WISDOM – “Judas” (NoiseArt)

0
67

Απ’ ότι φαίνεται οι Μαγυάροι δεν είναι μόνο καλοί στην υδατοσφαίριση αλλά και στο power metal. Το “Judas” είναι ο δεύτερος δίσκος των Ούγγρων WISDOM και ο πρώτος τους με τον τραγουδιστή Gabor Nagy. Πριν συνεχίσουμε νομίζω πως ήρθε η ώρα να κάνουμε κάποιες παραδοχές. Καταρχήν το power metal είναι ένα είδος το οποίο πλέον δεν επιδέχεται εξέλιξης, καθότι δεν υπάρχουν νέες ριζοσπαστικές ιδέες που θα το αναστήσουν και θα του δώσουν νέα πνοή. Ακόμα και οι μεγάλες μπάντες του είδους αναλώνονται πλέον στο να αναπολούν τον παλιό καλό εαυτό τους, αφού οι πειραματισμοί δεν τους έβγαλαν πουθενά. Επίσης οι μπάντες οι οποίες θεωρήθηκαν οι μελλοντικές ελπίδες του είδους στις δεκαετίες ’90 και ’00 (όπως οι EDGUY, οι HAMMERFALL, οι ANGRA, οι SONATA ARCTICA, οι DRAGONFORCE κ.ά), στο μεταίχμιο δηλαδή του ιδιώματος, κάπου έχασαν τον στόχο τους στην πορεία. Έτσι λοιπόν άδικα περιμένετε την μπάντα η οποία θα πάρει το ιδίωμα από το χέρι, θα το ανεβάσει επίπεδο και θα το οδηγήσει σε νέα μονοπάτια. Βέβαια, γίνονται και θαύματα, αλλά μάλλον δεν έχουμε και πολλές ελπίδες για κάτι τέτοιο.

Οι WISDOM δεν είναι και ούτε πρόκειται να γίνουν οι νέοι ή οι μελλοντικοί HELLOWEEN ή BLIND GUARDIAN. Ηχητικά ακούγονται σαν πρώιμους HAMMERFALL (της εποχής του “Glory to the brave”) με αρκετά στοιχεία από μπάντες όπως οι DREAM EVIL, οι NOCTURNAL RITES, οι EDGUY και φυσικά οι HELLOWEEN. Οι συνθέσεις του “Judas” είναι συμπαθητικές, στρωτές και απλοϊκές, χωρίς ιδιαίτερες φανφάρες και πολύπλοκα περάσματα και έχουν μια ποικιλία από midtempo και γρήγορο tempo (φουλ στην δίκαση), πράγμα που βοηθάει στο να μη κουράζεται ο ακροατής. Οι κιθαρίστες κάνουν καλή δουλειά, τόσο στα riff όσο και στα solo, ενώ το rhythm section θα μπορούσε να ήταν καλύτερο, με τα ντραμς να μοιάζουν αρκετές φορές σαν drum machine. Πολύ καλή εντύπωση μου έκανε ο καινούριος τραγουδιστής της μπάντας Gabor Nagy, όμως εκτός ότι τα φωνητικά είναι αρκετά χαμηλά στην μίξη, η μπάντα φροντίζει να τον θάψει κάτω από ένα “τοίχο” χορωδιακών φωνητικών, τα οποία χρησιμοποιούν κατά κόρον κυρίως στα ρεφρέν. Σαν σύνολο το “Judas” δεν είναι κάτι ιδιαίτερα σπουδαίο, με κανένα τραγούδι να μην ξεχωρίζει ουσιαστικά και μετά από αρκετές ακροάσεις δεν σου μένει κάτι ιδιαίτερο, ούτε σου γεννιέται η ανάγκη να ξαναπατήσεις το play στο ηχοσύστημά σου.

Αξιοσημείωτη είναι και η συμμετοχή του τραγουδιστή Mats Leven (CANDLEMASS, KRUX, AT VANCE, YNGWIE MALMSTEEN) στο κομμάτι “Judas”, αλλά δυστυχώς αυτό δεν προσθέτει πόντους στο τελικό αποτέλεσμα. ToJudas” αποτελεί μια τίμια προσπάθεια από τους συμπαθείς αυτούς Ούγγρους και είμαι σίγουρος ότι δεν θα απογοητεύσει τους οπαδούς του power metal. Δυστυχώς όμως, συγκρινόμενο ακόμα και με τους δίσκους που έβγαλαν τα τελευταία χρόνια τα μεγαθήρια του είδους, κρίνεται σαν πολύ λίγο. Ευελπιστώ ότι η μπάντα θα δουλέψει πιο σκληρά στο μέλλον για να μας παρουσιάσει καλύτερες δουλειές.

6 / 10

Γιώργος Βογιατζής

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here