Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου – Ένα soundtrack διαφορετικό από τ’ άλλα!!!

0
173

Παγκόσμια ημέρα ραδιοφώνου σήμερα (13/02) και το αγαπημένο μέσο έχει κρατήσει -και κρατά ακόμα σε πείσμα των καιρών, σε πολλούς από εμάς μοναδική συντροφιά. Στο αμάξι, στο γραφείο, στο σπίτι, στο κινητό, το ραδιόφωνο είναι ένα μοναδικό μέσο που έπαιξε( και παίζει ακόμα) σε πολλούς από εμάς σπουδαίο ρόλο στην μουσική μας διαπαιδαγώγηση και όχι μόνο. Δέκα  κομμάτια από αντίστοιχους καλλιτέχνες που έγραψαν για αυτό ή με αφορμή αυτό. Δυναμώστε την ένταση και “ταξιδέψτε” όπως τα ραδιοκύματα. Video killed the radio star? Όχι ακριβώς! Όχι ακόμα!

«Begin the day with a friendly voice, a companion unobtrusive. Plays that song that’s so elusive and the magic music makes your morning mood». Eνα από τα πιο αγαπημένα κομμάτια των Καναδών RUSH και ένα από τα πιο γνωστά κομμάτια που έχουν να κάνουν με το ραδιόφωνο.

Οι Ελβετοί KROKUS σε ένα κομμάτι της πρώιμης δισκογραφίας τους που μας θυμίζει το αγαπημένο ραδιοφωνάκι που όλοι μας είχαμε δίπλα στο κρεβάτι μας και “ταξιδεύαμε” με αυτό. Eγώ ακόμα θυμάμαι την φράση του Γιάννη Πετρίδη “One vice at the time”, KROKUS από την Ελβετία».

Oι μοναδικοί RAGE AGAINST THE MACHINE, σ’ ένα τραγούδι για την Πολιτική και τις εκλογές. Γιατί το ραδιόφωνο εκτός από ψυχαγωγία στην πρώτη γραμμή βάζει και την ενημέρωση.

Για την πρώτη φορά που κάποιο σχήμα ακούει το τραγούδι του να παίζει στο ραδιόφωνο μας τραγουδούν οι SYSTEM OF A DOWN μέσα από το εξαιρετικό “Mesmerize”.

Μόνο VOLBEAT, μέσα από το”Rock the rebel/ Metal the devil” μας θυμίζουν το ρόλο που έπαιζε το ραδιόφωνο στους πιο μεγάλους σε ηλικία, μια ωδή στην  δύναμη του.

Ένα κομμάτι των WΑLL OF VOODOO , τo “Mexican Radio” είναι ένα χαβαλετζίδικο κομμάτι που ανοίγει το “Into the Pandemonium” και είναι να θαυμάζει κανείς την  τόλμη των Ελβετών CELTIC FROST.

Από τον τελευταίο δίσκο των NIRVANA, το “In Utero”, ένα κομμάτι που μας δείχνει την ψυχολογική πίεση που άσκησε πάνω στον Kurt Cobain η δημοσιότητα και πως αυτός την αντιλαμβανόταν, λίγο καιρό πριν αυτή τον φτάσει στο αδιέξοδο.

Ένα κομμάτι νοσταλγία για το ραδιόφωνο που ξεκινά από την πρώτη εποχή του Rock’ n’ roll με τον Alan Freed και φτάνει μέχρι τις μέρες που βγήκε το κομμάτι (1980). Και όπως του αρμόζει, ένα rock’ n ‘roll κομμάτι από την μπάντα με τον σπουδαίο παραγωγό Phil Spector πίσω από το κομμάτι και τον δίσκο “End of the centrury”.

Η νέα μεγάλη μπάντα του hard rock μόλις κυκλοφόρησε άλλον ένα σπουδαίο δίσκο. H αγάπη τους για το ραδιόφωνο κατατίθεται σε αυτό εδώ το εκρηκτικό κομμάτι. Σπουδαίοι RIVAL SONS.

Mέσα από έναν μνημειώδη δίσκο, οι αγαπημένοι QOTSA, μας παραδίδουν ένα blues κομμάτι με τον τρόπο που αυτοί ξέρουν.

Γιάννης Παπαευθυμίου

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here