Ο εκμοντερνισμός στη μουσική δεν είναι κάτι ασυνήθιστο και σίγουρα δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό. Προσωπικά θεωρώ πως είναι η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων και κάτι που επιζητώ από τα συγκροτήματα. Αν η μουσική εξέλιξη λοιπόν ενός συγκροτήματος συνοδευτεί με καλά τραγούδια, συνθέσεις που έχουν δουλευτεί με μεράκι και που προσθέτουν νέα στοιχεία στη μουσική, συνδυάζοντας αρμονικά τα νέα αυτά στοιχεία με τον παλιό ήχο, τότε μιλάμε για επιτυχία. Και μόνο ως έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί η νέα κυκλοφορία των Πολωνών DECAPITATED, “Anticult”.
Στο τιγκαρισμένο από groove ήχο (πιο groove δεν πάει) “Anticult”, το συγκρότημα χρησιμοποιεί ως βάση τον ήχο με τον οποίο γαλουχήθηκε, αυτόν του τεχνικού death metal, προσθέτοντας σε αυτόν πιο μελωδικά αλλά πάντα άκρως ανεξέλεγκτα riffs. Ο κιθαρίστας και ηγέτης της μπάντας Waclaw “Vogg” Kieltyka, είχε αναφέρει χαρακτηριστικά πως είναι επηρεασμένος από όλα τα είδη του metal και πως στο “Anticult” αντικατοπτρίζονται αυτές οι επιρροές. Η παραπάνω δήλωση ανταποκρίνεται απόλυτα στην πραγματικότητα, καθώς σε αυτό το άλμπουμ είναι κάτι παραπάνω από εμφανή τα περάσματα της μουσικής των PANTERA, LAMB OF GOD, SEPULTURA και SOULFLY αλλά και του ήχου του Gothenburg και της melodic death Σκανδιναβικής σκηνής.
Στα θετικά του άλμπουμ είναι πως περιέχει οκτώ τραγούδια, δουλεμένα, έχοντας όλα κάτι να σου πουν. Δεν υπάρχουν fillers εδώ. Όλα τα τραγούδια του άλμπουμ, είναι εκεί για να προσφέρουν ένα ή και περισσότερα διαφορετικά στοιχεία. Το εναρκτήριο “Impulse” για παράδειγμα, ξεκινάει με έναν μελαγχολικό τόνο ενώ στην συνέχεια σε οδηγεί, μέσα από περίπλοκους αλλά και μαθηματικά ακριβείς ρυθμούς που θυμίζουν MESHUGGAH, σε ένα death metal ξέσπασμα. Τα υπόλοιπα τραγούδια που ξεχωρίζουν είναι το PANTER-ικό “Kill the cult”, το ανατριχιαστικό “Never” και το groove-άτο “Earth scar”, που με το AT THE GATES σημείο του πριν το solo, φέρνει χαμόγελα σε όλους τους λάτρεις της melodic death και αντιθέτως αποστροφή στους πιστούς οπαδούς του «γνήσιου» death metal ήχου.
Με το “Anticult” οι DECAPITATED ρίχνουν άγκυρα σε πιο εμπορικά λιμάνια, πετώντας μαύρη πέτρα πίσω τους, στο εξαιρετικό underground παρελθόν τους. Σημασία έχει όμως πως με το “Anticult” η μπάντα εξελίχθηκε, έκανε το ένα βήμα παραπάνω και το πραγματοποίησε με έναν ποιοτικό δίσκο που αποτελείται από εξαιρετικές συνθέσεις. Εύγε!
8 / 10
Δημήτρης Μπούκης