ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Overnight Sensation” – MOTORHEAD
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1996
ΕΤΑΙΡΕΙΑ: SPV GmbH, CMC
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Howard Benson, Duane Baron
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Φωνητικά – Lemmy
Κιθάρες – Phil Campbell
Μπάσο – Lemmy
Drums – Mikkey Dee
Ο χρόνος γυρνάει 20 χρόνια πίσω, όπου και βρίσκουμε τους MOTORHEAD, να έχουν χάσει από τις τάξεις τους τον μακαρίτη Würzel και να επιλέγουν να επιστρέψουν και πάλι στην την κλασσική τριμελή τους σύνθεση, με την οποία είχαμε να τους δούμε απ’ το 1983.
Στόχος του συγκροτήματος είναι να διατηρήσει τον πήχη ποιοτικά στα πολύ ικανοποιητικά επίπεδα των τελευταίων κυκλοφοριών, όπως συνέβη και με το προηγηθέν “Sacrifice” ένα χρόνο νωρίτερα. Και ο στόχος αυτός τελικά, δεν επιτυχγάνεται απλά. Το “Overninght Sensation” που κυκλοφόρησε σαν σήμερα το 1996, ανέβασε τον πήχη ακόμη ψηλότερα ενώ ξεπέρασε αρκετά τον προκάτοχό του, του οποίου το υλικό δεν περιλάμβανε κάτι έξω απ’ τα συνηθισμένα, εν αντιθέσει με τη 13η κυκλοφορία της μπάντας.
Το άλμπουμ αποτελείται από έντεκα καλογραμμένα κομμάτια, τα οποία χαρακτηρίζονται έντονα για την ποικιλομορφία τους. Το καθένα απ’ αυτά έχει να επιδείξει διαφορετικά στοιχεία, είτε όσον αφορά τις ταχύτητες, που κυμαίνονται από slow, mid-tempo μέχρι και γρήγορες, είτε ως προς τις rock and roll επιρροές που είναι άλλοτε περισσότερες και άλλοτε όχι, ενώ ποικιλία υπάρχει και στην ποσότητα του heavy ύφους. Οι μπαλάντες δε λείπουν, ενώ όμορφη έκπληξη αποτελεί το cool, “Listen to your heart”, βασισμένο σε ήχο από ακουστικές κιθάρες. Απ’ το συγκεκριμένο δίσκο, προέκυψε κι ένα κομμάτι που εξελίχθηκε σε all-time classic για το σχήμα και αυτό δεν είναι άλλο από το αγαπημένο “I don’t believe word” που σίγουρα βρίσκεται στην κορυφή όλων.
Επιπλέον, αυτό που αντιλαμβάνεται κανείς κατά την ακρόαση, είναι πως μολονότι το έμψυχο δυναμικό της μπάντας έχει μειωθεί, η heavy προσέγγιση στον ήχο τους, αυξάνεται δραστικά συγκριτικά με το “Sacrifice”. Την εξήγηση γι’ αυτό πάντως, έχει δώσει ο ηγέτης της μπάντας, Lemmy, που σε συνέντευξη του εκείνη την εποχή, είχε διευκρινίσει πως η διαδικασία εξελίχθηκε σαν να ήταν τέσσερα άτομα και όχι τρία. «Απλά ο Phil Campbell επειδή ήταν μόνος του, είχε μεγαλύτερη πίεση και φόρτο εργασίας, όμως ανταποκρίθηκε μια χαρά. Όσο δε για τον Mikkey Dee, ήταν ως συνήθως τέλειος, ολοκληρώνοντας τα μέρη των ντραμς πολύ γρηγορότερα από το πρόγραμμα, αυτή τη φορά σχεδόν σε μία μέρα».
Και πράγματι, είναι ξεκάθαρο ότι το παίξιμο του Dee έχει αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για το τόσο καλό τελικό αποτέλεσμα. Τεράστια αναμφισβήτητα και η συμβολή του Phil Campbell που δίνει όλη τη μελωδικότητα με την κιθάρα του καθώς και του Lemmy, που εκτός απ’ την ερμηνευτική του συνεισφορά, προσφέρει σημαντικά σε όγκο με το μπάσο του.
Μεγάλο ρόλο να συμπληρώσουμε πως έπαιξε και η επιλογή του Howard Benson, ενός από τους πιο ακριβοπληρωμένους παραγωγούς, για την παραγωγή του δίσκου, ο οποίος κατάφερε να προσδώσει τον απαιτούμενο όγκο και να αναδείξει με τον καλύτερο τρόπο τον ήχο του άλμπουμ.
Το “Overnight Sensation”, που μάλιστα ηχογραφήθηκε σε μόλις τέσσερις εβδομάδες, ικανοποίησε απόλυτα τις προσδοκίες των οπαδών των MOTORHEAD, και αποτέλεσε μια από τις πιο δυνατές κυκλοφορίες της μπάντας, την τελευταία πραγματικά καλή τους για τη δεκαετία του ’90.
Did you know that:
– Το “Overnight Sensation” είναι ο πρώτος δίσκος της μπάντας στο εξώφυλλο του οποίου απεικονίζονται τα τρία μέλη της μπάντας, μετά το “Ace of spades” του 1980.
Χαρά Νέτη & Παναγιώτης “The Unknown Force” Γιώτας