A Day To Remember… 26/8 [THEATRE OF TRAGEDY]













     

     

     

     

    ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: ‘Velvet Darkness They Fear’ – THEATRE OF TRAGEDY
    ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1996
    ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Massacre
    ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Pete Coleman
    ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
    Raymond I. Rohonyi – φωνητικά
    Liv Kristine Espenaes – φωνητικά
    Tommy Lindal – κιθάρα
    Geir Flikkeid – κιθάρα
    Hein Frode Hansen – drums
    Eirik T. Saltro – μπάσο
    Lorentz Aspen – πλήκτρα, πιάνο

    Μαγεία και τίποτα λιγότερο από αυτό!
    15 χρονών τότε ο γραφών, στην καθιερωμένη βόλτα στο Metal Era, έχοντας μπει στον κόσμο του melodic death (IN FLAMES, AT THE GATES, DARK TRANQUILLITY κ.α.), αλλά και συγκροτημάτων όπως οι παλιοί ANATHEMA, MOONSPELL, AMORPHIS, SENTENCED κ.α., όπως και στο χώρο με τα γυναικεία φωνητικά (THE 3rd AND THE MORTAL, ΤΗΕ GATHERING), με βλέπει ο Δήμητρης, που ήξερε προφανώς τι έψαχνα κυρίως τότε και μου λέει “έχω κάτι καινούργιο που θα σου αρέσει τρελά εσένα”. Αφού με ήξερε, κοιτάζω και το εξώφυλλο (έλα, μη γίνεστε πονηροί), το αγοράζω, γυρνάω σπίτι και απλά πατάω το play. Αυτό ήτανε. Από την εφιαλτική εισαγωγή του με το “Velvet darkness they fear” και το «σκάσιμο» του “Fair and guiling copesmate death”, το δεύτερο άλμπουμ των THEATRE OF TRAGEDY, με είχε ήδη κερδίσει και αποτελεί μέχρι και σήμερα ένα από τα πλέον αγαπημένα μου αυτής της μουσικής.
    Αυτός ο πρωτόγνωρος, τότε, συνδυασμός των brutal αντρικών φωνητικών με αιθέρια γυναικεία, ειδικά όμως με την καθηλωτική gothic (και σε στιγμές avant-garde) ατμόσφαιρα που συναντάει κάποιος εδώ, αλλά και οι στίχοι που είναι γραμμένοι στα Early New English (με εξαίρεση το “Der tanz der schatten” που είναι στα Γερμανικά), τη γλώσσα που χρησιμοποιούσανε οι Άγγλοι από τα τέλη του 15ου αιώνα μέχρι και τα μέσα περίπου του 17ου και στην οποία έχουν γραφτεί και τα έργα του Σαίξπηρ, κάνουν το πακέτο τόσο ελκυστικό, που αν σου αρέσουν τέτοια ατμοσφαιρικά ακούσματα, δύσκολα μπορείς να αντισταθείς. Εξαιρετική δουλειά στο δίσκο ο πληκτράς της μπάντας, Lorentz Aspen που έχει «δέσει» τα πάντα στο μέγιστο βαθμό, με απλά αλλά τόσο «αυτά που πρέπει» πράγματα.
    Ένα άλμπουμ που ακούγεται απλά ολόκληρο, καθώς δε μπορείς να βρεις ούτε στιγμή που να υστερεί έναντι των άλλων. Έστω και αν κάποια κομμάτια όπως τα “And when he falleth”, “Seraphic deviltry”, “Black as the devil painteth” και το προσωπικό αγαπημένο μου “On whom the moon doth shine”, τα βάζω ένα μικρό σκαλοπατάκι πάνω από τα υπόλοιπα.

    Το 1997, είχαμε τη χαρά να δούμε και live τους THEATRE OF TRAGEDY στο Open Air Festival, μαζί με DEVISER, ROTTING CHRIST, EMPEROR, VIRGIN STEELE και VENOM. Για τότε ειδικά, το να βλέπεις δύο νέες μπάντες και στην κορυφαία φάση τους (THEATRE OF TRAGEDY με “Velvet…” και EMPEROR με “Anthems to the welkin at dusk”) δεν ήτανε και το πιο σύνηθες! Το ότι το συνδύασα με τις πρώτες συνεντεύξεις που έκανα στη ζωή μου και μάλιστα με αυτές τις δύο μπάντες, ήτανε ονειρικό!
    Το πόσο σημαντικός δίσκος είναι το “Velvet darkness they fear” φαίνεται και από την επιρροή του, καθώς μετά από αυτό ξεπήδησαν πάμπολλα συγκροτήματα, κάποια από αυτά εξαιρετικά, όπως οι WITHIN TEMPTATION (το υπέροχο ντεμπούτο τους, “Enter” είναι ένας «άλλος κόσμος» ηχητικά από την υπόλοιπη δισκογραφία τους), οι AFTER FOREVER, οι TRISTANIA, οι SINS OF THY BELOVED, οι DRACONIAN (πολύ αργότερα βέβαια), αλλά και οι MACBETH που πραγματικά είχαν κατακλέψει μέχρι και σε εξώφυλλο τους THEATRE OF TRAGEDY.
    Η αγία τριάδα των συγκροτημάτων με γυναικεία φωνητικά με τις «ιέρειές» τους, είχε ολοκληρωθεί. THEATRE OF TRAGEDY, THE GATHERING, THE 3rd AND THE MORTAL και αντίστοιχα η Liv, η Anneke και η Kari. Αξεπέραστο!

    Did you know that:
    ·    Στο κομμάτι “And when he falleth” υπάρχει ένας διάλογος ενός άντρα και μίας γυναίκας. Οι φωνές ανήκουν στους Vincent Price και Jane Asher και είναι συνδυασμός τριών διαφορετικών σκηνών από την κλασική ταινία του 1964 “The masque of the red death”, η οποία είναι βασισμένη στο ομότιτλο ποίημα του Edgar Allan Poe.
    ·    Στη Ιαπωνική έκδοση του δίσκου, υπάρχει και το κομμάτι “A rose for the dead”, το οποίο την επόμενη χρονιά κυκλοφόρησε σαν EP, που περιείχε ένα νέο τραγούδι, τα “Der Spiegel” και το “As the shadows dance”, που είναι μία διαφορετική εκτέλεση του “Der tanz der schatten” με αγγλικό στίχο.

    <iframe width=”420″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/6wSWYdU5WII” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>

    Κείμενο THEATRE OF TRAGEDY: Φραγκίσκος Σαμοΐλης

    Χαρά Νέτη & Παναγιώτης ‘The Unknown Force’ Γιώτας

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here