Καλοκαιράκι και σκεφτήκαμε στο Rock Hard να κάνουμε μία εσωτερική ψηφοφορία για τους καλύτερους τραγουδιστές στο hard rock και το heavy metal, από το να αναλωνόμαστε απλά να συζητάμε εσωτερικά για τις γνώμες μας και να κάνουμε χαβαλέ και πλακίτσα. Πιάσαμε το πληκτρολόγιο, ψηφίσαμε τους 20 αγαπημένους μας τραγουδιστές όλων των εποχών, κάναμε τις πράξεις και βγάλαμε την τελική μας κατάταξη. Απλά, όμορφα κι ωραία. Δεν είναι ούτε οι καλύτεροι, ούτε οι μοναδικοί. Σίγουρα θα μπορεί κάποιος να πει, που είναι ο τάδε ή ο δείνα τραγουδιστής. Σίγουρα κάποιος θα μπορεί να πει γιατί τόσο ψηλά εκείνος ή τόσο χαμηλά ο άλλος. Απόψεις διαφορετικές υπήρχαν και θα υπάρχουν. Η λίστα αυτή είναι απλά ενδεικτική των γούστων της συντακτικής μας ομάδας. Ούτε οι καλύτεροι όλων των εποχών, ούτε οι απόλυτοι, ούτε τίποτα. Οι αγαπημένοι τραγουδιστές μίας παρέας 30+ ατόμων, τραγουδιστές που γουστάρουμε διαχρονικά να ακούμε. Χαλαρώστε σε σκιά, προτιμότερο κάπου με θάλασσα δίπλα, παγωμένη μπυρίτσα και πάνω απ’ όλα ωραία παρέα και ωραίες μουσικές και διαβάστε.
Σάκης Φράγκος
1. RONNIE JAMES DIO
ΟΝΟΜΑ: Ronald James Padanova (Ronnie James Dio)
ΗΜ/ΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: 10 Ιουλίου 1942
ΗΜ/ΝΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ: 16 Μαΐου 2010
ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: Portsmouth (Hνωμένες Πολιτείες της Αμερικής)
ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΙΞΕΙ:
1. THE VEGAS KINGS: Απλά τα πρώτα του βήματα στη μουσική, στα τέλη των 50s, σε ρόλο όμως… μπασίστα! Τίποτα ιδιαίτερο αναφοράς εδώ, αλλά παραμένει η μπάντα στην οποία ηχογράφησε για πρώτη φορά σαν τραγουδιστής, λίγο πριν τη διάλυσή της και συγκεκριμένα τα τραγούδια “An angel is missing” και “What’d I say”
2. ELF: Η πρώτη «σοβαρή» μπάντα του Ronnie, με την οποία κυκλοφόρησε τρείς δίσκους από το 1972 ως και το 1975. Ωραίο σχήμα, που άνοιγε συχνά πυκνά για τους DEEP PURPLE τότε, αλλά με μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας τους να είναι η απόφαση να προσχωρήσουν στη νεοσύστατη τότε μπάντα του κυρίου Ritchie Blackmore, τους…
3. RAINBOW: Εδώ τα πράγματα φτάνουν σε δυσθεώρητα ύψη. Τα τρία πρώτα άλμπουμ των RAINBOW, με τον Ronnie στα φωνητικά, είναι αυτό που λέμε «δεκάρια ακατέβατα». Αλλά ακόμα και ένα να είχε ηχογραφήσει, το “Rising”, θα αρκούσε, καθώς μιλάμε για το κορυφαίο rock άλμπουμ όλων των εποχών (τουλάχιστον για εμένα ρε άνθρωποι!) όπου παίχτηκαν τα… πάντα! Η πρώτη μπάντα που έδωσε τη δυνατότητα στον κόσμο να απολαύσει σε τέτοιο βαθμό και σε τέτοια τελειότητα το φαινόμενο Dio, από όλες τις μουσικές απόψεις. Συνθετικά, στιχουργικά και φυσικά φωνητικά. Να αριθμήσουμε ύμνους από εκείνη την περίοδο; Δε χρειάζεται καν.
4. BLACK SABBATH: Η πρώτη σοφή απόφαση του Iommi για τον ποιον θα έχει τραγουδιστή στη μπάντα του, μετά την αποχώρηση του Ozzy. Και μπορεί αυτή η συνεργασία να μην κράτησε πολύ (ασχέτως που είχε… seasons), αλλά πρόσφερε δύο ακόμα γιγάντιους δίσκους (σαν τον Γίγα της Κυψέλης), στην πρώτη της season. “The mob rules” και “Heaven and hell”. Καληνύχτα, όνειρα γλυκά και καλό ξημέρωμα να έχετε! Αξιολογότατο και το “Dehumanizer”, της δεύτερης season, που κράτησε ελάχιστα μεν, αλλά. Να αριθμήσουμε και εδώ ύμνους; Πάμε παρακάτω.
5. DIO: Είχε φτάσει ο καιρός να κάνει τη δική του μπάντα. Με τον δίοσκουρό του Vinnie Appice και με τους Vivian Campbell και Jimmy Bain στην πρώτη σύνθεση, δημιουργούν την all-star μπάντα, με ένα αντίστοιχου επιπέδου ντεμπούτο, το θρυλικό “Holy diver”. 10 δίσκοι στο σύνολο, από τους οποίους τους 2 πρώτους να πάρεις μόνο, αρκεί για να μη χρειαστεί να αριθμήσουμε και πάλι ύμνους.
6. HEAVEN AND HELL: Dio και BLACK SABBATH season 3. Αναγκαστικά με άλλο όνομα (γνωστές οι ιστορίες), αλλά με ένα πανέμορφο άλμπουμ, το “The devil you know”, του 2009.
ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ: Γιατί είναι ο τεράστιος κοντός του rock και του metal. Γιατί είναι ο άνθρωπος που μας έφερε το “devil horns”, το σύμβολο των απανταχού μεταλλάδων από άκρη εις άκρη της γης. Γιατί η φωνή του, όσους μίμους και αν απέκτησε, έμεινε ως το τέλος συγκλονιστική. Γιατί έφτανε αβίαστα σε περιοχές που άλλοι χάνονται. Γιατί η διάρκειά του είναι όχι απλά ζηλευτή, αλλά ανεπανάληπτη. Γιατί ήταν στους RAINBOW, BLACK SABBATH και DIO και όχι απλά για να παίζει. Γιατί έμεινε περισσότερο από 50 χρόνια στο χώρο, με κυκλοφορίες που ξεπερνάνε τα 47 εκατομμύρια πωλήσεις. Γιατί σου τραγούδαγε για δράκους και πήγαινες να βρεις τον Μέρλιν να πιείτε καφεδάκι. Γιατί έχει τραγουδήσει τόσους διαχρονικούς ύμνους που χάνουμε το μέτρημα. Γιατί είχε ένα profile (με όλα τα λάθη του σαν άνθρωπος και αυτός) που τον έκανε αγαπητό στην πλειοψηφία των μουσικών και των οπαδών. Για το “Stars”. Γιατί είναι ο Dio βασικά!
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΚΑΡΙΕΡΑΣ:
ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΔΙΣΚΟΣ: RAINBOW – “Rising” (1976)
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ: “Stargazer”
ΚΑΛΥΤΕΡΗ GUEST ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ: Για πολλούς και διάφορους λόγους και αφού το “Stars” δεν πιάνεται σαν τέτοια… TENACIOUS D – “Kickapoo”
TRIVIA:
• Είναι παιχνίδι της μοίρας, τυχαίο, ειρωνικό, τι, το ότι ο Dio, όταν έφυγε από τους RAINBOW, συνάντησε τον Iommi και μοιράστηκαν τον πόνο τους και τελικά το μέλλον τους, στο… “The Rainbow”, το κλασικό, στο L.A.;
• Αν δεν το έχετε δει, δείτε το επεισόδιο “Hooked on monkey fonics” από το South Park. Εκεί θα δείτε και τον Dio (εντάξει, σαν παρωδία μέσα από τη ματιά της σειράς). Ο ίδιος ο Dio πάντως, παρόλο που είχε ενστάσεις αρχικά, τελικά συμφώνησε και στο τέλος το λάτρεψε!
• Τι σχέση έχει ο αθλητισμός με τους στίχους και τη μουσική του Ronnie; Απλά ο Dio συνήθιζε να βλέπει τους New York Giants και τότε να αποκτάει έμπνευση. Περίεργο; Ίσως, αλλά τι μας νοιάζει αφού λειτουργούσε!
Φραγκίσκος Σαμοΐλης
2. BRUCE DICKINSON
ΟΝΟΜΑ: Paul Bruce Dickinson
ΗΜ/ΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: 7 Αυγούστου 1958
ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: Workshop Nottinghamshire, Αγγλία
ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΙΞΕΙ:
STYX: H πρώτη απόπειρα του Αυτοκράτορα να ενταχθεί στην μουσική βιομηχανία. Βέβαια, ξεκίνησε την καριέρα του σαν drummer. Από την άλλη, τραγούδαγε την ώρα που έπαιζε, μέχρι που ένα μέλος της μπάντας τον προέτρεψε να πιάσει μόνο το μικρόφωνο. Και κάπως έτσι τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους.
SAMSON: Όταν το κίνημα βρισκόταν στο απόγειό του, κάπου εκεί μέσα βρισκόταν και ο Bruce Dickinson με τους SAMSON. Δύο δίσκοι – σήμα κατατεθέν του κινήματος, εκρηκτικές εμφανίσεις και κάπως έτσι ο Αυτοκράτορας αρχίζει και χτίζει τον μύθο του. Θα παίξει με τους SAMSON στο Reading Festival το 1981 μαζί με τους IRON MAIDEN. Μόλις τελείωσε η εμφάνισή τους, τον έπιασε ο Rod Smallwood σε μία γωνία και του ανακοίνωσε πως θα είναι ο νέος τραγουδιστής του «Θηρίου».
IRON MAIDEN: Τώρα εγώ πρέπει να γράψω για την καριέρα του Bruce Dickinson στους IRON MAIDEN. Πέντε συνεχόμενα διαμάντια φέρουν τη στάμπα του τραγουδιστή. Ο άνθρωπος που μαζί με τον Steve Harris έκανα το «Θηρίο» την κορυφαία heavy metal μπάντα όλων των εποχών. Η επιρροή του απίστευτη και ίσως ο μοναδικός άνθρωπος που ανάγκασε τον Αρχηγό να κάνει πίσω όσον αφορά τραγούδι (“Revelations”). Επέστρεψε το 1999 για να βάλει τα πράγματα στη θέση τους όπως είχε δηλώσει! Και το κατάφερε μια χαρά!
BRUCE DICKINSON: H προσωπική του καριέρα ξεκίνησε παράλληλα με την θητεία τους στους IRON MAIDEN. Κυκλοφόρησε το “Tattooed millionaire” και μόλις αποχώρησε από τους Βρετανούς έβγαλε τα “Skunkworks” και “Balls to Picasso”. Ιδιαίτερη μνεία όμως θα γίνει για το “Accident of birth”, άλμπουμ που σηματοδότησε την επιστροφή του στο heavy metal με έναν από τους καλύτερους δίσκους όλων των εποχών! Συνέχισε με το “Chemical wedding”, γύρισε στο ενδιάμεσο στους IRON MAIDEN και το 2006 κυκλοφόρησε την τελευταία προσωπική του κυκλοφορία, το πάρα πολύ καλό “Tyranny of souls”.
ΓΙΑΤΙ ΗΤΑΝ ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ: Μιλάμε για έναν άνθρωπο που είναι μία από τις πιο ολοκληρωμένες προσωπικότητες στον χώρο της μουσικής βιομηχανίας. Over the top τραγουδιστής, μνημειώδης performer, αλλά και πιλότος, ξιφομάχος, επιχειρηματίας, ραδιοφωνικός παραγωγός, συγγραφέας, αλλά και νικητής απέναντι στον καρκίνο, αν αυτό το πακέτο δεν συνιστά μία πλήρη προσωπικότητα, τότε δεν ξέρω τι άλλο μπορεί…
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΚΑΡΙΕΡΑΣ:
ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΔΙΣΚΟΣ: “Seventh son of a seventh son” (1988)
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ: “Hallowed be thy name”
ΚΑΛΥΤΕΡΗ GUEST ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ: DREAM THEATER – “Perfect strangers” (Bootleg)
TRIVIA:
– Ήταν το τελευταίο παιδί που γεννήθηκε στην οικογένειά του και οι γονείς του δεν τον ήθελαν. Εξ ου και το “Accident of birth”.
– To “Scream for me” ήταν ένα τραγούδι ενός Αυστραλιανού συγκροτήματος που έπαιζε support στους MAIDEN στις συναυλίες τους στην Ωκεανία. Ο Bruce το χρησιμοποίησε ένα βράδυ, ο κόσμος ανταποκρίθηκε και από τότε έγινε μέρος των συναυλιών των MAIDEN.
– Έχει δηλώσει πως αν είχε τη δυνατότητα να έχει γράψει κάποιον δίσκο άλλης μπάντας σαν δικό του αυτό θα ήταν το “Rising” των RAINBOW.
Ντίνος Γανίτης
3. ROB HALFORD
ΟΝΟΜΑ: Robert John Arthur Halford [Rob Halford]
ΗΜ/ΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: 25 Αυγούστου 1951
ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: Sutton Coldfield, Αγγλία
ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΙΞΕΙ:
JUDAS PRIEST: Συνέδεσε άρρηκτα το όνομά του με την μπάντα που όρισε το heavy metal λειτουργώντας τόσο επιδραστικά όσο λίγες στο χώρο, καινοτομώντας ηχητικά και στιχουργικά. Σχεδόν μισός αιώνας ιστορίας, δεκαοχτώ δισκογραφικές δουλειές, με την τελευταία δε να συγκαταλέγεται στις κορυφαίες της καριέρας τους… Απλά υπόκλιση!
FIGHT: Το πρώτο project από τα δύο που έφτιαξε ο Halford, στην προσπάθεια του να συνεχίσει την πορεία του εκτός PRIEST. Δύο δουλειές στα τρία χρόνια ζωής τους, με το ντεμπούτο τους ιδίως να ξεχωρίζει όντας πραγματικά δυνατό.
2WO: Σαφώς λιγότερο επιτυχημένο project σε σχέση με τους FIGHT. Μία και μοναδική κυκλοφορία, που ουδείς μάλλον θυμάται σήμερα…
HALFORD: Το σόλο σχήμα που έφτιαξε ο τραγουδιστής το 1999 και το οποίο διατηρεί μέχρι σήμερα παράλληλα με τους PRIEST. Πιο αξιομνημόνευτη στιγμή τους δεν μπορεί να είναι άλλη από το τεράστιο “Resurrection”, το πρώτο άλμπουμ που κυκλοφόρησαν. Ακολούθησαν άλλες τέσσερις, ποιοτικές μεν, ασύγκριτες με την πρώτη δε.
ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ: Το ότι διαθέτει το προσωνύμιο “Metal God”, τα λέει όλα από μόνο του. Επιδραστικός όσο δεν πάει, όχι μόνο σε ερμηνευτικό επίπεδο αλλά και σε στυλιστικό. Οι ερμηνευτικές του ικανότητες τον συγκαταλέγουν στους καλύτερους τραγουδιστές στο χώρο.
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΚΑΡΙΕΡΑΣ:
ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΔΙΣΚΟΣ: “Painkiller” (1990)
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ: “Victim of changes”
ΚΑΛΥΤΕΡΗ GUEST ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ: SKID ROW – Youth Gone Wild / Delivering the Goods (Single)
TRIVIA:
– Το 2002, υποδύθηκε τον ταμία ενός DVD Club, στην ταινία “Spun”, με τον Mickey Rourke, εμπειρία που ο Halford, χαρακτηρίζει απίστευτη, τονίζοντας πως η καλή ηθοποιία είναι κάτι το τραγικά δύσκολο, εξίσου δύσκολο με το να είσαι ένας πολύ καλός metal μουσικός.
– Όταν άφησε το σχολείο, στα 16 του χρόνια, δούλεψε σε ένα θέατρο, ως μηχανικός φωτισμού της σκηνής και εκτέθηκε σε ο,τιδήποτε, από το Royal Ballet μέχρι την όπερα και σόου με ζογκλέρ και μάγους
– Πριν από τέσσερα χρόνια, ανέβηκε στη σκηνή με το “φαινόμενο” BABYMETAL στα Alternative Press Music Awards 2016, στο Schottenstein Center στο Columbus του Ohio κι έπαιξαν το ‘Painkiller” και το “Breaking the law”.
Χαρά Νέτη
4. GEOFF TATE
ΟΝΟΜΑ: Jeffrey Wayne Tate
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: 14 Ιανουαρίου 1959
ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: Στουτγκάρδη (Δυτική Γερμανία)
ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΙΞΕΙ:
1) QUEENSRYCHE: Εδώ πολλά πράγματα μπορούν να ειπωθούν αλλά αυτά που έχουν σημασία είναι πολύ συγκεκριμένα. Οι QUEENSRYCHE, ασχέτως αν η δημοτικότητα τους δεν είναι όπως ήταν πριν από αρκετά χρόνια, θα παραμείνουν ένα από τα σπουδαιότερα συγκροτήματα. Ο Tate, εκτός από ιδρυτικό μέλος της μπάντας ήταν ο τραγουδιστής της για τριάντα συνεχόμενα χρόνια, ο εγκέφαλος πίσω από το άλμπουμ που συγκαταλέγεται ανάμεσα στα καλύτερα άλμπουμ του metal και ένας τραγουδιστής με μία τόσο γεμάτη, χαρισματική και σπάνια φωνή, με ένα εύρος που άγγιζε με την ίδια άνεση τόσο χαμηλές όσο και πολύ υψηλές νότες και με μία τρομερή θεατρικότητα που χαρακτήριζε τις ερμηνείες του. Η ιστορία του με τους QUEENSRYCHE, ανεξάρτητα με το πως έληξε αυτή και που προφανώς είχε τα πολύ «κάτω» της, θα μνημονεύεται για τα σπουδαία έργα που άφησε.
2) OPERATION: MINDCRIME / GEOFF TATE: Δύσκολα τα πράγματα. Για έναν τόσο μεγάλο και ταλαντούχο τραγουδιστή, το επίπεδο των κυκλοφοριών του που ακολούθησε, δεν έφτασε ποτέ τις δικαιολογημένες απαιτήσεις που έχουν από αυτόν οι οπαδοί του.
ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ: Στην περίπτωση του Tate, τα highlights της καριέρας του είναι πολλά. Από καθηλωτικές ερμηνείες και αξεπέραστες συνθέσεις. Εκεί όμως που θα εστιάσω είναι στην έμπνευση που είχε και πάνω σε αυτή δομήθηκε το “Operation: mindcrime”.
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΚΑΡΙΕΡΑΣ:
ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΔΙΣΚΟΣ: “Operation: mindcrime” (1988)
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ: “Eyes of a stranger”
ΚΑΛΥΤΕΡΗ GUEST ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ: AVANTASIA – “Ghostlights”
TRIVIA:
– Το πρώτο συγκρότημα που συμμετείχε ο Geoff Tate, ήταν μία τοπική μπάντα ονόματι TYRANT. Σε έναν ντόπιο διαγωνισμό μπαντών, οι TYRANT έχασαν τον διαγωνισμό από το συγκρότημα που λίγο αργότερα μετονομάστηκε στους γνωστούς FIFTH ANGEL.
– Πριν τους QUEENSRYCHE ο Tate τραγουδούσε στους progressive metal MYTH και πιο πριν στους THE MOB. Όταν οι THE MOB τον φώναξαν ξανά να ενταχθεί στη μπάντα για ένα demo, ο Tate ενημέρωσε τους MYTH ότι μία επαγγελματική εμπειρία θα έκανε καλό στους MYTH μελλοντικά. Οι THE MOB βέβαια μετονομάστηκαν σε QUEENSRYCHE και έγραψαν την ιστορία που ξέρουμε.
Δημήτρης Μπούκης
5. MICHAEL KISKE
ΟΝΟΜΑ: MICHAEL KISKE
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: 24 Ιανουαρίου 1968
ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: Αμβούργο (Γερμανία)
ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΙΞΕΙ:
1) HELLOWEEN: Βασικά η πρώτη περίοδος του στους HELLOWEEN, είναι και η σημαντικότερη της καριέρας του. Στα πρώτα του βήματα, ήταν ο τραγουδιστής του συγκροτήματος που όρισε το ευρωπαϊκό power metal, φανερώνοντας το αξεπέραστο εύρος της φωνής του, με τα άλμπουμ που θεωρούνται ως η κορυφή της πυραμίδας του ιδιώματος, τα δύο “Keeper of the seven keys”. Θα ήταν άδικο, να αφήσουμε εκτός το “Pink bubbles go ape” που είναι επίσης ένας πολύ καλός δίσκος. Η επιστροφή του στους HELLOWEEN το 2017, ήταν το όνειρο που έγινε πραγματικότητα για όλους τους οπαδούς της μπάντας και οι συναυλίες που έδωσαν μαζί μετά το reunion, είναι από αυτές που αποδεικνύουν το μεγαλείο ενός συγκροτήματος.
2) SOLO PROJECTS: Για ένα διάστημα μετά την αποχώρηση του Kiske από τους HELLOWEEN, ο ίδιος φανέρωνε σημάδια πως ήθελε να απομακρυνθεί από το metal. Έτσι οι προσωπικοί δίσκοι που κυκλοφόρησε είτε ως solo καλλιτέχνης, είτε ως SUPARED, ήταν κοντά στο rock και μερικές φορές κάτι εντελώς μακριά από αυτό.
3) AVANTASIA: Όταν ο Tobbias Sammet δημιουργούσε τους AVANTASIA, θα ήταν αδιανόητο να μην έχει στη μπάντα τον Kiske, αν σκεφτούμε πως στο συγκρότημα μαζευόταν η αφρόκρεμα του euro power metal και όχι μόνο. Έτσι λοιπόν, από το 2001 μέχρι και σήμερα, ο Kiske έχει συνεχόμενη παρουσία στο έργο των AVANTASIA.
4) PLACE VENDOME: Η Frontiers έχει το συνήθειο να μαζεύει διάφορα μέλη συγκροτημάτων και να δημιουργεί με αυτά νέα project. Οι PLACE VENDOME είναι από αυτά και ξεκίνησαν παίζοντας AOR και hard rock, με τον Kiske να είναι ο τραγουδιστής και στις τέσσερις δισκογραφικές δουλειές τους.
5) KISKE/SOMERVILLE: Ακόμα ένα project για τον Kiske ήταν αυτό που σχημάτισε με την Amanda Somerville. Μαζί κυκλοφόρησαν δύο άλμπουμ σε ένα symphonic heavy-power metal στιλ.
6) UNISONIC: Εδώ έχουμε την μεγάλη επιστροφή για τον Kiske, καθώς με τους UNISONIC σηματοδότησε την επιστροφή του σε live συναυλίες, μετά από δεκαεφτά χρόνια απουσίας. Η δε συνεργασία του με τον Kai Hansen, ήταν και η αφορμή ο κόσμος να αρχίσει να ονειρεύεται ξανά τους δύο εν λόγω κυρίους, να επιστρέφουν στις κολοκύθες.
ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ: Κακά τα ψέματα, όλες οι συμμετοχές του σε διάφορα συγκροτήματα από εδώ και από εκεί και τα project στα οποία συμμετείχε μετά τους HELLOWEEN, δεν μπορούν να συγκριθούν για κανένα λόγο με τα θηρία “Keeper of the seven keys”. Εκεί οι HELLOWEEN όρισαν έναν ήχο, έθεσαν έναν πήχη δίπλα στους Θεούς και επηρέασαν όχι μόνο μία ολόκληρη χώρα, αλλά άπειρες μπάντες παγκοσμίως. Η αγγελική φωνή των δύο αυτών αριστουργημάτων ήταν η δική του και οι τραγουδιστές των συγκροτημάτων που μπήκαν στον δρόμο που χάραξαν οι HELLOWEEN, είχαν τον Kiske ως πρότυπο.
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΚΑΡΙΕΡΑΣ :
ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΔΙΣΚΟΣ: “Keeper of the seven keys part II” (1988)
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ: “I want out”
ΚΑΛΥΤΕΡΗ GUEST ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ: REVOLUTION RENAISSANCE – “I did it my way”
TRIVIA:
– Όταν υπέγραψε το συμβόλαιο στους AVANTASIA για τον ρόλο του Lugaid Vandroiy, έθεσε ως όρο να μην αναγράφεται το όνομα του αλλά το ψευδώνυμο Ernie. Ο λόγος που το έκανε αυτό είναι για μην νομίζει ο κόσμος ότι ο ίδιος είναι ενεργός στο heavy metal.
– Όταν ήταν 17 ετών, πριν ενταχθεί στους HELLOWEEN, ο Kiske τραγουδούσε σε μία μπάντα με την οποία έγραψε μόλις ένα demo, τo οποίο δεν κυκλοφόρησε ποτέ.
Δημήτρης Μπούκης
6. ERIC ADAMS
ΟΝΟΜΑ: Louis Marullo [Eric Adams]
ΗΜ/ΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: 12 Ιουλίου 1952
ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: Auburn, Νέα Υόρκη, (Hνωμένες Πολιτείες της Αμερικής)
ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΙΞΕΙ:
THE KIDS
Ήταν το πρώτο του συγκρότημα μαζί με συμμαθητές του σε ηλικία 9 ετών στο οποίο έπαιζε κιθάρα. Μουσικά το group ανήκε στο ιδίωμα του garage και έκαναν αρκετές ζωντανές εμφανίσεις τότε, ενώ στιχουργικά τα τραγούδια τους αναφέρονταν σε παιδικές αγάπες. Με το τότε group του κυκλοφόρησε το τραγούδι “Lovin’ everyday” που συμπεριλαμβάνεται στο album Class of ’66. Μπορείτε να το ακούσετε εδώ:
HARLEQUIN/LOOKS
Δυστυχώς για κανένα από τα δυο groups δεν έχουμε πολλές λεπτομέρειες παρά μόνο ότι και στα δυο ήταν τραγουδιστής. Στους LOOKS μπασίστας ήταν ο παιδικός του φίλος και μετέπειτα αρχηγός των MANOWAR, Joey DeMaio.
MANOWAR
Στο συγκρότημα προσλαμβάνεται το 1980 και φυσικά δεν έφυγε ποτέ όντας μέχρι και σήμερα η φωνή που έχει τραγουδήσει συνθέσεις που πολλοί ζηλεύουν και θα ήθελαν να έχουν πει. Από το 1982 μέχρι και το 1992, το συγκρότημα με ότι είχε κυκλοφορήσει (“Battle hymns” το 1982, “Into glory ride” το 1983, “Hail to England” το 1984, “Sign of the hammer” το 1984, “Fighting the world” το 1987, “Kings of metal” το 1988 και “The triumph of steel” το 1992) έχει μείνει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας σαν ένα αγνό δείγμα γραφής ενός group, που δίδαξε σε εκατοντάδες άλλα νέα σχήματα, πως συνδυάζεται ιδανικά και αρμονικά ο κλασικός heavy metal ήχος με το επικό metal. Ο Adams είχε σαφή συνεισφορά στο τελικό αποτέλεσμα, αφού με άλλον τραγουδιστή ίσως τα τραγούδια να ηχούσαν αλλιώς.
Τα επόμενα χρόνια τα albums τους δεν συγκρίνονται με τίποτα με την συνθετική αίγλη του παρελθόντος και απλά διατήρησαν το όνομα του group στα χείλη και τις κουβέντες των οπαδών. Παρόλα αυτά όμως οι MANOWAR, θα παραμείνουν για πάντα ένα από τα καλύτερα συγκροτήματα στην ιστορία της heavy metal μουσικής και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο και δεν χρήζει καμίας αμφιβολίας.
ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ
Όταν μπορείς να «κρατάς» επί σκηνής, για χρόνια, μια υψηλή οκτάβα για 30-40 δευτερόλεπτα εύκολα χωρίς να πιεστείς, όταν τραγουδάς όπερα με περίσσια άνεση και δεν κουράζεσαι ή όταν έχεις φτάσει κοντά στα εβδομήντα και «το ‘χεις» ακόμα, ε, νομίζω ότι δεν χρειάζονται πολλά λόγια για να περιγράψεις έναν τέτοιο καλλιτέχνη. Ο Adams θα είναι για πάντα χαρισματικός τραγουδιστής, γιατί μπορεί να σε κάνει να κλείσεις τα μάτια σου και να οπτικοποιήσεις στο μυαλό σου ότι ακούς, αφού η φωνή του είναι τόσο «ζεστή» και «οικεία» στα αυτιά όλων. Για μένα σε κάθε frontman «μετράει» πολύ και η εξωτερική του εμφάνιση αναλόγως του ιδιώματος που τραγουδάει αλλά και όλο το παρουσιαστικό και στήσιμο του. Ο Adams έχει μια Αγγλική κομψότητα σε κάθε του κίνηση, η οποία ποτέ δεν είναι περιττή. Χωρίς να είναι ο πιο ογκώδης άνθρωπος του κόσμου έχει ένα εκτόπισμα που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο και σε προτρέπει να τον παρακολουθείς συνεχώς. Πέραν της βελούδινης φωνής που έχει, ο τρόπος που είναι στημένος επί σκηνής είναι μοναδικός αφού ακόμα και αν είναι στατικός θα σε κάνει να «πωρωθείς» άμεσα, έχοντας βεβαίως και τις αθάνατες συνθέσεις να βγαίνουν από το λαρύγγι του.
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΚΑΡΙΕΡΑΣ
ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΔΙΣΚΟΣ: “Into glory ride” (1983)
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ: “Blood of my enemies”
ΚΑΛΥΤΕΡΗ GUEST ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ: HOLY HELL – “APOCALYPSE”/ “Phantom of the opera (live)”
TRIVIA:
– Το παρατσούκλι του είναι ο συνδυασμός των μικρών ονομάτων των δυο γιων του, Eric και Adams.
– Εκτός της μουσικής ο Adams λατρεύει το κυνήγι με τόξο. Είναι ολοκληρωμένος κυνηγός και εκπαιδευτής τόξου. Μαζί με τον Chester Moore, έχουν φτιάξει το 2006, το DVD “Wild Life and Wild Times, του οποίου το soundtrack έχει επιμεληθεί εκείνος. Έχει επίσης συμμετάσχει σε πολλές ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές που ασχολούνται με το κυνήγι.
– Η κυριότερη επιρροή του και ο λόγος που ξεκίνησε να τραγουδάει ήταν ο Ian Gillan των DEEP PURPLE.
Θοδωρής Μηνιάτης
7. MIDNIGHT
ΟΝΟΜΑ: John Patrick Jr. McDonald [Midnight]
ΗΜ/ΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: 29 Απριλίου 1962
ΗΜ/ΝΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ: 8 Ιουλίου 2009
ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: St.Petersburg, Φλόριντα (Hνωμένες Πολιτείες της Αμερικής)
ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΙΞΕΙ:
CRIMSON GLORY
Ήταν αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν ο Midnight προσλαμβάνεται στους CRIMSON GLORY, με τους οποίους κυκλοφόρησε 3 albums, τα “Crimson glory” το 1986, “Transcendence” το 1988 και “Strange and beautiful” το 1991. Εκτός του τρίτου που έχει εμπορική χροιά και καμία ηχητική σχέση με τα προηγούμενα, που καθόρισαν την ταυτότητα του group, τα πρώτα δυο είναι από τα ωραιότερα και αψεγάδιαστα albums σε όλη την ιστορία του Αμερικάνικου heavy/power metal με βασικά συστατικά τα ευφάνταστα, άκρως πορωτικά riff και refrain που σε έστελναν αδιάβαστο με την δόμηση και την τελική ηχητική τους μορφή. Το μόνο μειονέκτημα ήταν η όχι τόσο ογκώδης παραγωγή στα τραγούδια και των δυο δίσκων. Κατά τα’ άλλα και οι δυο δουλειές έχουν μόνο τέλεια τραγούδια χωρίς κανένα να υστερεί από το άλλο και καθένα ξεχωριστά αν είχε ηχογραφηθεί από άλλα groups, ίσως βάσιζαν όλη την καριέρα τους σε αυτό(ά). Φυσικά οι δυο αυτοί δίσκοι δεν θα ήταν τέλειοι αν δεν υπήρχε ο Midnight πίσω από το μικρόφωνο να ερμηνεύει με περίσσια λυρικότητα, δίνοντας άλλο «χρώμα» και υπόσταση στην κάθε σύνθεση.
MIDNIGHT
Οι CRIMSON GLORY μετά «κόπων και βασάνων» συνέχισαν την καριέρα τους μετά την φυγή/απόλυση του Midnight. Ο ίδιος όμως δεν έκανε κάτι ιδιαίτερο. Κυκλοφόρησε ουσιαστικά τέσσερα albums με το όνομα του, με τα “Sakada” του 2005 και “M2: Descending into madness” του 2015, πέντε χρόνια μετά τον θάνατο του, να αποτελούν τις πιο «επίσημες» δουλειές που έχει κάνει. Δυστυχώς η κάμψη που είχε πάρει η καριέρα του από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 και μετά, επηρέασε και τις δουλειές που κυκλοφόρησε, αφού δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο, αρκετά τραγούδια ήταν ως και ελαφρώς αδιάφορα, και έτσι μια από τις πιο χαρισματικές φωνές στο heavy metal, σιγά σιγά θα βάδιζε προς την ημερομηνία λήξης του, που ήρθε μόλις στα 47 του χρόνια.
ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ
Όταν μπορείς με την φωνή σου να «ταράζεις» τον κάθε οπαδό «ανεβάζοντας» την αδρεναλίνη του στα ύψη άμεσα, όταν οι υπερηχητικές σου τσιρίδες είναι ικανές να «ραγίζουν τζάμια», έχοντας ηχογραφήσει 18 τραγούδια, τότε νομίζω ότι το πάνθεον σου ανήκει. Ο Midnight ήταν υπέρ χαρισματικός τραγουδιστής αλλά δυστυχώς δεν εκμεταλλεύτηκε όπως έπρεπε, και του άξιζε, το δώρο που είχε. Κατάφερε όμως να μείνει στην ιστορία γιατί ο τρόπος που τραγουδούσε δεν είχε ουσιαστικά αντίπαλο δέος. Κάθε mid tempo τραγούδι που έλεγε ακουγόταν σαν μια μικρή ιστορία, η οποία σου «έβγαζε» έντονα αντιφατικά συναισθήματα. Όταν η σύνθεση ήταν πιο γρήγορη, νόμιζες ότι άκουγες έναν υπερηχητικό πύραυλο να κινείται και το ωστικό κύμα να σε παρασέρνει. Όταν άνοιγε το στόμα του πραγματικά απολάμβανες μια «αστρική» φωνή που είχε τις υψηλές οκτάβες «για πλάκα» . Αν σε άλλους πλανήτες υπήρχαν κάτοικοι λογικά θα τον άκουγαν αν τραγουδούσε σε ανοιχτό χώρο.
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΚΑΡΙΕΡΑΣ
ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΔΙΣΚΟΣ: “Transcendence ” (1988)
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ: “Red sharks”
ΚΑΛΥΤΕΡΗ GUEST ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ: BEN JACKSON GROUP “ALL OVER YOU”/ “Rock n’ Roll Heaven (Or Bust)”
TRIVIA:
– Το 2008 μαζί με τον Jon Oliva (SAVATAGE,TRANS-SIBERIAN ORCHESTRA) ξαναηχογραφούν το τραγούδι “Painted skies”. Μπορείτε να το ακούσετε εδώ:
– Το 2005 ο Midnight επιστρέφει στους CRIMSON GLORY, περιοδεύει μαζί τους σε Ευρώπη και Αμερική και παράλληλα ξεκινούν οι ηχογραφήσεις για ένα νέο στούντιο δίσκο, ο οποίος θα έφερε τον τίτλο “Divine chaos”, ο οποίος βεβαίως δεν κυκλοφόρησε ποτέ.
– Το 2009 τα τότε μέλη των CRIMSON GLORY για να τιμήσουν την μνήμη του Midnight, κάνουν μια headline εμφάνιση στο ProgPower φεστιβάλ. Το show είχε πολλούς καλεσμένους τραγουδιστές, ένας εκ των οποίων ήταν και ο Todd La Torre που αργότερα θα γινόταν ο frontman του συγκροτήματος.
Θοδωρής Μηνιάτης
8. FREDDIE MERCURY
ΟΝΟΜΑ: Farrokh Bulsara (Freddie Mercury)
ΗΜ/ΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: 5 Σεπτεμβρίου 1946
ΗΜ/ΝΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ: 24 Νοεμβρίου 1991
ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: Stone Town, Ζανζιβάρη
ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΙΞΕΙ: QUEEN, solo
QUEEN: Τα γράψαμε και πριν από μερικές εβδομάδες σαν συντακτική ομάδα στο Band of the week. Τι να πρωτογράψει κάποιος για τις ημέρες του μύθου στους QUEEN; Για τους δίσκους, την πρωτοτυπία, την αλλαγή που έφεραν σε ολόκληρο το μουσικό στερέωμα; Για τον ίδιο το Θεό τι να γράψεις; Μοναδικός εγκέφαλος, μουσική περσόνα πέραν του δέοντος, καταπληκτικός front man, μία από τις καλύτερες αν όχι η καλύτερη φωνή όλων των εποχών. Με τους QUEEN έπαιξε τα πάντα, τραγούδησε τα πάντα και θα μνημονεύεται εις τους αιώνες των αιώνων αμήν!
FREDDIE MERCURY: Έκανε έναν και μόνο προσωπικό δίσκο το 1985 με τίτλο “Mr. Bad guy”. Εμπορικά δεν είχε την επιτυχία που περίμενε εκτός από την Αγγλία όπου και έγινε χρυσό. Προσωπικά τον λατρεύω τον δίσκο μιας και έχει καταπληκτικά τραγούδια μέσα, όλα γραμμένα από τον ίδιο τον τραγουδιστή. Επέστρεψε στους QUEEN μέχρι και το τέλος της ζωής του.
ΓΙΑΤΙ ΗΤΑΝ ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ: Δεν υπάρχει γιατί. Βάζεις ένα οποιοδήποτε τραγούδι των QUEEN και διαπιστώνεις ότι φωνή σαν κι αυτή, δεν έχει ξαναβγεί. Μετά πας και βάζεις το Live Aid του 1985 και σβήνεις οποιαδήποτε αμφιβολία σχετικά με τη θέση του κορυφαίου frontman.
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΚΑΡΙΕΡΑΣ:
ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΔΙΣΚΟΣ: “A night at the opera” (1975)
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ: “Show must go on”
ΚΑΛΥΤΕΡΗ GUEST ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ: Montserrat Caballe – “Barcelona”
TRIVIA:
– Ένα και μοναδικό. Η αγαπημένη μου ιστορία ever. Δύο μέρες πριν πεθάνει, ο Freddie Mercury πήγε στο στούντιο όπου ηχογραφούσαν οι QUEEN πάνω σε αναπηρικό καροτσάκι. Μόλις τον αντίκρισαν οι υπόλοιπο τρεις σάστισαν από την εικόνα του τραγουδιστή. Του ζήτησαν να μην μπει στον κόπο να τραγουδήσει αλλά να γυρίσει σπίτι του. Ο Θεός ζήτησε δύο σφηνάκια βότκα. Τα ήπιε σηκώθηκε και ηχογράφησε το “Show must go on”. Η εκτέλεση ήταν one take. Δηλαδή αυτή η ηχογράφηση ήταν προϊόν μόνο μίας προσπάθειας. Μόλις τελείωσε έφυγε για το σπίτι του και δύο μέρες μετά ταξίδεψε στους Ουρανούς…
Ντίνος Γανίτης
9. JAMES HETFIELD
ΟΝΟΜΑ: James Alan Hetfield
ΗΜ/ΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: 3 Αυγούστου 1963
ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: Downey, California (Hνωμένες Πολιτείες της Αμερικής)
ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΙΞΕΙ:
• LEATHER CHARM, OBSESSION, PHANTOM LORD: Βραχύβια συγκροτήματα των οποίων ο Jaymz, αποτέλεσε μέλος για μερικούς μήνες τη διετία ‘80 – ‘81. Σύμφωνα με προσωπικές του δηλώσεις ανά τα χρόνια, οι υπόλοιποι στα συγκροτήματα αυτά, ήθελαν να παίζουν διασκευές και εκείνος ήθελε να γράψει δική του μουσική. Εκείνη τη περίοδο, βρέθηκε στο διάβα του η γνωστή αγγελία του Lars Ulrich, στην οποία απάντησε ο Hetfield, και έτσι, οι 3 μπάντες αποτέλεσαν παρελθόν, με τους τελευταίους να αποτελούν έμπνευση ως προς το όνομα για ένα από τα κομμάτια του “Kill ‘em all”.
• SPASTIK CHILDREN: Χαβαλετζίδικο project που επί της ουσίας, ήταν απλώς τζαμάρισμα μεταξύ διαφόρων εκλεκτών μορφών του Αμερικάνικου rock/metal. Βραχύβιο κι αυτό, ούτως ειπείν, ενεργό μόνο τη πενταετία ‘85 – ‘90, και μόνο συναυλιακά. Με τον Hetfield σε τύμπανα/φωνητικά, και γύρω του να παρελαύνουν σε διάφορες θέσεις, οι Gary Holt (EXODUS), Jim Martin (FAITH NO MORE), Kirk Hammett/Cliff Burton/Jason Newsted (METALLICA), Paul Baloff (EXODUS), Doug Piercy (HEATHEN).
• METALLICA: Αυστηρά “μονογαμικός” στα μουσικά του από το ‘81 (με ορισμένα, ελάχιστα “ξεπορτίσματα” σε DANZIG και στους φίλους του CORROSION OF CONFORMITY και Jim Martin), αποκλειστικά και αμετάκλητα. Βλέπεις, εδώ μιλάμε για το ένα από τα ιδρυτικά μέλη των METALLICA, με τον έτερο να είναι ο πανέξυπνος Δανός Lars Ulrich. Ήπιαν μαζί, γλέντησαν μαζί, τσακωθήκαν μαζί, σκαρφάλωσαν στη κορυφή μαζί, και τους συνδέει μια φιλία ζωής. Μπορούν να περηφανεύονται ότι άφησαν το σημάδι τους ανεξίτηλο στον αμερικάνικο σκληρό ήχο εν γένει, δημιουργώντας το thrash με το “Kill ‘em all” (1983), ορίζοντας μερικά σπουδαία αριστουργήματα του στις 3 επόμενες κυκλοφορίες (“Ride the lightning” (1984), “Master of puppets” (1986), “….And justice for all” (1988) ), δίνοντας το πάτημα στον αμερικάνικο σκληρό ήχο να μπει στα charts για τα καλά με το “Black album” (1991). Πλην του αμφιλεγόμενου “St.anger” και των “πειραματικών” “Load”/”ReLoad”, η τωρινή πορεία των METALLICA τον δικαιώνει, με τα “Death magnetic” (2008), και “Hardwired…to self-destruct” (2016), κάνουν περήφανους παλαιούς και νέους οπαδούς της καλύτερης μπάντας που υπήρξε ποτέ.
ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ: Γιατί οι στίχοι του, έκαναν όλα τα ντροπαλά παιδιά, να πιάσουν όργανα, να θάρρος να μιλήσουν για όσα τους προβλημάτιζαν, χρησιμεύοντας παράλληλα ως η προσωπική του ψυχοθεραπεία. Γιατί η πορεία του από το ανασφαλές έφηβο αγόρι των 80’s στον λέοντα και ηγέτη από το ‘88 και μετά, είναι παράδειγμα προς μίμηση. Γιατί ποτέ δε ξεφτιλίστηκε, και ποτέ δεν έγινε καρικατούρα του εαυτού του. Γιατί πάντα απέπνεε την ειλικρίνεια του πνεύματος των METALLICA σε κάθε έκφανση της ζωής του, κάνοντας τους την αγαπημένη μπάντα του γράφοντος, και μια από τις μεγαλύτερες που έβγαλε ποτέ η αμερικάνικη ήπειρος. Γιατί τα λάθη του και τα πάθη του, τον έκαναν δυνατότερο, του έδωσαν τη διαύγεια να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία και το παρελθόν με καμάρι. Γιατί στο στόμα του, η φράση “Yeah” απέκτησε άλλη υπόσταση. Γιατί έγινε ίνδαλμα δίκαια και πανάξια για κάθε rock frontman εκ Αμερικής και όχι μόνο Γιατί ένα νεύμα του, έκανε δεκάδες χιλιάδες έως και εκατομμύρια να χάνουν το μυαλό τους.
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΚΑΡΙΕΡΑΣ:
ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΔΙΣΚΟΣ: METALLICA – “Ride the lightning” (1984)
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ: “Creeping death”
ΚΑΛΥΤΕΡΗ GUEST ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ: DANZIG – “Twist of cain” στο θεϊκό ομώνυμο ντεμπούτο των DANZIG
TRIVIA:
• Έχει από ένα τατουάζ με το όνομα κάθε ενός από τα 3 παιδιά του. Μάλιστα, στο Rock ‘n’ Roll Hall of Fame 2009 παραδέχτηκε από το βήμα που του δόθηκε ότι “τον έμαθαν πως να αγαπάει” και τα ευχαρίστησε γι αυτό.
• Έχει παίξει 3 solo σε όλη του τη καριέρα στους METALLICA, παρότι αυστηρά ρυθμικός κιθαρίστας. Ειδικότερα, στα κομμάτια “Master of puppets”, “Nothing else matters” και “Orion”.
• Ένα από τα πλέον κλασσικά/διαχρονικά κομμάτια των METALLICA, το “Nothing else matters”, παρόλο που είναι προσωπικό του κομμάτι 100%, πάντα το ξεκινάει στις συναυλίες ο Kirk Hammett, σε μια κίνηση αρχηγικού αλτρουισμού.
Γιάννης Σαββίδης
(photo: Elena Vasilaki)
10. HANSI KURSCH
ΟΝΟΜΑ: Hans Jurgen Kursch (Hansi Kursch)
ΗΜ/ΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: 10 Αυγούστου 1966
ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: Lank-Latum (Γερμανία)
ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΙΞΕΙ:
1. BLIND GUARDIAN: Τώρα, πόσο μπορώ να κρύψω τον fanboy-σμο μου για τους Βάρδους του metal; Πρέπει να είμαι σύντομος. Αντικειμενικά μιλώντας λοιπόν, είναι μία από τις κορυφαίες μπάντες του heavy/power ήχου, που σημάδεψε για τα καλά τα 90s, ασχέτως που τα τελευταία χρόνια έχουν μία άλλη κατεύθυνση. Ό,τι και να κάνουν όμως, έχουν μία τετράδα δίσκων από το “Tales from the twilight world” και μέχρι και το “Nightfall in Middle-Earth” που είναι η επιτομή της μαγείας και της μουσικής μεταφοράς στον αγαπημένο τους κόσμο του φανταστικού. Μία μπάντα που όταν βρήκε τον ήχο της, έπαιξε όπως καμία άλλη και κατάφερε να αγαπηθεί από οπαδούς διαφόρων ειδών. Με τη χώρα μας δε, υπάρχει μία απολύτως δικαιολογημένη αμοιβαία λατρεία. Τέτοιο δέσιμο μπάντας-οπαδού, ειδικά στα live, δε βρίσκεις κάθε μέρα.
2. DEMONS & WIZARDS: Το side project, η side μπάντα, όπως θέλετε, του Hansi με τον πολύ καλό του φίλο Jon Schaffer (ICED EARTH). Τρία άλμπουμ στο σύνολο, με τα πάνω και τα κάτω τους, αλλά με κάποια πάρα πολύ ωραία τραγούδια και φυσικά το άπιαστο “Fiddler on the green” να ξεχωρίζει με ευκολία.
ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ: Να είμαστε ειλικρινείς. Υπάρχουν πολλοί τραγουδιστές εκεί έξω που είναι άρτιοι τεχνικά, που δεν αφήνουν νότα να φύγει στα live, που χίλια δυο. Βέβαια, πολλοί προσπερνάνε το γεγονός ότι η φωνή του Hansi εκτίνεται μεταξύ τριών και τεσσάρων οκτάβων, όπως και το γεγονός ότι σε όλες τις ηχογραφήσεις κάνει διάφορα layers, εξαιτίας μίας φυσικής ιδιαιτερότητας της φωνής του (όπως έχει αποκαλύψει ο ίδιος), η οποία δημιουργεί από μόνη της διπλό layer, κάτι που «ακυρώνει» τα διάφορα harmonizers κλπ. Συν τα πόσα διαφορετικά πράγματα κάνει στα recordings για τα διάφορα layers της φωνής του. Αλλά στην ουσία, ο Hansi η χροιά του και αυτή τη μοναδική ιδιότητα της φωνής του να σε ταξιδεύει με ευκολία σε όλους αυτούς τους τόπους που έχει περιγράψει όλα αυτά τα χρόνια με τους GUARDIAN κυρίως, καθώς και το πόσο μπορεί να σε καθηλώσει και να σου σηκώσει ό,τι τρίχα έχεις διαθέσιμη (ανάλογα και την ηλικία σου). Σου δίνει τη μαγεία. Όπως έχει πει και ο Arjen Lucassen, “τα φωνητικά του Hansi είναι τόσο δυναμικά και μεγαλοπρεπή, σαν να βρυχάται από την κορυφή ενός βουνού”.
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΚΑΡΙΕΡΑΣ:
ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΔΙΣΚΟΣ: BLIND GUARDIAN – “Somewhere far beyond”
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ: “Mirror Mirror”
ΚΑΛΥΤΕΡΗ GUEST ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ: Πολλές οι πολύ ωραίες συμμετοχές του Hansi, κάποιες λίγες ήταν σχετικά αδιάφορες ελέω τραγουδιών, αλλά για συναισθηματικούς λόγους, το “Out of control” των EDGUY κερδίζει στο νήμα.
TRIVIA:
• Η αλήθεια είναι πως μέχρι να γίνει τραγουδιστής, πέρασε με… αποτυχία, από τα χάλκινα όργανα, την ακουστική κιθάρα και την ηλεκτρική κιθάρα. Ευτυχώς που ο Andre Olbrich τον άκουσε σε ένα σχολικό party να τραγουδάει-φωνάζει μέρη τραγουδιών του Ian Gillan και των MSG και το καλό έγινε. To μπάσο δεν πιάνεται αποτυχημένο, γιατί έτσι τον μάθαμε και με μαλλί!
• Τη μέρα που γνώρισε τον Andre Olbrich στο σχολείο, γνώρισε και την μετέπειτα σύζυγό του, ονόματι… Andrea. Βρε τι παιχνίδια παίζει ο wheel of time!
• Το “μικρόβιο” της fantasy λογοτεχνίας του το κόλλησαν οι γονείς του. Όντας μία οικογένεια χωρίς ιδιαίτερα χρήματα, τα δώρα που έπαιρνε ο μικρούλης, τότε, Hansi, τα Χριστούγεννα και στις γιορτές γενικότερα, ήταν συνήθως βιβλία (σωστοί) και όταν έπεσαν στα χέρια του η τριλογία του Άρχοντα και όλα τα καλούδια γύρω της (“Silmarillion”, “The hobbit”), ο Hansi είχε βρει (χωρίς να το ξέρει ακόμα) το στιχουργικό υπόβαθρο και μία αγάπη που μελλοντικά, μέσω της μουσικής, θα του έδινε τη δυνατότητα να ζει τη δική του οικογένεια ακόμα καλύτερα.
Φραγκίσκος Σαμοΐλης
11. IAN GILLAN
ΟΝΟΜΑ: Ian Gillan
ΗΜ/ΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: 19 Αυγούστου 1945
ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: Chiswick-Λονδίνο, Αγγλία
ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΙΞΕΙ:
THE JAVELINS: To πρώτο, ουσιαστικά, συγκρότημα του Ian. Οι THE JAVELINS ήταν μία μπάντα διασκευών της εποχής με το ρεπερτόριο της να επικεντρώνεται στα 50s και στα early 60s. Επανασυνδέθηκαν πρόσφατα για ένα one-off άλμπουμ διασκευών.
EPISODE SIX: Πρόκειται για μία μπάντα που θα τη θυμούνται περισσότερο (για να μην πω αποκλειστικά) οι φανατικοί οπαδοί των PURPLE διότι εκεί έπαιζαν οι Glover & Gillan αλλά και ο Mick Underwood. Κυκλοφόρησαν μόνο κάποια power pop singles χωρίς επιτυχία.
DEEP PURPLE: Δεν χρειάζεται να πούμε κάτι παραπάνω για τους PURPLE, έτσι; 52 χρόνια καριέρας με πολλά σκαμπανεβάσματα και με δισκογραφία που δύσκολα θα ξεπεραστεί. Η επιρροή ΟΛΩΝ των μελών της μπάντας στις μελλοντικές γενιές μουσικών και συγκροτημάτων είναι απαράμιλλη.
IAN GILLAN BAND: Το πρώτο βήμα του Ian μετά την αποχώρηση του από τους PURPLE σημαδεύτηκε από μία…ιδιαίτερη jazz rock κατεύθυνση που είχε ένα ενδιαφέρον αλλά ποτέ δεν συγκίνησε τους fans του Gillan και του classic rock.
GILLAN: Αυτή είναι η πραγματική επιστροφή του Ian στα μουσικά δρώμενα. Φανταστική μπάντα, εξαιρετικοί δίσκοι, εμπορική επιτυχία (κυρίως στη Μεγάλη Βρετανία) και συναυλίες που έμειναν στην ιστορία λόγω της ενέργειας και της υψηλότατης απόδοσης όλων των μελών. Εδώ βρίσκεται ο Gillan στο στοιχείο του.
BLACK SABBATH: Πείτε ό,τι θέλετε αλλά το “Born again” είναι ένα αξιόλογο άλμπουμ που είχε την ατυχία να έχει ένα ανέμπνευστο εξώφυλλο, τραγικό stage show, κάκιστο set list και προβλήματα σχεδόν με το «καλημέρα». Σίγουρα το γεγονός ότι οι παραδοσιακοί οπαδοί των SABBATH δεν είδαν ποτέ με καλό μάτι τον Gillan έπαιξε το ρόλο του. Δεν βοήθησε, όμως, και ο Iommi που επέτρεψε την παρουσία του “Smoke on the water” στο set list της περιοδείας…
ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ: Την περίοδο 1969-1973 ο Gillan ήταν αξεπέραστος! Η ερμηνεία του σε όλο το μνημειώδες “Made in Japan” και φυσικά στο υπερκλασικό “Child in time” θα μνημονεύονται στον αιώνα τον άπαντα! Το μοναδικό ύφος του συνδυασμένο με τις χαρακτηριστικές κραυγές επηρέασαν άπειρους τραγουδιστές με πιο σημαντικό εξ αυτών, τον Bruce Dickinson.
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΚΑΡΙΕΡΑΣ:
ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΔΙΣΚΟΣ: “Made in Japan”
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ: “Child in time”
ΚΑΛΥΤΕΡΗ GUEST ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ: “Smoke on the water” (ROCK AID ARMENIA)
TRIVIA
– Η πρώτη φορά που ο Gillan χρησιμοποίησε τα περίφημα congas επί σκηνής ήταν στις 10 Ιουλίου 1969 στο Speakeasy Club του Λονδίνου.
– Ο drummer των EPISODE SIX ήταν ο Mick Underwood ο οποίος είχε παίξει παλιότερα με τον Blackmore στους THE OUTLAWS. Αργότερα ο Underwood πήγε στους QUATERMASS (το συγκρότημα που ηχογράφησε πρώτο το “Black sheep of the family”) και αργότερα στους GILLAN. Κάμποσες αντιστοιχίες με την οικογένεια των PURPLE, έτσι;
– Το 1992 ο Gillan συνεργάστηκε με τον Μιχάλη Ρακιντζή για το δίσκο του τελευταίου «Έτσι μ’αρέσει». Το video-clip για το “Get away” στο οποίο συμμετείχε η Βάνα Μπάρμπα γυρίστηκε στη Τζια. Σχετικά πλάνα γυρίστηκαν στο σπίτι της Βούλας Καμβίση (υπεύθυνης ξένου ρεπερτορίου της EMI). Για την ιστορία, ο Μάνος Ξυδούς έφερε σε επαφή τον Gillan με τον Ρακιντζή.
Σάκης Νίκας
12. ΚΙΝG DIAMOND
ΟΝΟΜΑ: Kim Bendix Petersen (King Diamond)
ΗΜ/ΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: 14 Ιουνίου 1956
ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: Rodovre (Ρόντοβρε, Δανία)
ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΙΞΕΙ:
1. BRAINSTORM / BLACK ROSE: Αυτά ήταν τα πρώτα του συγκροτήματα, που του έδωσαν τις πρώτες του εμπειρίες πίσω από το μικρόφωνο. Το μόνο άξιο αναφοράς είναι οι πρώτοι πειραματισμοί του King Diamond με τον αποκρυφισμό.
2. MERCYFUL FATE: Η μπάντα που γεννήθηκε από τις στάχτες των BRATS, όπου ο τραγουδιστής συνυπήρχε με τους Shermann και Denner. Η μπάντα που οριοθέτησε τον αποκρυφισμό στο heavy metal κι έβαλε την Δανία στον παγκόσμιο χάρτη του metal. To 1982 κυκλοφόρησαν το πρώτο τους τραγούδι, στην συλλογή “Metallic storm” της Βρετανικής Ebony records. Το τραγούδι “Black funeral” έκανε τρομερή εντύπωση στα μόλις 3 λεπτά διάρκειάς του που σύστησε το φαλσέτο του King Diamond στον κόσμο. Η πορεία των MERCYFUL FATE είναι γνωστή. Τόσο για τα πρωτοποριακά “Melissa” και “Don’t break the oath”, όσο για το βλάσφημο ΕΡ, την δεκαετή απουσία τους, αλλά και την επιτυχημένη τους επαναδραστηριοποίηση το 1993. Όλα τα άλμπουμ του συγκροτήματος έχουν απήχηση στους οπαδούς τους και τα περισσότερα από αυτά θεωρούνται κλασικά.
3. KING DIAMOND: Όταν αποφάσισε να αποχωρήσει από τους MERCYFUL FATE, ο πανούργος King Diamond αποφάσισε να χτίσει πάνω στην φήμη και την μουσική τους, αλλά και να σπρώξει ακόμα παραπέρα το θεατρικό στοιχείο με ένα σχήμα που θα στηριζόταν στον χαρακτήρα του. Το αποτέλεσμα όχι μόνο τον δικαίωσε, αλλά και τον οδήγησε σε μια καριέρα πιο επιτυχημένη από την μπάντα, κάτι που δεν συνηθίζεται για μέλη που αποσχίζονται από συγκροτήματα. Όταν τελικά ανέστησε τους MERCYFUL FATE, διατήρησε παράλληλα και τους KING DIAMOND, κάτι που τον ανάγκασε να γράφει τραγούδια και για τα δύο project. Αυτό επέφερε μια κάμψη, όμως σε γενικές γραμμές το καθένα από τα δώδεκα άλμπουμ, διατηρεί τον μύθο του Δανού βάρδου. Τα περισσότερα από αυτά είναι concept, με το “Abigail” να έχει δεύτερο μέρος, αλλά και το “Conspiracy” να είναι sequel του “Them”.
ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ: Ο King Diamond κατάφερε να δημιουργήσει διαφορετικούς χαρακτήρες με την φωνή του και να ντύσει τις σκοτεινές ιστορίες των στίχων του, με ανατριχιαστικές χροιές. Προσθέτουμε το εκκεντρικό του make-up, το προκλητικό του ύφος και το αποκρυφιστικό περιεχόμενο, σε μια εποχή που όλα τα παραπάνω έκαναν τον κόσμο να τρομάζει, ενώ ταυτόχρονα ροσδιόρισε την έννοια του concept μέσα από τις ιστορίες του.
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΚΑΡΙΕΡΑΣ:
Το ξεκίνημα
Η συνέχεια
Η επιστροφή
Το αποκορύφωμα
ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΔΙΣΚΟΣ: KING DIAMOND “Them” (1988)
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ: “Welcome home”
ΚΑΛΥΤΕΡΗ GUEST ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ: Το απίστευτο “Sweet dreams” που βρίσκεται στο πειραματικό PROBOT του Dave Grohl, στο οποίο συμμετέχει σε τραγούδι που έγραψε ο ηγέτης των FOO FIGHTERS για να τον τιμήσει.
TRIVIA:
• Είναι απίστευτο, πώς κατάφερνε (και καταφέρνει) να αποδώσει τα τόσο απαιτητικά τραγούδια του, ενώ παρέμενε φανατικός καπνιστής για χρόνια.
• Είναι γνωστό πως ο King Diamond εντρύφησε στον αποκρυφισμό και μελέτησε σφαιρικά το ζήτημα. Στην πορεία σύναψε φιλία με τον Anton LaVey και συχνά μιλούσε στις συνεντεύξεις του για τα πιστεύω του, αλλά και τα βιώματά του με πνεύματα και μεταφυσικές καταστάσεις.
• Συμμετείχε στο τραγούδι των συμπατριωτών του, VOLBEAT με τίτλο “Room 24” το οποίο ερμήνευσε και ζωντανά μαζί τους.
• Δάνεισε την φωνή του σε 4 επεισόδια της σειράς κινουμένων σχεδίων “Metalocalypse”.
• Αναγκάστηκε να υποβληθεί σε επέμβαση τριπλού by-pass, λόγω καρδιακών προβλημάτων το 2010, κάτι που τον κράτησε για χρόνια ανενεργό μουσικά. Έκτοτε έκανε ελάχιστες εμφανίσεις, συμμετέχοντας στον εορτασμό των 30 χρόνων των METALLICA το 2011, την επίσημη ανακοίνωση της επιστροφής του το 2012 στο Sweden Rock Festival, ενώ μετέπειτα περιόδευσε το 2013-2014-2015 και 2019, ενώ φέτος ετοιμαζόταν να το κάνει και πάλι με τους MERCYFUL FATE!
• To make-up του King έχει μεταλλαχτεί επανηλλειμένα. Το αρχικό σχέδιο παρέμεινε στα “Melissa”, “Don’t break the oath”, αλλά και στα πρώτα της προσωπικής του καριέρας “Fatal portrait”, “Abigail”. Στο “Them” αλλάζει και ξανά βελτιώνεται στο “Conspiracy” ενώ ξαναλάζει στο “The spider’s lullaby”. Μεγαλύτερη έμφαση στο “The graveyard” δίνεται στο λευκό, για να ταιριάζει με το concept, κάτι που διατηρείται στο “Voodoo”. Στο “House of god” έγινε και πάλι πιο σκοτεινό, ενώ δυό χρόνια μετά γέμισε με ανάποδους σταυρούς στo “Abigail II” κάτι που παραμένει μέχρι σήμερα με παραλλαγές. Βέβαια, ο King μια περίοδο συνήθιζε να αλλάζει το προσωπείο του, ακόμα και στην διάρκεια μια συναυλίας του. Να σημειώσουμε πως όταν επέστρεψαν οι MERCYFUL FATE, επανήλθε και η αρχική εμφάνιση του King.
• Ο King Diamond εδώ και πολλά χρόνια ζει μόνιμα στο Τέξας των ΗΠΑ, μαζί με την σύζυγό του, Livia Zita, η οποία εμφανίζεται και στο βιβλιαράκι του “Give me your soul… please”, καθώς κάνει δεύτερα φωνητικά.
Γιώργος “Kay” Κουκουλάκης
13. STEVE PERRY
ΟΝΟΜΑ: Stephen Ray Perry (Steve Perry)
ΗΜ/ΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: 22 Ιανουαρίου 1949
ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: Hanford, California
ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΙΞΕΙ:
JOURNEY: Ο Perry μπήκε σε ένα συγκρότημα που έπαιζε μία μουσική για…λίγους και κατάφερε σχεδόν αμέσως να οδηγήσει τους JOURNEY στην εμπορική και καλλιτεχνική καταξίωση αγγίζοντας με ένα μοναδικό τρόπο το rock ακροατήριο της Αμερικής (κυρίως). Χωρίς να μειώνουμε το ρόλο κανενός (και δη του Neal Schon), στον Perry ανήκει η μερίδα του λέοντος της επιτυχίας των JOURNEY.
ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ: Αν θα έπρεπε να αναφέρουμε τη μία και πιο χαρακτηριστική φωνή ενός ολόκληρου ιδιώματος (AOR), αυτή θα ήταν σίγουρα η φωνή του Steve Perry. Δεν είναι τυχαίο που του έχει δοθεί το προσωνύμιο THE VOICE.
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΚΑΡΙΕΡΑΣ:
ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΔΙΣΚΟΣ: “Escape”
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ: “Don’t stop believin’”
ΚΑΛΥΤΕΡΗ GUEST ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ: “We are the world” (USA For Africa)
TRIVIA
– O Perry πριν πάει στους JOURNEY ήταν σε μία μπάντα, τους ALIEN PROJECT. Ο μπασίστας τους σκοτώθηκε σε τροχαίο και ο Perry βρισκόταν για μεγάλο διάστημα σε πολύ κακή ψυχολογική κατάσταση σε σημείο τέτοιο, μάλιστα, που ήθελε να σταματήσει να τραγουδάει. Ευτυχώς (για εκείνον και για εμάς) τον μετέπεισε η μητέρα του.
– Ο αγαπημένος ever τραγουδιστής του Perry και η πιο βασική του επιρροή είναι ο τεράστιος Sam Cooke.
– H πιο πρόσφατη κυκλοφορία του Perry είναι ένα χριστουγεννιάτικο 7’’ single που περιλαμβάνει 3 κομμάτια.
Σάκης Νίκας
(photo: Katarina Benzova)
14. DAVID COVERDALE
ΟΝΟΜΑ: David Coverdale
ΗΜ/ΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: 22 Σεπτεμβρίου 1951
ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: Yorkshire, Αγγλία
ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΙΞΕΙ:
WHITESNAKE: Μπάντα ογκόλιθος για το hard rock είδος. Ιστορικές δισκάρες σε 42 χρόνια ιστορίας, με ένα από τα μυθικότερα άλμπουμ στην ιστορία της hard rock μουσικής, το “1987”, αμέτρητοι ύμνοι, μια υπερδύναμη του χώρου με πορεία αξιοζήλευτη!
DEEP PURPLE: Από εκεί ξεκίνησε την καριέρα του το 1973, ένας από τους μεγαλύτερους hard rock τραγουδιστές και μάλιστα χαρακτηριζόμενος από μεγάλο μέρος του κόσμου ως η πιο ερωτική – αγαπησιάρικη φωνή ίσως του συγκεκριμένου χώρου. Τρία χρόνια θητείας στους PURPLE, τρία εξαιρετικά άλμπουμ και ένα live.
ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ: Ασύγκριτος frontman, ασύλληπτη φωνή με μοναδική χροιά, τρομερή σκηνική παρουσία και ένας αέρας rock icon που πολλοί θα ζήλευαν!
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΚΑΡΙΕΡΑΣ:
ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΔΙΣΚΟΣ: “Whitesnake” [1987]
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ: “Still of the night”
ΚΑΛΥΤΕΡΗ GUEST ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ: STEVE VAI – “For the love of God” (κάνει μία μικρή απαγγελία, αλλά και μόνο που υπάρχει σ’ ένα από τα μαγικότερα instrumental όλων των εποχών, είναι σημαντικό credit)
TRIVIA:
– Όταν ήταν επτά ετών ήθελε να πάει σε σχολείο που γινόταν εκμάθηση ζωγραφικής, αφού είχε μεγάλη τρέλα με αυτό και τελικά αργότερα πήγε σε κολλέγιο καλών τεχνών όπου έμαθε γραφιστική και διδασκαλία τέχνης.
– Οι κόντρες και οι διαφωνίες του Coverdale με πολλούς συνεργάτες του, δεν ήταν ποτέ κάτι το κρυφό. Ειδικά η κόντρα του με τον John Sykes. Αυτό όμως που δεν έγινε ποτέ ιδιαίτερα γνωστό στο ευρύ κοινό, είναι η κόντρα του με τον Ritchie Blackmore, παρ’ ότι ο τελευταίος ήταν αυτός που τον έφερε στο προσκήνιο. Μετά την αποχώρηση του τραγουδιστή απ’ τους DEEP PURPLE, ακολούθησε μια άνευ ουσίας διαμάχη μεταξύ τους. Ο λόγος ήταν πως ο Coverdale πάντα πίστευε πως οι WHITESNAKE ήταν καλύτεροι από τους DEEP PURPLE και αυτή ήταν η αιτία που διαλύθηκαν στο τέλος. Υπάρχουν μάλιστα πολλές πικάντικες ιστορίες γύρω απ’ το θέμα που τράβηξε για αρκετά χρόνια.
– Tο 1982, ο Coverdale σταμάτησε τις μουσικές δραστηριότητες της μπάντας, προκειμένου να αφοσιωθεί στην φροντίδα της άρρωστης κόρης του. Την ίδια χρονιά αρνήθηκε την πρόταση των BLACK SABBATH, να αντικαταστήσει τον Dio.
Χαρά Νέτη
15. JOHN BUSH
ΟΝΟΜΑ: John Robert Bush
ΗΜ/ΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: 24 Αυγούστου 1963
ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: Los Angeles (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής)
ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΙΞΕΙ:
ARMORED SAINT: Η μπάντα με την οποία ο Bush συνέδεσε άρρηκτα το όνομά του. Παρέα με τα αδέρφια Sandoval (Phil και Gonzo) και τον μακαρίτη Dave Prichard που πήγαιναν στο ίδιο σχολείο στην Pasadena, αλλά και τον πολύ Joey Vera, σχημάτισαν το 1982 τους ARMORED SAINT και την επόμενη χρονιά κυκλοφόρησαν το ομώνυμο ΕΡ που δημιούργησε αρκετό ντόρο γύρω από τη μπάντα και τους αποφέρε και ένα συμβόλαιο με την Chrysalis Records. Ακολούθησαν τρεις φανταστικοί (τουλάχιστον) δίσκοι, με τον Bush να φιλοδωρεί τους METALLICA μ’ ένα μεγαλοπρεπές όχι, όταν του προτάθηκε να αντικαταστήσει τον James Hetfield πίσω από το μικρόφωνο. Ο χαμός του Prichard δεν σκότωσε τους Άγιους, οι οποίοι κυκλοφόρησαν ένα δίσκο ορόσημο, τόσο για την μπάντα, όσο και για τον ίδιο τον Bush, μιας και η απόδοσή του στο “Symbol of salvation” είχε ανέβει σε άλλα ύψη. Η μπάντα αφού μπήκε στον πάγο, επέστρεψε το 2000 με έναν καταπληκτικό δίσκο και έκτοτε έχει κυκλοφορήσει άλλους δύο, με τον τελευταίο να παραδίδει σεμινάρια κλασσικού heavy metal και να εμφανίζει έναν υπέροχο Bush, ο οποίος παρότι 57 ετών ακούγεται καλύτερα από πολλούς άλλους 20χρονους που τριγυρνούν στην πιάτσα…
ANTHRAX: Αφού είχαν μπει τα ‘90s και οι ARMORED SAINT είχαν κυκλοφορήσει το “Symbol of salvation”, το διάστημα εκείνο τα πάντα κατέρρεαν γύρω από τη μπάντα. Ο Jon Zazula, ιδρυτής της Megaforce Records και executive producer των ANTHRAX εκείνη την περίοδο, βλέποντας πως έχουν τα πράγματα στους Άγιους, πρότεινε στον Bush να αντικαταστήσει τον Joey Belladonna στα φωνητικά. Φυσικά ο Bush δεν έκανε το ίδιο “λάθος” που είχε κάνει με τους METALLICA (ο ίδιος μόνο λάθος δεν το νιώθει κατά τα λεγόμενά του) και δέχτηκε. Με τους Νεοϋορκέζους κυκλοφόρησε 4 studio δίσκους. Το 2004 είδε την πόρτα της εξόδου, με καθόλου όμορφο τρόπο, όταν η μπάντα αποφάσισε να επιστρέψει στη μπάντα ο Belladonna. Πέντε χρόνια αργότερα, και παρά τον όχι και τόσο κομψό τρόπο που έφυγε την προηγούμενη φορά από τη μπάντα, ο Bush κλήθηκε να τους βοηθήσει σε μια σειρά συναυλιών. Δυστυχώς για ακόμα μια φορά είδε την πόρτα της εξόδου…
ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ: Γιατί έχει δώσει ερμηνείες που τις ακούς και σου σηκώνεται η τρίχα κάγκελο. Γιατί είναι ένας από τους καλύτερους frontman που έχει περάσει από το metal στερέωμα. Γιατί έχει μια από τις πιο μεστές, γεμάτες και όμορφες φωνές που έχουμε ακούσει σε heavy metal μπάντα. Γιατί γουστάρουμε τον εκφραστικό τρόπο που ερμηνεύει. Γιατί είχε τα “κάκαλα” να ρίξει δύο φορές “χυλόπιτα” στους METALLICA, όταν ύστερα από ασφυκτικό pressing, του πρότειναν να γίνει ο frontman της μπάντας, μένοντας εν τέλει πιστός στο όραμά και στην πίστη του στους ARMORED SAINT, μη θέλοντας να προδώσει τους φίλους του. Γιατί είναι ένας άνθρωπος με χαρακτήρα διαμάντι και γεμάτος ήθος, πράγμα που είδαμε και το 2009 όταν ξελάσπωσε τους ANTHRAX όταν χρειάστηκε, δίχως ίχνος εγωισμού ή κακιάς μετά την άκομψη αποχώρησή του από τη μπάντα το 2004.
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΚΑΡΙΕΡΑΣ:
ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΔΙΣΚΟΣ: ARMORED SAINT – “Symbol of salvation” (1991)
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ: “Reign of fire”
ΚΑΛΥΤΕΡΗ GUEST ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ: To groov-ατο “Bound by Silence” από το “Volume II: Power drunk majesty” των METAL ALLEGIANCE (το supergroup που απαρτίζεται από τους Ellefson, Portnoy, Skolnick και Menghi).
TRIVIA:
• Η φωνή του John Bush έχει χρησιμοποιηθεί σε διαφημιστικά σποτ της αλυσίδας φαγητού Burger King.
• Το 2013 ο Bush τραγούδησε σε δύο κομμάτια (“Return to Ashes” και “The Hot Wind Blowing”) που ακούγονται στο ηλεκτρονικό παιχνίδι της Konami’s, “Metal Gear Rising: Reveangeance”.
• Τo 1989 τραγούδησε σε δύο κομμάτια από το 2ο demo των Καλιφορνέζων STONE SOLDIER, που είχαν ανοίξει πολλές φορές τις συναυλίες των ARMORED SAINT.
Θανάσης Μπόγρης
16. RUSSELL ALLEN
ΟΝΟΜΑ: Russell Allen
ΗΜ/ΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: 19 Ιουλίου 1971
ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: Long Beach, Καλιφόρνια
ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΙΞΕΙ:
SYMPHONY X: Χωρίς τον Allen, SYMPHONY X δεν υπάρχουν. Είναι ένας αναντικατάστατος τραγουδιστής με χροιά και ερμηνευτικές ικανότητες που λίγοι φτάνουν (δεν είναι τυχαίο ότι συγκρίνεται συχνά με τον DIO και πολλοί οπαδοί των DREAM THEATER θα ήθελαν να τον δουν πίσω από το αντίστοιχο μικρόφωνο). Οι SYMPHONY X θα ήταν ένα λειψό συγκρότημα χωρίς τον Allen και δεν θα λάμβαναν την υπέρμετρη αγάπη των οπαδών τους οι οποίοι είναι ούτως ή άλλως λίγοι. Ναι, δυστυχώς η σπουδαία αυτή μπάντα, παρόλα τα 25 χρόνια ύπαρξης, βρίσκεται στο περιθώριο. Ίσως αυτός να ήταν και ο λόγος που ο Allen ανοίχτηκε και σε άλλα projects όπως το πρώτο του σόλο άλμπουμ ως…
RUSSEL ALLEN’S ATOMIC SOUL: Η πρώτη και μοναδική του σόλο κυκλοφορία δεν προκάλεσε κάποια τρομερή αντίδραση και, αν και το hard rock του Allen είναι καλό, δεν είναι κάτι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο.
ADRENALINE MOB: Μια πιο groove metal μπάντα από τους SYMPHONY X χωρίς καμιά αξιοσημείωτη επιτυχία. Και εδώ, ο Allen αποτελεί βασικό συστατικό της μπάντας αφού η ολοένα και πιο βραχνή φωνή του ταιριάζει πολύ στο ύφος της μπάντας. Οι διασκευές που έκαναν αντίστοιχα EP τους, αναδεικνύουν πόσο καλά ξέρει ο Αμερικάνος να ερμηνεύει DIO, Jim Morrison και άλλους.
ALLEN/LANDE: Πριν τους ADRENALINE MOB, το 2005, ο Allen συμμετείχε μαζί με τον τεράστιο Jorn Lande στο project (ή μάλλον super group) ALLEN/LANDE. Αρχικά, το πλάνο ήθελε, από τη πλευρά του Lande, ένα μόνο άλμπουμ αλλά, ύστερα από τη κυκλοφορία και πολύ θετική απήχηση του εξαιρετικού ντεμπούτου “The battle”, η μπάντα έβγαλε άλλα τρία άλμπουμ. Το τελευταίο, με τίτλο “The great divide” φιλοξένησε τον Timo Tolkki (πρώην STRATOVARIUS) στη κιθάρα. Μετά απ αυτό, ο Lande ανακοίνωσε τη διάλυση του σχήματος με το πρόσχημα πως δεν είχε πλέον τόση όρεξη όσο παλιότερα.
LEVEL 10: Ένα λιγότερο πετυχημένο και γνωστό project σχήμα με τον Allen να τραγουδά πλάι στον Mat Sinner και άλλα μέλη των PRIMAL FEAR, σε σαφώς πιο straight heavy metal μονοπάτια. Ο Sinner επιμελήθηκε το μπάσο και τη παραγωγή, ενώ είχε αρκετούς καλεσμένους στα υπόλοιπα όργανα.
AYREON: Τι να πω εδώ… κάποια άλμπουμ του αγαπημένου μου Arjen Antony Lucassen δεν θα ήταν ίδια χωρίς τον Allen. Τον έχουμε ακούσει στα άλμπουμ “The Universal Migrator Pt.2: Flight of the Migrator” το 2000 και στο “The source” του 2017, όπου ερμηνεύει τον «Πρόεδρο».
STAR ONE: Το δεύτερο σημαντικό project του Lucassen όπου ο Allen έπαιξε μεγαλύτερο ρόλο, σε δυο στούντιο δίσκους, τα “Space metal” (2002) και το λιγότερο καλό “Victims of the modern age”. Τον ακούμε επίσης και στον live δίσκο “Live on earth” του 2003. Κομμάτια από τους δίσκους αυτούς θα ακούσεις και στα δύο live άλμπουμ του Lucassen ως AYREON (“Ayreon universe” και “Into the Electric Castle and other tales”) ερμηνευμένα από άλλους τραγουδιστές (και τραγουδίστριες).
TRANS-SIBERIAN ORCHESTRA: Συμμετείχε στο “Letters from the labyrinth” του 2015, δύο μόλις χρόνια πριν το θάνατο του ιδρυτή Paul O’Neill. Αν και σ έναν μόνο δίσκο, περιόδευσε με τη μπάντα για πέντε χρόνια, από το 2013 μέχρι το 2018.
ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ: Γιατί, ως τραγουδιστής, έχει τρομερό εύρος και είναι για τον γράφοντα και πολλούς άλλους, ο ορισμός της heavy metal φωνής όσο και ένας βαρύτονος που μπορεί άνετα να τραγουδήσει σε όπερα, όπως έχει αποδείξει πολλάκις με τους TRANS-SIBERIAN ORCHESTRA. Είναι απ τους λίγους που έχω ακούσει να ερμηνεύουν DIO τόσο καλά και πιστά χωρίς πολλά εφέ. Στη σκηνή είναι ένας εκπληκτικός frontman ειδικά με το ανάστημα και το ύφος του που προστάζει σεβασμό και δέος. Ναι, στα live ακούγεται όπως στο δίσκο και τον βλέπεις πως τραγουδά από τα εσώψυχα του. Είναι από κείνες τις φωνές που όσο μεγαλώνει τόσο ωριμάζει, σαν το καλό κρασί. Ξέρει να τραγουδά ψιλές νότες και παράλληλα βρυχάται και σε τρομάζει. Ο Russell Allen είναι ένας από τους πιο ευγενικούς και πράους μουσικούς στο χώρο του heavy metal και ως τραγουδιστής των SYMPHONY X (πλην ενός δίσκου) έχει δημιουργήσει σχολή και συνδέσει τη φωνή του με το μοναδικό μουσικό σύμπαν της μπάντας.
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΚΑΡΙΕΡΑΣ:
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΚΑΡΙΕΡΑΣ:
ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΔΙΣΚΟΣ: SYMPHONY X “The divine wings of tragedy” (1997)
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ: “The odyssey”
ΚΑΛΥΤΕΡΗ GUEST ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ: TRANS-SIBERIAN ORCHESTRA – “For the sake of our brother”
TRIVIA
Οπαδοί και μουσικοί τον αποκαλούν Sir Russell Allen αφού ο Lucassen ανακάλυψε πως προτού ασχοληθεί με το τραγούδι, ο Allen εργαζόταν ως κονταρομάχος σ’ ένα πλανόδιο θέατρο. Το Sir πάντως που του προσδίδουν σήμερα περισσότερο έχει να κάνει με το ανάστημα του, το χαρακτήρα του και την εμπνευσμένη του ερμηνεία πίσω απ το μικρόφωνο.
Με τους ATOMIC SOUL έχει παίξει μπάσο στις συναυλίες.
Κατά τη διάρκεια της περιοδείας για το “Underworld” με τους SYMPHONY X, ο Allen αφιέρωνε το τραγούδι “Without you” σ’ έναν συγγενή του που πέθανε από υπερβολική δόση. Ο Allen γενικά βίωσε αρκετές απώλειες ειδικά με τον θάνατο του Paul O’Neill, του AJ Pero και του David Z, μπασίστα των ADRENALINE MOB. Είναι πάντοτε πολύ ανοιχτός σε ό,τι αφορά την αγάπη του για τους συνανθρώπους του στη μουσική και για τις δυσκολίες που πέρασε μετά το θάνατο του David Z με τον οποίο ήταν καλοί φίλοι για 17 χρόνια.
Φίλιππος Φίλης
17. RAY ALDER
ΟΝΟΜΑ: Raymond Balderrama (Ray Alder)
ΗΜ/ΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: 20 Αυγούστου 1967
ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: San Antonio, Texas (Hνωμένες Πολιτείες της Αμερικής)
ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΙΞΕΙ:
• FATES WARNING: Πήρε τη θέση του John Arch μετά το “Awaken the guardian” και τραγούδησε στο “No exit” σε ηλικία 21 ετών, όπως ελάχιστοι, βάζοντας τον πήχη πάρα πολύ ψηλά. Δεν μπορεί ο τραγουδιστής δίσκων όπως το “Perfect symmetry”, “Parallels”, “No exit”, “A pleasant shade of gray” να είναι απλά καλός. Αγαπάμε FATES, αγαπάμε Alder.
• ENGINE: Ουσιαστικά το πρώτο σόλο του σχήμα. Ιδιαίτερα το ομώνυμο ντεμπούτο τους, με βοήθεια από τον συνοδοιπόρο του Joey Vera, είναι ένα καταπληκτικό δείγμα λίγο πιο μοντέρνων FATES WARNING, με τα “Bear your cross” και “Falling star” να αγγίζουν την τελειότητα.
• REDEMPTION: Ξεκίνησε ως guest σ’ ένα τραγούδι στο ντεμπούτο τους και ήταν ο τραγουδιστής τους σε πέντε στούντιο δίσκους κι ένα live. Όσοι δεν τους έχετε ακούσει, τσεκάρετέ τους. Ο Nick Van Dyk, κάνει εξαιρετική δουλειά και το “Snowfall on judgment day” είναι εκπληκτικός δίσκος.
• RAY ALDER: Όπως καταλάβατε, μιλάμε για τη σόλο καριέρα του, αφού κυκλοφόρησε πέρσι το “What the water wants” από την Inside Out.
ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ: Αν εξαιρέσει κανείς το “No exit” όπου η φωνή του (ή οι τσιρίδες του, όπως θέλετε πείτε το), έφτασε σε δυσθεώρητα ύψη, ο Alder απέδειξε και στους πιο δύσπιστους ότι έχει έναν μοναδικό τρόπο ερμηνείας, αφού είναι ακραία συναισθηματικός, μπορεί να μεταφέρει με άριστο τρόπο το κλίμα της μουσικής των FATES WARNING και βγάζει αυτή τη γλυκιά μελαγχολία που έχουμε λατρέψει λίγο-πολύ όλοι μας, πέρα από το να βγάζει ψιλές νότες. Του συγχωρούμε το γεγονός ότι σε μία περίοδο που οι FATES δεν ήταν τόσο ενεργοί δισκογραφικά και συναυλιακά, το είχε ρίξει λίγο παραπάνω στο τσιγάρο και η φωνή του δεν ήταν αυτή που έπρεπε.
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΚΑΡΙΕΡΑΣ:
ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΔΙΣΚΟΣ: FATES WARNING – “Parallels” (1991)
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ: “The eleventh hour” (1991)
ΚΑΛΥΤΕΡΗ GUEST ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ: Θα μπορούσα να κάνω την αλητεία και να πω ότι είναι η στιγμή που τραγούδησε μαζί με τους DREAM THEATER το “Pull me under” το 1998, αλλά θα πάω με τη διασκευή που έκανε μαζί με τους COSMOSQUAD στο “Murders in the rue morgue” σ’ ένα tribute στους IRON MAIDEN, κομμάτι που είχε συμπεριληφθεί και σε συλλογή του περιοδικού Metal Invader…
TRIVIA:
• Πριν από μία συναυλία τους στην Αθήνα, όπου είχαν έρθει οι FATES WARNING καλεσμένοι του Rock Hard, μου είχαν ζητήσει μία διασκευή για να παίξουν και είχαμε συμφωνήσει να παίξουν το ‘In trance” των SCORPIONS. Ήμουν παρών και στις πρόβες που είχαν πάει πολύ καλά, αλλά στο live, ο Ray τα… σκάτωσε ξεχνώντας κάποιους στίχους… Όταν τελείωσε η συναυλία, πήδηξε από τις μπάρες, ήρθε στο μέρος μου και μου τραγούδησε τους στίχους, ζητώντας μου συγνώμη που τους ξέχασε!!!
• Ο μεξικάνικης καταγωγής τραγουδιστής, είναι εδώ και κάποια χρόνια παντρεμένος και μένει μόνιμα στην Ισπανία.
• Υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας εκείνη την ημέρα που ο Geoff Tate είχε το τρομακτικό επεισόδιο με τους QUEENSRYCHE, που τον οδήγησε στην έξοδο από το συγκρότημα. Οι ιστορίες που μου είχε διηγηθεί από εκείνη την ημέρα, ήταν πραγματικά γλαφυρές…
Σάκης Φράγκος
18. WARREL DANE
ΟΝΟΜΑ: Warrel George Baker (Warrel Dane)
ΗΜ/ΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: 7 Μαρτίου 1961
ΗΜ/ΝΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ: 13 Δεκεμβρίου 2017
ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: Seattle, Washington, (Hνωμένες Πολιτείες της Αμερικής)
ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΙΞΕΙ:
SERPENT’S KNIGHT
Η πρώτη απόπειρα του νεαρού και άγουρου τότε Warrel να τραγουδήσει, δημιουργήθηκαν το μακρινό 1979, ο Warrel μπήκε το 1983, κυκλοφόρησαν ένα demo με τίτλο “Released from the Crypt”, το οποίο όλοι οι φανατικοί οπαδοί είτε του Warrel, είτε των SANCTUARY / NEVERMORE το ξέρουν και το αγαπούν έστω και επιδερμικά.
SANCTUARY
Θα ήθελα πραγματικά να μπορούσα να ζήσω το μπαμ που έκαναν οι SANCTUARY όταν κυκλοφόρησε το ντεμπούτο τους “Refuge Denied” το 1988. Στην καρέκλα του παραγωγού κάθεται ο Dave Mustaine, ο οποίος έχει πάθει πλάκα με τη φωνάρα του Warrel, άσχετα αν η παραγωγή είναι εν τέλει κάπως αδύναμη, αυτό δεν το κάνει λιγότερο μνημειώδη δισκάρα. Ακόμα μεγαλύτερη δισκάρα είναι το επόμενο όμως, 2 χρόνια αργότερα, με τίτλο “Into The Mirror Black”. Γυρίζεται video clip για το “Future Tense” και φτάνει τις 35.000 πωλήσεις στην 1η εβδομάδα κυκλοφορίας του. Οι SANCTUARY διαλύονται λίγο αργότερα έπειτα από σοβαρές διαφωνίες με την εταιρία τους ως προς το μουσικό ύφος διότι η grunge σκηνή δυνάμωνε, αλλά προφανώς ο Warrel δεν ήθελε να πάει εκεί η δουλειά. Επαναδραστηριοποιούνται πολλά χρόνια αργότερα εκμεταλλευόμενοι το τέλος των NEVERMORE, κυκλοφορώντας ένα δίσκο ακόμα, το “The Year The Sun Died” το 2014, ενώ στα σκαριά είναι νέα κυκλοφορία για φέτος, χωρίς προφανώς τη συμμετοχή του εκλιπόντος Ξανθού.
NEVERMORE
Η πρώτη μου αγάπη και παντοτινή. Έχουμε αναφερθεί άπειρες φορές στους NEVERMORE και στην γενικότερη προσφορά και αξία τους στο σύνολο του heavy metal, που δε ξέρω τι άλλο θα μπορούσαμε να γράψουμε ως Rock Hard και ως Μίμης προσωπικά. 7 δίσκοι, ο ένας καλύτερος από τον άλλον, χωρίς καν μέτριο τραγούδι, πουθενά. Χαρισματικοί μουσικοί όλοι, τρομερή χημεία όταν έγραφαν, ανεπανάληπτος Warrel κάθε φορά που έμπαινε στο στούντιο να γράψει, τρομερές ερμηνείες, παραγωγές που διδάσκονται σε σχολές ηχοληψίας. Δικαιωματικά κατέχουν τον τίτλο ως ¨κορυφαία μπάντα” εις τους αιώνας των αιώνων.
SOLO – WARREL DANE
Με τους πρώτους τριγμούς στις τάξεις των NEVERMORE κάπου εκεί μεταξύ 2005-2008, ο Warrel κυκλοφορεί τον 1ο προσωπικό του δίσκο, εμφανώς παλεύοντας τόσο με τους δαίμονές του όσο και με τον ίδιο του τον εαυτό. Το “’Praises To The War Machine” είναι ένας υπέροχος δίσκος, αποτέλεσμα της καλής σχέσης του Warrel με τους SOILWORK και με τον Peter Wichers και με αρκετούς μουσικούς ως guests, μεταξύ των οποίων και οι κιθαρίστες των NEVERMORE, Jeff Loomis και Chris Broderick. Το 2018 μαζεύεται ό,τι υλικό υπάρχει πριν τον θάνατο του Warrel και με το ζόρι κυκλοφορεί το “Shadow Work”.
ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ: Από τις πιο ταλαιπωρημένες φιγούρες στην ιστορία της μουσικής μας. Στα νιάτα του highlight οι power τσιρίδες του, στη συνέχεια για την χαρισματική χροιά του και για τις ανεπανάληπτες ερμηνείες, αγαπητός από όλους. Ευφυέστατος στιχουργός, αλλά και συνθέτης, έχοντας βέβαια άξιους μουσικούς συμπαραστάτες. Θα παραμείνει για πάντα ένας από τους καλύτερους frontmen. Δυστυχώς όσο περνούσαν τα χρόνια, τόσο πιο αδύναμος γινόταν ο χαρακτήρας του. Εγώ προσωπικά μεγάλωσα μαζί του και πάντα θα τον θεωρώ Φίλο μου αγαπημένο. ΑΘΑΝΑΤΟΣ.
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΚΑΡΙΕΡΑΣ:
ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΔΙΣΚΟΣ: NEVERMORE – “Dreaming Neon Black” (1999), επειδή μου είπε ο ίδιος ότι αυτό είναι το αγαπημένο του…
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ: “This Godless Endeavor”, “Next In Line”
ΚΑΛΥΤΕΡΗ GUEST ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ: Δεν έκανε συνήθως guest εμφανίσεις, αλλά μια αξιοσημείωτη είναι στο τραγούδι “Inner Sanctum” των BEHEMOTH, από το ‘The Apostasy” του 2007.
TRIVIA:
• Κατά την τελευταία του επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη, κατάφερα και είχαμε μια εκτενή κουβέντα πριν το live, μου είπε ότι ο αγαπημένος του δίσκος από ότι έχει κάνει είναι προφανώς το “Dreaming Neon Black”, λόγω του θεματολογικού υπόβαθρου που έχει με την ιστορία της αγαπημένης του και τον τρόπο που εξαφανίστηκε, κάτι που δεν κατάφερε να ξεπεράσει ποτέ… Μάλιστα μου έκανε εντύπωση το ότι με θυμόταν τόσο από τα σπάνια t-shirts που πάντα είχα σηκωμένα μπροστά του, όσο και από το τεράστιο μαύρο πανό που μας ακολουθεί σταθερά από το 2001.
• Είχε ιδιαίτερη αδυναμία στην αδερφή του, τόσο που έκανε βιντεοκλήσεις από το κινητό του την ώρα της συναυλίας.
• Ως χειρότερο περιστατικό που του συνέβη κατά τη διάρκεια Live, είχε να λέει για εκείνη τη φορά που οι NEVERMORE περιόδευαν με τους MEGADETH, κάπου στο 1995-1996 και την ώρα που τραγουδούσε κατά λάθος κατάπιε μια τούφα από τα πολύ μακριά ξανθά μαλλιά του, με αποτέλεσμα να χρειαστεί λίγο χρόνο για να συνέλθει και να συνεχίσει να τραγουδάει.
Μίμης Καναβιτσάδος
19. JON OLIVA
ΟΝΟΜΑ: Jon Nicholas Oliva
ΗΜ/ΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: 22 Ιουλίου 1960
ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: Bronx, Νέα Υόρκη (Hνωμένες Πολιτείες της Αμερικής)
ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΙΞΕΙ:
• SAVATAGE: Η κατά τον γράφοντα κορυφαία Αμερικάνικη heavy metal μπάντα. Επιρροή για όλη τη σκηνή της Florida στο metal γενικότερα (από heavy metal μέχρι death metal). Ορίζοντας το ξυραφιαστό heavy metal της Αμερικάνικης Ηπείρου με διαμάντια όπως το “Sirens” (1983), το “Power of the night” (1985), το “Hall of the mountain king” (1987) και φτάνοντας ένα βήμα από τη καταστροφή με το “Fight for the rock” (1986) (όχι το σκουπίδι που το παρουσιάζουν να είναι, αλλά σίγουρα, δε πιάνει μια μπροστά στα προαναφερθέντα), οι τοπικοί θεοί της Florida, αγγίξανε επίπεδα δυσθεώρητα με το “Gutter ballet” (1989), και το τεράστιο “Edge of thorns” (1993) ως τέλειο κύκνειο άσμα του αδερφού του Jon και σπάνιας εκφραστικότητας κιθαρίστα, Criss Oliva. Τα επόμενα SAVATAGE, κουβαλούσαν πάντα τη μελαγχολία του να μην είναι εκεί τριγύρω ο μεγάλος αυτός κιθαρίστας, κάτι που σίγουρα στοίχισε στον Jon. 2001, οι SAVATAGE καταλήγουν να βγάζουν το κύκνειο άσμα τους γενικά. “Poets and madmen”. Το τέλος της καριέρας ενός μεγάλου συγκροτήματος (παρά την εμφάνιση των SAVATAGE το 2015 στο Wacken). Αν και όπως θα δούμε, η προσήλωση του Oliva σε άλλα projects, έφερνε σιγά σιγά τη ταφόπλακα στους σπουδαίους Αμερικανούς.
• DOCTOR BUTCHER: Το βραχύβιο project του Jon Oliva, λίγο μετά το θάνατο του Criss. Κυκλοφόρησε μόλις έναν φερώνυμο δίσκο το ‘94, όπου ο Mountain King, μας εξέφραζε τον έντονο θυμό του για την απώλεια του αδερφού του, σε πιο ευθείες φόρμες από τους SAVATAGE εκείνη την εποχή. Δίσκος που πήρε καλές κριτικές, σε ένα συγκρότημα που κανένας δεν κατάλαβε γιατί δεν είχε συνέχεια.
• TRANS-SIBERIAN ORCHESTRA: Ιδρυθέντες το 1993, αποτέλεσαν όχι μόνο βασική προτεραιότητα του συνονόματού μου, αλλά όπως κυνικά δήλωσε αργότερα “κοιτάζω στο τοίχο μου και βλέπω χρυσούς δίσκους των TSO, αλλά κανέναν των SAVATAGE”. Κακά τα ψέματα, οι εν λόγω κύριοι αποτέλεσαν τη κύρια πηγή εισοδήματος του, και δε μπορώ να του δώσω άδικο όταν σκέφτεται το βιοπορισμό του στην ηλικία που βρίσκεται. Χαρακτηρίζονταν ανέκαθεν από μια Χριστουγεννιάτικη αισθητική, παντρεμένη με κλασσική μουσική και το λυρικό κομμάτι των SAVATAGE κι έχουν κυκλοφορήσει 6 studio δουλειές
• JON OLIVA’S PAIN: Όταν οι SAVATAGE κούνησαν μαντήλι από τη δισκογραφία το 2001, οι κύριοι εδώ, ξεπήδησαν με το ντεμπούτο τους “’Tage Mahal” (2004) να κυκλοφορεί ένα χρόνο μετά την ίδρυσή τους. Ένα συγκρότημα που πήγε να συνδεθεί με τους SAVATAGE, όχι μόνο μέσω της συναυλιακής οδού (μεγάλο μέρος του σετ τους, αποτελούσε υλικό των SAVATAGE, με τα “Hall of the mountain king” και “Streets: the rock opera” να παρουσιάζονται ολόκληρα), αλλά και συμπεριλαμβάνοντας κομμάτια του Criss που δεν είχαν προλάβει να μπουν σε δίσκο SAVATAGE. Η τύχη τους αγνοείται μετά το “Festival” (2010).
ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ: Γιατί πάντρευε τη τραχύτητα, τις τσιρίδες, το λυρισμό, τη θεατρική ερμηνεία με την μαγική στιχουργία. Γιατί οι στίχοι του γίνανε συνθήματα, και οδηγοί ζωής για όσους τους αντιλήφθηκαν και τους νιώσανε. Γιατί ώθησε πολλές μπάντες να ξεκινήσουν τις δικές τους μπάντες, ειδικά στην Florida (ρωτήστε τους CANNIBAL CORPSE, ATHEIST, OBITUARY, MORBID ANGEL, DEICIDE και πάει λέγοντας, να σας πουν τη γνώμη τους για εκείνους). Γιατί αυτά που έγραψε σε τόσους δίσκους με τους SAVATAGE δε τα γράφουν άλλοι σε 100 ζωές.
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΚΑΡΙΕΡΑΣ:
ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΔΙΣΚΟΣ: SAVATAGE – “Hall of the mountain king” (1987)
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ: “White witch”
ΚΑΛΥΤΕΡΗ GUEST ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ: Στη διασκευή των OBITUARY στο “City beneath the surface” σε live εκτέλεση, με τον John Tardy να κάνει σαν μικρό παιδί στη θέα του ήρωα του.
TRIVIA:
• Έχει ηχογραφήσει μαζί με τον εκλιπόντα Midnight των CRIMSON GLORY, μια piano διασκευή του αθάνατου “Painted skies”.
• Έχει κυκλοφορήσει ένα solo album που παίζει πιάνο και τραγουδάει με τίτλο “Raise the curtain” (2013).
• Πέραν του να γράφει τραγούδια για pop καλλιτέχνες της εταιρείας που ήταν στη δεκαετία του ‘80 οι SAVATAGE, έγραψε και το soundtrack για μια ταινία που ακυρώθηκε εν τέλει. Το κομμάτι λεγόταν “Only you”, και σε μια special edition του ”Maniacal renderings” των JON OLIVA’S PAIN μπορούν να το ακούσουν όσοι ενδιαφέρονται.
Γιάννης Σαββίδης
20. MIKE PATTON
ΟΝΟΜΑ: Michael Allan Patton (Mike Patton)
ΗΜ/ΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: 27 Ιανουαρίου 1968
ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: Eureka (California, Η.Π.Α)
ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΙΞΕΙ:
MR. BUNGLE: Η πρώτη μπάντα του Patton. Με το περίεργο ότι παρόλο που τη δημιούργησε το 1985 (μαζί με τους Trevor Dunn και Trey Spruance), το ντεμπούτο άλμπουμ τους κυκλοφόρησε το 1991, αφότου είχε ήδη δισκογραφήσει με τους FAITH NO MORE! Μουσικά, η μπάντα που παίζει τα πάντα… κάπως έτσι.
FAITH NO MORE: Ναι ναι. Ξέρω. Φταίνε και αυτοί για το metal εκεί, 30 χρόνια πίσω. Καμία σχέση και ευτυχώς που υπάρχουν μπάντες σαν τους FAITH NO MORE στη μουσική. Μπάντες τίγκα στη μουσικότητα, τον πειραματισμό, αλλά και την επιρροή σε τόσα και τόσα σχήματα. Τα 4 άλμπουμ μέχρι την πρώτη διάλυση είναι απλά μνημειώδη. Πολύ λίγος χώρος για να πεις όσα θες για τους FNM. Προσωπική λατρεία! Bordin τιτανοτεράστιε!
FANTOMAS: Τι να κάνεις μετά τους FNM; Παίρνεις τον Dave Lombardo (το κτήνος), τον Buzz Osborne (MELVINS) και ξαναβρίσκεσαι με τον Trevor Dunn (MR. BUNGLE) και κάνεις τους FANTOMAS. Τέσσερα άλμπουμ (από το 1999 ως και το 2005), με το δεύτερο, το “Director’s cut” να είναι το κορυφαίο.
TOMAHAWK: Σαν να μην του έφταναν οι FANTOMAS κάνει και τους TOMAHAWK και κυκλοφορεί ακόμα 3 άλμπουμ με αυτούς από το 2001 ως και το 2007, αλλά και ένα ακόμα το 2013, μετά την επαναδραστηριοποίησή τους. Μάλλον και εδώ το δεύτερο, το “Mit gas”, είναι το καλύτερο.
PEEPING TOM: Λες και δεν είχε άλλες μπάντες, έκανε και τους PEEPING TOM το 2000. Ίσως την πιο mainstream μπάντα του. Ηλεκτρονικά στοιχεία, pop, trip hop, rock, ένα μπαστάρδεμα που έδωσε ένα μόλις άλμπουμ, με τον Patton να συνεργάζεται με πάμπολλους καλλιτέχνες για αυτό, μεταξύ των οποίων οι MASSIVE ATTACK, Norah Jones (top jazz καλλιτέχνης των 00s σύμφωνα με το Billboard), Dub Trio και Kool Keith.
DEAD CROSS: Mike Patton και Dave Lombardo ξανά συμμαχία σε ένα ακραίο project/μπάντα. Hardcore, thrash, punk, παράνοια (εννοείται), με ένα δίσκο ως τώρα. Φτάνει όμως τώρα, γιατί αν πιάσουμε και άλλα projects δε θα τελειώσει ποτέ το κείμενο!
ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ: Ο Mike Patton είναι ο ορισμός του ψυχασθενή μουσικού. Από όλες τις απόψεις. Αλλά εδώ μας ενδιαφέρει η φωνή. Και με αυτήν, μία φωνή παρεμπιπτόντως που έχει έκταση 6 οκτάβων παρακαλώ (!), ο άνθρωπος έχει κάνει τα πάντα. Κυριολεκτικά, τα πάντα! Λες και δεν έχει κανένα όριο, κανέναν περιορισμό, τίποτα, δοκίμασε και έκανε τόσα πράγματα, που δεν ξέρω άλλον τραγουδιστή που να το έχει καταφέρει. Πόσο μάλλον τόσο καλά! Μία φωνή που όταν είναι νορμάλ μπορεί να σου δημιουργήσει ποικίλα συναισθήματα, από ηρεμία και γαλήνη, μέχρι τη διάθεση να θες να σπάσεις κάτι γύρω σου να ξεσπάσεις. Και μία φωνή που στα psycho της, μπορεί να στείλει εσένα στο ψυχιατρείο. Σπουδαίος τραγουδιστής, σπουδαίος frontman, “σχολείο” για πολλούς μετέπειτα αστέρες.
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΚΑΡΙΕΡΑΣ:
ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΔΙΣΚΟΣ: FAITH NO MORE – “The real thing”
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ: “The gentle art of making enemies”
ΚΑΛΥΤΕΡΗ GUEST ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ: Εδώ υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Ανάθεμα και αν μπορεί να απαριθμήσει και να μαζέψει κανείς όλες τις συμμετοχές του Patton χωρίς να κάψει εγκεφαλικά κύτταρα ή να μην καταλήξει να τρώει ένα ωραιότατο σάντουιτς σαν εκείνο της κλασικής του “sandwich interview”. Και να πρέπει να διαλέξει. Ας το πάμε μεταλλικά για να το λήξουμε. Καλύτερη δεν ξέρω αν είναι, αλλά ήταν super στο “Lookaway” των SEPULTURA. Kαι όχι μόνο αυτός…
TRIVIA:
• Η αρχική ιδέα, ήθελε τους MR. BUNGLE να παίζουν… death metal! Επί της ουσίας, κατέληξαν να παίζουν ό,τι τους κατέβαινε στο κεφάλι! Ο Mike Portnoy (DREAM THEATER) είχε δηλώσει πως το ντεμπούτο τους, το ομότιτλο ντεμπούτο τους, είναι στα 10 κορυφαία άλμπουμ που έχει ακούσει στη ζωή του στο rock, ρίχνοντας και την ατάκα “Ήταν η πιο αλλόκοτη ώρα που είχα περάσει ποτέ ακούγοντας μουσική”, αναφερόμενος στην πρώτη φορά που το άκουσε.
• Έχει ηχογραφήσει περισσότερα από 30 άλμπουμ μέχρι τώρα στην καριέρα του, ενώ έχει συμμετοχή σαν guest σε περισσότερα από 60! Πρέπει να είναι ο πιο πολυπράγμων μουσικός της εποχής μας.
• Πριν καταλήξει στον Dave Lombardo για τη θέση του drummer στους FANTOMAS, είχε προτείνει τη θέση στον Igor Cavalera (SEPULTURA). Αυτός μπορεί να την απέρριψε, αλλά του πρότεινε σαν ιδανικό τον Dave. Και πολύ καλά έκανε.
• Είναι φορές που οι στίχοι του είναι εξαιρετικοί. Είναι και άλλες που είναι ό,τι να ‘ναι, όπως όταν για παράδειγμα παίρνει τυχαίες λέξεις από τραγούδια του Frank Sinatra και τις βάζει μαζί. Αλήθεια. Και πολλά άλλα περίεργα, δικά του.
Φραγκίσκος Σαμοΐλης