PART 1: FUTURE SHOCK
Και όμως οι αγαπημένοι μας STRATOVARIUS φέτος κλείνουν 30 χρόνια καριέρας. Πολλοί ακόμα πιστεύουν ότι είναι ένα συγκρότημα των mid 90’s αλλά η αλήθεια είναι ότι η ιστορία τους ξεκινά πίσω στο 1984. Αν και από εκείνη την μπάντα δεν υπάρχει ούτε ένα μέλος από την original σύνθεση! Απίστευτο και όμως αληθινό!
Τρία παιδιά από την Φινλανδία τα οποία είχαν μόνο σαν όνειρο να μοιάσουν στα τότε είδωλα τους (IRON MAIDEN, PRIEST, SABBATH κτλ.) αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα συγκρότημα, με το όνομα BLACK WATER. Αυτοί ήταν οι: Tuomo Lassila στα φωνητικά και στα ντραμς, Staffan Stråhlman στην κιθάρα και ο John Vihervä στο μπάσο. Το όνομα STRATOVARIUS το ανακάλυψε το 1985 ο Tuomo Lassila, έναν συνδυασμό της κιθάρας Stratocaster και του βιολιού Stradivarius.
Στο τέλος της ίδιας χρονιάς στην μπάντα ήρθαν δυο καινούργια μέλη. Ο Jyrki Lentonen στο μπάσο και ο άνθρωπος που θα καθόριζε τον ήχο και ολόκληρη την μπάντα με την παρουσία του. Μιλάμε φυσικά για τον Timo Tolkki ο όποιος ανέλαβε της κιθάρες και μετά από άκαρπες προσπάθειες να βρουν έναν καλό τραγουδιστή ανέλαβε και τα φωνητικά. Ο μύθος λέει ότι έμαθε όσα είχε γράψει η μπάντα μέσα σε μια μέρα ακούγοντας τις κασέτες που του έδωσαν. Κανένα όμως από αυτά τα κομμάτια δεν θα έβγαινε στο φως ποτέ.
Το συγκρότημα δούλεψε πάνω σε νέο υλικό και το 1987 κυκλοφόρησαν το πρώτο και τελευταίο demo τους το οποίο είχε τρία τραγούδια ( “Future Shock”, “Fright Night”. “Night Screamer”). Το demo έφτασε στα αυτιά των υπεύθυνων της CBS που έψαχναν συνεχώς καινούργια ονόματα μιας και το metal ζούσε εποχές δόξας εκείνη την εποχή. Τους δόθηκε λοιπόν μια πρώτη ευκαιρία με την κυκλοφορία του single “Future Shock” στο τέλος του 1988 και άλλη μια την επομένη χρονιά ώστε να ηχογραφήσουν επιτέλους το ντεμπούτο τους.
Για της ανάγκες των ηχογραφήσεων προστέθηκε στο γκρουπ ο Antti Ikonen στα πλήκτρα, αν και η παρουσία του στην μπάντα έμοιαζε πιο πολύ σαν session member, μιας και δεν υπάρχει ούτε στις φωτογραφίες της αλλά ούτε στο βίντεο που γυρίστηκε για το “Future Shock”. Η μπάντα μπήκε στο στούντιο, η ίδια ως παραγωγός και στις 11 Μαΐου του 1989 το ντεμπούτο τους, “Fright Night”, κυκλοφόρησε.
Το άλμπουμ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, παιδικό, με ελάχιστες πραγματικά καλές στιγμές. Η προχειρότητα είναι εμφανής σε κάθε επίπεδο. Η παραγωγή είναι μέτρια και μπουκωμένη, το artwork αστείο, οι στίχοι λες και είναι πρωτοετής σε φροντιστήριο αγγλικών (The witch is worried-Which is bitch?-Take both of them in- And do a spin, “Witch-hunt”) και μουσικά λίγα κομμάτια έχουν το ύφος που θα ακολουθούσε η μπάντα στο μέλλον.
Για έναν λάτρη των STRATOVARIUS αυτό είναι ίσως το πιο cult άλμπουμ τους, το οποίο ακούγεται μόνο και μόνο για την ιστορία. Εδώ ουσιαστικά οι STRATS έμοιαζαν πιο πολύ σαν μια tribute μπάντα, η οποία αφιέρωσε το πρώτο της άλμπουμ στα είδωλα της (θα βρείτε άπειρα σημεία να σας θυμίζουν RAINBOW, PRIEST και MAIDEN) δημιουργώντας ένα 80’s heavy δίσκο. Tα φωνητικά του Timo λίγη σχέση έχουν με αυτά που θα συναντούσαμε στο μέλλον, μιας και είναι πολύ επίπεδα και χωρίς ο ίδιος να τολμά να φτάσει πολύ ψηλά στις νότες.
Η μπάντα εμφανίστηκε σε κάποια φεστιβάλ αλλά δεν κατάφερε να κάνει κάποια ιδιαίτερη εντύπωση. Η εταιρία τους κυκλοφόρησε άλλο ένα single, το “Black Night”, μέχρι να χάσει πλέον την πίστη της σε αυτούς και να τους αποδεσμεύσει.
Αρχές του 1990 και η μπάντα ήταν πλέον χωρίς εταιρεία αλλά και χωρίς μπασίστα, μιας κα ο Jyrki αποχώρησε. Σε αυτό το κρίσιμο σημείο ήταν η ώρα που έπρεπε να αναλάβει πλήρη δράση ο Timo ώστε να κρατήσει ζωντανό το συγκρότημα.
Γιώργος Καραγιάννης