GOTHIC STONE – “Haereticus Empyreum” (Black Widow Records)

0
128

Κάποιες μπάντες, ξεκινούν τα πρώτα τους δισκογραφικά βήματα σχεδόν αμέσως μετά την σύστασή τους. Κάποιες άλλες, μας έχουν στο «περίμενε» για αρκετά χρόνια, μέχρι να ακούσουμε την έμπνευσή τους αποτυπωμένη στο πεντάγραμμο. Οι Ιταλοί GOTHIC STONE, ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία και μάλιστα, είναι από τα πλέον ενδεδειγμένα παραδείγματα, αφού τα χρόνια της αναμονής έφτασαν τα 25! Μάλιστα, 25! Ίσως όμως να ήταν και καλύτερα έτσι. Βλέπετε, δεν είναι όλες οι εποχές ίδιες. Και η συγκεκριμένη που διανύουμε τώρα, είναι από τις λίγες τόσο μα τόσο «φιλικές» ως προς το είδος της μουσικής που υπηρετεί τούτη η μπάντα από το Παλέρμο.

Το επικό doom metal, θα βρίσκεται πάντα ψηλά στις προτιμήσεις όλων όσων έχουν γούστο στη μουσική. Είμαι απόλυτος; Δεν το νομίζω. Μία εμπεριστατωμένη ακρόαση του είδους αυτού, σε πείθει άμεσα για την αξία του. Από τους πρωτεργάτες CANDLEMASS, στους άμεσους μαθητές τύπου SOLITUDE AETURNUS, VENI DOMINE και SORCERER και από εκεί στη νεότερη γενιά, η οποία στην κυριολεξία «θερίζει», με τεράστιες σε αξία μπάντες όπως ATLANTEAN KODEX, CRYPT SERMON, PROCESSION και λοιπούς τιτάνες, είναι πραγματικά πολύ σπάνιο να βρεις μέτρια έστω μπάντα που να παίζει αυτό το τόσο λατρεμένο επικολυρικό doom metal. Προκαλώ τον οποιονδήποτε να με βγάλει λάθος. Τόσο σίγουρος είμαι.

Οι GOTHIC STONE όμως, δηλαδή οι Salvatore Fallucca και Vincenzo Mandarano στις κιθάρες, ο Rodan DiMaria στο μπάσο, ο Salvo Sicilia σε πλήκτρα και τύμπανα και ναι, ο Gabriele “Nightcomer” Grilli στα φωνητικά (δεύτερη φορά που μας απασχολεί φέτος, μετά τους εξαιρετικούς SANGREAL), δε μένουν μόνο στο επικό doom. Αφουγκραζόμενοι την αμείωτη τάση που θέλει το occult και το vintage 70s στοιχείο να βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» των προτιμήσεων του κόσμου εδώ και πολλά χρόνια (ίσως το trend με τη μεγαλύτερη διάρκεια και ένα από τα πλέον ποιοτικά, ευτυχώς), εμπλουτίζουν το υμνικό doom τους με πολλά στοιχεία από τον 70s ήχο των JUDAS PRIEST, την occult πλευρά του NWOBHM (PAGAN ALTAR, ANGEL WITCH) και φυσικά εμπνέονται από την «μοχθηρή μαγεία» των MERCYFUL FATE και τον «πεφωτισμένο ελιτισμό» των επίσης θεών WARLORD. Και αν τα παραπάνω ονόματα σας έκαναν ήδη να σκιρτήσετε, βάλτε στο παιχνίδι και την ιταλική μυστικιστική σκηνή, με ονόματα όπως DEATH SS και PAUL CHAIN VIOLET THEATRE. Σίγουρα ελκυστικότατο το όλο «πακέτο», έτσι;

Πομπώδεις, μεγαλόπρεποι, επιβλητικοί, οι Ιταλοί μέσα από έξι μόλις συνθέσεις κερδίζουν «με την πρώτη» το παιχνίδι. Θέλετε highlights; Σίγουρα οι εξαίρετες κιθάρες που «παντρεύουν» το “Melissa” με το “Deliver us”, ο Grilli στα φωνητικά, που είναι απίθανος και η χρήση σε πολλά σημεία Λατινικών. Η παραγωγή εξαιρετική για το ύφος, βοηθάει όπως πρέπει και ειδικά κάποια συγκεκριμένα κομμάτια θα κάνουν τους οπαδούς του είδους να παραμιλούν. Το υπογράφω. Θέλετε ΤΟ highlight; Ακούστε το 9λεπτο magnum opus “Caererir Mundus” (The Necromancer) και ΝΙΩΣΤΕ τι σημαίνει ΕΠΟΣ. Τι να λέμε τώρα! Όταν ο Grilli τραγουδά “I summon you to come, from your world below!” τρέμουν μέχρι και τα θεμέλια στον Τάρταρο. Το “Haereticus Empyreum”, έχει όλα τα φόντα να γίνει κλασσικός δίσκος. Οι οπαδοί, περιμένετε τα γνωστά σημεία πώλησης να εφοδιαστούν και σπεύσατε πριν αποκτήσει το cult status που του αναλογεί. Βιώστε το ΤΩΡΑ, που «γεννήθηκε». Υποκλίνομαι. Και είμαι όσο πιο αυστηρός γίνεται. Το άριστα δεν είναι δική μου δουλειά, αλλά της Ιστορίας, η οποία και θα το δώσει με το πλήρωμα του χρόνου. Εύκολα.

8.5/10

Δημήτρης Τσέλλος

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here