RUNNING WILD – “Pieces of Eight” (box set) (Noise/BMG)

0
111

Ήμουν περίεργος γι’ αυτό το box set των RUNNING WILD, επειδή ανέκαθεν υπήρξα οπαδός των b’ side συγκροτημάτων όταν ήταν σε καλή δημιουργική φάση. Από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 και για 10-15 χρόνια, υπήρχε λόγος να αγοράσεις κάποια single ή EP συγκροτημάτων για να τσεκάρεις τα b’ sides που υπήρχαν ή τα γιαπωνέζικα bonus. Το box set αυτό, από τους πειρατές του Rock N’ Rolf, εκτός των άλλων, περιέχει και τα έξι EP και maxi single που κυκλοφόρησαν ως τώρα στην καριέρα τους (σε μορφή CD).

Το “Victim of states power” του 1984, περιέχει τα “Walpurgis night” και “Satan”, που μπορούσαν να βρεθούν μόνο σε εκείνο το EP και αργότερα σε κάποιες επανακυκλοφορίες του “Gates of purgatory”. Το “Wild animal”, είναι μακράν το πιο γνωστό EP του σχήματος, ηχογραφήθηκε στα sessions του “Death or glory”, δηλαδή όταν το γκρουπ ήταν πλέον στα ντουζένια του και από εμπορικής άποψης. Το ομώνυμο κομμάτι, άνετα χώραγε στο “Death or glory”, όπως και τα δύο άλλα ακυκλοφόρητα που υπήρχαν, το “Tear down the walls” και το “ Störtebeker”, ενώ υπάρχει και η επανεκτέλεση του “Chains and leather”.
Από την άλλη, το “Bad to the bone”, δεν συνιστούσε και κανένα σπάνιο απόκτημα σε ότι αφορά τα κομμάτια που περιείχε, καθώς όλα βρίσκονταν στην κυκλοφορία του CD του “Death or glory”. Πέραν του καρακλασικού “Bad…”, υπάρχουν τα εξαιρετικά “Battle of Waterloo” και “March on” (που ουσιαστικά ήταν το bonus της version του CD). Για τη συνέχεια, είναι ένας δίσκος που κάποιοι οπαδοί του γκρουπ δεν τον αντέχουν κι ο λόγος για το “Blazon stone”, που είχε τον άχαρο ρόλο να διαδεχτεί αριστουργήματα, εγώ όμως δεν τον θεωρώ κακό δίσκο… Το EP, “Little big horn”, περιέχει ουσιαστικά τα γιαπωνέζικα bonus tracks του δίσκου. Το “Billy the Kid” και τη διασκευή στο “Genocide” των THIN LIZZY (μία από τις πολύ λίγες φορές που οι RUNNING WILD διασκεύασαν τραγούδι άλλου καλλιτέχνη). Το “Privateer”, είναι ένα από τα πιο κολλητικά τραγούδια του σχήματος και τα δύο τραγούδια που συμπληρώνουν το ομώνυμο EP, είναι τα γιαπωνέζικα bonus του “Black hand inn”, δηλαδή το “Dancing on a mindfield” (με το κοφτό, ρυθμικό θέμα, αλά JUDAS PRIEST) και το “Poisoned blood”. Έκτο και τελευταίο, το single για το “Lead or gold”, που περιέχει τα “Hanged, drawn and quartered” (πολύ ωραίο, κλασικό RW τραγούδι) και το “Win or be drowned”, που μέχρι τότε ήταν ακυκλοφόρητα.

Αυτά με τα singles και τα EP. Επιπλέον, υπάρχει το σπάνιο να βρεθεί πια, “First years of piracy”, σε μορφή CD, που ήταν μία συλλογή με επανηχογραφήσεις τραγουδιών των RUNNING WILD από τους τρεις πρώτους δίσκους με τη σύνθεση του “Blazon stone” (όχι το καλύτερό μου, όπως σχεδόν πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις) και μία έκδοση σε χρυσό διπλό βινύλιο του πρώτου live τους (και πρώτης μου επαφής με το γκρουπ, πίσω στο 1988), του “Ready for boarding”. Εκτός του βινυλίου με το αυθεντικό live άλμπουμ, υπάρχει κι ένα δεύτερο, από συναυλία τους το 1989, στην περιοδεία του “Death or glory” από το Düsseldorf, που μέχρι τώρα μπορούσε να βρεθεί μόνο σε VHS. Σαν κερασάκι στην τούρτα, έρχεται να προστεθεί ένα συλλεκτικό νόμισμα “Piece of eight”, σε πολύ ωραίο πουγκί και μία αφίσα 90×60 με το κλασικό line-up του σχήματος. 

Μόνο και μόνο, που βρήκα συγκεντρωμένα τα single των RUNNING WILD, τα οποία για να τα αποκτήσει κανείς, θα έπρεπε να πληρώσει μια περιουσία, μαζί με τα πολύ αξιόλογα bonus tracks και την expanded μορφή του “Ready for boarding”, για ιστορικούς κυρίως λόγους, αφού όπως ανέφερα, ήταν η πρώτη μου επαφή με τους Γερμανούς metallers εκείνη τη χρονιά που κυκλοφόρησε, άξιζαν την απόκτησή του. Έχω υπάρξει πολύ αυστηρός στην κριτική μου για τον Rock N’ Rolf και το συγκρότημα κατά καιρούς, αφού συνεχίζω να πιστεύω ακράδαντα ότι από το “Rivalry” και μετά έχουν βγάλει πολύ μέτριους μέχρι κακούς δίσκους, με την εξαίρεση του σχετικά πρόσφατου “Rapid foray”, αυτό όμως δεν αλλάζει ότι έχουν γράψει δίσκους που με έχουν σημαδέψει κι έχουν δώσει συναυλίες που έχουν μείνει ανεξίτηλα χαραγμένες στη μνήμη μας…
Σάκης Φράγκος

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here