One track mind… [Holy Wars… The Punishment Due]

0
133
 
 
 
ΤΡΑΓΟΥΔΙ:Holy Wars… The Punishment Due
ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ: MEGADETH
ΔΙΣΚΟΣ: “Rust in Peace”
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1990
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Dave Mustaine
ΣΥΝΘΕΤΕΣ: Dave Mustaine
 
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ: 
Dave Ellefson: «Αυτό το τραγούδι γράφτηκε κατά τη διάρκεια κάποιων sessions το 1988 και το 1989, αρκετά πριν το ηχογραφήσουμε στην πραγματικότητα για το “Rust in Peace”. Βασικά, είχαμε κάνει το αυθεντικό ντέμο με τον Chuck Behler (τον ντράμερ του “So far, so good… so what), το 1989 και στο μεγαλύτερο μέρος του μηχανικός ήχου,  ήταν ο –πολύ δημοφιλής σήμερα – GGGGarth Richardson, στα Amigo Studios (το μέρος όπου ο παραγωγός Michael Wagener είχε κάνει παραγωγές σε θρυλικούς δίσκους) κι αργότερα το μίξαρε ο Casey McMacken, που ήταν μηχανικός ήχου στο “Peace sells… but who’s buying?”. Για να πω την αλήθεια, ο GGGGarth πρότεινε κάποιες μελωδικές γραμμές στο μπάσο στη μέση του κομματιού, κάτι που ήταν πολύ ωραίο, ώστε να ξεφύγω από το να παίζω ακριβώς τα ίδια μέρη με τις κιθάρες, κάτι που συνέβαινε στα περισσότερα άλλα μέρη του τραγουδιού. Πιστεύω ότι το κομμάτι αρχικά ονομαζόταν “Holy Wars” αλλά το “…the punishment due” προστέθηκε όταν ολοκληρώθηκε και ήταν να μπει στο “Rust in Peace”. 
 
 
 
To “Holy Wars…. The punishment due”, εκτός από ένα πολύ όμορφο και ιδιαίτερο τραγούδι των MEGADETH, που ξεχωρίζει για την εκπληκτική του κιθαριστική του δουλειά, με το έξοχο κόψιμο με ακουστική κιθάρα στη μέση, έχει και μια πολύ ωραία ιστορία πίσω του,  η οποία και έδωσε το έναυσμα στον Mustaine για να το γράψει. 
Ο ηγέτης του σχήματος, που είναι μισός Ιρλανδός, απ’ την πλευρά της μητέρας του, εμπνεύστηκε τους στίχους για το τραγούδι, κάποια στιγμή που ήταν στην Ιρλανδία για συναυλία. Έχοντας πιει πρώτα μπόλικες Guinness, είδε ξαφνικά ανθρώπους να πουλάνε T-shirt των MEGADETH παράνομα, μπροστά από το συναυλιακό χώρο, γεγονός που τον ώθησε να πάει εκεί να παρέμβει. 
 
Ένας τύπος λοιπόν, του απάντησε ότι ήταν για το «σκοπό» (“The Cause”) και του εξήγησε ότι στη χώρα υπάρχουν οι Προτεστάντες και οι Καθολικοί που συνεχώς τσακώνονται και πιστεύουν ότι η θρησκεία τους είναι καλύτερη απ’ αυτή των άλλων. Ο Mustaine, επηρεασμένος όντας και με παντελή αφέλεια,  όχι μόνο βγήκε στη σκηνή και αφιέρωσε ένα τραγούδι στο «σκοπό» αλλά συνέχισε κιόλας λέγοντας: “ Anarchy in Ireland! Give Ireland back to the Irish!”, κάτι που ήταν σύνθημα του ΙΡΑ, αλλά ο ίδιος δεν το γνώριζε. 
 
Την επόμενη μέρα το πρωί, πήγε για πρωινό και ο David Ellefson δεν του μιλούσε, οπότε ο Mustaine τον ρώτησε τι πρόβλημα είχε. «Υπήρξαν τρεις απειλές για τοποθέτηση βόμβας το προηγούμενο βράδυ και χρειάστηκε να εκκενωθεί ο χώρος της συναυλίας τρεις φορές απ’ την αστυνομία που ήρθε με σκυλιά ώστε να εντοπίσουν τις βόμβες, εξ’ αιτίας σου και της δήλωσης σου υπέρ του ΙΡΑ!»
Φυσικά ο Mustaine, δεν είχε ιδέα για το τι είχε προκαλέσει, αφού δεν γνώριζε το παραμικρό για όλα αυτά. 
 
Και μπορεί αργότερα, αφού έμαθε πως ακριβώς έχουν τα πράγματα, να συνειδητοποίησε την γκάφα του και να πήρε όπως δήλωσε το μάθημά του, όλα αυτά όμως του δημιούργησαν έντονο θυμό, οπότε και άρχισε να χτυπάει πραγματικά την κιθάρα του για να βγάλει αυτό riff. Γι’ αυτό όπως λέει και βγήκε τόσο γρήγορο. 
 
Αυτά όλα, όσον αφορά το πρώτο μέρος του κομματιού, μέχρι και το σημείο δηλαδή μετά την ακουστική γέφυρα του Marty Friedman. Το δεύτερο μέρος της σύνθεσης, είναι εμπνευσμένο από τον ήρωα κόμικ της Marvel, Punisher, στον οποίο έτσι κι αλλιώς ο Mustaine έχει μια ιδιαίτερη αδυναμία, εξ ου και ο τίτλος “…. The punishment due”. Χαρακτηριστικοί άλλωστε είναι οι στίχοι: “They killed my wife and my baby with hopes to enslave me”. 
 
Όπως έχει δηλώσει ο Mustaine, προγραμμάτισαν να μπει σε αυτό το σημείο το δεύτερο μέρος, ώστε να δίνει μια αίσθηση ότι θα μπορούσε να είναι ο «αγγελιοφόρος του Θεού». 
 
Μουσικά, ο αρχηγός ισχυρίζεται ότι μια σημαντική επιρροή στη σύνθεση του τραγουδιού ήταν οι BEATLES,  λέγοντας πως προσπάθησαν να δημιουργήσουν κάτι πραγματικά μελωδικά με αναφορές στους BEATLES, ειδικά με αυτό το sweeping θέμα στην κιθάρα που πήγαινε μπρος και πίσω, προσθέτοντας πως ιδιαίτερα το ρεφρέν, ήταν σίγουρα σαν θέμα των BEATLES. 
 
Το εναρκτήριο κομμάτι του “Rust in Peace”, κυκλοφόρησε και σε μορφή single παράλληλα με το δίσκο και μετά το “Peace Sells”, είναι το δεύτερο πιο πολύ-παιγμένο live τραγούδι των MEGADETH. Υπολογίζεται πως μέχρι σήμερα, έχει συμπεριληφθεί σε περισσότερα από 1400 setlist της μπάντας. 
 

 
Χαρά Νέτη 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here