Εδώ και αρκετούς μήνες περίμενα με ανυπομονησία, τη κυκλοφορία του βιβλίου ‘NON SERVIAM – The official story of ROTTING CHRIST’. Ένα βιβλίο για μία μπάντα-κόσμημα για τη μικρή μας χώρα, που μας έκανε και συνεχίζει εδώ και 30 χρόνια, να μας κάνει περήφανους, σε κάθε γωνιά της γης. Ο συγγραφέας του βιβλίου, Dayal Patterson, έχει γράψει αρκετά βιβλία με θεματολογία κυρίως την Underground σκηνή του black metal, όπως τα ‘Black metal: Evolution of the cult’ και ‘Black metal: into the abyss’, με συνεντεύξεις από συγκροτήματα όπως VENOM, MERCYFUL FATE, BATHORY, HELLHAMMER, DARKTHRONE, BURZUM, EMPEROR, MYSTIFIER κ.ά. πασίγνωστα και μη ονόματα της black metal σκηνής.
Σε αυτό το μοτίβο είναι γραμμένο και το βιβλίο για τους ROTTING CHRIST. Συνδυασμός συνεντεύξεων κυρίως του Σάκη αλλά και του Θέμη, παλιών και νυν μελών, τεχνικών ήχου, μελών μπαντών που ξεκίνησαν τη καριέρα τους την ίδια σχεδόν περίοδο, όπως οι Fernando Ribeiro (MOONSPELL), Johan Edlund (TIAMAΤ), Dani Filth (CRADLE OF FILTH), Χρήστος Αντωνίου (SEPTICFLESH), Nergal (BEHEMOTH) κ.ά., καθώς και μπάντες που μοιράστηκαν συναυλιακές σκηνές στα εκατοντάδες tour της μπάντας, με αφήγηση του Dayal και μικροκριτικές, αλλά και αντιδράσεις των οπαδών, για το κάθε άλμπουμ, demo, split και DVD που έχει βγάλει η μπάντα από το ’88 μέχρι και σήμερα.
Το βιβλίο ξεκινά με τα παιδικά χρόνια των αδελφών Τόλη, αλλά και του Δημήτρη Πατσούρη (aka Mutilator) σε μια φτωχή συνοικία στη Νέα Ιωνία, όπου μετακόμισαν οι γονείς τους από τα Γρεβενά. Αφηγούνται τις περιπέτειες και τις ανησυχίες τους που τους οδήγησαν στην πρώτη επαφή με το σκληρό ήχο, αρχικά μέσω κλασικών συγκροτημάτων και εν συνεχεία με τον τότε εκκολαπτόμενο underground χώρο του black metal. Αποκαλύπτουν πως έρχονταν σε επαφή με άλλους οπαδούς του underground ήχου στο εξωτερικό σε μια εποχή χωρίς internet, καθώς και γιατί αδιαμφισβήτητα ο Σάκης είναι ο «απόλυτος αρχηγός» της μπάντας, ιδιαίτερα μετά την αποχώρηση του Δημήτρη.
Εκτενής αναφορά γίνεται στο grindcore ξεκίνημα της μπάντας, τις συνεργασίες με διάφορους μουσικούς που γνώρισαν στα στούντιο, αλλά και τις δυσκολίες της εποχής για μια underground μπάντα να ηχογραφήσει και να προωθήσει τη δουλειά της. Αρκετό ενδιαφέρον έχει ο τρόπος που ο Σάκης περιγράφει τους λόγους που ξεκίνησαν από το grindcore και πως ο ήχος σιγά σιγά έγινε black metal.
Διαβάζοντας όλο το βιβλίο, το οποίο τηρεί αυστηρά χρονολογική σειρά, με κάποια flashbacks, ο αναγνώστης, παλιός ή νέος οπαδός της μπάντας, αντιλαμβάνεται στο 100% ποιες συνθήκες, ποια μουσικά ακούσματα, αλλά και ποιος ο ρόλος των δισκογραφικών εταιρειών, που επηρέασαν τη μπάντα, κάθε εποχή, ώστε να βγαίνει ο συγκεκριμένος ήχος σε κάθε δίσκο των ROTTING CHRIST. Σε ότι αφορά τις δισκογραφικές, κατά τη διάρκεια της έρευνας του Dayal και των συνεντεύξεων, αποκαλύπτεται ακόμα και στον Σάκη(!!!) για πρώτη φορά, ο λόγος που οι ROTTING CHRIST έφυγαν από την Osmose, για να καταλήξουν την Unisound. Σε όλα αυτά συντελούν και οι συνεντεύξεις ορισμένων παλιών μεν, κομβικών δε μελών της μπάντας, όπως αυτές του Mutilator πρώτη και κυριότερη και του Γιώργου Ζαχαρόπουλου (aka Morbid, Magus Wampyr Daoloth). Πέρα αυτών, μιλούν και οι Γιώργος Τόλιας και Γιώργος Εμμανουήλ, οι οποίοι περιγράφουν την πιο σύγχρονη εποχή της μπάντας.
Προσωπικά βρήκα πολύ ενδιαφέρουσες τις ιστορίες από μερικές από τις 1400 συναυλίες που έχει δώσει η μπάντα στα μήκη και στα πλάτη του πλανήτη. Γέλασα αρκετά θα έλεγα, ιδιαίτερα με τον «party animal» αδερφό του Σάκη, αλλά και απόρησα πολλές φορές πως «επέζησε» η μπάντα. Όταν διαβάσετε το βιβλίο, δεν θα βρείτε υπερβολικό το σχόλιο μου (με το ζόρι κρατιέμαι να μην κάνω spoiler).
Τέλος μέσα στο βιβλίο υπάρχουν δεκάδες φωτογραφίες (από τις οποίες κάποιες βγαίνουν πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας χάρη σε κάποιους οπαδούς της μπάντας), flyers, αφίσες και artwork από όλη τη καριέρα της μπάντας.
Γενικά, Ο Dayal Patterson έχει κάνει τρομερή δουλειά και έχει γράψει ένα βιβλίο αποκαλυπτικό, που άλλοτε σε συγκινεί και σου φέρνει στο μυαλό δικές σου εμπειρίες (κυρίως στους άνω των 35 ετών), ενώ άλλοτε σε κάνει να γελάς, να προβληματίζεσαι. Η μπάντα δεν είναι φειδωλή στα λεγόμενά της και φαίνεται να μην κρύβει το παραμικρό, στο βωμό της δημοτικότητας. Ανεξαρτήτως ηλικίας, ή σε ποια μουσική εποχή των ROTTING CHRIST ανήκετε, πιστεύω ότι το ‘NON SERVIAM – The official story of ROTTING CHRIST’ αξίζει με το παραπάνω να το διαβάσετε!
Γιώργος Δρογγίτης