A day to remember… 21/4 [DARK TRANQUILLITY]

0
132

ΜΠΑΝΤΑ: DARK TRANQUILLITY
ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “The Mind’s I”
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1997
ΕΤΑΙΡΙΑ: Osmose
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Fredrik Nordstrom, Dark Tranquillity
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ
Mikael Stanne – φωνητικά
Niklas Sundin – κιθάρα
Fredrik Johansson – κιθάρα
Anders Jivarp – drums
Martin Henriksson – μπάσο

Πριν λίγες μέρες είχαμε τα «γενέθλια» ενός άλλου δίσκου των DARK TRANQUILLITY, του “Fiction”, που κυκλοφόρησε το 2007. 10 χρόνια όμως πριν το “Fiction”, κυκλοφόρησε ένας δίσκος που θεωρείται από πολύ κόσμο ακόμα καλύτερος (ενώ για άλλους είναι και ο καλύτερός τους μέχρι και σήμερα) και για διάφορους λόγους είναι από τους πολύ σημαντικούς στην πορεία του σχήματος.

Έχοντας ήδη κυκλοφορήσει το “The gallery” και τραβώντας τα φώτα τότε πάνω τους, στην ουσία εγκαθιδρύοντας τους εαυτούς τους ως τη μία από τις 3 κορυφαίες και πρωτοπόρες μπάντες του μελωδικού death metal (μαζί με AT THE GATES του “Slaughter of the soul” και IN FLAMES του “The jester race”), οι Σουηδοί δύο χρόνια μετά κυκλοφορούν ένα δίσκο που ναι μεν πατάει πάνω στον προκάτοχό του, αλλά ταυτόχρονα δείχνει και το επόμενο βήμα τους (λέγε με “Projector”). Ταυτόχρονα όμως, δείχνουν ότι δεν είναι μία μπάντα που ήρθε για να παίξει κάτι επαναλαμβανόμενο, αλλά ο πειραματισμός κυλάει στο αίμα των μελών της.

Εκτός από τις εναλλαγές groove και «ξύλου» που ήδη μας είχαν συνηθίσει, οι οποίες σαφώς και είναι και πάλι εδώ και σε κομμάτια να είναι σε κορυφαίο επίπεδο (“Zodijackyl light”, “Scythe, rage and roses”, έτσι δύο από αυτά για το καλό), εδώ οι Σουηδοί αρχίζουν και εμφανίζουν και άλλες πτυχές της μουσικής τους, από το “Constant” ειδικά και μετά. Το συγκεκριμένο κομμάτι για παράδειγμα με τους ιδιαίτερους ρυθμούς του, αλλά και την ενορχήστρωση (πάντα μιλάμε για το τότε της μπάντας), είναι προάγγελος για πολλά μετέπειτα κομμάτια. Ένα άλλο παράδειγμα, το “Insanity’s crescendo”, ξαδερφάκι του “Lethe”, που έχει γυναικεία φωνητικά, αλλά και μία πιο λυρική ακόμη προσέγγιση. Το “Tidal tantrum” επίσης, είναι ένα κομμάτι που με την ενορχήστρωσή του δείχνει πράγματα από το μέλλον. Και ενώ δεν είναι τραγικά διαφορετικό από τον προκάτοχό του, είναι οι λεπτομέρειες που το κάνουν να διαφέρει. Λιγότερο ωμό, περισσότερο ατμοσφαιρικό (χωρίς να σημαίνει ότι είναι τίγκα πλήκτρα) και φυσικά πειραματικό, κάτι που άλλωστε δεν είναι και «είδηση» γι’ αυτή την μπάντα, τότε όμως, που ακόμα δεν ξέραμε τη συνέχεια, ήτανε! Εντύπωση επίσης προκαλεί το γεγονός ότι από τα 12 τραγούδια του δίσκου, τα μισά έχουν διάρκεια τριών και λιγότερων λεπτών! Tέλος, από το δίσκο θα προκύψει και το πρώτο βίντεο του συγκροτήματος, για το κομμάτι “Hedon”.

Η επιτυχία του δίσκου φαίνεται και από το γεγονός ότι ήταν το τελευταίο τους μέσω της Osmose, καθώς από το επόμενο, ανήκαν στο δυναμικό της Century Media, κάτι που φυσικά εκτόξευσε τη φήμη τους.
Θυμάμαι ακόμα πως τότε «καταβρόχθιζα» ότι έβγαινε σε αυτό το είδος, το λεγόμενο melodic death metal και ειδικά τους δίσκους των DARK TRANQUILLITY, EDGE OF SANITY και HYPOCRISY. Και το “The mind’s I” είναι από εκείνα τα άλμπουμ που τα βάζεις στην κατηγορία «έρωτας με την πρώτη αυτιά». 

Μιλάμε για την πιο αδικημένη (εμπορικά) μπάντα του melodic death metal και την πιο τίμια ταυτόχρονα, που παρόλο που πειραματίζεται συνεχώς, ασχέτως αν όλα τα άλμπουμ δεν είναι ισάξια ποιοτικά, κρατάει ακόμα και σήμερα άρρηκτους δεσμούς με το παρελθόν της. Και όταν το παρελθόν σου έχει δίσκους όπως στην προκειμένη το “The mind’s I”, ρε άνθρωπε είσαι στην ελίτ όπως και να το κάνουμε! Μεγάλος δίσκος για το είδος, κατευθείαν από τη χρυσή πενταετία του heavy metal των 90’s!

Did you know that:
·    Αυτός είναι ο μοναδικός δίσκος των DARK TRANQUILLITY στον οποίο παίζει ο Anders Jivarp (drums) και δεν έχει credits στη σύνθεση των κομματιών
·    Και αφού πιάσαμε τον Jivarp, μπορεί να έπαιξε τύμπανα στα 11 πρώτα κομμάτια του δίσκου, όμως στο τελευταίο, το instrumental “The mind’s eye”, τα τύμπανα ανέλαβε ο τότε ρυθμικός κιθαρίστας τους, Fredrik Johansson, που έγραψε και το κομμάτι.
·    Το “The mind’s I” είναι το τελευταίο άλμπουμ του Fredrik Johansson με τη μπάντα. Τη θέση του στην κιθάρα ανέλαβε ο μέχρι τότε μπασίστας του σχήματος, Martin Henriksson, ο οποίος έκανε τον δύσκολο στην αρχή επειδή δεν είχε εμπιστοσύνη στις ικανότητές του στην εξάχορδη, αλλά τελικά μια χαρά τα έχει πάει.
·    Τα δεύτερα φωνητικά στο “Hedon”, ανήκουν στον Anders Friden των IN FLAMES. Γνωστές οι πολύ φιλικές σχέσεις των δύο συγκροτημάτων εκείνη την εποχή
·    Τα πλήκτρα στο δίσκο είχε αναλάβει ο Fredrik Nordstrom (δεν έχει «ποιος;») που φυσικά έκανε και τη μίξη.

Φραγκίσκος Σαμοΐλης

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here