WATCHTOWER – “Concepts of math: Book one” (Prosthetic records)

0
283

   Ανακούφιση…αυτή είναι η μόνη λέξη που μπορεί να περιγράψει την 25χρονη αναμονή του τρίτου album των τρελαμένων Τεξανών. Σε αυτά τα 25 χρόνια οι WATCHTOWER πέρασαν από τα χίλια κύματα. Επανασυνδέθηκαν γύρω στο 2000 και κάτι πιστεύαμε ότι θα γίνει και τελικά τζίφος. Στις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας πιστέψαμε ότι θα τα καταφέρουν, ειδικά μετά τη φοβερή εμφάνιση τους στο Keep it true festival το 2010 – ρωτήστε τον Αλατά για το πώς ήτανε! Η ειρωνία είναι ότι έδιναν στο merchandise μπλουζάκια που έγραφαν πάνω “Mathematics”! Εκείνη τη χρονιά κυκλοφόρησαν και σε digital single το “The size of matter”, που τους παρουσίαζε καλύτερους ακόμα κι αν είχαμε την πιο ακραία προσδοκία για το υλικό τους. Όλοι πιστέψαμε ότι κοντοζυγώνει επιτέλους το «Γεφύρι της Αρτας» της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας – ξεπέρασε και το “Chinese democracy” των GUNS N’ ROSES!

   Και φτάνουμε στο σωτήριον έτος 2015, όπου κυκλοφορούν απανωτά τρία digital singles, τα “ Arguments against design”, “ M-Theory Overture” και “Technology inaction”. Από αυτά δε διαρρέει πρωτοφανώς κανένα στο youtube ή σε κάποιο site για «κατέβασμα» και όλοι περιμένουμε με αγωνία την ανακοίνωση για το τρίτο full length album τους. Και τελικά ανακοινώνεται η κυκλοφορία ενός 29λεπτου EP, το οποίο θα είναι το “Mathematics”. Ξενέρωμα που μετά από τόσα χρόνια θα είχαμε μόνο μια μικρή δόση τρέλας και παράνοιας από την αγαπημένη μας μπάντα! Αλλά για σκεφτείτε το αλλιώς; Το “Reign in blood” θεωρείται full length και είναι κι αυτό κάτω από 30 λεπτά! 

   Όπως και να έχει έχουμε καινούριο υλικό από WATCHTOWER, μακριά από τα φοβερά υποκατάστατα των SPASTIK INK και BLOTTED SCIENCE – projects του mastermind τους Ron Jarzombek! Και είναι όπως ήταν αναμενόμενο απλά ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! Ό,τι ακριβώς τους έκανε διάσημους στα 80s, βρίσκεται κι εδώ με μπόλικη ωριμότητα που έχουν πλέον, αφού όλοι έχουν πατήσει τα 50! Πώς να περιγράψεις τις εναλλαγές ρυθμών; Τις ευφάνταστες lead κιθάρες; To καλύτερο rhythm section του prog metal με τους Rick Colaluca και Doug Keyser να παίζουν κυριολεκτικά τις κάλτσες τους σε drums και κιθάρες αντίστοιχα! Ο Alan Tecchio είναι πιο «γήινος» – δεν κάνει τις τσιρίδες για τις οποίες είναι διάσημος – και τραγουδάει πιο κοντρολαρισμένα απ’ό,τι στο “Control and resistance”.

   Τεράστια αξία παίρνει αυτό το υλικό, αν το ακούσετε παράλληλα με τα πρώτα τους album. Ο ήχος του είναι εκπληκτικός και αναδεικνύει στο έπακρο τις τεράστιες δυνατότητες που έχουν σαν σύνολο, αλλά και σαν μεμονωμένοι μουσικοί! Ακούστε τα απίθανα jazz/fusion περάσματα στο “Technology inaction” και νιώστε το απίστευτο 10λεπτο έπος του “Mathematica Calculis”!

   Άξιζε την αναμονή; Άξιζε θα σας απαντούσα! Είναι λίγα τα 29 λεπτά, αλλά αν τα βάλεις στο repeat, κάθε λεπτό ακρόασης αποκτά μια μοναδική εμπειρία ακρόασης! Είναι τόσο συμπυκνωμένα τα θέματα σε κάθε κομμάτι που στο τέλος θες να το ξανακούσεις γι’άλλη μια φορά για να το «καταλάβεις». Προσωπικά πρέπει να το έχω ακούσει πάνω από 50 φορές και με ακουστικά, με ηχεία στον υπολογιστή και από το βινύλιο – μύθος ότι ο ήχος είναι πάντα καλύτερος στο βινύλιο! Και το αποτέλεσμα που βγάζω είναι ότι δεν το χορταίνω με κανέναν τρόπο! Και φυσικά είναι το ΑΠΟΛΥΤΟ τεχνoκρατικό album της χρονιάς!

10/10

Λευτέρης Τσουρέας
 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here