DECEPTOR interview (Γιάννης Καλαμποκίδης, Δημήτρης Αστεριάδης)

0
207
Deceptor














Deceptor

“Can you feel the power?”

Το όνομα των DECEPTOR, έχει λάβει διαστάσεις μύθου καθώς είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα μεγαλύτερα “what if” της ελληνικής σκηνής. Ένα συγκρότημα που δημιούργησε αίσθηση στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και τις αρχές των 90s, με την πραγματικά προοδευτική της μουσική, που ένωνε τους WATCHTOWER με τους QUEENSRYCHE και τους RUSH με τους IRON MAIDEN, έχοντας έναν υψίφωνο τραγουδιστή που σπάνιζε, τον John K (που τον συναντήσαμε αργότερα σε σχήματα όπως οι BIOMECHANICAL ή οι BALANCE OF POWER, για παράδειγμα) και άρτιους μουσικούς. Οι DECEPTOR, πολλά χρόνια μετά τη διάλυσή τους, αποφάσισαν μέσω της Alone Records, να δώσουν στη δημοσιότητα, μαζεμένα όλα τα τραγούδια τους (ή σχεδόν όλα), αφού μέχρι τώρα τα είχαμε μόνο μέσα από demo και rehearsal tapes (και μία bootleg συλλογή). Ο Σάκης Φράγκος, επικοινώνησε με τους κιθαρίστες και ξαδέρφια Γιάννη Καλαμποκίδη και Δημήτρη Αστεριάδη, για να θυμηθούμε τα παλιά και να βάλουμε το όνομα των DECEPTOR στη σωστή διάσταση. Ή μήπως και για να ετοιμαστούμε για κάτι καινούργιο; Ποιος ξέρει;

Πως πήρατε την απόφαση να κυκλοφορήσετε επίσημα αυτήν τη συλλογή 30+ χρόνια μετά τη διάλυσή σας;
Από καιρό συζητούσαμε ότι θέλαμε η δουλειά μας να κυκλοφορήσει με καλύτερη ποιότητα ήχου και οπωσδήποτε σε βινύλιο. Και το ένα και το άλλο ήταν πιο εύκολo να γίνουν σήμερα. Επίσης υπήρχαν κομμάτια που γράφτηκαν στο στούντιο Sierra και ήταν κρίμα να μείνουν ακυκλοφόρητα. Θέλαμε πάρα πολύ μια βελτιωμένη ηχητικά έκδοση των κομματιών αφού ήταν εφικτό με τα μέσα που έχουμε σήμερα. Πάνω απ’ όλα όμως μας το ζητούσε έντονα και ο κόσμος.

Για ποιον λόγο πιστεύεις ότι οι DECEPTOR παρότι ουσιαστικά είχαν κυκλοφορήσει μόνο demo, απέκτησαν ένα τέτοιο cult status όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό;
Όταν ξεκινήσαμε την ιδέα της δημιουργίας των DECEPTOR σκεφτήκαμε ότι είναι πολύ σημαντικό να βρούμε πολύ καλούς μουσικούς και να κάνουμε εξαντλητικές πρόβες μέχρι να δώσουμε το πρώτο live. Η live μπάντα απαιτεί ενέργεια, σκηνική παρουσία, επικοινωνία μουσικών μεταξύ τους και με το κοινό και φυσικά καλή απόδοση των κομματιών. Για να το πετύχουμε αυτό, χρειάστηκαν αμέτρητες ώρες σύνθεσης και πρόβας για το κάθε κομμάτι. Επίσης πολλά από τα κομμάτια δεν περιορίστηκαν σε κουπλέ – ρεφραίν, είχαν μια πιο progressive ανάπτυξη δημιουργώντας μουσικές εκπλήξεις στους ακροατές. Πολλές φορές όμως ούτε όλα τα παραπάνω είναι αρκετά για ν’ αποκτήσει status μια μπάντα. Προφανώς οι DECEPTOR έδωσαν στο κόσμο τότε κάτι που έλειπε από τη μουσική σκηνή της χώρας. Είναι σημαντικό για μας ότι τα τραγούδια ακόμα και σήμερα ακούγονται σαν μια σύμπτυξη old school με διαχρονικά στοιχεία.

Ποιος ήταν ο στόχος σας όταν ξεκινήσατε το συγκρότημα στα τέλη της δεκαετίας του ’80; Τι ακούγατε εκείνη την περίοδο;
Για μας η μουσική ήταν και είναι εξερεύνηση, έκφραση, εκτόνωση. Ο στόχος μας ήταν να βρούμε τους εαυτούς μας μέσα από τη μουσική. Ποτέ δεν ξέρεις από την αρχή που θα σε οδηγήσει το μονοπάτι, όταν συνθέτεις και σιγά σιγά βρίσκεις το μουσικό σου εαυτό. Το στυλ των DECEPTOR προέκυψε από τις προσωπικότητες των μελών της. Εννοείται πως επηρεαστήκαμε από αγαπημένες μπάντες όπως: BLACK SABBATH, DEEP PURPLE, WHITESNAKE, JUDAS PRIEST, IRON MAIDEN, OZZY, DIO, QUEENSRYCHE, RUSH, METALLICA, ANTHRAX, EXODUS, WATCHTOWER, HELLOWEEN και Soundtracks.

Επειδή μας διαβάζει πολύς κόσμος που δεν έχει ζήσει αυτή τη δεκαετία, μπορείς να μας περιγράψεις τις βασικές διαφορές που υπήρχαν στις συνθήκες που τα γκρουπ προσπαθούσαν να επιβιώσουν σε σχέση με σήμερα; Και μιλώ για τα στούντιο, τον εξοπλισμό, τον Τύπο, τα live venues κτλ…
Τότε δυστυχώς υπήρχε πολύ μεγάλη έλλειψη εξειδίκευσης ηχοληπτών πάνω στη Rock- Metal μουσική ειδικά στα live. Για να κάνεις ένα αξιόλογο demo σε στούντιο, το κόστος ήταν πολύ μεγάλο. Το Metal τότε ήταν πραγματικά underground , ήταν κοινωνικά κυνηγημένο! Τα όργανα και οι ενισχυτές ήταν πανάκριβα. Σκεφτείτε μία εποχή χωρίς υπολογιστές και internet! Ευτυχώς υπήρχαν περιοδικά Metal που ήταν και η μοναδική πηγή πληροφόρησης για όλους μας. Tα στούντιο τότε, αν και τα σημερινά είναι πιο εξοπλισμένα, καλύπταν τις ανάγκες μας σε αρκετό βαθμό. Στη Θεσσαλονίκη οι πιο μεγάλοι χώροι που φιλοξενούσαν το είδος ήταν κάποιοι κινηματογράφοι όπως ο Ελλήσποντος και το σινε Αργώ. Υπήρχαν και κάποιοι μικρότεροι χώροι όπως το club Όνειρο. Γενικά δεν είχαμε πολλές επιλογές. Στην Αθήνα τα πράγματα ήταν κάπως καλύτερα.

Νιώσατε ποτέ, εκείνα τα χρόνια, ότι μπορεί και να ήσασταν μπροστά από την εποχή σας ή ότι τουλάχιστον δεν υπήρχε κάποιο άλλο σχήμα στη χώρα μας με ήχο παραπλήσιο με τον δικό σας; Πως το αντιμετωπίσατε;
Όχι! Δε το ξέραμε τότε .Αυτό το καταλαβαίνεις μετά από χρόνια. Δεν μπορούν οι μουσικοί όταν δημιουργούν ή πειραματίζονται να έχουν επίγνωση αν είναι μπροστά από την εποχή τους, αν είναι διαχρονικοί ή παροδικοί! Στο ότι παίζαμε διαφορετικά το γνωρίζαμε. Αυτό που μας απασχολούσε ήταν η σκληρή δουλειά και η εξέλιξη της μπάντας. Από τις αντιδράσεις του κόσμου καταλαβαίναμε ότι είμασταν σε καλό δρόμο.

Ποιος ήταν ο λόγος που τελικά ποτέ δεν βγάλατε κάποια επίσημη κυκλοφορία και μείναμε μόνο με τα demo, τα promo και τα rehearsal tapes;
Οι άνθρωποι, ψάχνουμε μία αιτία πίσω απο ένα αποτέλεσμα. Δεν είναι όμως έτσι. Τα πράγματα συνήθως είναι πολυπαραγοντικά. Υπήρξαν προφανώς κάποιες κακές συγκυρίες τόπου και χρόνου. Είχαμε την εργασιακή πίεση που είχαν και έχουν όλοι οι νέοι στα είκοσι τους. Δεν ήταν εύκολο για τις μπάντες να συντηρηθούν από τη μουσική τους, ειδικά στον Ελλαδικό χώρο, ώστε να συνεχίσουν να δημιουργούν και να εξελίσσονται. Για να κάνεις το επόμενο βήμα, χρειαζόταν συμβόλαιο με ξένη εταιρία, κάτι το οποίο δεν ήταν και τόσο εφικτό. Χαρακτηριστικό είναι ότι συζητήσαμε με τον Kai Hansen όταν παίξαμε μαζί του στον Ελλήσποντο και μας είχε πει ότι στη περίπτωση που μια γερμανική δισκογραφική ήταν να επιλέξει μεταξύ μιας πιο καλής μη γερμανικής μπάντας και δύο μέτριων γερμανικών θα επέλεγε μία από τις γερμανικές…

Το γεγονός ότι εσύ και ο έτερος κιθαρίστας, Δημήτρης Αστεριάδης, είσαστε ξαδέρφια βοήθησε περισσότερο τη διαδικασία σύνθεσης των κομματιών; Αν δεν κάνω λάθος, υπήρξε κάποια περίοδος στους DECEPTOR που συνυπήρχαν και τα αδέρφια, ο Κώστας με τον Λάκη τον Ραγκαζά, έτσι δεν είναι;
Φυσικά βοήθησε γιατί είχαμε κοινά βιώματα, ακούσματα, και τζαμάραμε μαζί αρκετά χρόνια πριν (δεδομένου της ηλικίας μας ήταν αρκετά) τη δημιουργία των DECEPTOR. Στις συνθέσεις των κομματιών συμμετείχαν όλα τα μέλη της μπάντας βάζοντας ο καθένας τα προσωπικά του στοιχεία. Είναι σημαντικό να συμμετέχουν όλοι αρκεί να υπάρχει καλή χημεία. Ναι, ο Κώστας και ο Λάκης συνυπήρξαν για λίγο πριν οι DECEPTOR διαλυθούν εντελώς.

Σαφώς κι ένα από τα highlight της καριέρας σας, πρέπει να ήταν η εμφάνισή σας με τους GAMMA RAY στον Ελλήσποντο. Τι είχε συμβεί τελικά και παραλίγο να μην παίξετε;
Αυτό είναι αλήθεια! Υπήρξαν προτάσεις για κάποιες μπάντες, αλλά μετά από παρέμβαση του Kai Hansen, ο οποίος άκουσε το demo μας και του άρεσε, παίξαμε εμείς! Μια αξέχαστη εμπειρία! Βιώσαμε για πρώτη φορά τον επαγγελματισμό των τεχνικών, του crue και όλης της ομάδας που συνόδευε τους GAMMA RAY. Αν είναι δυνατόν! Δεν μας αφήσαν να κουβαλήσουμε ούτε τους ενισχυτές μας! Κάτι πρωτόγνωρο για τα μέλη των συγκροτημάτων, που εκτελούσαν και χρέη αχθοφόρου. Οι GAMMA RAY ήταν πολύ ζεστοί μαζί μας. Στα καμαρίνια ο μπασίστας τους κυκλοφορούσε με μια σακούλα γεμάτη μπύρες και όποτε μας συναντούσε δεν μας άφηνε να περάσουμε αν δεν παίρναμε από μία! Ο drummer τους, δάνεισε στο δικό μας το σετ του και δε χρειάστηκε να στήσουμε τα δικά μας τύμπανα. Σε όλη τη διάρκεια της εμφάνισής μας ήταν δίπλα και μας παρακολουθούσαν. Ενώ είχαμε συγκεκριμένο χρόνο για να παίξουμε, όταν τελείωσε και ο κόσμος μας ζητούσε encore, ο Kai Hansen μας έκανε νόημα να παίξουμε άλλα τρία τραγούδια! Ήταν τιμή μας όταν μας ανέφερε ότι δεν περίμενε να βρει μια τόσο καλή μπάντα στην Ελλάδα. Eκπληκτικοί χαρακτήρες όλοι τους!

Ένα άλλο highlight ήταν και η εν Αθήναις εμφάνισή σας στο θρυλικό δεκαήμερο της Μολών Λαβέ. Τι θυμάστε από εκείνες τις βραδιές και φυσικά από τον κόσμο;
Μείναμε έκπληκτοι από τον ενθουσιασμό και την αγάπη του κόσμου! Ήταν κάτι που συζητούσαμε μεταξύ μας για πολλές μέρες μετά! Ο ήχος ήταν πολύ καλός και δεν είναι τυχαίο ότι τα live κομμάτια της κυκλοφορίας μας είναι από εκείνη την εμφάνιση. Εκπληκτική βραδιά! Μακάρι να είχαμε στα χέρια μας το βίντεο από εκείνη την εμφάνιση! Με την ευκαιρία, αν κάποιος το έχει ας επικοινωνήσει οπωσδήποτε μαζί μας!

Τελικά, για ποιον λόγο δεν συνέχισαν οι DECEPTOR και διαλύθηκαν το 1991;
Όταν είσαι σε νεαρή ηλικία, είσαι ενθουσιώδης και βιαστικός σ’ ένα μη ευνοϊκό περιβάλλον, η απογοήτευση έρχεται εύκολα. Ο ενθουσιασμός είναι φαινομενικά καλός αλλά δεν μπορεί ν αντικαταστήσει τη σταθερότητα και την εμπειρία. Αναφέραμε πιο πάνω για τις τότε συνθήκες στον ελλαδικό χώρο. Αν είχαμε την τωρινή εμπειρία οι DECEPTOR δεν θα είχαν διαλυθεί τότε.

Υπήρξε ποτέ συζήτηση για επαναδραστηριοποίηση του γκρουπ έστω και με τον John K στο εξωτερικό;
Φυσικά υπάρχουν τέτοιες συζητήσεις μεταξύ μας

Αν συνέχιζαν τη μουσική τους πορεία οι DECEPTOR, ποια πιστεύεις ότι θα ήταν η τύχη τους στη σύγχρονη δισκογραφία; Με βάση και τα ακούσματα και τις πιο σύγχρονες επιρροές σας, που βλέπετε να πηγαίνατε από μουσικής άποψης;
Πιστεύουμε ότι δεν θα περνούσαμε απαρατήρητοι. Από μουσικής άποψης να είστε σίγουροι ότι θα ακούγατε DECEPTOR.

Υπήρξαν δυσκολίες στη συλλογή και την αποκατάσταση του υλικού για το άλμπουμ που τελικά κυκλοφόρησε η Alone Records;
Ναι υπήρξαν δυσκολίες. Όμως χάρη στη πολύτιμη βοήθεια του Κώστα Σκανδάλη που έκανε το mastering με τελευταία τεχνολογία χωρίς να προσβάλει τον ήχο των 80s-90s και του Γιώργου Δαουτίδη που βοήθησε στη συλλογή του υλικού ξεπεράστηκαν.

Υπάρχει άλλο ακυκλοφόρητο υλικό από εκείνη την περίοδο; Γιατί στη σελίδα σας στο Facebook, βλέπουμε ένα video από το τραγούδι “Strange ways”, που λέτε ότι υπάρχει διαθέσιμο μόνο σε αυτή τη μορφή…
Υπάρχουν κάποια τραγούδια από τότε, τα οποία δεν έχουν ηχογραφηθεί. Θα μπορούσαμε να έχουμε γράψει κι άλλα, δυστυχώς όμως, κάποιος γνωστός καλλιτέχνης του ελληνικού ρεπερτορίου έκλεψε πολύ από το δικό μας χρόνο στο studio Sierra και δεν προλάβαμε να ηχογραφήσουμε όλα τα κομμάτια που είχαμε προγραμματίσει…

Πριν από αρκετά χρόνια, είχε κυκλοφορήσει κι ένα άλλο compilation από τη Unisound Records. Να υποθέσω ότι είναι bootleg όσο δεν πάει και ότι δεν είχατε καμία ανάμειξη στην κυκλοφορία αυτή, έτσι;
Αυτό είναι αλήθεια. Η μπάντα δεν έχει καμία ανάμειξη σ’ αυτή την κυκλοφορία.

Ποιες είναι οι αντιδράσεις του κόσμου που δεν γνώριζε τη μουσική των DECEPTOR από εκείνα τα χρόνια και η πρώτη τους επαφή με το σχήμα είναι το “Deceptor”;
Αρκετός κόσμος που ανακαλύπτει τώρα τους DECEPTOR, αντιδρά με έκπληξη, κυρίως όταν μαθαίνει ότι αυτά τα τραγούδια γράφτηκαν στα τέλη του ’80. Από τα στατιστικά της ψηφιακής κυκλοφορίας του άλμπουμ μας στο Spotify, διαπιστώνουμε ότι μέρα με τη μέρα μας ακούν όλο και νεαρότερες ηλικίες και αυτό είναι κάτι πολύ ευχάριστο!

Ποια είναι η μουσική κληρονομιά, το ίχνος που θεωρείτε ότι έχετε αφήσει στην ελληνική σκηνή;
Απ’ ότι μας έχουν πει οι ίδιοι οι οπαδοί της μπάντας που συναντήσαμε μετά από χρόνια, κάποιοι από αυτούς επηρεάστηκαν τότε θετικά στο ν’ ασχοληθούν ενεργά με τη μουσική. Όσον αφορά τη μουσική κληρονομιά που αφήσαμε στην ελληνική σκηνή, είναι κάτι το οποίο θα το κρίνει ο κόσμος.

Παρακολουθείς τη σύγχρονη ελληνική σκηνή; Έχεις «ζηλέψει», με την καλή έννοια», που βλέπεις πολλά σχήματα από τη χώρα μας πλέον να υπογράφουν με μεγάλες εταιρίες, να κάνουν περιοδείες στο εξωτερικό, να γίνονται πάρα πολλές συναυλίες στη χώρα μας (άρα κι ευκαιρίες για σημαντικά support) κτλ;
Χαιρόμαστε πάρα πολύ που επιτέλους η ελληνική σκηνή άρχισε να αναγνωρίζεται όπως της αξίζει! Το επίπεδο των ελληνικών συγκροτημάτων έχει ανέβει κατακόρυφα και δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από μπάντες του εξωτερικού. Μακάρι να υπήρχαν και τότε οι συνθήκες και οι ευκαιρίες που υπάρχουν τώρα.

Υπάρχει περίπτωση να περιμένουμε στο μέλλον κάτι από τους DECEPTOR;
Τίποτα δεν αποκλείεται ! “Ποτέ μη λες Ποτέ”!

Μπορείς να συμπληρώσεις ό,τι θέλεις στο τέλος. Ευχαριστούμε πολύ.
Να ενημερώσουμε τους αναγνώστες ότι εκτός από την κυκλοφορία μας σε βινύλιο, CD, κασέτα από την Alone Records, το άλμπουμ μας υπάρχει και σε ψηφιακή μορφή στο Bandcamp, Υoutube music, Youtube, Spotify, Instagram, Facebook, TikTok και στις περισσότερες μουσικές πλατφόρμες.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε πολύ εσένα και το Rock Hard για τη φιλοξενία!
Stay strong, true and look ahead!

Σάκης Φράγκος

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here