Ημέρα της γυναίκας – Η γυναίκα ως έμπνευση σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο

0
285

Η ροκ μουσική και ειδικότερα το αγαπημένο μας κομμάτι, που ονομάζεται heavy metal έχει κατηγορηθεί για μισογυνισμό και σεξισμό άπειρες φορές. Συνήθως βέβαια αυτές που το λένε, προτιμούν άνδρες που να θυμίζουν μέλη boy band των 90’s ή ρομαντικών (ULTRAVOX…) των 80’s αλλά αυτό είναι μια άλλη μεγάλη ιστορία. Λίγα μουσικά είδη έχουν γράψει τραγούδια που εξυμνούν την γυναίκα, με τον τρόπο, το πάθος και την ένταση που το κάνει το heavy metal… Επ’ ευκαιρία λοιπόν της θεσμοθετημένης πλέον επετείου της ημέρας της γυναίκας, αφήστε τις αποτριχωτικές κρέμες και τα ξυραφάκια, τα make up και τις μάσκαρες, τα κομπρεσέρ και τα laptop και απολαύστε τον ανδρικό πληθυσμό, του πιο «σκληρού» μουσικού χώρου, να σας αποδίδει τις τιμές που δικαιούστε… Kαι πολλά παραπάνω… (Η επιλογή έγινε με γνώμονα το χιούμορ και να καταλαβαίνω τα φωνητικά, οπότε άφησα έξω πολλά αγαπημένα σχήματα της ακραίας σκηνής, επειδή δεν προλάβαινα να ψάχνω τους στίχους, όπως και τους SCORPIONS, επειδή με δυσκόλεψε η προφορά του Klaus).

“Women” – DEF LEPPARD
Πρώτο άσμα, ασμάτων στην κατηγορία το “Woman” των DEF LEPPARD… Μια ωδή δίχως σταματημό στην λατρεία του «ασθενούς» φίλου, με τις κιθάρες να οριοθετούν τον αντίστοιχο ήχο της γυναικείας παρουσίας σε μια παρέα. Έντονες, οξείς και πάνω απ’ όλα με αρχηγικές τάσεις βάζουν την γυναίκα στο τιμόνι.

“You shook me all night long” – AC/DC
Οι ACDC με τον απλοϊκό αυστραλέζικο παρορμητισμό τους, έγραψαν ένα ακόμα τραγούδι που μιλά για την χαρά της παρουσίας μιας γυναίκας με χαρακτήρα σε μια ανδρική παρέα. Το “You shook me all night long”, μιλά για μια τέτοιου είδους συνεύρεση, για το σοκ από την γνωριμία με μια γυναίκα που απλά ξέρει τί θέλει και χρησιμοποιεί τον αδύναμο συνήθως άνδρα, για να πετύχει τον σκοπό της.

“Only women bleed” – ALICE COOPER 
Ένας μικρός ύμνος στην γυναικεία φύση, την παραδοχή της γονιμότητας, της ανδρικής καταπίεσης αλλά και ένα λογοπαίγνιο με τα ένστικτα του δολοφόνου, που διακατέχουν ανά καιρούς τον θεατρικό Alice όσο και ένα σχόλιο στην στάση της γυναίκας σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο, που ευτυχώς έχει αλλάξει αρκετά από τότε που γράφτηκε το τραγούδι.

“Bed of nails” – ALICE COOPER 
Αντίστοιχα, η πιο πρόσφατη επιτυχία του, μιλάει για την εξουσία της γυναίκας στον άνδρα, μέσα από το αιώνιο παιχνίδι ρόλων, στην Εθνική οδό το λένε καψούρα και τον χειριστικό τρόπο, που στην τελική κάνει τον άνδρα ακόμη πιο ερωτευμένο.

“Women in uniform” – IRON MAIDEN
Ένα b’ side, διασκευή στους SKYHOOKS με τον χαρακτηριστικό τίτλο και δηλωμένη την αγάπη και στήριξη των MAIDEN στο γυναικείο φύλο και δh το ένστολο… Σεξιστικό ίσως, όμως υμνεί τις ένστολες και την προσφορά τους, δηλωμένα και με χαμόγελο…

“Angel” / “Victim of changes” – JUDAS PRIEST
Η ευαίσθητη πλευρά του Rob Halford σε ένα τραγούδι που θα αγαπηθεί όσο λίγα από τις «μαλακές» στιγμές των JUDAS PRIEST και θα αποτελέσει τον φόρο τιμής του Rob στο γυναικείο φύλο. Ίσως το ανδρόγυνο του Αγγέλου εξυπηρετεί διττές ερμηνείες, αλλά τα Ελληνικά ραδιόφωνα, το ανέδειξαν σε μπαλάντα της χρονιάς. Αλλά εδώ πρέπει να προσθέσουμε και ένα ακόμη παλιό αλλά αγαπημένο, σαν το παλιό καλό κρασί, τραγούδι. Μια μικρή ιστορία αγάπης, θαυμασμού και λατρείας, αλλά και προδοσίας, απόρριψης, ματαιοδοξίας που εμπνέει η Γυναίκα, το αρχέτυπο της γοητείας στον άνδρα. Από τις καλύτερες στιγμές των πρωίμων Μεταλλικών Θεών.

“Amanda” – BOSTON
Το μελωδικό ροκ έχει γράψει ύμνους, με έμπνευση γυναίκες και η Αμάντα έδωσε στον Tom Scholz την ευκαιρία να μας δείξει πόσο σημαντική μπορεί να γίνει μια γυναίκα, για έναν άνδρα και τί συνθέσεις μπορεί να του εμπνεύσει…

“It’s a man’s world” – LESLIE WEST
Η διασκευή του κιθαρίστα των MOUΝΤAIN στο κλασικό τραγούδι του James Brown αποτελεί ένα από τα ομορφότερα δείγματα σεβασμού και αγάπης στην γυναίκα, ξεπερνώντας ακόμη και το εκπληκτικό ομώνυμο τραγούδι, κύρια λόγω της κιθάρας του West. Για όποιον θέλει, υπάρχει και η αντίστοιχη σχεδόν εξίσου καλή διασκευή του Dave Meniketti (Y&T) απο την προσωπική του δουλειά.

“This woman gonna break your heart” – THIN LIZZY
Η αποδοχή του μοιραίου, της γυναικείας εξουσίας σε θέματα σχέσεων και ζωής, οδήγησε τον Lynott να αποδεχτεί, το αυταπόδεικτο και να συνθέσει ένα τραγούδι που πλημμυρίζει ακόμη τα ηχεία κάθε σοβαρού άνδρα στη θέα μιας γυναίκας, που τον θέλγει. Η παρτίδα είναι πάντα χαμένη, αλλά θα παίξει και ας το ξέρει, γιατί την τράπουλα μοιράζει πάντα εκείνη.

“Fat bottomed girls” – QUEEN
Ο όρος γυναίκα έχει λατρευτεί από τους πλέον απίθανους καλλιτέχνες. Ο Freddie Mercury αν και δεν ήταν ο φανατικότερος κυνηγός τους, εκτίμησε δεόντως το γυναικείο φύλο και του αφιέρωσε ένα τραγούδι, που καταρρίπτει πρότυπα και μισογύνικες καταστάσεις, με ένα παροξυσμικό ρεφρέν.

“Lady” – STYX
Ο ρομαντισμός κι η ανάγκη της συντροφικότητας, που μόνο μια κυρία μπορεί να δώσει, σε κάθε εκδήλωση της ζωής μας, υμνήθηκε δεόντως στο “Lady” των STYX.

“Lady of the lake” – RAINBOW
Ο πιο σκληρός Ritchie, βουτά στις μεσαιωνικές παραδόσεις και αποθησαυρίζει για τις επόμενες γενεές, μια θρυλική μορφή την κυρά της λίμνης, την οπαία τιμά δεόντως με τα φωνητικά του ο Dio δημιουργώντας ένα γυναικείο πρότυπο, που ακόμη μας στοιχειώνει, όπως και το αντίστοιχο άλμπουμ. Σε μια προσπάθεια να δώσει περισσότερες επαγγελματικές επιλογές, ο Blackmore θα συνθέσει και το “Tarot woman”, δίνοντας επιλογές επαγγελματικού προσανατολισμού, πρωτόγνωρες για μια εποχή που η γυναίκα βίωνε τα οφέλη της επαγγελματικής χειραφέτησης μόνο σε θεσμοθετημένα επαγγέλματα

“Guilty of love” – WHITESNAKE
Ο γνωστός και μη εξαιρετέος Coverdale παρουσιάζει μια άλλη μορφή γυναικείας λατρείας, σε σημείο το υποκείμενο (ο άνδρας) όχι απλώς να σέβεται την γυναίκα, αλλά να φτάνει να αισθάνεται ως ένοχος πρώτου βαθμού. Η Γυναίκα ως ερωτική σύντροφος και κίνητρο του εγκλήματος αποδομεί τον άνδρα και αποκομίζει στιγμές δόξας, που ακόμη και σήμερα φέρνουν ρίγη συγκίνησης στον ακροατή.

“Please don’t leave me” – PRETTY MAIDS
Ο φόβος της εγκατάλειψης, η ανάγκη για μια συντροφικότητα που λειτουργεί σε πλαίσια πέρα από τα συνηθισμένα κι μια διασκευή, που στοιχειώνει τα ραδιόφωνα παγκοσμίως, ύμνος στην γυναικεία δυναμική στη ζωή των ζευγαριών και την ουσιαστική αποδοχή, ότι η γυναίκα έχει το μαχαίρι και το καρπούζι, βάσει των λεγομένων των PRETTY MAIDS (ναι, γνωρίζουμε ότι το πήραν από τον Phil… Αλλά όλοι το έχουν συνδέσει με τους Δανούς… Για τους ακριβολόγους)

“Jet city woman” – QUEENSRYCHE
Tate – ευαισθησία σημειώσατε 2 και το power /progressive ιδίωμα, εξιδανικεύει και λατρεύει ακόμα μια φορά την γυναίκα, μνήμη, από το παρελθόν, που καλύπτει κάθε κενό στην διάτρητη ζωή του συνθέτη. Άσμα με δυναμική μεγατόνων.

“Melissa” – MERCYFUL FATE
Ένα ακόμη τραγούδι ύμνος στη γυναικεία χειραφέτηση, με τον King Diamond να δημιουργεί την πρώτη από τις πολλές ηρωίδες του, που θα σπάσει τα δεσμά των κοινωνικών προκαταλήψεων, με τη βοήθεια συνήθως της μαγείας και του αίματος. Η μάγισσα (αέναο σύμβολο της γυναικείας χειραφέτησης -του τρόμου απέναντι στο ανδρικό κατεστημένο, που η εκκλησία όριζε κατά κόρο μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα) που θα εμπνεύσει τον ανίερο έρωτα και την απόρριψη της στενόμυαλης κοινωνίας…

“The lady took a chance” – VICIOUS RUMORS
Το Power Metal δεν θα έμενε άπραγο. Οι Αμερικανοί VICIOUS RUMORS δίνουν την δική τους εκδοχή για την γυναικεία χειραφέτηση και αποφασιστικότητα στο μανιασμένο “The lady took a chance”. Η ευκαιρία γέννησε όφελος για την γυναίκα ή της στέρησε την δυνατότητα να συνεχίσει; Αυτό μένει ακόμη ερωτηματικό δίχως ξεκάθαρη απάντηση στην μνήμη μας.

“Countess Bathory” – VENOM
Ο φόρος τιμής των VENOM στην Κόμισσα Μπάθορι, τοποθετεί την «αιμοσταγή» κόμισσα στο πάνθεον των ηρώων της μεταλλικής σκηνής, κοντά στον Τζακ τον Αντεροβγάλτη (“The ripper”) και τον Γιόζεφ Μένγκελε (“Angel of death”), σ’ ένα τραγούδι που ως σήμερα παραμένει κλασικό.

“Cry of the land” – SKYCLAD
Η αναφορά των SKYCLAD στην μητέρα γη, το οικολογικό μήνυμα και ο σεβασμός στην μητριαρχική κοινωνία και την μητέρα όλων, δίνει το στίγμα του σκεπτόμενου, οικολογικού, πολιτικοποιημένου metal, χρόνια πριν αυτό γίνει μόδα.

“Ain’t no sunshine” – BLACK LABEL SOCIETY
Η εικόνα του θηριώδη Zakk Wylde να τραγουδά το “Ain’t no sunshine when she’s gone”, είναι ενδεικτική της δύναμης και της δυναμικής μιας γυναίκας και αποτελεί ένα από τα ωραιότερα τραγούδια που εξυμνούν την σημασία της γυναίκας στην ζωή, ενός -κι όχι μόνο- άνδρα.

“Mama I’m coming home” – OZZY OSBOURNE
Ο Ozzy απλά επιστρέφει στην μητρική αγκαλιά στο σπίτι και ο όρος Μητέρα -γυναίκα, ταυτίζεται με την μήτρα, τη γέννηση, την ηρεμία και την ασφάλεια, λίγο πριν ο Ozzy ξανακυλήσει στα ναρκωτικά και το αλκοόλ.

“Everyman should know (Queenie)” – BLACKFOOT
Στο Νότο δεν μπορείς να θέλεις μια γυναίκα (το σώμα) αν δεν έχεις την ψυχή της και ο κύριος Medlocke μας κάνει μια εκτενή αναφορά στην ανάγκη, να ξεπεράσουμε τα σεξιστικά στερεότυπα και να αποδεχτούμε το συνολικό πακέτο. Ίσως για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα να ακούγεται πεζός κι εκτός τόπου και χρόνου, αλλά με τον Τραμπ στο τιμόνι των Η.Π.Α αυτό τραγούδι αναδεικνύεται σε ευαγγέλιο της ισότητας και του σεβασμού απέναντι στη γυναίκα.

“Simple man” – LYNYRD SKYNYRD
Η αποθέωση του σεβασμού στην γυναίκα, με τη μορφή της μητέρας, από τον Θρύλο του Νότου και γνωστό καβγατζή, πότη, κλπ Ronnie Van Zant… Δημοσίως αποδέχεται και υμνεί τις νουθεσίες της μητέρας, δίνοντας ακόμη μια φορά τα εύσημα στην οικογένεια και την κινητήριο δύναμή της, την μητέρα, χωρίς να την υποτιμά σε ρόλο απόμαχου ή καταφυγίου, ούτε για μια στιγμή. Όταν ο Νότος προσκυνά την μητέρα.

“It’s my life” – WENDY O WILLIAMS
Από τις πιο γνήσιες και αντισυμβατικές γυναικείες παρουσίες στο χώρο του punk/metal, η WOW με αυτό το τραγούδι (γραμμένο από τους KISS) από την πρώτη προσωπική δουλειά της, δηλώνει το δικό της μανιφέστο ανεξαρτησίας. Ένα τραγούδι, δίχως φύλο, ύμνος στην ελευθερία της σκέψης και εκφραστής, από μια γυναίκα, παραγνωρισμένη στην ροκ κοινότητα, ίσως γιατί ήταν πολύ σκληρή για να ζήσει και πολύ ευαίσθητη για να αντέξει το βάρος της σκηνικής περσόνας, που την οδήγησε στην αυτοκτονία.

“Beautiful loser” – BOB SEGER
Ο Αμερικανός Bob Seger παραδέχεται το αυτονόητο, ότι μια γυναίκα ορίζει την ζωή ενός άνδρα και βάζοντας στην άκρη, προσωπικές επιθυμίες και εγωισμούς, αποδέχεται τον ρόλο του δεύτερου, του παραστάτη, απλά για να είναι στην σκιά της Γυναίκας.

“Please don’t touch” – GIRLSCHOOL / MOTORHEAD
Η χειραφέτησης της γυναίκας στο κλασικό πλέον τραγούδι των GIRLSCHOOL / MOTORHEAD, στη συνεργασία τους με το όνομα (HEADGIRL) (διασκευή στους Johnny Kidd & The Pirates) που δίνει το δικαίωμα της αυτοδιαχείρισης στον πραγματικό κάτοχο του, τη γυναίκα, από ένα μικτό σχήμα με γυναικείο τσαμπουκά στο τιμόνι.

“Don’t say goodbye (tonight)” – VIRGIN STEELE
Ο De Feis και οι ρομαντικοί συνθέτες που τον ενέπνευσαν από το πρώτο κιόλας άλμπουμ, κάνουν κατανοητό, ότι η γυναίκα είναι μια θεότητα που ελέγχει τα πάντα στην ζωή και εδώ εκρήγνυται σε ένα άσμα, απόγνωσης, πόνου και εν δυνάμει εγκατάλειψης.

“Planet of women” – ZZ TOP
Ο Πλανήτης των γυναικών των Τεξανών ΖΖ TOP είναι ο χώρος που οι γυναίκες ξέρουν τί θέλουν και το διεκδικούν και λειτουργούν με τους δικούς τους όρους. Οι υπόλοιποι λικνιζόμαστε στον ρυθμό του άσματος.

“Pleasure slave” – MANOWAR
Οι σεξιστές MANOWAR έχουν το άσμα που μιλά για την γυναίκα ως αντικείμενο ηδονής και λοιπά εξωραϊσμένα σχόλια των σπηλαίων. Ακόμη κι έτσι όμως, δίχως τις γυναίκες, γραφικοί τύποι σαν τον De Maio δεν θα μπορούσαν να γράψουν τραγούδια που να εξυμνούν την ομορφιά και την ανάγκη να τους περιτριγυρίζουν. Ίσως το πιο ιδιόμορφο τραγούδι εξύμνησης της γυναίκας, με έναν τρόπο πρόδηλα φαλλοκρατικό όσο και χαβαλεδιάρικο, γιατί η πολιτική ορθότητα, έβλαψε τους πάντες.

Στέλιος Μπασμπαγιάννης

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here