ΤΟΚΥΟ ΒLADE – “Night of the blade…..the night before” (High Roller Records)

0
201

H μπάντα ξεκίνησε σαν KILLER και GENGHIS KHAN ώσπου θα μετονομαστεί τελικά σε ΤΟΚΥΟ ΒLADE. Υπήρξαν πράγματι ένα από τα πιο σημαντικά ονόματα του δεύτερου κύματος του NWOBHM, κυρίως για τις δυο εξαιρετικές πρώτες δουλείες τους. O ήχος της μπάντας όφειλε πολλά στον ήχο σχημάτων όπως οι ΙRON MAIDEN, JUDAS PRIEST αλλά και JAGUAR, όμως είχαν καταφέρει να παρουσιάσουν ένα ήχο που ξεχώριζε τόσο για την ενέργεια του, την σπιρτάδα του όσο και από την ξεχωριστή αίσθηση της μελωδίας που διέθεταν.

Kαι οι δύο αυτοί δίσκοι που κυκλοφόρησαν το 1983 και 1984 αντίστοιχα, είναι και θεωρούνται ανάμεσα στις πιο σπουδαίες δουλειές που ξεπήδησαν από το ΝWOBHΜ.

Μεταξύ μας, ονόματα σαν τους ΤΟΚΥΟ ΒLADE μαζί με μερικά ακόμα, είναι αυτά που σώζουν την αξιοπιστία του δεύτερου κύματος του Βρετανικού metal. Οι ίδιοι βέβαια, μετά από τέτοια φοβερά albums άλλαζαν στυλ, με αποτέλεσμα να εισπράξουν την κατακραυγή (δικαίως αν με ρωτάτε) όλων όσων τους ακολουθούσαν από τα πρώτα χρόνια.

Αρκετά όμως με την εισαγωγή, τι είναι αυτή η κυκλοφορία που μας προσφέρει η High Roller Records. Η ιστορία έχει ως εξής: Μετά την κυκλοφορία του ντεμπούτου τους και ύστερα από την καλή αποδοχή που είχε σε Βρετανία και Ευρώπη, μπήκαν στο studio όσο πιο γρήγορα μπορούσαν για να ετοιμάσουν το follow up του. Όμως ξαφνικά, η εταιρία τους αποφάσισε ότι ο τραγουδιστής Alan Marsh δεν είχε θέση στο σχήμα και έπρεπε να αντικατασταθεί! Ο ίδιος, εκτός ότι είχε ηχογραφήσει όλα τα κομμάτια του δίσκου, δεν το πήρε και πολύ καλά όλο αυτό όπως ήταν φυσικό, και τους χαιρέτησε πρώτος χωρίς πολλά πολλά. Στη θέση του, ήρθε ο πολύ καλός επίσης Vic Wright κι αυτό που έκαναν ήταν απλά να αντικαταστήσουν τα φωνητικά του προκατόχου του. Μάλιστα, λόγω έλλειψης χρόνου δεν πρόλαβαν να σβήσουν κάποια backing vocals που είχε κάνει ο Alan Marsh και τα άφησαν όπως ήταν ηχογραφημένα. Μύλος η κατάσταση.

Όλες αυτές οι demo ηχογραφήσεις λοιπόν με τον αρχικό τραγουδιστή Alan Marsh, η αρχική ηχογράφηση δηλαδή του “Night of the blade” με άλλα λόγια, έρχονται πλέον μετά από 37 χρόνια στο φως. Η αλήθεια είναι ότι και οι δύο φωνές είναι πολύ κοντά σε ύφος και χροιά και το αποτέλεσμα δεν είναι πολύ διαφορετικό για κάποιον που έχει ακούσει τον καταπληκτικό δίσκο του 1984. Επίσης, στο “Night of the Blade… the night before” υπάρχουν επιπλέον κομμάτια που κυκλοφόρησαν στα “Lightning strikes EP” και “Madame guillotine EP”. Όλα ανεξαιρέτως διαθέτουν αυτήν την μαγεία που διέθεταν οι πρώιμοι ΤΟΚΥΟ ΒLADE. Κομμάτια σαν τα “Night of the blade”, “Madame guillotine”, “Unleash the beast”, “Attack attack”, “Love struck”, “Dead of the night” , “Warrior of the rising sun” είναι μεγάλα αριστουργήματα, σε όποια εκτέλεση επιλέξει κανείς να τα ακούσει κανείς.

Η High Roller Records έχει βαλθεί να μας ξεπαραδιάζει τα τελευταία χρόνια, γεγονός που δεν με χαλάει καθόλου είναι η αλήθεια. Δεν βρίσκω ούτε μισό λόγο να μην το προσθέσω δίπλα στα δυο πρώτα θρυλικά albums της μπάντας. Ο καθένας ας πράξει κατά συνείδηση.

Γιάννης Παπαευθυμίου

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here