SAMSON – “Survivors”, “Shock tactics”, “Live at Reading ‘81” (Dissonance/ Plastic Head) (επανακυκλοφορίες)













    Οι SAMSON είναι μια από τις πιο κλασσικές μπάντες του ΝWΟΒΗΜ που δυστυχώς δεν είχαν την τύχη των MAIDEN των SAXON και των DEF LEPPARD. Στους νεότερους ακροατές είναι γνωστοί κυρίως λόγω του ότι ήταν η μπάντα του Βruce Dickinson πριν πάει στους IRON MAIDEN. Οι πρόσφατες επανακυκλοφορίες προφανώς και στοχεύουν και σε αυτό το κοινό, παρά στους οπαδούς τους είδους, γιατί οι παραπάνω δίσκοι έχουν επανακυκλοφορήσει αρκετές φορές τα προηγούμενα χρόνια. 

    Στο δια ταύτα λοιπόν. Tο ντεμπούτο τους “Survivors” κυκλοφόρησε το 1979, και είναι από τα λίγα σχήματα του είδους που η δισκογραφία τους ξεκινά με full length πριν το 1980. Πριν βέβαια από το “Survivors” είχαν προηγηθεί και 2 singles με τα οποία είχαν καταθέσει τα διαπιστευτήρια τους με τον καλύτερο τρόπο.

    Προσοχή όμως, στο ντεμπούτο των SAMSON δεν τραγουδά ο Bruce, καθότι δεν είχε μπει ακόμα στην μπάντα. Τα φωνητικά εδώ έχει αναλάβει ο ιδρυτής και κιθαρίστας της μπάντας Paul Samson και στο μπάσο βρίσκουμε τον χαρακτηριστικό John McCoy από την μπάντα του Ian Gillan (ο οποίος έχει αναλάβει και την παραγωγή του δίσκου).
     
    Αυτό που διαφοροποιούσε κυρίως τους SAMSON από πάρα πολλούς της γενιάς τους ήταν το ότι ο Paul Samson υπήρξε κατά βάση blues κιθαρίστας και αυτό φαίνεται περισσότερο στο ντεμπούτο τους. Συνθέσεις σαν τα “I wish I was the saddle of a schoolgirl’s Bike” και “Six foot under” δείχνουν τις επιρροές τους από μπάντες όπως οι ΤΕΝ YEARS AFTER ενώ τα “Tomorrow or yesterday” και “Wrong side of time” αντίστοιχα από WISHBONE ASH. Το εναρκτήριο “It’s not as easy as it seems” και το “Big Brother” είναι τα πιο heavy κομμάτια εδώ με ένα ήχο που θα τον συναντήσουμε και στα επόμενα δύο albums του σχήματος με τον Βruce Bruce.

    Το “Survivors” δεν είναι κανένα φοβερό ντεμπούτο, παρόλα αυτά δεν παύει να αποτελεί ένα πολύ αξιόλογο album. Στην επανακυκλοφορία αυτήν υπάρχουν σαν bonus και πέντε κομμάτια για να ακούσετε με τα φωνητικά του Bruce Dickinson. 
    (7 / 10)

    Μετά την κυκλοφορία του “Survivors”, στα τέλη του 1979 τα φωνητικά στους SAMSON αναλαμβάνει ο Βruce Dickinson και φορτσάτοι και πλήρως ανανεωμένοι κυκλοφορούν το χαρακτηριστικό “Ηead on” το οποίο δεν περιλαμβάνεται στις παρούσες υπό εξέταση επανακυκλοφορίες. Με τον Bruce πλέον να έχει δώσει ένα άλλο αέρα στο σχήμα και τον ντράμερ Thunderstick με την σκηνική του παρουσία (με την χαρακτηριστική μάσκα και να παίζει μέσα σε ένα μεταλλικό κλουβί) να έχει προσδώσει και ένα show αέρα στις εμφανίσεις της μπάντας, στις αρχές του 1981 οι SAMSON κυκλοφορούν τον τρίτο δίσκο τους. Δυστυχώς αυτός θα ήταν ο δεύτερος και τελευταίος δίσκος της μπάντας με τον Bruce Dickinson, τον οποίον τον περίμενε μια αξιοζήλευτη πορεία με τους IRON MAIDEN. 

    Για το “Shock Tactics’’ πάντα είχα την αίσθηση ότι είναι αδικημένος δίσκος μιας και κυκλοφόρησε μετά το πολύ δυναμικό “Head on”. Ακούγοντας το και πάλι μετά από χρόνια με αφορμή την παρουσίαση του εδώ, μπορώ να πω ότι είναι ένα μικρό κλικ πιο κάτω αλλά παραμένει must have για κάθε οπαδό των SAMSON. 

    Τα δύο πρώτα κομμάτια που ανοίγουν τον δίσκο τα “Riding with the angels” και “Εarth mother” μαζί με τα “Bright lights” και “Once bitten” ανήκουν στις καλύτερες στιγμές τόσο του ρεπερτορίου του σχήματος αλλά και επίσης και στα καλύτερα του NWOBHM γενικότερα. Μιλάμε για τρομερά άσματα που τα ακούς και σου φέρνουν στο μυαλό κατευθείαν την αύρα του νέου τότε κύματος του Βρετανικού heavy metal. 

    Πιο πάνω έγραψα ότι ο Paul Samson ήταν ένας blues κιθαρίστας και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα και εδώ στα “Go to hell”, “Bloodlust” και “Nice girl”. Επίσης αξίζει οι Dickinson maniacs να προσέξουν εδώ τον Bruce στο τρόπο που τραγουδά, καθώς σε αρκετά σημεία ακούγεται σαν το είδωλό του τον Ian Gillan, με τις κορώνες, τα τραβήγματα στην φωνή και τις χαρακτηριστικές κραυγές.
     
    Πολλοί από εσάς μπορεί να το προσεγγίσετε το “Shock tactics” για τον Bruce Dickinson, οι πιο ενδελεχείς ακροατές όμως θα καταφέρουν να βάλουν στην ψυχή τους την μπάντα αυτήν και τους δίσκους της, γιατί σίγουρα ήταν κάτι παραπάνω από “την μπάντα που τραγουδούσε ο Bruce Dickinson”. Επιπλέον η επανακυκλοφορία αυτή συνοδεύεται με τρία bonus κομμάτια. 
    (8 / 10)
     

     
    To “Live at reading ‘81”δεν είναι τίποτα άλλο από αυτό που αναφέρει και ο τίτλος του, πρόκειται για την τελευταία εμφάνιση του Bruce με τους SAMSON στο festival του Reading το 1981 πριν πάει στους IRON MAIDEN, και ευτυχώς που ήταν εκεί το ΒΒC Radio One και η εκπομπή Friday Rock Show και κατέγραψε την εμφάνιση. Το album κυκλοφόρησε το 1990, αφού πλέον το σχήμα των SAMSON να έχει περάσει από χίλια κύματα και είχε διαλυθεί, με τον Paul Samson να συνεχίζει μόνος του και να κυκλοφορεί κατά καιρούς δίσκους με ελάχιστη πλέον ανταπόκριση από τον κόσμο. 

    To live αυτό μαζί με τα μικρoψεγάδια του τα οποία είναι εμφανέστατα χωρίς να χαλούν την ακρόαση, αποτυπώνει την live δυναμική της μπάντας σε ένα festival που εκείνη την εποχή ήταν αποκλειστικά hard rock & heavy metal festival. 

    Το γεγονός επίσης ότι αποτελεί την τελευταία συναυλία του Bruce με την μπάντα, του προσδίδει ένα επιπλέον credit και έναν νοσταλγικό χαρακτήρα, τόσο για την μπάντα όσο και για την συγκεκριμένη εποχή. 

    (8 / 10)

    Δυστυχώς ο Paul Samson, τον Αύγουστο του 2002 έφυγε από καρκίνο σε ηλικία 49 ετών και με την ευκαιρία των 15 σχεδόν ετών από την απουσία του θα ήθελα να αφιερώσω στην μνήμη του το παραπάνω κείμενο. 

    Γιάννης Παπαευθυμίου 

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here