Τα απόλυτα hit και τα κρυφά διαμάντια των δίσκων των STRATOVARIUS

0
1401
Photo by Jarmo Katila
Photo by Jarmo Katila

“Anthems and Black Diamonds”

Tην ερχόμενη Παρασκευή και Σάββατο, μετά από 10 χρόνια απουσίας, οι Φινλανδοί power metal heroes STRATOVARIUS επισκέπτονται τη χώρα μας, όπου μαζί με τους συμπατριώτες τους SONATA ARCTICA θα δώσουν 2 συναυλίες σε Αθήνα (Fuzz Club) και Θεσσαλονίκη (Principal Club Theater).

Στη μακρά πλέον δισκογραφική πορεία των κάποτε πολυλατρεμένων του ελληνικού κοινού Strats υπάρχουν υπέροχα άσματα, φανταστικές μελωδίες και πλούσιες εναλλαγές που παράγουν μεγάλες συγκινήσεις. Το Rock Hard επιχειρεί να βρει σε κάθε δίσκο το απόλυτο χιτάκι αλλά και το καλά κρυμμένο μυστικό. Για να δούμε…

  1. Fright Night” (1989)

Απόλυτο hit: “Future Shock
Το τραγούδι με το οποίο μας συστήθηκαν δισκογραφικά οι STRATOVARIUS των Tolkki/Lassila/Ikonen σχεδόν μια ζωή πίσω, το μακρινό 1989. Οι νεοκλασικές επιρροές του Tolkki εμφανέστατες από τότε, σε ένα τραγούδι που έπαιξε στα πρώτα τους setlist με ένα δυνατό official video για το οποίο φρόντισε η Sony Finland. Το 1996 η μπάντα επανηχογράφησε το τραγούδι και κυκλοφόρησε στο single του “Father Time”.

Κρυφό Διαμάντι: “Goodbye
Ένα υπέροχο σύντομο ορχηστρικό κομμάτι που κλείνει τον πρώτο δίσκο των STRATOVARIUS αποτελεί και το κρυμμένο του διαμάντι, σε ένα υπέροχο prequel της μελωδίας του “Against the Wind”

 

  1. “Twilight Time” (1992)

Απόλυτο hit: : “The Hands of Time
Στο συγκεκριμένο τραγούδι εμφανίστηκε για πρώτη φορά η αριστουργηματική συνταγή του Tolkki ως προς το πως πρέπει να παίζεται το -τότε- σύγχρονο power metal: πλήκτρα στην εισαγωγή και μπροστά στη μίξη, μελωδικές κιθάρες με κρυστάλλινο ήχο, φιλοσοφημένοι στίχοι και μελαγχολικά φωνητικά, εκκωφαντικά πεντακάθαρα drums.

Κρυφό Διαμάντι:  “Lead Us Into the Light
Μπαλαντοειδές ορόσημο του δίσκου, ξεκινά αργά, μελωδικά, σχεδόν μυστικιστικά και καταλήγει σε ένα δυναμικό ξέσπασμα με φοβερό σόλο. Τραγούδι – αριστούργημα, αριστεία της μελωδίας.

 

  1. Dreamspace” (1994)

Απόλυτο hit: “Hold on to Your Dream
Το πρώτο πραγματικά εμπορικό κομμάτι των Φινλανδών, πιασάρικο από την αρχή μέχρι το τέλος, κομμάτι – οδηγός όλων των μελλοντικών επιτυχιών της μπάντας.

Κρυφό Διαμάντι: “Tears of Ice
Κέντημα του Tolkki αυτή η μπαλάντα, που μαζί με το ιδιαίτερο τύμπανα του Lassila και τα ατμοσφαιρικά πλήκτρα του Ikonen, ο συνδυασμός ήταν μαγικός. Έπος παγωμένης Φινλανδικής μελαγχολίας.

 

  1. Fourth Dimension” (1995)

Απόλυτο hit: “Against the Wind
Καταιγιστικός ύμνος που σημάδεψε μια ολόκληρης εποχή, το τραχύ αλλά και πολύ μελωδικό “Against the Wind” μας συστήνει αφενός τον νέο τραγουδιστή της μπάντας Timo Kotipelto, αφετέρου μας συγκλονίζει μέχρι σήμερα με την ευρηματικότητα του συνθετικού ταλέντου του έτερου Timo της μπάντας.

Κρυφό Διαμάντι: “Galaxies
Ένα τραγούδι που θα μπορούσε να βρίσκεται και στους 80s δίσκους των μεγάλων EUROPE, βρίσκεται κρυμμένο στη 3η θέση του tracklist του “Fourth Dimension”. Ανθεμικό, επικό, υπέροχο. Νομίζω ότι μάλλον άρεσε πολύ και στον Tobias Sammet των AVANTASIA/EDGUY, όπως φαίνεται και στο “Vain Glory Opera”.

  1. “Episode” (1996)

Απόλυτο hit: “Will the Sun Rise?”
Η είσοδος στο συγκρότημα των Jens Johansson και Jorg Michael έδωσε στον Tolkki τη δυνατότητα να ανεβάσει ακόμη ένα επίπεδο τις γρήγορες power metal συνθέσεις του, πράγμα που φαίνεται στο 10άρι “Will the Sun Rise” που κυριολεκτικά τα έχει όλα: εκπληκτικό ρεφραίν, υπερηχητικές ταχύτητες, φωνητικά στο θεό, rhythm section από στρατόσφαιρα, ένα τραγούδι που άνετα θα είχε γράψει ο Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ αν ζούσε το 1996 και ήταν μεταλλάς.

Κρυφό Διαμάντι:  “Night Time Eclipse
Τι να πει κανείς για το σχετικά άγνωστο “Night Time Eclipse” με την απαράμιλλη μελωδικότητα του, τις συναισθηματικές του εξάρσεις, τις απρόσμενες αλλαγές, το λυρικό του κλείσιμο. Ένα ακόμη διαμάντι που κοσμεί το “Episode”.

 

  1. “Visions” (1997)

Απόλυτο hit: “Black Diamond
Αιώνιο intro που κάπως, κάπου, κάποτε, το έχει ακούσει όλος ο κόσμος, καταιγιστικός ρυθμός, αριστουργηματικός συνδυασμός κιθάρας – πλήκτρων, ίσως το απόλυτο χιτ όλης της δισκογραφίας της μπάντας και σίγουρα ένα διαχρονικό διαμάντι της metal σκηνής γενικώς.

Κρυφό Διαμάντι:  “Before the Winter
Μια μπαλάντα είναι το κρυφό διαμάντι και στο “Visions”, όπου η πανέμορφη κεντρική μελωδία διαχεέται σε όλο το κομμάτι και κυρίως στο ρεφραίν, βγαλμένο από τις πιο ένδοξες εποχές των δάσκαλων του είδους SCORPIONS.

 

  1. Destiny” (1998)

Απόλυτο hit: “Destiny
Τι να πούμε για το ομώνυμο τραγούδι του δίσκου; Μια δεκάλεπτη μουσική κατάθεση ψυχής, ένα μελαγχολικό heavy metal αριστούργημα, μια διαρκής εναλλαγή συναισθημάτων και ατμόσφαιρας, το έπος “Destiny” σαρώσε τα πάντα στο πέρασμά του.

Κρυφό Διαμάντι:  “Anthem of the World
Φταίει μάλλον η θέση του στο δίσκο, το επίσης σχεδόν 10λεπτο “Anthem of the World” δεν ακούστηκε όσο θα έπρεπε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αποτελεί μια ακόμη άριστη και υπέροχη μουσικά στιγμή της παρέας του Timo Tolkki. Φοβερός ο ήχος των βιολιών – keyboards, όπως και οι αναφορές στο Against the Wind του βασικού ρεφραίν.

 

  1. “Infinite” (2000)

Απόλυτο hit: “Hunting High and Low
Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα power metal τραγούδια όλων των εποχών, με το χαρακτηριστικό του ρυθμό, την ανεβαστικό ρεφρέν, και ίσως το καλύτερο video clip που κυκλοφόρησε ποτέ η μπάντα με πρωταγωνιστή τον … Nokia man.

Κρυφό Διαμάντι: “Mother Gaia
Υπέροχα λυρικό αλλά και επικό, ένα πραγματικά όμορφο τραγούδι γεμάτο ανατροπές και συναίσθημα, με ένα φοβερά μελωδικό κλείσιμο, το “Mother Gaia” συνέχισε την παράδοση κομματιών όπως το “Night Time Eclipse”.

  1. “Elements, Pt.1” (2003)

Απόλυτο hit: “Eagleheart
Οι STRATOVARIUS εδώ πήραν τη συνταγή από το “Hunting…” και την πήγαν ένα βήμα πιο πέρα, απλοποιώντας ακόμα περισσότερο τη δομή,  τερματίζοντας το βαθμό εμπορικότητας. Τραγούδι freddo cappuccino με κρέμα γάλακτος. Αυτό και μερικά αλλά αντιγράφηκαν από πολύ κόσμο, έπαιξαν ως παραλλαγές σε βιντεοπαιχνίδια και σφράγισαν μια εποχή μεγάλης επιτυχίας της μπάντας.

Κρυφό Διαμάντι: “Find your own voice
Ένα από τα γρηγορότερα και πιο εντυπωσιακά των δυνατοτήτων της τραγούδια που κυκλοφόρησε ποτέ η μπάντα, με τον Kotipelto να φτάνει τα φωνητικά ψηλότερα από ποτέ. Το έπαιξαν στην περιοδεία του 2003 που πέρασε και από Ελλάδα αλλά έκτοτε ξεχάστηκε.

 

  1. “Elements, Pt.2” (1989)

Απόλυτο hit: “I Walk to my own song
Το βίντεο κλιπ του δίσκου, ένα τραγούδι με πολύ δυνατή εισαγωγή και φοβερό solo αλλά σχετικά μέτριο ρεφρέν, το μόνο ίσως τραγούδι που έμεινε ως hit από το δεύτερο “Elements”.

Κρυφό Διαμάντι: “Know the Difference
Ένα από τα τελευταία πραγματικά καλά up tempo tracks που κυκλοφόρησε το συγκρότημα επί εποχών Tolkki. Ωραίο ρεφρέν, φοβερό σημείο από το solo και μετά, χάθηκε στην αφάνεια τα επόμενα χρόνια. Ίσως αν το είχαν δουλέψει λίγο παραπάνω με backing vocals και πιο πλούσια ενορχήστρωση να μιλούσαμε για track που θα άξιζε να είναι στο “Episode”.

  

  1. “Stratovarius” (2005)

Απόλυτο hit: “Maniac Dance
Με επιρροές από METALLICA στο αρχικό riff, στο ομότιτλο της μπάντας άλμπουμ το συγκρότημα μπαίνει με από το heavy κομμάτι σε ένα στιλ που είχαμε να ακούσουμε από το “Break the Ice” του “Twilight Time”. Η τότε εταιρία τους, Sanctuary, πλήρωσε και ένα πανάκριβο video clip να συνοδεύσει το τραγούδι.

Κρυφό Διαμάντι: “Just Carry On
Τραγούδι που ξεχάστηκε αμέσως, το συγκεκριμένο θα μπορούσε να είναι μια πιο μοντέρνα και λίγο πιο χαμηλών τόνων εκδοχή του “Hold on to Your Dream”. Ωραία σύνθεση που όμως χάθηκε πάνω στην γενικότερη κακή περίοδο που πέρασε η μπάντα τότε.

 

  1. “Polaris” (2009)

Απόλυτο hit: “Forever is Today
Η νέα περίοδος του σχήματος που σηματοδότησε το “Polaris” περιέχει αυτό το instant power metal hit με επιρροές τόσο από την κλασική περίοδο των STRATOVARIUS όσο από τους HELLOWEEN.

Κρυφό Διαμάντι: “Emancipation suite 1,2”
Μια διπλή σύνθεση του νέου μπασίστα Lauri Porra με ωραίες μελωδίες και συναισθηματικές εναλλαγές που παραπέμπει απευθείας στο συνθετικό ταλέντο του αποχωρήσαντος Timo Tolkki.

  

  1. “Elysium” (2011)

Απόλυτο hit: “Infernal Maze
Επιστροφή στα γρήγορα υπερηχητικά tracks με ένα τραγούδι που περιέχει όλα τα συστατικά στοιχεία του συγκροτήματος, ύστερα από μια αργόσυρτη επική εισαγωγή, με ένα Jens Johansson πρωταγωνιστή να παίρνει τη μπάντα στη πλάτη του.

Κρυφό Διαμάντι: “Elysium
Το μεγαλύτερο τραγούδι σε διάρκεια που έγραψε ποτέ το συγκρότημα, ουσιαστικά είναι 4 τραγούδια σε 1, ένα επιβλητικό και επικό 13-λεπτο track με πολλές αλλαγές που αναδεικνύει το ταλέντο του νέου κιθαρίστα Matias Kupiainen.

 

  1. “Nemesis” (2013)

Απόλυτο hit: “Unbreakable
Τραγούδι που γνώρισε μεγάλη επιτυχία συνδυάζοντας στοιχεία των μαθητών των STRATO (SONATA ARCTICA και NIGHTWISH), το “Unbreakable” αποτέλεσε τη πρώτη πραγματικά μεγάλη επιτυχία της post Tolkki εποχής του συγκροτήματος.

Κρυφό Διαμάντι: “Halcyon Days
Μοντέρνο και υπερβατικό άσμα, μια πανηγυρική επιστροφή των STRATOVARIUS από τα παλιά με πολλές δόσεις απρόσμενων στοιχείων, στο “Halcyon Days” ακούμε την εκσυγχρονισμένη εκδοχή του ήχου της μπάντας με ένα αντίστοιχου ύφους video clip.

Photo by Jarmo Katila

15. “Eternal” (2015)

Απόλυτο hit: “Shine in the Dark
Δεύτερο single από το “Eternal” του 2015, ένα ωραίο μεστό εμπορικό άσμα με ψαγμένους στίχους που ανέκαθεν είχε η μπάντα. We are what we leave behind, σωστά;

Κρυφό Διαμάντι: “Lost without a Trace
Έχω πει ότι κατά ένα παράδοξο τρόπο, ο μόνος από τα νέα μέλη του συγκροτήματος που μπορεί επάξια να αναπαράγει όποτε θέλει το συνθετικό στιλ του Tolkki είναι ο μπασίστας Lauri Porra. Και το κάνει με εξαιρετικό τρόπο στο μεσαίας ταχύτητας συναισθηματικό επικολυρικό “Lost without a Trace”.

 

  1. “Survive” (2022)

Απόλυτο hit: “Frozen in Time
Κομμάτι που συμπεριλαμβάνεται στο φετινό setlist και μάλλον θα το ακούσουμε και στην Αθήνα, το “Frozen in Time” συνδυάζει το παρόν και το παρόν της μπάντας με υποδειγματικό τρόπο δίνοντας μας ένα από τα καλύτερα τραγούδια της εποχής του Matias Kupiainen.

Κρυφό Διαμάντι:  “Glory Days
Για όποιον -συμπεριλαμβανομένου και εμού- πίστευε ότι οι STRATOVARIUS ξέχασαν πως να γράφουν up tempo anthems, ήρθε το “Glory Days” και μας έβαλε στη θέση μας. Μπράβο τους!

Δημήτρης Μελίδης

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here