ΟΝΟΜΑ: Farrokh Bulsara [Freddie Mercury]
INSTRUMENT: Φωνητικά
ΗΜ/ΝΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ: 24 Νοεμβρίου 1991 [45]
ΑΙΤΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ: AIDS
ΗΜ/ΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: 5 Σεπτεμβρίου 1946
ΠΟΛΗ / ΧΩΡΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: Ζανζιβάρη, Ανατολική Αφρική
ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΠΑΙΞΕΙ: QUEEN
HIGHLIGHTS: Για τί να πρωτομιλήσει κανείς; Για τις πάνω από τέσσερις οκτάβες της φωνής του και την ικανότητα του να ερμηνεύει συγκλονιστικά κάθε είδους και στυλ κομμάτι; Για την ασύγκριτη σκηνική του παρουσία που καθήλωνε και ξεσήκωνε συνάμα τις χιλιάδες κόσμου που έδινε το παρόν στις συναυλίες τους; Για τις φοβερές συνθετικές του ικανότητες και την αξία του ως μουσικός; Ένας τεράστιος θρύλος στην ιστορία της μουσικής.
ΕΙΧΕ ΠΕΙ:
– «Διαθέτω τόση δύναμη επί σκηνής που μοιάζω να έχω δημιουργήσει ένα θηρίο. Όταν βρίσκομαι εκεί είμαι πολύ εξωστρεφής, μέσα όμως είμαι εντελώς διαφορετικός.»
– «Μ’ αρέσει να γελοιοποιώ τον εαυτό μου. Δεν το παίρνω πολύ σοβαρά το θέμα. Αν ήμουν σοβαρός δε θα φόραγα αυτά τα ρούχα. Το μόνο πράγμα που με κάνει να συνεχίζω είναι ότι μου αρέσει να γελάω με τον εαυτό μου.»
– «Θα ήθελα να επιβεβαιώσω ότι είμαι θετικός στον HIV και έχω AIDS. Αισθάνθηκα πως ήταν σωστό να κρατήσω αυτές τις πληροφορίες για μένα μέχρι σήμερα ώστε να προστατεύσω την ιδιωτική ζωή των ανθρώπων που με περιβάλλουν. Ωστόσο, έφτασε πια η ώρα για τους φίλους μου και τους φαν σε όλο τον κόσμο να μάθουν την αλήθεια και ελπίζω όλοι να βοηθήσουν εμένα αλλά και όλους όσους πολεμάνε μ’ αυτή την τρομερή αρρώστια.»
ΕΧΟΥΝ ΠΕΙ ΓΙΑ ΕΚΕΙΝΟΝ:
– Robert Plant: «Υπάρχουν τόσο λίγοι πίσω από το glamour που τα καταφέρνουν σαν αληθινοί performers. Είναι πολύ περίεργη κατάσταση να είσαι ένας επιτυχημένος μουσικός και να μπορείς να το προβάλεις με αυτοπεποίθηση. Ο Freddie το είχε αυτό και δεν υπάρχουν πολύ άλλοι που το είχαν…»
– Dave Mustaine: «Τον παρακολουθούσα και τον είδα να πεθαίνει και ήταν τόσο επίπονο για μένα γιατί πραγματικά αγαπούσα τον Freddie Mercury…»
– Rob Halford: «Στεναχωρήθηκα βαθύτατα όταν έμαθα ότι ο Freddie έφυγε από κοντά μας. Ένας υπέροχος performer, μια σπουδαία φωνή, ένα εξαιρετικός μουσικός, χάθηκε απ’ αυτόν τον κόσμο. Δόξα τω Θεώ, έχουμε τη μουσική του να τον ακούμε για πάντα.»
ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Μόνο για διακοπές είχε έρθει ο καλλιτέχνης στη χώρα μας. Μάλιστα, κάποτε είχαν συναντηθεί με τον Rob Halford σε gay bar της Αθήνας, λίγο πριν και οι δυο καταλήξουν στη Μύκονο για διακοπές.
«Δεν ξέρω. Πάντα μου άρεσε τα τραγουδάω, ήθελα να τραγουδώ χωρίς να το σκέφτομαι ως καριέρα. Όταν ήμουν πολύ μικρός, ήμουν στη χορωδία κλπ. και δε φοβάμαι να πω ότι είχα φυσικό χάρισμα». Και πολύ καλά έκανε και δε φοβόταν να το πει ο Freddie Mercury. Ποιος θα μπορούσε να τον αμφισβητήσει άλλωστε; Η φωνή του, η καλλιτεχνική του φύση, το ταλέντο του, ήταν αυτά που θ’ αποτελούσαν τα εφόδια για ένα παιδί που δεν θα μπορούσε ποτέ να ονειρευτεί, την εποχή που μεγάλωνε στην Ινδία, μια ζωή σαν αυτή που θ’ αποκτούσε χρόνια αργότερα. Στα 17 του μετακόμισε στην Αγγλία, γεγονός που θ’ αποδεικνυόταν καθοριστικής σημασίας για τη συνέχεια, αφού εκεί, την εποχή που σπούδαζε γραφικές τέχνες, είχε την τύχη να συναντήσει του Brian May και Roger Taylor, με τους οποίους δημιούργησαν τους QUEEN. Με τη συμβολή του, το συγκρότημα κατάφερε να αναπτύξει ένα μοναδικό στυλ που συγχώνευε τη hard rock, με τη glam και τη heavy metal, όπως και άλλα μουσικά είδη ανά περιόδους, έχοντας μεγάλο μερίδιο στη σύνθεση ιστορικών επιτυχιών της μπάντας. Κατάφερε να γίνει διάσημος σε όλο τον κόσμο για τη δυναμική του σκηνική παρουσία και τα οπερατικά φωνητικά του, με τρανό παράδειγμα το θρυλικό “Bohemian Rhapsody”, που έκλεινε μέσα του όλη την ένταση της φωνής του και σημείωσε ασύλληπτη επιτυχία παγκοσμίως. Εκτός από το ερμηνευτικό και συνθετικό του ταλέντο, ο Mercury, ήταν και ένας άριστος σόουμαν. Ήξερε πώς να διασκεδάζει τα πλήθη και να επικοινωνεί μαζί τους. Με το περίφημο μουστάκι του, συνήθιζε ν’ ανεβαίνει στη σκηνή φορώντας περίτεχνα κουστούμια αποτελούμενα άλλοτε από κάπες και στέμματα και άλλοτε από στενά ριγέ σορτς. Καλλιτεχνική φύση και ανοιχτά bisexual όντας, έφτανε συχνά στα όρια και συχνά τα ξεπερνούσε. Δικαιολογημένα θεωρήθηκε ως ένα από τα πλέον εκκεντρικά μουσικά ταλέντα που πέρασαν ποτέ απ’ τον πλανήτη. Εκτός σκηνής έβγαζε ένα τελείως διαφορετικό πρόσωπο, εσωστρεφές και ντροπαλό, ενώ αν και δεν έκρυβε την αμφιφυλοφιλία του, προτιμούσε να κρατά την ιδιωτικότητα στις σχέσεις του. Τα πράγματα, άρχιζαν ν’ αλλάζουν από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 κι έπειτα. Ο Mercury, έχοντας απομακρυνθεί από τα φώτα της δημοσιότητας, σταμάτησε τις περιοδείες και κάθε επαγγελματική του δραστηριότητα. Μία μέρα πριν χάσει τη μάχη με την αρρώστια που τον βασάνιζε, στις 23 Νοεμβρίου του 1991, ο ίδιος επιβεβαίωνε τις φήμες που τον ήθελαν φορέα του AIDS αλλά και τις έντονες ανησυχίες των χιλιάδων θαυμαστών του, που έβλεπαν ότι οι δημόσιες εμφανίσεις του είχαν περιοριστεί ιδιαίτερα. Λες και γνώριζε ότι το τέλος του πλησίαζε… Μόλις 24 ώρες αργότερα, ο 45χρονος αστέρας, θα άφηνε την τελευταία του πνοή στην έπαυλη του στο Λονδίνο λόγω βρογχικής πνευμονίας οφειλόμενης στο AIDS. Η είδηση του θανάτου του, έκανε αμέσως το γύρο του κόσμου, σκορπίζοντας βαθιά θλίψη και συγκλονίζοντας τον μουσικό κόσμο, που υποκλίθηκε στην ανυπέρβλητη αξία και το ταλέντο του θρυλικού τραγουδιστή, του εξαιρετικού μουσικού, του κορυφαίου perfomer, του Freddie Mercury.
Did you know that:
– Δεν θεωρούσε τον εαυτό του αξιόλογο πιανίστα. Ως εκ τούτου, πάντα ένιωθε ένα φόβο να παίξει ζωντανά το “Bohemian Rhapsody”, γιατί πίστευε πως θα μπορούσε να τα θαλασσώσει ενώ θα έπαιζε πιάνο. Με την πάροδο των χρόνων, το χρησιμοποιούσε όλο και λιγότερο στους δίσκους των QUEEN, ώστε να μπορεί να χορεύει και να τρέχει κατά τη διάρκεια των συναυλιών.
– Αν και κλειστός χαρακτήρας, έχουν μείνει στην ιστορία τα μυθικά πάρτι που διοργάνωνε ο ίδιος, τα οποία ήταν βουτηγμένα υπερβολικά σε ουσίες και τα οποία φημολογείται ότι θύμιζαν αρκετά ρωμαϊκά όργια.
– Του άρεσε να ζει στην πολυτέλεια. Αγαπούσε τη σαμπάνια όπως και να συλλέγει έργα τέχνης, για τα οποία ξόδευε κάποιες φορές υπέρογκα ποσά.
– Η λάμψη του Mercury, όχι απλώς δεν ξεθώριασε με το πέρασμα των χρόνων, αλλά έγινε ακόμα πιο εκτυφλωτική. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι από τα 34,5 εκατομμύρια αντίτυπα που έχουν πουλήσει οι QUEEN στις Η.Π.Α., τα μισά άλμπουμ πουλήθηκαν μετά το θάνατό του. Φυσικά μέχρι σήμερα, καταφέρνει να παίρνει την πρωτιά σε δημοψηφίσματα σχετικά με τον σπουδαιότερο ροκ τραγουδιστή όλων των εποχών. Το μέγεθος δε της επιρροής που έχει ασκήσει σε αμέτρητους άλλους τραγουδιστές που τον διαδέχθηκαν μελλοντικά, είναι πραγματικά ανυπολόγιστο.
– Μερικούς μήνες μετά το θάνατό του, τον Απρίλη του 1992, έγινε προς τιμήν του μια τεράστια συναυλία στο Wembley Stadium, με συμμετοχή πλήθους ονομάτων του χώρου, μεταξύ των οποίων, DEF LEPPARD, METALLICA, GUNS N’ ROSES, David Bowie, Tony Iommi, Roger Daltrey κ.α., παρουσία 80.000 θεατών. Τα έσοδα διατέθηκαν για τη δημιουργία ενός φιλανθρωπικού οργανισμού για την παγκόσμια καταπολέμηση του AIDS, του “ The Mercury Phoenix Trust”.
ΟΝΟΜΑ: Paul Charles Caravello [Eric Carr]
INSTRUMENT: Τύμπανα
ΗΜ/ΝΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ: 24 Νοεμβρίου 1991 [41]
ΑΙΤΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ: Καρκίνος στην καρδιά
ΗΜ/ΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: 12 Ιουλίου 1950
ΠΟΛΗ / ΧΩΡΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: Νέα Υόρκη, Η.Π.Α.
ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΠΑΙΞΕΙ: KISS
HIGHLIGHTS: Η θρυλική «αλεπού» των KISS, κατάφερε να αφήσει το στίγμα του στο μεγάλο αυτό σχήμα, όντας αρκετά χαμηλών τόνων, έχοντας παίξει σε σπουδαίους δίσκους όμως, όπως το “Creatures of the night” ή το “Lick it up”.
ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Δεν πρόλαβε να έρθει στη χώρα μας για συναυλία.
Μια ακρόαση για τους KISS, το 1980, ήταν αυτή που ουσιαστικά έσωσε την παρτίδα για τον Eric Carr, που μέχρι τότε έβλεπε πως δεν υπήρχε περίπτωση να τα καταφέρει να κάνει την επαγγελματική καριέρα που τόσο επιθυμούσε, πολύ πόσο μάλιστα να γίνει και ο επόμενος Ringo Starr, που τόσο ονειρευόταν. Το ιταλικής καταγωγής φτωχόπαιδο από το Brooklyn, μπορεί να είχε κλίσει στις τέχνες, όπως το σκίτσο και τη φωτογραφία, μάταια προσπαθούσε όμως να πετύχει κάτι αξιόλογο, αφού προτιμούσε να πίνει και να χαβαλεδιάζει με τους φίλους του. Όταν αποφάσισε πως θ’ ασχολούνταν με τη μουσική ως ντράμερ, πέρασε από κάποια σχήματα με τα οποία έπαιζαν κυρίως διασκευές, ενώ κατά τη διάρκεια της μέρας, για να τα βγάλει πέρα, επισκεύαζε σόμπες υγραερίου. Ήταν έτοιμος να τα παρατήσει και με τη μουσική, ώσπου ένας φίλος του, τον έπεισε να περάσει από ακρόαση για τους KISS που έψαχναν τον αντικαταστάτη του Peter Criss. Έτσι κι έγινε, με τον ντράμερ να νιώθει μεγάλη αυτοπεποίθηση και να καταφέρνει να εντυπωσιάσει την μπάντα. Τέλειωσε την οντισιόν, όντας σίγουρος 100% ότι θα τον επέλεγαν και απλά περίμενε το τηλεφώνημα που θα του το επιβεβαίωνε. Και είχε δίκιο! Τότε ήταν που πήρε το ψευδώνυμο του Eric Carr αλλά και το σκηνικό του παρατσούκλι “Fox”. Σημείωσε μεγάλη επιτυχία με τους KISS στα περίπου 10 χρόνια παρουσίας του στη σύνθεση τους, έχοντας σταθερή παρουσία πίσω απ’ τα τύμπανα του συγκροτήματος και περιορισμένη, συνθετική συνεισφορά. Δυστυχώς όμως, από το Φεβρουάριο του 1991, έμαθε πως έπασχε από έναν εξαιρετικά σπάνιο τύπο καρκίνου, καρκίνο καρδιάς, εξ’ αιτίας του οποίου χρειάστηκε πολλές επεμβάσεις και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την καριέρα του. Έχοντας ταλαιπωρηθεί αρκετά, άφησε τελικά την τελευταία του πνοή σε ηλικία ηλικία 41 ετών και ο δίσκος “Revenge” των KISS που κυκλοφόρησε το 1992, ήταν αφιερωμένος στη μνήμη του περιέχοντας και το μοναδικό drum solo που είχε ηχογραφήσει ο Carr με την μπάντα.
Did you know that:
– Την εποχή που ο Carr, τελείωνε με έναν μεγάλο κύκλο χειρουργικών επεμβάσεων, ζήτησε από τους Paul Stanley και Gene Simmons να επιστρέψει στο συγκρότημα. Εκείνη την εποχή θα γυριζόταν και το βίντεο κλιπ για το “God Gave Rock and Roll” και ο ντράμερ ζήτησε να συμμετάσχει στα γυρίσματα. Ταξίδεψε ως το Los Angeles για να παίξει ντραμς στο βίντεο, φορώντας περούκα λόγω των χημειοθεραπειών.
– Διακρινόταν για το χιούμορ και την ευγένειά του, αλλά και για το γεγονός ότι ήταν πάντα κοντά στους οπαδούς των KISS, οι οποίοι τον αγάπησαν ιδιαίτερα.
ΟΝΟΜΑ: Henjo Oliver Richter
INSTRUMENT: Κιθάρα, πλήκτρα
ΗΜ/ΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: 24 Νοεμβρίου 1963 [54]
ΠΟΛΗ / ΧΩΡΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: Αμβούργο, Γερμανία
ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΙΞΕΙ: GAMMA RAY
HIGHLIGHTS: Ένας πολύ χαμηλών τόνων μουσικός, που όμως χαίρει μεγάλης εκτίμησης στη γερμανική σκηνή και όχι μόνο.
ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Στις σχεδόν δύο δεκαετίες του στο γερμανικό συγκρότημα, έχει πάρει πολύ καλή γεύση από Ελλάδα, αφού έχει έρθει επτά φορές για συναυλίες, σχεδόν πάντα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Από το πιάνο, τα μαθήματα και την κλασσική μουσική, πέρασε στην κιθάρα και την ροκ, ο Henjo Richter, που κατάφερε τελικά στη ζωή του να γίνει ένας ολοκληρωμένος κιθαρίστας, αν και αυτοδίδακτος, καθώς και ένας ικανός πληκτράς. Και το πάλεψε πολύ, ειδικά όσον αφορά την κιθάρα, αφού έπρεπε να προσπαθήσει σκληρά μέχρι να καταφέρει να μπορεί να παίζει σολαρίσματα. Πέρασε από κάποια γκρουπάκια, βρέθηκε στους RAMPAGE ως αντικαταστάτης του Roland Grapow, στη συνέχεια στους CHARON, απ’ τους οποίους έφυγε πάνω στο καλύτερο, πριν δηλαδή μετονομαστούν σε MYDRA, ηχογραφήσουν το τρίτο άλμπουμ τους και κάνουν περιοδείες με τους NAZARETH. Το όραμά του, ήταν να γράψει δικά του κομμάτια και να βρει την κατάλληλη μπάντα, στην οποία θα μπορούσε να ρίξει άγκυρα. Αυτό συνέβη τελικά το 1997, όταν και εντάχθηκε στους GAMMA RAY, ως κιθαρίστας τους και μια και ο Dirk Schlächter, είχε ήδη μεταπηδήσει στο μπάσο, κάτι που του έδωσε μια αύρα του πρώτου επίσημου μέλους της μπάντας σε αυτήν τη θέση. Ο Richter, συμβάλει ενίοτε στις συνθέσεις των κομματιών των Γερμανών, και είναι ο άνθρωπος που επιμελείται το digital artwork των άλμπουμ της μπάντας καθώς και τον σχεδιασμό των booklet. Κατά τ’ άλλα, από το 2000, συνεργάζεται και με τον Tobias Sammet για τους AVANTASIA, έχοντας συμμετάσχει ως βασικός κιθαρίστας στα άλμπουμ “The Metal Opera Part I&II” και ως guest στα “The Scarecrow” και “Angel of Babylon”. Τέλος, να πούμε πως πέρσι τέτοιο καιρό περίπου, προέκυψε η ίδρυση μιας νέας μπάντας, των UNITY, απ’ τον Richter και το συνεργάτη του στους GAMMA RAY, Michael Ehre (ντράμερ), το ντεμπούτο των οποίων κυκλοφόρησε τον περασμένο Μάιο.
Χαρά Νέτη & Παναγιώτης “The Unknown Force” Γιώτας