“Fatal metal attack”
Οι MONUMENT είναι ένα σχήμα που στις τάξεις του έχει τον Peter Ellis (ex-SHITE WIZZARD) στα φωνητικά, ο οποίος έχει ελληνικές ρίζες και μουσικά ανήκουν στο λεγόμενο Second Wave of British Heavy Metal. Έχοντας ακούσει το single τους, “Fatal attack”, που μας φέρνει στο νου μεγάλες στιγμές των πρώτων δίσκων των IRON MAIDEN, βρήκαμε την ευκαιρία για μία πρώτη επαφή με τον Peter Ellis, να συζητήσουμε μέχρι και για τις εκλογές!!! Οι απαντήσεις του είναι απολαυστικές!
Έχετε κυκλοφορήσει ένα lyric music video για το single σας “Fatal attack”. Αυτά του είδος τα videos έχουν γίνει κάποιο είδος «μόδας» τους τελευταίους μήνες. Πως βοηθάνε ένα συγκρότημα;
Λατρεύω τα lyric videos! Πιστεύω ότι το πλεονέκτημά τους έχει να κάνει με το ότι μπορείς να παρουσιάσεις το τραγούδι με αρκετούς τρόπους και φυσικά μπορείς να το ετοιμάσεις γρήγορα, με χαμηλό κόστος. Μια πολύ καλή επιλογή για ένα συγκρότημα που ξεκινά τώρα ώστε να παρουσιάσει ικανοποιητικά τη μουσική του στους ακροατές.
Οι MONUMENT ανήκουν στο δεύτερο κύμα του NWOBHM. Κατά τη διάρκεια ακρόασης του “Fatal attack” αναπόλησα την εποχή των δίσκων “Killers” και “Iron Maiden”. Ποια είναι η πηγή έμπνευσή σας, ώστε να συνθέτετε τέτοιου είδος μουσικής;
Πρώτα από όλα θέλω να σε ευχαριστήσω για τα καλά σου λόγια. Είναι μεγάλο κομπλιμέντο να συγκρίνει κάποιος τους MONUMENT με συγκροτήματα όπως οι IRON MAIDEN. Η απάντησή μου στην ερώτησή σου είναι ότι αντλώ έμπνευση από πολλά πράγματα, τόπους και ανθρώπους… Με λίγα λόγια με απ’ όλα γύρω μου. Μια ακόμα πηγή έμπνευσης απλά αποτελεί μόνο και μόνο το γεγονός ότι μένω στο Λονδίνο. Έχει κάτι special αυτή η πόλη που δεν μπορώ να περιγράψω απλά με λόγια, υπάρχει μια αύρα μυστηρίου που ειλικρινά με συναρπάζει. Τα μισά τραγούδια του EP “Rock the night” τα εμπνεύστηκα κατά την διάρκεια της επιστροφής μου σπίτι από το κέντρο του Λονδίνου.
Τι περιμένουμε να ακούσουμε από τον επικείμενο, πρώτο σας δίσκο;
Αληθινό, διαχρονικό, βρετανικό heavy metal! Δεν μας ενδιαφέρει τι είναι trendy ή “cool” αυτή τη περίοδο. Συνθέτουμε το είδος του metal που όσα trends περάσουν πάντα θα μιλά στις καρδιές των ανθρώπων και θα παροτρύνει ένα πιτσιρικά που τώρα ξεκινά να παίζει κιθάρα, να μπορεί να την αρπάξει και να παίξει τα τραγούδια μας. Η metal μουσική έχει γίνει πολύ πολύπλοκη στις μέρες μας και με εξαίρεση μερικών συγκροτημάτων που τολμούν να διαφέρουν, τα περισσότερα σύγχρονα συγκροτήματα μοιάζουν μεταξύ τους, με μηδέν προσωπικότητα. Θέλουμε να ξεχωρίσουμε από όλα αυτά και με τη μουσική μας.
Τι σε παρότρυνε να δημιουργήσεις τους MONUMENT; Τι συνέβη με τους WHITE WIZZARD και δεν τραγουδάς πλέον μαζί τους;
Μετά το τέλος του πρώτου σκέλους της περιοδείας με τους WHITE WIZZARD, στην Μεγάλη Βρετανία, υποτίθεται ότι θα ταξίδευα στο Los Angeles για να ηχογραφήσω τα φωνητικά για το δίσκο “Flying tigers” και να συμμετάσχω στην support περιοδεία με τους MOTORHEAD. Δυστυχώς λόγω λανθασμένων κινήσεων και αποφάσεων από το management δεν μπόρεσα να εξασφαλίσω visa, ώστε να ταξιδέψω στις Η.Π.Α, με αποτέλεσμα να φύγω από το συγκρότημα. Για να είμαι ειλικρινής μαζί σου θα έφευγα από το συγκρότημα έτσι και αλλιώς, εξαιτίας πολλών και διαφόρων λόγων, που οι άνθρωποι γύρω από το συγκρότημα γνωρίζουν πολύ καλά. Οπότε δεν το μετάνιωσα καθόλου. Πάντα ήθελα να ήμουν σε ένα συγκρότημα όπως οι MONUMENT και τώρα έχω επιτέλους την ευκαιρία να δημιουργήσω ένα αντίκτυπο με το τρόπο που εγώ θέλω και με εκφράζει καλύτερα ως καλλιτέχνη.
Έχεις ελληνικές ρίζες, οπότε πως αισθάνεσαι για την Ελλάδα και ποια είναι η γνώμη σου γύρω από την οικονομική / κοινωνική κατάσταση που επικρατεί στην χώρα μας;
Αγαπάω την Ελλάδα και τους ανθρώπους της! Νομίζω ότι οι Έλληνες metal οπαδοί είναι από τους πιο παθιασμένους σε όλο το κόσμο. Παρακολουθώ με ενδιαφέρον τις ειδήσεις και τις τρέχουσες εξελίξεις και αισθάνομαι πραγματικά άσχημα για όσα συμβαίνουν, ειδικά για τη νέα γενιά, αλλά θα ήθελα να επισημάνω ότι αν συνεχίζεις να ψηφίζεις τους ίδιους πολιτικούς που τόσα χρόνια σου έλεγαν ψέματα, έκλεβαν από εσένα και σε έφεραν σε αυτή τη δύσκολη θέση δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο, αντιθέτως! Η συμβουλή μου, απλά κλειδώστε όλες τις γιαγιάδες και τους παππούδες που ψηφίζουν Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ στο σπίτι την ημέρα των εκλογών και μετά παρατηρήστε πόσο γρήγορα θα αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο. Το 90% της ελληνικής Βουλής θα ήταν πίσω από τα κάγκελα αν έκαναν παρόμοια πράγματα στη Μεγάλη Βρετανία. ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΖΕΤΕ, ΑΠΛΑ ΤΟΥΣ ΕΝΘΑΡΡΥΝΕΤΕ!
Ερωτήσεις: Σάκης Φράγκος / Μετάφραση: Παναγιώτης Δημητρόπουλος










![A day to remember… 30/1 [MINISTRY] Ministry](https://rockhard.gr/wp-content/uploads/2026/01/Ministry-Pilth-pig-front-218x150.jpg)
![A day to remember… 30/1 [THE DEVIN TOWNSEND BAND] Devin](https://rockhard.gr/wp-content/uploads/2026/01/Devin-Townsend-Synchestra-front-218x150.jpg)
