“French tribe”
Μία από τις δουλειές που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση αυτή τη χρονιά, προέρχεται από τους Γάλλους ABINAYA. Η πρόσφατή τους δουλειά, “Beauté Païenne” (διαβάστε την παρουσίασή του εδώ), συνδυάζει τα tribal στοιχεία των SEPULTURA – SOULFLY, με τον southern ήχο των DOWN, με στοιχεία όμως και από ORPHANED LAND και SYSTEM OF A DOWN κι ένα ακόμα χαρακτηριστικό, ότι οι στίχοι τους είναι στα γαλλικά, κάτι που περίμενα να με ξενίσει, αλλά τελικά το συνήθισα και μου «έκατσε» καλά. Επικοινωνήσαμε με τον κιθαρίστα-τραγουδιστή του σχήματος, Igor Achard, ο οποίος μας διαφώτισε σχετικά με το νέο τους άλμπουμ.
Είναι σίγουρα ένα ρίσκο να έχετε τους στίχους στη μητρική σας γλώσσα, τα γαλλικά. Γιατί αποφασίσατε να κάνετε κάτι τέτοιο και να μην χρησιμοποιήσετε στίχους στα αγγλικά;
Αναλαμβάνουν απόλυτα την ευθύνη αυτή! Πραγματικά, τα γαλλικά δεν τα καταλαβαίνει πολύ το Αγγλοσαξονικό κοινό συγκεκριμένα, αλλά και οι Ευρωπαίοι γενικότερα. Ακόμα και στη Γαλλία, το metal πρέπει να ακούγεται στα αγγλικά. Παρόλα αυτά, πήραμε το ρίσκο αφού εκτιμάμε ιδιαίτερα το metal που τραγουδιέται στα γερμανικά όπως στην περίπτωση των RAMMSTEIN, τα αρχαία ισλανδικά από τους TYR, τα πορτογαλικά σε μερικά τραγούδια των SOULFLY ή ακόμα κάποια αρχαία ολλανδικά όπως στους HEIDEVOLK. Θέλαμε επίσης να δώσουμε δύναμη στη γαλλική γλώσσα, από τη στιγμή που το metal δεν της έχει δώσει τη δύναμη που της αρμόζει. Τα γαλλικά είναι πολύ δύσκολα για να δουλέψεις, αφού προϋποθέτει πολλά νοήματα και βάθος, αλλιώς γίνονται γελοία. Έχοντας διαβάσει τις καλές κριτικές στο Terrorizer ή το Zero Tolerance στην Αγγλία, το Reflection of Darkness στη Γερμανία και το Γαλλικό ROCK HARD, που έγραψε ότι «αυτοί οι στίχοι είναι πραγματικά λυσσαλέοι και απόλυτα κατανοητή ποίηση», φαίνεται ότι πετύχαμε τον στόχο μας.
Με ποιον τρόπο είναι το “Beauté Païenne” διαφορετικό από την προηγούμενη κυκλοφορία σας;
Είναι διαφορετικό από πολλές απόψεις. Η παραγωγή είναι πιο επιτυχημένη, τα ντραμς είναι πιο δουλεμένα, οι κιθάρες παιγμένες πιο αρμονικά, οι συνθέσεις πιο μεγάλες και παρόμοιες με αυτές που παίζουμε στις συναυλίες μας. Έχω προσέξει πάρα πολύ τη φωνή μου, ώστε να ταιριάζει με την ενέργεια των riff κι έτσι είναι πιο δυναμική και σκληρή. Δεν θέλαμε να κάνουμε ένα ακόμη “Corps”, το προηγούμενο άλμπουμ μας, αλλά να πάρουμε μία διαφορετική πορεία για το “Beauté Païenne”.
Πόσο σημαντικό είναι το tribal drumming όπως παρουσιάστηκε στο metal μέσα από τους SEPULTURA και τους SOULFLY;
Το percussion και οι tribal ρυθμοί στο “Roots”, το “Back to the primitive” ή το “Mulambo” είναι καταπληκτικοί. Τραγούδια όπως το “Arawaks”, το “Résiste” ή το “Le Nouvel Insurgé”, γράφτηκαν πάνω σ’ αυτού του είδους το tribal drumming. Επίσης, χρησιμοποιούμε percussion για να δώσουμε ένα άλλο πνεύμα στη μουσική μας, μερικές φορές μέσα σε instrumental περάσματα, όπως στην περίπτωση του “L’ Epitaphe” για παράδειγμα, το οποίο δεν είναι απαραίτητα ένα tribal τραγούδι. Με άλλα λόγια, πάντα προσπαθούμε να δώσουμε διαφορετικές κατευθύνσεις κι εμπειρίες, χωρίς να γνωρίζουμε σύνορα στις εξερευνήσεις μας.
Ποια είναι η διαδικασία με την οποία γράφετε τραγούδια;
Εγώ φέρνω riffs και βασικές μελωδίες και μετά δουλεύουμε πάνω σ’ αυτές με τον ντράμερ μας, τον Nicolas Vieillhome, ο οποίος βάζει τα percussion στοιχεία. Τελειώνουμε τη δουλειά μας με τον μπασίστα André Santos και τον percussionist, Nicolas Heraud. Η μέθοδος είναι πραγματικά πολύ απλή. Οι στίχοι έρχονται στο τέλος ή μερικές φορές χτίζονται κομμάτι-κομμάτι όπως στα παζλ.
Κυκλοφορήσατε το άλμπουμ σας ανεξάρτητα. Αυτό συνέβη επειδή δεν μπορούσατε να βρείτε εταιρία ή επειδή πιστεύετε ότι μπορείτε να κάνετε τα πάντα μόνοι σας;
Είμαστε με τη Brennus Music για τη διανομή στη Γαλλία, με την Andromeda στην Ιταλία, την Pure Steel στη Γερμανία και την Two Side Moon στην Αγγλία. Όσο για την παραγωγή, συμφωνήσαμε όλοι μας ότι θα έπρεπε να την κάνουμε εντελώς μόνοι μας, κάτι που μας εγγυάται ότι θα κάνουμε ότι θέλουμε, εντελώς ελεύθερα και χωρίς καμία πίεση. Κάνουμε μουσική επειδή είναι το πάθος μας και δεν έχουμε κάποιο marketing πλάνο γι’ αυτό.
Αν κατάλαβα καλά, οι στίχοι σας έχουν να κάνουν με τη θρησκεία. Για τι μιλούν;
Βασικά, υπάρχουν δύο κύρια θέματα: Το πρώτο, σχετίζεται πραγματικά με τη θρησκεία, όπου ζητάμε την επιστροφή στον αρχαίο παγανισμό. Εξαιτίας των θρησκευτικών διακρίσεων και τον εξτρεμισμού που υπάρχει στη Γαλλία, ακόμα και στην πατρίδα σου, την Ελλάδα, νιώθουμε ότι η επιστροφή στον αρχαίο παγανισμό και τις αξίες του, είναι πολύ σημαντική. Συγγραφείς όπως ο Νίτσε ή ο Μισέλ Φουκώ, είχαν νιώσει αυτήν την αναγκαιότητα και κάλεσαν για επιστροφή στους παλιούς Θεούς –όχι αυτούς που σταυρώθηκαν ή δεν τους επιτρεπόταν να απεικονιστούν- χωρίς η αλήθεια να αποκαλύπτεται σε ιερά βιβλία τα οποία ερμηνεύονται με ρίσκο ακόμη και θανάτου… Το metal, μας οδηγεί να ζήσουμε και να νιώσουμε αυτές τις αξίες παρά να τις έχουμε σε βιβλία που βρίσκονται ξεχασμένα στις βιβλιοθήκες μας. Το δεύτερο θέμα που πραγματευόμαστε στους στίχους, είναι η πολιτική επανάσταση, σε τραγούδια όπως τα “Le Nouvel Insurgé”, “Nord Sud” και “Almées”, όπου μιλάμε για θέματα όπως οι κοινωνικές αδικίες και η εκμετάλλευση των μειονοτήτων.
Πόσο σημαντικά είναι τα live show για τους ABINAYA; Έχετε μοιραστεί τη σκηνή με πολλά σημαντικά ονόματα μέχρι στιγμής. Ποιες είναι οι καλύτερες εμπειρίες σας;
Οι συναυλίες είναι πολύ σημαντικές για εμάς, αφού πραγματικά ζούμε αυτά που γράφουμε και τα μοιραζόμαστε με το κοινό, κάτι που δίνει άλλη διάσταση στη δουλειά μας. Ο Nicolas Heraud, είναι το καλύτερο παράδειγμα γι’ αυτό, αφού ποτέ δεν τελειώνει συναυλία έχοντας καλή φωνή. Οι καλύτερες εμπειρίες που είχαμε, είναι ίσως οι τελευταίες συναυλίες μας με τους THE BLACK DALHIA MURDER. Εξαιτίας της μεγάλης δύναμης, τεχνικής και βίας του συγκροτήματος, έπρεπε να δείξουμε την μυστικιστική και tribal πλευρά μας, ώστε να έχουμε διαφοροποίηση. Και είμαστε πολύ περήφανοι και χαρούμενοι που λειτούργησε καλά και ικανοποιήσαμε το κοινό.
Η Γαλλία έχει μία συνεχώς αναπτυσσόμενη extreme metal σκηνή στις μέρες μας. Πιστεύεις ότι αυτό μπορεί να βοηθήσει τους ABINAYA να λάβουν την προσοχή που τους αξίζει; Ποια γκρουπ ξεχωρίζεις από τη χώρα σου;
Η ακραία σκηνή είναι αυτή που μας έχει καλωσορίσει κι έχει ανοίξει τις πόρτες για εμάς με τον καλύτερο τρόπο στη Γαλλία μέχρι τώρα. VADER, BENIGHTED, M-PIRE OF EVIL, THE BLACK DALHIA MURDER… Εδώ, είμαστε το μόνο γκρουπ που χρησιμοποιεί percussion και στις ηχογραφήσεις και στις συναυλίες, κάτι που μας δίνει μία φήμη σαν UFO!!! Υπάρχουν όμως και μερικές πολύ καλές μπάντες από τη Γαλλία, όπως οι ENEMY OF THE ENEMY, οι GUILTY OF REASON και οι SMASH HIT COMBO, στην ακραία σκηνή και οι AMON SETHIS στο πιο μελωδικό heavy. Αυτά είναι μερικά παραδείγματα μόνο, αφού η γαλλική σκηνή σιγοβράζει και είμαστε πολύ χαρούμενοι που το έχεις αφουγκραστεί αυτό. Το metal στη Γαλλία βελτιώνεται και είμαστε πολύ χαρούμενοι γι’ αυτό.
Ποια είναι τα πλάνα σας για το άμεσο μέλλον;
Θα παίξουμε σε μερικά φεστιβάλ στη Γαλλία, αλλά και στο Pagan Beauty Tour στην Αγγλία (7 ημερομηνίες από το Λονδίνο μέχρι την Ουαλία). Στη συνέχεια θα συνεχίσουμε τη σύνθεση νέων κομματιών, θα γυρίσουμε νέα video clips και θα προσπαθήσουμε να προωθήσουμε το όνομά μας περισσότερο στην Ευρώπη. Με άλλα λόγια, θα προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε αυτό που ζούμε και αυτό που θέλουμε να ζήσουμε!
Τι θα θέλατε να συμπληρώσετε; Που μπορεί κάποιος να αγοράσει το CD σας;
Δεν είναι δύσκολο να αγοράσει κάποιος το CD μας. Ο πιο εύκολος τρόπος για τους Έλληνες, είναι από το Amazon.com και το Deezer. Αλλιώς, μπορείτε να το αγοράσετε σε φυσική ή ψηφιακή μορφή από οπουδήποτε. Τελειώνοντας, θα θέλαμε να συναντήσουμε τους Έλληνες φίλους μας και να μοιραστούμε το πάθος μας για τη ζωντανή μουσική μαζί σας. Τα λέμε σύντομα.
Σάκης Φράγκος
www.facebook.com/AbinayaTribe
Discography:
“Corps” (2008)
“Beauté Païenne” (2014)
Line-up:
Igor Achard – κιθάρα, φωνητικά
Nicolas Vieilhomme – ντραμς
Andréas Santo – μπάσο
Nicolas Héraud – percussion







>



