A Day To Remember… 31/10 [TANKARD]

0
171
ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Chemical invasion” – TANKARD
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1987
ΕΤΑΙΡΙΑ: Noise Records
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Harris Johns
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Andreas “Gerre” Geremia – φωνητικά
Andy Boulgaropoulos – κιθάρα
Axel Katzmann – κιθάρα
Frank Thorwarth – μπάσο
Oliver Werner – ντραμς
 
Σαφώς και πρόκειται για τον δίσκο-ορόσημο για την ιστορία των TANKARD και κατά την ταπεινή μου άποψη, αλλά και πολλών άλλων, τον καλύτερό τους κιόλας! Δεύτερο full-length άλμπουμ, για τους Γερμανούς φανατικούς θαυμαστές της Άιντραχτ Φρανκφούρτης, παίρνει το ντεμπούτο “Zombie attack” και το πηγαίνει μίλια μακριά.
 
Κρατά τις punk επιρροές και τις υψηλές ταχύτητες, αλλά φαίνεται ότι το γκρουπ έχει μάθει να παίζει πολύ καλύτερη μουσική. Τι πιο εμφανές από το instrumental “For a thousand beers”, που διαρκεί πάνω από 7 λεπτά, για του λόγου το αληθές!!! Επίσης, με τον ερχομό του καλού φίλου, “Buffo” Schnadelbach στη θέση του manager, συντάκτη στο γερμανικό Rock Hard τότε, τα πράγματα οργανώθηκαν πολύ καλύτερα σε όλους τους τομείς. Από το “Chemical invasion”, καθιερώθηκε η θεματολογία που μιλά για το αλκοόλ και τις μπύρες, σχεδόν σε κάθε κομμάτι, δίνοντας μία ταυτότητα στο συγκρότημα. Παρότι δεν πρόκειται και για το πιο «φιλοσοφικό» θέμα του κόσμου, όταν τα γκρουπ της εποχής τους, όπως οι SODOM, DESTRUCTION –κατά κύριο λόγο- αλλά και οι KREATOR (σαφώς λιγότερο), μιλούσαν για τον Σατανά και συναφή θέματα, οι TANKARD ελάφρυναν το concept της μουσικής τους!!! Άλλωστε ο δίσκος ξεκινά με τον ήχο από το άνοιγμα μιας μπύρας κι ένα ρέψιμο. Στην πορεία, όταν και τα υπόλοιπα γκρουπ είχαν μία πιο σοβαρή θεματολογία, βέβαια, οι TANKARD, δεν μπόρεσαν ποτέ να ξεφορτωθούν αυτό το «ελαφρό» image, παρότι προσπάθησαν με το “Two-faced”, οπότε πλέον το απολαμβάνουν, με όσο χαβαλέ μπορούν να κάνουν.
 
Το επόμενο μεγάλο βήμα, ήταν η δημιουργία μιας σειράς εξωφύλλων που θα έμεναν στον κόσμο διαχρονικά. Επηρεασμένοι από τον Mad Butcher των DESTRUCTION, ο Buffo κάλεσε τον καλλιτέχνη Sebastian Kruger, υπεύθυνο για τη μασκότ του Schmier και της παρέας του και δημιούργησε ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα εξώφυλλα στην ιστορία του metal κι όχι μόνο του thrash, με τον τρελό επιστήμονα!!!
 
Μουσικά, ο James Hetfield τους είχε χαρακτηρίσει ως μία μίξη των TANK με τους DISCHARGE. Υπερηχητικές ταχύτητες στο opener, “Total addiction”, ένας απόλυτος thrash ύμνος με το ομώνυμο τραγούδι, το “Chemical invasion”, τόλμη να γράψουν ένα ακόμη 8λεπτο τραγούδι (“Traitor”), πέραν του 7λεπτου instrumental που αναφέραμε προηγουμένως, μία διασκευή στους GANG GREEN και στο έπος τους “Alcohol”, που έγινε η αρχή για μια σειρά φοβερών όσο και τολμηρών διασκευών (“Centerfold”, “Try again” κτλ). Να μην ξεχάσω και το αγαπημένο μου “Tantrum” φυσικά…
 
Προσωπικά, εδώ και πολλά χρόνια, οι TANKARD με κουράζουν και με τη μουσική και με το image τους, που έχει πέσει σε τέλμα… Δεν ξεχνώ όμως ποτέ τον πανικό που με είχε πιάσει όταν είχαν πρωτοβγεί και το ότι αγόραζα όλα τα βινύλιά τους και για τα εξώφυλλα και για τη μουσική τους. Ακόμα περισσότερο όμως, εκτιμώ τη συνέπειά τους, που παρότι ποτέ δεν έφτασαν να είναι τόσο δημοφιλείς όσο το Big 3 της γερμανικής σκηνής (KREATOR, SODOM, DESTRUCTION), κατάφεραν με τον καιρό να το κάνουν Big 4, που να συμπεριλαμβάνει κι αυτούς.
 
Did you know that:
• Υπέγραψαν στη Noise, επειδή ο ιδιοκτήτης της εταιρίας, Karl Walterbach, έψαχνε τον δεύτερο thrash πυλώνα, μετά τους KREATOR, σαν αντίβαρο στους «άσπονδους» φίλους του στην SPV/Steamhammer, που είχαν τους SODOM και τους DESTRUCTION.
• Στο τραγούδι “Farewell to a slut”, ο Gerre γράφει στίχους για το πώς πετσόκοψε τη φανταστική φίλη του, επειδή του έβαζε χέρι για την αγάπη του για το αλκοόλ!!!
• Μπορεί να ακούγεται απίστευτο, αλλά οι TANKARD ήταν από λίγα συγκροτήματα της Noise που έβγαλαν λεφτά από δίσκους όπως το “Chemical invasion”. Για τα δεδομένα της εποχής, τα 10-15.000 αντίτυπα που πούλησε, ήταν λίγα (για σήμερα θα πήγαιναν στο #1 των charts, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία). Επειδή όμως είχαν όλοι τους πρωινές δουλειές, σε αντίθεση με άλλα σχήματα της γενιάς τους, και σε συνδυασμό με τα χρήματα από το merchandise, μπορεί να πουλούσαν λιγότερο, αλλά έβγαζαν περισσότερα χρήματα από πολλά άλλα γκρουπ!!!
Σάκης Φράγκος

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here