ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Secret Society” – EUROPE
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2006
ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Sanctuary Records
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: EUROPE
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Φωνητικά – Joey Tempest
Κιθάρες – John Norum
Μπάσο – John Leven
Πλήκτρα – Mic Michaeli
Drums – Ian Haugland
Στη δεκαετία του 80 δεν υπήρχε άνθρωπος που άκουγε μουσική που να μην ήξερε τους EUROPE. Μια μπάντα από τη Σουηδία που, μετά από 2 πολύ αξιόλογα hard rock άλμπουμ, το “Europe” το 1983 και το “Wings of tomorrow” το 1984, επιτυγχάνουν δυο χρόνια μετά το παγκόσμιο breakthrough με το περίφημο “The final countdown” που από τη μία εκτόξευσε τους Σουηδούς στην κορυφή, από την άλλη όμως, σαφώς πιο μελωδικοί από τις προηγούμενες τους δουλειές, περιορίστηκαν σε ένα συνθετικό καλούπι, στο κυνήγι της επιτυχίας. Το γεγονός ότι ο John Norum (ο Σουηδός Gary Moore κατά πολλούς), αποχώρησε από την μπάντα στο ζενίθ της καριέρας τους, διαφωνώντας με την μουσική στροφή που πήραν, στοίχισε στους EUROPE όχι τόσο ως κιθαριστική παρουσία (αφού ο Kee Marcelo αποδείχτηκε ικανός αντικαταστάτης) όσο συνθετικά αφού τα άλμπουμ που κυκλοφόρησαν αργότερα ( “Out of this world” -1988, “Prisoners in paradise” – 1991) ενώ σημείωσαν σημαντική εμπορική επιτυχία, δεν έφτασαν τα επίπεδα του “Countdown”. Βρισκόμαστε ήδη στο 1992 και το hard rock αρχίζει να δέχεται επίθεση από το grunge. Ο Tempest αποφασίζει να βάλει τους EUROPE στον πάγο…
Fast forward αρκετά χρόνια μετά, στο 2006. Έχει προηγηθεί μια έκτακτη εμφάνιση της μπάντας την Παραμονή Πρωτοχρονιάς του 1999 στη Στοκχόλμη που γίνεται δεκτή με αποθέωση από τους οπαδούς και το reunion επισημοποιείται το 2004 με την κυκλοφορία του “Start from the dark” με το line-up του υπερεπιτυχημένου “The final countdown”. Το “Start from the dark” ξενίζει πολλούς, όχι γιατί είναι κακό άλμπουμ αλλά γιατί ο ήχος του απέχει παρασάγγας από αυτόν που τους διέκρινε την δεκαετία του 80. Το ωμό hard rock του άλμπουμ φέρνει στη μπάντα νέους οπαδούς αλλά απομακρύνει άλλους. Tο ερώτημα που τίθεται, αφορά την μουσική κατεύθυνση που θα ακολουθήσουν στη νέα τους δουλειά. Θα δοκιμάσουν να επιστρέψουν στον ήχο που τους καθιέρωσε στα 80’s ή θα συνεχίσουν στον πιο δύσκολο δρόμο του “Start from the dark”; Η μπάντα μπαίνει για ηχογραφήσεις στα Kingside Studios στην Στοκχόλμη και στις 25 Οκτωβρίου του 1996, κυκλοφορεί το έβδομο κατά σειρά άλμπουμ, και δεύτερο μετά το reunion, με τίτλο “Secret Society”.
Ο Tempest δήλωσε για την νέα τους δουλειά: “Πιστεύουμε ότι είναι μια από τις πιο δυνατές δουλειές μας. Το “Start from the dark” ήταν πιο ωμό και σίγουρα έκανε αίσθηση, το οποίο είναι πολύ καλό για μας, φυσικά, αλλά κατά κάποιο τρόπο μοιάζει σαν ντεμπούτο άλμπουμ, οπότε είπαμε να επεκταθούμε λίγο σε αυτό και να πάμε σε άλλα επίπεδα.” Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Σαφώς πιο μελωδικό από τον προκάτοχο του αλλά με καλύτερες συνθέσεις, το “Secret Society” έρχεται να βγάλει όλες τις επιρροές των Σουηδών στην επιφάνεια. THIN LIZZY, DEEP PURPLE, LED ZEPPELIN, UFO, είναι όλοι εδώ. Προσοχή όμως. Δεν μιλάμε για αντιγραφή αλλά για καθαρόαιμες hard rock συνθέσεις με τη σφραγίδα των EUROPE. Το ομώνυμο κομμάτι που ανοίγει το άλμπουμ δεν με ενθουσιάζει ιδιαίτερα παρά τον έντονο ZEPPELINικό ρυθμό του. Μετά όμως αρχίζει ο κακός χαμός. Συνθέσεις που συνδυάζουν τον όγκο με την μελωδία, με ρεφραίν που σου μένουν στο μυαλό και με κιθάρες… πολλές κιθάρες! Ακούστε ένα από τα καλύτερα κομμάτια που έχουν γράψει ποτέ, το “Always the pretenders” και θα καταλάβετε τι εννοώ. Η μπάντα δείχνει ορεξάτη, το διασκεδάζει και αυτό βγαίνει σαν συναίσθημα σε όλη συνολικά την ακρόαση του άλμπουμ. Όλοι τους σε εξαιρετική φόρμα, με αποκορύφωμα τον Τεράστιο John Norum με την απίστευτη κιθαριστική του δουλειά. Ο άνθρωπος είναι πραγματικά δαίμονας και τα solo του προξενούν ζαλάδα. Υπάρχουν κομμάτια όπως τα “The getaway plan” και “Love is not the enemy” που ξεχειλίζουν από ενέργεια και θα προκαλέσουν τον ακροατή να δυναμώσει στο μέγιστο την ένταση στο στερεοφωνικό του. Το “Forever Travelling”είναι για μένα ένα από τα κρυφά διαμαντάκια του άλμπουμ αφού θυμίζει έντονα πρώιμους EUROPE και προκαλεί συναισθήματα νοσταλγίας. Από την άλλη μεριά, υπάρχουν ένα με δυο κομμάτια που κυλούν αδιάφορα, όπως η (απαραίτητη σε κάθε άλμπουμ των EUROPE) μπαλάντα “ A mother’s son” και το “ Brave and beautiful soul” που δεν προσφέρουν κάτι το ιδιαίτερο.
Το άλμπουμ γίνεται δεκτό με σκεπτικισμό από τους οπαδούς που έλπιζαν για επιστροφή της μπάντας στα cheesy 80’s και με ενθουσιασμό από εκείνους που πίστεψαν στο δρόμο που χάραξε το “Start from the dark”.Όσον αφορά τα νούμερα, φτάνει μέχρι το νούμερο 4 στα Σουηδικά charts, ενώ καταφέρνει να μπει και στα Ιταλικά (τελευταία φορά που κατάφερε άλμπουμ των EUROPE κάτι τέτοιο ήταν με το “Out of this world”). Συνολικά το “Secret Society” έχει πουλήσει πάνω από 100.000 αντίτυπα παγκοσμίως.
Αντί επιλόγου. Το “Secret Society” ,όπως αποδεικνύεται και από το πέρασμα του χρόνου, αποδεικνύεται ένα πολύ σημαντικό άλμπουμ για τους EUROPE. Όχι τόσο συνθετικά, αν και θα έπρεπε, όσο ιστορικά. Με αυτό το άλμπουμ οι EUROPE αφήνουν πίσω τους την ετικέτα της hair metal band των 80’s και συνεχίζουν το δρόμο που χάραξαν δυο χρόνια πριν, ως μια hard rock μπάντα που δεν φοβάται να ρισκάρει και να παλεύει ενάντια στο ρεύμα. Θα μπορούσαν να διαλέξουν τον εύκολο δρόμο και να επιστρέψουν στο εμπορικό παρελθόν τους ή ακόμα και να επαναπαυθούν στις δάφνες τους. Όμως αυτοί διάλεξαν το δύσκολο μονοπάτι. Και σε τελική ανάλυση, αυτή δεν είναι η ουσία του rock?
Did you know that:
– Είναι το πρώτο άλμπουμ ύστερα από το ντεμπούτο τους που επιμελούνται αποκλειστικά και μόνο αυτοί την παραγωγή.
– Δεύτερο και τελευταίο μέχρι στιγμής άλμπουμ που κυκλοφορούν από τη θρυλική Sanctuary Records.
– Αν το εξώφυλλο σας θυμίζει κάτι αμυδρά, όπως PINK FLOYD για παράδειγμα, έχετε απόλυτο δίκιο. Το εξώφυλλο είναι δημιουργία του Storm Thorgerson, ενός από τους καλύτερους σχεδιαστές εξωφύλλων στον κόσμο, και ιδρυτή της θρυλικής Hipgnosis, υπεύθυνη για μερικά από τα πιο ιστορικά εξώφυλλα δίσκων στην ιστορία της μουσικής. Μεταξύ άλλων η εταιρεία έχει δημιουργήσει εξώφυλλα για τους PINK FLOYD, LED ZEPPELIN, UFO, RAINBOW, SCORPIONS,DEF LEPPARD, AC/DC και BLACK SABBATH.
Θοδωρής Κλώνης