10 + 3 ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ GUS G.

0
356












Σε μια χρονιά που οι FIREWIND έβγαλαν έναν από τους καλύτερούς τους δίσκους, δυστυχώς δεν έχουμε την χαρά να τους δούμε ζωντανά λόγω πανδημίας. Με αφορμή τα σεμινάρια – Guitar Clinics του, στο Χαλκηδόνιο Ωδείο, στις 10/10, 14/11 και 12/12, είπαμε να θυμηθούμε την πορεία του GUS G. με έμφαση τόσο στην κιθάρα του, την τεχνική του, τα γούστα του αλλά και τις διαφορετικές πτυχές του παιξίματός του.
Βάλτε το Spotify playlist να παίζει και απολαύστε το ταλέντο του κορυφαίου Έλληνα κιθαρίστα. Δεν είναι best-of, όμως είναι μια παρουσίαση της πολυπρόσωπης πορείας του βιρτουόζου Gus G.
1. DREAM EVIL – “Heavy metal in the night”
Η καριέρα του Gus G. ξεκίνησε ενώ παράλληλα έπαιζε και συνέθετε για διαφορετικά συγκροτήματα, προσπαθώντας να συστηθεί στο κοινό. Το ντεμπούτο των DREAM EVIL ήρθε στις αρχές της χιλιετίας και το “Heavy metal in the night” είναι ο ορισμός της κλασικής αρχής. Τόσο το κλισέ θέμα του τραγουδιού, το χορωδιακό ρεφραίν, αλλά παραπάνω το καλπάζον riff που σκοτώνει και το απίστευτο σόλο που είναι από τα αγαπημένα μου στο “Dragonslayer” αν και δεν είναι το πιο τεχνικό. Χτίζει διαφορετικά μοτίβα, πάντα μελωδικό, πιο hard rock και με τράβηγμα στο τέλος πριν ξαναμπεί το αρχικό guitar-riff. Το λες και ιδανικό ξεκίνημα.
Connoisseur’s guide: Σίγουρα το highlight του δίσκου είναι τα σόλο του Gus. Σε κάθε τραγούδι κάτι διαφορετικό, είτε θέλετε shredding, είτε μελωδία, είτε κρυφά ξεσπάσματα. Το πιο ενδιαφέρον σόλο είναι στο “The prophecy” με την εναλλαγή στο κλειδί.
2. FIREWIND – “SKG”
Εδώ και χρόνια ο Έλληνας κιθαρίστας δηλώνει έντονα πως προτιμά να γράφει τραγούδια αντί για κιθαριστικά instrumentals. Όταν όμως αφήνεται, μας ρίχνει το σαγόνι στο πάτωμα. Το “SKG” (τα αρχικά του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης) είναι μια από αυτές τις εξαιρέσεις που θα μπορούσε να ήταν και σύνθεση για guitar clinics, ή showcase σύνθεση για κάποιον που ψάχνει να υπογράψει με την Shrapnel (χι-χι). Αρμονίες, σηκώματα, μπουζουκο-επιρροές, shredding… ό,τι θέλετε!
Connoisseur’s guide: Το τραγούδι παίχτηκε και ζωντανά αρκετές φορές εκείνη την περίοδο και η εκτέλεση στο “Apotheosis – live 2012” είναι ακόμα καλύτερη από αυτή του “Days of defiance”.
3. NIGHTRAGE – “Frozen”
Η ιστορία της υποστήριξης του Μάριου Ηλιόπουλου στον ταλαντούχο κιθαρίστα είναι γνωστή. Όταν όμως έβγαινε το “Descend into chaos”, το δεύτερο άλμπουμ των NIGHTRAGE του πρώτου, ο δεύτερος φάνταζε σαν σταθερή ισχύ στο σχήμα. Το “Frozen” έγινε χιτάκι αν και ο Gus σύντομα θα αφοσιωνόταν στο δικό του συγκρότημα. Εδώ δείχνει την χημεία του με τον μέντορά του, σε ένα πολύ NWOSDM τραγούδι
Connoisseur’s guide: Τραγουδάει ο Tomas Lindberg (AT THE GATES) στα πρώτα δύο τους άλμπουμ, ενώ ο Gus έχει επιστρέψει για να συμμετάσχει σε άλμπουμ των NIGHTRAGE και μέχρι σήμερα οι δύο κιθαρίστες διατηρούν την φιλία τους.

4. FIREWIND – “Between Heaven and Hell”
Αν και το ντεμπούτο των FIREWIND είχε μια σχετική επιτυχία στην Ιαπωνία, δεν είναι τόσο σφιχτό, αφού ήταν περισσότερο μια προσπάθεια επίδειξης των δυνατοτήτων του Gus G παρά ο δίσκος μια μπάντας. Ακριβώς όμως για τον ίδιο λόγο, έχει στιγμές κιθαριστικής ευφυΐας και το ομώνυμο τραγούδι του δίσκου είναι μια πρώτη λάμψη  του τεράστιου ταλέντου του κιθαρίστα. Τόσο στην εξάχορδη, όσο και στον τομέα της σύνθεσης, εκφράζοντας τις power metal καταβολές του.
Connoisseur’s guide: Τόσο το ντεμπούτο τους, όσο και το “Burning earth” έχουν power metal τραγούδια που έχουν μείνει ανεξίτηλα στο πέρασμα του χρόνου. Τα “Destination forever”, “I am the anger” και  “The fire and the fury” μαζί με το “Between Heaven and Hell” ανήκουν στα κλασικά της μπάντας.
5. FIREWIND – “Rising fire”
Εδώ έχουμε μια ιδανική περίπτωση Gus G. Του αρέσει να γράφει τραγούδια. Να γράφει μελωδικά ρεφραίν. Να γράφει σύντομα και συμπυκνωμένα. Να παίζει κλασικά heavy metal riff. Ε, όλα αυτά μαζί. Προσθέστε και τρία σόλο (ναι τρία) για να δοκιμάσετε την υπέροχη συνταγή των FIREWIND όλα σε ένα τραγούδι με διάρκεια λιγότερη των τρεισήμισι λεπτών!
Connoisseur’s guide: Συχνά πυκνά, αυτά τα πιασάρικα τραγούδια της μπάντας ξενίζουν τους σκληροπυρηνικούς τους οπαδούς, όμως όλα τους τελικά γίνονται κλασικά! (“Mercenary man”, “Breaking the silence”, “Falling to pieces” κ.ά.)
6. GUS G. – “My will be done”
Βέβαια έχει και τρία προσωπικά άλμπουμ ο Gus. Πολλοί περίμεναν instrumental οργασμούς, αλλά αυτός προτίμησε να δείξει μια διαφορετική πλευρά των συνθέσεών του, με καλεσμένους και μια μοντέρνα προσέγγιση, σε πιο προσιτές συνθέσεις με hard rock αισθητική. Δικαίως τα άλμπουμ αυτά αγκαλιάστηκαν από το κοινό του και σε κάτι τέτοια τραγούδια δείχνει πόσο μεγάλο συνθετικό εύρος έχει ο Έλληνας κιθαρίστας.
Connoisseur’s guide: Το “I am the fire” έχει τρομερές συμμετοχές με πιο ιδιαίτερες για μένα αυτές από τους δύο μπασίστες, David Ellefson (MEGADETH) και Billy Sheehan (MR. BIG).
7. FIREWIND – “Break away”
Αυτό το τραγούδι με εξέπληξε από την πρώτη φορά που άκουσα το τελευταίο άλμπουμ των FIREWIND. Από το πρώτο riff καταλαβαίνεις πως είναι γραμμένο για να φανερώσει την τεχνική του κιθαρίστα. Αυτό το ανέβασμα – που διάολε δεν ξέρω πώς και αν παιχτεί ζωντανά – το συνόψισε ο ίδιος στην συνέντευξή μας ως «όλη η Shrapnel σε ένα». Για όσους ξέρουν. Τραγούδι για σεμινάριο!
Connoisseur’s guide: Εκτός από το riff όμως, το τραγούδι έχει ένα αντισυμβατικό μοτίβο στην γέφυρα κι ένα εξαιρετικό ρεφραίν. Όσο για το σόλο… ε, προσκύνημα.

8. ARCH ENEMY – “Taking back my soul”
Οι Σουηδοί, φίλοι με τον Έλληνα κιθαρίστα από τις ημέρες του στην γενέτειρά τους, το Γκέτεμποργκ, τον προσέλαβαν ως αντικαταστάτη του Christοpher Amott το 2005 για την Αμερικάνικη περιοδεία τους. Ο ίδιος συμμετέχει παίζοντας ένα σύντομο, αλλά απίστευτο σόλο σε αυτό το τραγούδι, μέσα από το “Doomsday machine” της χρονιάς εκείνης.
Connoisseur’s guide: Η περιοδεία τους αυτή, έμελλε να είναι το πρώτο του βήμα προς την πρόσληψή του στην μπάντα του ΟΖΖΥ.
9. MYSTIC PROPHECY – “Sign of the cross”
Το Ευρωπαϊκό, κλασικό heavy metal των MYSTIC PROPHECY ταίριαζε στα γούστα του ανερχόμενου τότε Gus G. που συνεργάστηκε με τον άλλο Έλληνα της διασποράς, τον Δημήτρη Λιαπάκη που είχε δημιουργήσει το συγκρότημα στην Γερμανία, από τις στάχτες των VALLEY’S EVE. Από τα αγαπημένα μου τραγούδια που έδειχνε το riffing που έγινε σήμα κατατεθέν του, ενώ έχει κι ένα μικρό αλλά εύστοχο σόλο.
Connoisseur’s guide: Το άλμπουμ “Regressus” είχε κυκλοφορήσει από την Nuclear Blast. O Λιαπάκης εκτός από την αγάπη του για τους MYSTIC PROPHECY έχει δικά του στούντιο στην Γερμανία, στα οποία κάνει παραγωγές για άλλους.
10. FIREWIND – “Insanity”
Οι ίδιοι ανέκαθεν χαρακτήριζαν το ύφος τους power metal. Λοιπόν, στην πορεία έγραψαν πολλά αντίστοιχα τραγούδια με έμφαση στην ταχύτητα και την τεχνική. Το “Insanity” έχει αυτό το κολλητικό ρεφραίν με την ξεχωριστή φωνή του Apollo ενώ παρουσιάζει την δεξιοτεχνία του Gus στην τέχνη του shredding και έμελλε να είναι το power metal κομμάτι με το οποίο συγκρίνονται όλα στο μέλλον.
Connoisseur’s guide: Με αυτό το άλμπουμ οι FIREWIND έδειξαν στον κόσμο την προοπτική τους. Το “Allegiance” τους έκανε αναγνωρίσιμο όνομα. Τόσο το ομώνυμο τραγούδι, όσο και το “Till the end of time” είναι στο ίδιο επίπεδο με το “Insanity”.
11. OZZY OSBOURNE – “Let me hear you scream”     
Τσιμπήστε με να δω αν κοιμάμαι. Ο Gus G είναι ο κιθαρίστας της μπάντας του Πρίγκηπα του Σκότους. Του πρώτου τραγουδιστή των BLACK SABBATH. Του Ozzy Osbourne. Όσο κι αν το συνολικό αποτέλεσμα του δίσκου μπορεί να μας απογοήτευσε με την μοντέρνα και σκοτεινή του διάθεση, όμως ευτυχώς τα σόλο του Gus είναι εκεί για να μας θυμίζουν πως τα όνειρα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα. Το “Let me hear you scream” είναι εύκολα το καλύτερο του δίσκου.
Connoisseur’s guide: Κάποιες ιδέες που κατέθεσε ο Gus G για τραγούδια, τελικά δεν επιλέχτηκαν για να μπουν στον δίσκο, εκτός από μία, που το management προτίμησε να την αγοράσει, παρά να βάλει το όνομά του στα credits.
12. GUS G. – “Force majeure”
Τόσο ταιριαστό με την όλη πανδημία και τις καταστροφικές τις συνέπειες. Το κομμάτι αυτό είναι καταστροφικό. Νομίζω πως το βάζει σε επίδοξους κιθαρίστες και έπονται δύο τινά. Είτε θα λατρέψουν την κιθάρα ως όργανο, είτε θα παρατήσουν κάθε προσπάθεια να μάθουν. Η διάνοια του Gus G εδώ μπλέκεται με την υπέρτατη ικανότητα του Vinnie Moore! Τα σχόλια περιττά.
Connoisseur’s guide: Στα 20 του χρόνια ο Αμερικάνος έγραψε το “Mind’s eye”. Το πρώτο του κιθαριστικό άλμπουμ που κυκλοφόρησε ο Mike Varney από την Shrapnel records. Τι άλλο να πω;
13. FIREWIND – “Tyranny” 
Το πρώτο άλμπουμ που κυκλοφόρησαν ως κανονικό συγκρότημα που αναζητούσε την καταξίωση ήταν το “Forged by fire”. Για μένα, επειδή περάσαμε χρόνο μαζί στο Λονδίνο σε εκείνη τους την επίσκεψη, το άλμπουμ σήμανε και την πιο έντονη ενασχόληση με τους FIREWIND. Άρα το πιασάρικο “Tyranny” μπαίνει εδώ γιατί μου θυμίζει τις ανέμελες ημέρες του 2005.
Connoisseur’s guide: Το instrumental “Feast of the savages” έδειχνε την πρόοδο του Gus G, ενώ η προσθήκη του Bob Katsionis δίνει έντονη ατμόσφαιρα στον δίσκο και ήταν το ξεκίνημα μιας μεγάλης συνεργασίας των δύο.
Γιώργος “Kay” Κουκουλάκης

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here