM ο οποίος κάνει ένα αρκετά τεχνικό και γεμάτο συναίσθημα σόλο στο ομώνυμο τραγούδι. Έχουμε επίσης στο “Guardians of Asgard” τον Petrov (L. G., φωνητικά) των ENTOMBED. Αυτός και ο Johan τραγουδάνε μαζί. Θέλαμε κάποιον για να κάνει κάποια επιπλέον φωνητικά, κι εφόσον ξέραμε τον Petrov του ζητήσαμε να συμμετάσχει. Η τελευταία συμμετοχή είναι των APOCALYPTICA, το οποίο ήταν ιδέα του παραγωγού μας, Jens Bogren, να έχουμε ένα μέρος με τσέλο. Στην αρχή σκέφτηκε να χρησιμοποιήσουμε κάποιον τοπικό τσελίστα, αλλά τελικά σκεφτήκαμε να ρωτήσουμε τους APOCALYPTICA να βοηθήσουν.
Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε συμμετοχές από άλλους σε άλμπουμ σας. Δεν είναι κάτι που μας έχετε συνηθίσει.
Όντως έτσι είναι. Όταν ξεκινήσαμε να ασχολούμαστε με το νέο άλμπουμ είπαμε ότι δεν πρέπει να βάλουμε όρια και φραγμούς στο τι θέλουμε να κάνουμε. Συζητούσαμε για φιλικές συμμετοχές και τελικά κάναμε και τις 3 που είχαμε κατά νου, αντί να κάνουμε για παράδειγμα μόνο μία.
Μήπως αυτό έχει να κάνει και με την ανανέωση του συμβολαίου σας με τη Metal Blade, οπότε είχατε ένα μεγαλύτερο προϋπολογισμό το οποίο σας δίνει τη δυνατότητα να κάνετε κάτι παραπάνω;
Σίγουρα το νέο συμβόλαιο μας εξασφαλίζει μεγαλύτερο προϋπολογισμό, αλλά οι συμμετοχές δε συσχετίζονται με το οικονομικό ζήτημα. Θα μπορούσαμε να το είχαμε κάνει και νωρίτερα. Δεν αλλάζουμε ιδιαίτερα. Έχουμε το δικό μας στυλ το οποίο θέλουμε να κρατήσουμε αλλά ταυτόχρονα πρέπει να προσφέρουμε κάτι καινούριο, οπότε σκεφτήκαμε να κάνουμε κάτι τέτοιο.
Έχετε καταλήξει ποια τραγούδια θα παίξετε από το άλμπουμ στις περιοδείες;
Δεν ξέρουμε ακόμα. Περιμένουμε τις κριτικές από τον τύπο πρώτα. Το πρόβλημα είναι ότι η αμερικανική περιοδεία ξεκινάει την ίδια μέρα με την κυκλοφορία του δίσκου. Συνήθως έχεις μερικές βδομάδες ή και μήνες για να δεις τις αντιδράσεις και να είσαι προετοιμασμένος. Ένα πάντως σίγουρο τραγούδι είναι το ομώνυμο του δίσκου, για το οποίο γυρίσαμε κι ένα video clip πριν λίγο καιρό. Είναι περίπου σαν το “Cry of the black birds” αλλά πιο «ζεστό». Το συγκεκριμένο ήταν πολύ «κρύο» σαν ατμόσφαιρα. Αυτή τη φορά πήγαμε σε ένα χωριό Βίκινγκ στην Πολωνία και είχαμε 40 Βίκινγκ να πολεμάνε.
Αυτά από εμένα. Δεν έχω κάτι άλλο να ρωτήσω. Καλή τύχη με το άλμπουμ.
Ευχαριστώ. Ελπίζω να τα πούμε στην Ελλάδα σύντομα.
Κωνσταντίνος Βασιλάκος
AMON AMARTH – “Twilight of the thunder God” (Metal Blade)
Να αρχίσω λέγοντας ότι την προηγούμενη δουλειά των AMON AMARTH την αδίκησα με τη βαθμολόγια, καθώς της άξιζε περισσότερο ένα 9/10 παρά ένα 8/10 που την αξιολόγησα. Με αυτό ξεκαθαρισμένο και υπόψη για τη σύγκριση βαθμολογιών μεταξύ του παρόντος και του προηγούμενου δίσκου, μπορούμε να πάμε στη νέα δουλειά των φίλτατων Σουηδών Viking death metallers. Το “Twilight of the thunder God” τους βρίσκει σε μεγάλα κέφια. Και πώς να μην είναι άλλωστε όταν ακολουθούν μία επιτυχημένη καριέρα που βρίσκεται σε διαρκή ανοδική πορεία; Το άλμπουμ από την αρχή μέχρι το τέλος βρίσκεται σε μία συνεχή κατάσταση peak. Όποιο τραγούδι και να επιλέξεις προς ακρόαση, απλά θα γουστάρεις. Κι αυτό δεν το συναντάς πλέον ιδιαίτερα συχνά. Οι AMON AMARTH έχουν φτάσει σε σημείο που ξέρουν και να συνθέτουν πιασάρικα τραγούδια, αλλά και να κρατάνε τις συνθέσεις τους ενδιαφέρουσες, παρά την όποια κατηγορία για επανάληψη και στασιμότητα. Άμα είσαι όμως καλός σε αυτό που κάνεις, τότε οι όποιες κακές γλώσσες δεν πιάνουν τόπο. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για το “Twilight of the thunder God” που περιέχει μία καινοτομία για τους AMON AMARTH κι αυτή λέγεται φιλικές συμμετοχές. Στο ομώνυμο κομμάτι παίζει σόλο ο Roope Latvala των CHILDREN OF BODOM, στο “Guardians of Asgaard” προσφέρει τις φωνητικές του ικανότητες ο L.G. Petrov των ENTOMBED, με απίστευτα πωρωτικά αποτελέσματα, ενώ σημαντική κρίνεται και η συνεισφορά των APOCALYPTICA στο “Live for the kill”, δίνοντάς του ένα τόνο που δεν έχουμε ξαναδεί στους AMON AMARTH, ανεβάζοντας κατιτίς το πρεστίζ τους. Ένα από τα καλά τού άλμπουμ αυτού είναι ότι δεν καταλαβαίνεις για πότε τελείωσε και αμέσως θες να ξαναπατήσεις το play για να το ακούσεις από την αρχή. Ήδη το έχω λιώσει στο άκουσμα και αναμένω να τους ξαναδώ ζωντανά να τα σπάνε όλα, επιδιδόμενοι στο epic / Viking death metal που μόνο αυτοί ξέρουν να προσφέρουν.
8,5 / 10
Κωνσταντίνος Βασιλάκος