A Day To Remember… 25/5 [BLUE OYSTER CULT, DEF LEPPARD]













     

     

    ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: Agents of fortune‘ – BLUE OYSTER CULT
    ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1976
    ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Columbia
    ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ:  Murray Krugman, Sandy Pearlman
    ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:     
    Φωνητικά – Eric Bloom, Donald “Buck Dharma” Roeser 
    Κιθάρες – Donald “Buck Dharma” Roeser, Eric Bloom
    Μπάσο – Joe Bouchard
    Drums – Albert Bouchard 
    Πλήκτρα – Allen Lanier

     Η τέταρτη στούντιο δουλειά των  Νεοϋορκέζων BLUE OYSTER CULT, θα τους μετέτρεπε, από ένα επιτυχημένο όνομα της αμερικάνικης metal σχολής, σε ένα όνομα που θα γέμιζε στάδια και θα ακούγονταν συνεχώς στο ραδιόφωνο. Τα τρία πρώτα άλμπουμ τους, δημιούργησαν ένα πιστό κοινό. Ο συνδυασμός των ασήκωτων riff του κιθαριστικού δίδυμου των Eric Bloom και Donald Roeser, τα φωνητικά που εναλλάσσονταν ανάμεσα στα μέλη του  σχήματος, με κύριους τραγουδιστές τους Bloom και Roeser και οι στίχοι με τις επιρροές από αποκρυφισμό και  επιστημονική φαντασία δημιουργούσαν κάτι μοναδικό, σε μια σκηνή που κυριαρχούσαν τα τραγούδια για αυτοκίνητα, ναρκωτικά ,γυναίκες και πάρτι. 
    Το προηγούμενο άλμπουμ τους ήταν το κλασσικό πλέον διπλό live με τίτλο “On your feet, or on your knees”. Το “A.O.F”. είναι το άλμπουμ με το οποίο θα αποκτήσουν την πρώτη πραγματικά μεγάλη εμπορική επιτυχία τους, με το ’’Don’t fear the reaper”. Το κομμάτι, έφτασε το Νo 12 των καταλόγων των singles στις Η.Π.Α και τους έκανε όνομα στο ραδιόφωνο. Είναι ένα τραγούδι με θέμα τον έρωτα, τον θάνατο και την ελπίδα για την ύπαρξη μεταθανάτιας ζωής. Ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα, είναι το πιο έντονο από τα στιχουργικά στοιχεία, που συνέβαλαν στην μυθολογία του, σαν τραγούδι υπέρ της αυτοκτονίας. Αντίθετα ο συνθέτης και τραγουδιστής του Donald Roeser δηλώνει ό,τι πρόκειται για  ένα ερωτικό τραγούδι, για τον θάνατο και την αθανασία που προσφέρει ο έρωτας και τι πιο χαρακτηριστικό από το ζευγάρι των Σαιξπηρικών ηρώων. Στην εκτεταμένη έκδοση του άλμπουμ του 2001, που περιέχει και τα αυθεντικά ντέμο, εντυπωσιάζει πόσο κοντά είναι η αρχική εκδοχή, που έγραψε μόνος του ο κιθαρίστας με την τελική που ηχογραφήθηκε στα Record Plant Studio. Όπως λέει και ο Roeser σχεδόν τα πάντα ήταν γραμμένα από την αρχή όπως έπρεπε, ακόμα και τα ντραμς που τα έπαιξα με τα χέρια μου χρησιμοποιώντας ένα βιβλίο που βρισκόταν κοντά μου.


    Το άλμπουμ ξεκινά με ένα αγαπημένο τραγούδι των συναυλιών το ’’This aint the summer of love”,  ένα τραγούδι ειρωνική αναφορά στο καλοκαίρι της αγάπης , συνεχίζει με τα “True confessions», ’’Don’t fear the reaper’’, ‘’E.T.I’’ ενώ η τότε φίλη του πληκτρά Allen Lanier, Patti Smith, η γνωστή ιέρεια του Αμερικάνικου πανκ, συμμετέχει στα φωνητικά στο ‘’The revenge of Vera Gemini’’. 
    Η δεύτερη πλευρά του άλμπουμ  περιέχει  τα ‘’Sinful love’’, ‘’Tattoo Vampire’’  με τον γνωστό σαρκασμό αλλά και την μελωδικότητα να δίνουν τον τόνο τους σε τραγούδια σαν τα ‘’Tenderloin’’, ‘’Debbie Denise’’.
    Το ‘’Agents of Fortune’’ είναι ένα άλμπουμ, πολύ πιο βατό από τις τρεις προηγούμενες στούντιο δουλειές του σχήματος. Πολύ πιο μελωδικό, με αρκετά πιο ραδιοφωνική παραγωγή. Επίσης η προσθήκη πνευστών σε κάποια τραγούδια, τους  δίνει βάθος και  ηχητική ποικιλία. Χάρη στην επιτυχία του ‘’Don’t fear the reaper’’ οι BOC κατάφεραν να μετακινηθούν στο επόμενο επίπεδο συναυλιών, μπαίνοντας στην λίστα των πολύ εμπορικών ονομάτων. Το συγκεκριμένο κομμάτι χρησιμοποιήθηκε και στην τηλεοπτική σειρά Simpsons, σαν τραγούδι τίτλων τέλους, Ουσιαστικά χάρη σε αυτό το τραγούδι και άλμπουμ οι BOC, έγιναν «καυτό» όνομα στην Αμερικάνικη μεταλλική σκηνή.

     

     

     

    ΟΝΟΜΑ ALBUM:Yeah!” – DEF LEPPARD
    ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2006
    ΕΤΑΙΡΙΑ: Mercury
    ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Def Leppard
    ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
    Φωνητικά – Joe Elliott
    Μπάσο, Φωνητικά – Rick Savage
    Τύμπανα – Rick Allen
    Κιθάρες – Phil Collen,  Vivian Campbell

    Οι DEF LEPPARD ποτέ δεν έκρυψαν την αγάπη τους για τη βρετανική (κυρίως) μουσική της δεκαετίας του 70. Ειδικά ο Joe Elliott και ο Rick Savage δήλωναν πάντα ότι το glam rock των αρχών της δεκαετίας του 70 και καλλιτέχνες όπως οι MOTT THE HOOPLE, DAVID BOWIE, QUEEN, T’REX κτλ. συγκαταλέγονταν στις βασικές επιρροές του συγκροτήματος. Οπότε δεν μας προκάλεσε καμία έκπληξη το γεγονός ότι κάπου στα μέσα του 2005 ανακοινώθηκε ότι η επόμενη δισκογραφική κίνηση των παιδιών από το Sheffield θα ήταν ένα αλμπουμ διασκευών σε μερικά από τα πιο αγαπημένα τους groups της δεκαετίας του 70. Αν και προσωπικά δεν μου άρεσε που θα έπρεπε να περιμένω κι άλλο για ένα δίσκο με original υλικό από τους LEPPARD, εντούτοις είχα μία περιέργεια να ακούσω αυτές τις διασκευές…άλλωστε οι οπαδοί των DEF LEPPARD ήμασταν πάντα μαθημένοι σε μεγάλα διαστήματα αναμονής νέου υλικού.
    Προσωπικά, το tracklist του “Yeah!” δεν μου προκάλεσε καμία απολύτως έκπληξη αφού τα συγκροτήματα που αντιπροσωπεύονταν εδώ ήταν (μεταξύ άλλων) οι THIN LIZZY, SWEET, T’REX, David Bowie, ROXY MUSIC, MOTT THE HOOPLE, FACES κ.α. Το εκπληκτικό στην όλη υπόθεση ήταν το ότι τα τραγούδια ακούγονταν φρέσκα και είχαν αποκτήσει έναν…LEPPARD χαρακτήρα ενώ ήταν ολοφάνερο ότι όλα τα μέλη περνούσαν υπέροχα διασκευάζοντας αγαπημένα τους κομμάτια.

     

    Μάλιστα, ο Phil Collen ήταν απίστευτα πειστικός σαν…Rod Stewart με την χαρακτηριστική βραχνάδα του στο “Stay with me”. Λίγα χρόνια μετά, ο Joe Elliott θα ηχογραφούσε 2 δίσκους με το side project του, τους DOWN N’ OUTZ, που δεν ήταν τίποτα άλλο από ένας φόρος-τιμής στον Ian Hunter. Πρόκειται για ένα σχήμα που συνεχίζει μέχρι σήμερα κάτι που δεν ισχύει για τους CYBERNAUTS αλλά αυτό είναι μία άλλη ιστορία.
    Το “Yeah!” αποτέλεσε μία καλή γέφυρα ανάμεσα στο “X” και στο “Songs from the sparkle lounge”, δύο δίσκοι που προκάλεσαν ανάμεικτες αντιδράσεις από πλευράς οπαδών και Τύπου. Αυτονόητα θα πρέπει να αποτιμάται σαν ένα μουσικό διάλειμμα, σαν ένα tribute άλμπουμ και τίποτα παραπάνω. 

     

    Did you know that:

    –    Οι φωτογραφίες των μελών του συγκροτήματος στο booklet του CD αναπαριστούσαν μερικούς από τους πιο αγαπημένους μουσικούς ήρωες των DEF LEPPARD; 
    –    Μέχρις ήμερα οι DEF LEPPARD παίζουν στις συναυλίες τους το “Rock on” του David Essex; 
    –    H Mercury κυκλοφόρησε το 2006 μία promo έκδοση του “Yeah!” που περιελάμβανε κάμποσες ακόμη διασκευές καθώς και αποσπάσματα από συνεντεύξεις των DEF LEPPARD; 

     

    Κείμενο BLUE OYSTER CULT:  Στέλιος Μπασμπαγιάννης 
    Κείμενο DEF LEPPARD: Σάκης Νίκας   

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here