Δεν είναι λίγες οι φορές, που βάζοντας να ακούσεις κάτι στο Youtube και το αφήνεις στο auto-play καθώς εσύ κάνεις κάτι άλλο στο σπίτι, ξαφνικά σκάει μια μελωδία, ένα riff, κάτι τέλος πάντων που σε κοκαλώνει και τρέχεις στον υπολογιστή να δεις τι είναι. Ε, μια τέτοια περίπτωση είναι η one man project μπάντα του Ρώσου Egor Fedotov, SHIPS FLY UP, με τον δεύτερο δίσκο του “Dream Maker”, ο οποίος κυκλοφόρησε στα τέλη του περασμένου Ιουνίου. Δε θα μπορούσα λοιπόν να μη πω δυο λογάκια για μια παντελώς άγνωστη μπάντα, η οποία το τελευταίο δίμηνο σπαμάρετε ανελλιπώς, όπου και αν βρίσκομαι.
Οι SHIPS FLY UP ανήκουν στην κατηγορία του post-rock instrumental, από την οποία δε παρέκλιναν και πολύ με το καλό μεν, τίποτα το ιδιαίτερο δε ντεμπούτο τους “Journey to Ranucan” (2017). Στο “Dream Maker” όμως, αύξησαν τα μάλα το synth-rock στοιχείο, το οποίο υπήρχε από πάντα, αλλά όχι τόσο πολύ και αυτό έκανε τη διαφορά. Ο συνδυασμός, ήρεμων και χαλαρών riffs τη κιθάρα, που σπάνια ανεβάζει τέμπο, με απολύτως καθηλωτικές synth μελωδίες, οδηγεί το feeling των τραγουδιών της μπάντας σε δυσθεώρητα ύψη. Η συνθετική ικανότητα του Egor στα πλήκτρα είναι πραγματικά μοναδική. Έχει σίγουρα επιρροές από GOD IS AN ASTRONAUT, αλλά και soundtrack-ικό Synthwave, το λεγόμενο Retrowave στην εποχή μας. Μου θυμίζει κάποιες στιγμές τον αγαπημένο συνθέτη Giorgio Moroder (Midnight Express, Scarface, Flashdance, Top Gun) στο εκπληκτικό soundtrack του Midnight Express. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το “Catch the Moment”, το οποίο είναι και το πιο δυνατό κομμάτι του δίσκου, με μία synth μελωδία που σε στοιχειώνει. Επιπροσθέτως, ο τρόπος που χρησιμοποιεί ως «χαλί» ambient μελωδίες για τη κιθάρα είναι προσεγμένος στη λεπτομέρεια, όπως στα “Initiation” και “Find the Key”. Γενικά, δε νομίζω να υπάρχει ένα τραγούδι που να υστερεί σε κάτι, ή ακόμα καλύτερα, να μη ξεχωρίζει.
Το “Dream maker” με το πρώτο άκουσμα του, σου κεντρίζει τη προσοχή, σε «μεθάει» με τις μελωδίες του και είναι αδύνατον να μη σε κολλήσει. Πρόκειται για ένα μικρό διαμαντάκι στο παλμαρέ του post-rock και σίγουρα αν ο Egor Fedotov και κατά συνέπεια οι SHIPS FLY UP συνεχίσουν έτσι, θα πάψουν να είναι απλά μια μπάντα στα πάμπολλα post-rock playlists του Youtube.
8,5/10
Γιώργος Δρογγίτης