A Day to Remember… 28/2 [MANILLA ROAD]













    ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Voyager” – MANILLA ROAD 
    ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2008 
    ΕΤΑΙΡΕΙΑ: My Graveyard Productions 
    ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Bryan ”Hellroadie” Patrick,  Cory “Hardcore” Christner  
    ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ
    Φωνητικά – Mark Shelton 
    Κιθάρες – Mark Shelton
    Μπάσο – Harvey Patrick 
    Drums – Cory Christner

    Από το 2001 που κυκλοφόρησε το “Atlantis Rising” και σηματοδότησε την επανεκκίνηση των MANILLA ROAD μέχρι και σήμερα, η μπάντα από τη Wichita είναι συνεπής στη δισκογραφική της πορεία, προσφέροντας μας, το λιγότερο, πολύ αξιόλογες στιγμές. Σήμερα εστιάζουμε στο δίσκο που κυκλοφόρησαν το 2008, το “Voyager”.

    To “Voyager” είναι το δέκατο τρίτο (δέκατο τέταρτο αν συνυπολογίσουμε και το “Mark Of The Beast” του 2002) άλμπουμ των MANILLA ROAD και ηχογραφήθηκε κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες για τον ηγέτη της μπάντας Mark “The Shark” Shelton. Ο Shelton είχε κατασκευάσει το δικό του στούντιο ηχογραφήσεων, τα Midgard Sound Labs αλλά δεν μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει, καθώς βρισκόταν σε καθεστώς διαζυγίου και εκκρεμούσαν διάφορα θέματα που αφορούσαν τα περιουσιακά του στοιχεία.  Ήταν μια εξαιρετικά χρονοβόρα και επίπονη διαδικασία και αυτό αντικατοπτρίστηκε αργότερα και στις συνθέσεις του άλμπουμ τόσο όσον αφορά την ψυχολογική πίεση που ένιωθε ο mainman των MANILLA ROAD εκείνη την εποχή όοο και την κάθαρση που ακολούθησε.

    Όταν ένας δίσκος ξεκινά με την απαγγελία της γνωστής Βίκινγκ προσευχής “Lo there do I see my father…” (θυμηθείτε το έπος της ταινίας “The 13th  Warrior”) καταλαβαίνετε ότι ο δίσκος δεν αναφέρεται σε πεταλουδίτσες και λουλουδάκια.  Μετά την εισαγωγή σκάει το “Butchers Of The Sea” που κερδίζει το ενδιαφέρον με το ξερό, μονολιθικό riff του, ενώ ο Shelton ακούγεται πιο επιθετικός από ποτέ. Από εκεί και πέρα, το “Voyager” είναι ένας δίσκος που τα έχει όλα. Υπάρχουν κομμάτια πιο straight forward όπως το “Frost and Fire” και το εκπληκτικό “Blood Eagle”. Έχουμε ακουστικές στιγμές που ενδεχομένως να θυμίσουν σε αρκετούς τον τεράστιο Quorthon (“Tree of Life”, Eye of the Storm”) ενώ το “Conquest”, γρήγορο και επιθετικό, αγγίζει τις thrash ταχύτητες, θυμίζοντας τις μέρες του “Out of the abyss”. Εκεί όμως που η μπάντα πραγματικά δίνει ρέστα είναι στα τρια πιο επικά κομμάτια του δίσκου. Μιλάμε φυσικά για το ομώνυμο, το “Return of the Serpent King” και τον επίλογο του δίσκου, το “Totentanz (the dance of Death)”. Απίστευτη εναλλαγή συναισθημάτων και riffs φτιαγμένα να σου παίρνουν το μυαλό, όπως μόνο οι MANILLA ROAD ξέρουν. Ειδικά για τα “Voyager” και “Totentanz” εκτιμώ ότι είναι από τις καλύτερες συνθέσεις που έχουν γράψει ποτέ και, μα τον Όντιν, έχουν γράψει πολλές! Γενικά το “Voyager”  αποπνέει μια επική ατμόσφαιρα καθ’όλη τη διάρκεια του, ενώ παράλληλα ο ήχος είναι σκοτεινός και ογκώδης δένοντας απόλυτα με την όλη αισθητική του δίσκου.

    Η εκτίμηση μου είναι ότι το “Voyager” είναι ένα πολύ προσωπικό άλμπουμ του Shelton. Δεν είναι εύκολο σε άκουσμα αλλά θεωρώ ότι είναι ένας από τους καλύτερους δίσκους της μεταγενέστερης εποχής των MANILLA ROAD. Ένας δίσκος που πραγματικά αξίζει να εξερευνησετε.

     

    Did you know that:

    • Το “Voyager” είναι το πρώτο άλμπουμ μετά την επαναδραστηριοποίηση της μπάντας το 2001 όπου τα φωνητικά τα αναλαμβάνει αποκλειστικά ο Mark Shelton καθώς ο Bryan Patrick δεν μπορούσε να συμμετάσχει στις ηχογραφήσεις για προσωπικούς λόγους. Παρόλα αυτά ο “Hellroadie” επωμίσθηκε τον ρόλο του παραγωγού ενώ και ο αδερφός του, Harvey, ανέλαβε χρέη μπασίστα.
    • Θεματικά ο δίσκος είναι concept και είναι βασισμένος σε μια ιστορία για τους Βίκινγκς και τις κατακτήσεις τους, όπως την φαντάστηκε ο Mark Shelton, με πολλούς αλληγορικούς συμβολισμούς όμως, που σχετίζονται με την ψυχολογική του κατάσταση την περίοδο των ηχογραφήσεων.

    Θοδωρής Κλώνης

     

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here