A Day To Remember… 28/05 [NIGHTWISH]













    ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Wishmaster”

    ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2000

    ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Drakkar Entertainment

    ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Tero Kinnunen, NIGHTWISH

    ΣΥΝΘΕΣΗ ΓΚΡΟΥΠ:

    Tarja Turunen – φωνητικά

    Tuomas Holopainen – πλήκτρα

    Emppu Vuorinen – κιθάρα

    Jukka Nevalainen – drums

    Sami Vanska – μπάσο

     

    Μέσα σε λίγους μήνες, είχαμε νέο άλμπουμ, τους είχαμε band of the week και τώρα ασχολούμαστε εκ νέου με τους NIGHTWISH, αυτήν τη φορά για τη συμπλήρωση 20 ετών από την κυκλοφορία του τρίτου κατά σειρά άλμπουμ τους, του “Wishmaster”.

    Η άποψή μου για αυτό το άλμπουμ, είναι σταθερή όλα αυτά τα χρόνια και πολύ ξεκάθαρη. Το “Wishmaster” είναι το πιο απλό, ευθύ και «βιαστικό», εν μέρει, (κάτι που έχει παραδεχθεί άλλωστε και ο ίδιος ο Tuomas Holopainen) άλμπουμ των Φινλανδών. Είναι το άλμπουμ που το power metal της μπάντας ήταν πιο ξεκάθαρο από ποτέ, όσο και η αγάπη που είχε ο Tuomas για τους STRATOVARIUS, καθώς εδώ έχει επηρεαστεί και στις μελωδίες, με κάποιες να παραπέμπουν… αρκετά στους συμπατριώτες τους. Το ότι ο Tuomas το θεωρεί το «λιγότερο προσωπικό» άλμπουμ της δισκογραφίας της μπάντας, προσωπικά, δε μου λέει και πολλά, καθώς το άλμπουμ είναι μια χαρά, από την άλλη, δικαιολογεί απόλυτα τον όρο «βιαστικό», γιατί όντως τότε το σχήμα είχε πολύ λιγότερο χρόνο από ότι στα υπόλοιπα άλμπουμ για να συνθέσει, να ηχογραφήσει και να κυκλοφορήσει το δίσκο. Όμως έχει κομμάτια που είναι ακόμη και σήμερα fan favorites στα live τους (“She is my sin”, “The kinslayer” και το “Wishmaster” φυσικά, που είναι το τρίτο πιο πολυπαιγμένο κομμάτι στην ιστορία τους), έχει κάποια από τα πολύ αγαπημένα μου τραγούδια τους (“Come cover me”, “Deep silent complete”, “FantasMic” και “Sleepwalker”, έστω και αν δεν είναι στην «κακονική» έκδοση του δίσκου), έχει το “Dead boy’s poem”, ένα κομμάτι-οδηγό για μελλοντικούς σχετικούς ύμνους των NIGHTWISH και γενικά, παρά την έλλειψη του πολύ συμφωνικού στοιχείου, αυτή η power-ίλα του, σε μία εποχή που ακόμα αυτός ο ήχος ήταν κραταιός, μου έκανε φουλ και μου κάνει ακόμα. Ναι, δεν είναι το αγαπημένο μου από τη μπάντα, αλλά δεν έγινε και κάτι.

    H αλήθεια είναι, ότι το “Wishmaster”, σαν άλμπουμ, δεν έφερε στη μπάντα κάτι το συνταρακτικό. Αυτό που έκανε όμως, είναι ότι έδωσε το ένα κλικ πάνω στη δημοτικότητά της, η οποία πήρε δύο κλικ με το “Century child” που ακολούθησε και όλα μαζί οδήγησαν στην εκτόξευση με το “Once”. Εκεί που όλα τα στοιχεία τους, από το “Oceanborn” μέχρι και το “Century child”, εναρμονίστηκαν πλήρως.

    Μια χαρά δίσκος και τιμιότατη προσθήκη στη δισκογραφία των NIGHTWISH, οι οποίοι άλλωστε μέχρι ενός σημείου πήγαιναν από το καλό στο καλύτερο και ακόμα και το ένα άλμπουμ δεν ήταν καλύτερο του προκατόχου του, το επίπεδο της μπάντας παρέμενε σταθερά υψηλό. Ας το ξανακούσω τώρα, έτσι για το καλό.

    Did you know that:

    • Το τραγούδι “Wishmaster”, πέραν του ότι είναι, όπως είπαμε πριν, το τρίτο πιο πολυπαιγμένο κομμάτι στην ιστορία του σχήματος, έχει και δύο από τις καλύτερες διασκευές που έχουν γίνει ποτέ σε κομμάτι των NIGHTWISH. Η μία ανήκει εννοείται στους VAN CANTO, αλλά η άλλη, η ακόμα καλύτερη, ανήκει στους θεούληδες STEVE ‘N’ SEAGULLS. Πόσο παλικάρια οι τύποι! Εννοείται πως έχει και περίοπτη θέση στη λίστα με τα περίφημα “misheard lyrics”
    • Το κομμάτι “Sleepwalker”, το bonus track της Ιαπωνικής έκδοσης του δίσκου, είναι το κομμάτι με το οποίο οι NIGHTWISH πήραν μέρος στον Φινλανδικό διαγωνισμό της Eurovision το 2000. Ο κόσμος τους έδωσε την πρώτη θέση, όμως η επιτροπή επέλεξε τη Nina Astrom και το κομμάτι “A little bit”, το οποίο όμως δεν κατάφερε ούτε καν να πάει στον τελικό του διαγωνισμού.
    • Ο Tuomas είχε πάντα το μικρόβιο της Disney μέσα του. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, που το πρώτο σόλο άλμπουμ του, είχε τον τίτλο “Music inspired by the life and times of Scrooge”. Το “FantasMic” λοιπόν, το κομμάτι που κλείνει την κανονική έκδοση του “Wishmaster”, είναι ένα κομμάτι-φόρος τιμής ουσιαστικά στον Walt Disney με αναφορές σε πολλούς και διάφορους χαρακτήρες του.
    • Το single του “Deep silent complete”, ανακηρύχθηκε χρυσό στη Φινλανδία και είναι αφιερωμένο στους ωκεανούς (εξ ου και το ρεφρέν χωρίς στίχους, παρά μόνο με τη φωνή της Tarja), περιέχοντας και μερικούς στίχους του William Shakespeare

     

    Φραγκίσκος Σαμοΐλης

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here