“SERIAL KILLERS” aka “πώς να αξιοποιήσετε ποιοτικά τον τηλεοπτικό χρόνο”

0
92

Η ελληνική τηλεόραση, μας προσφέρει αφειδώς σαβούρα, είτε με τη μορφή τούρκικων σήριαλ είτε με τη μορφή ελεεινών gossip εκπομπών και προπαγανδιστικών δελτίων ειδήσεων. Η λύση στην οποία έχει στραφεί ένα μεγάλο κομμάτι του υγιούς πληθυσμού της χώρας, είναι ξένες σειρές που μεταδίδονται έστω και με καθυστέρηση σε συνδρομητικά (κυρίως) κανάλια, αλλά και που μπορούν να βρεθούν 1-2 μέρες αργότερα από την ημερομηνία προβολής τους στο διαδίκτυο. Πολλοί από εμάς έχουν μπει στη διαδικασία να μάθουν «να βάζουν υπότιτλους» για να δουν την πολυαγαπημένη τους σειρά. Κακά τα ψέματα, όλοι μας θα βρούμε στο πρώτο μέρος του αφιερώματος μία σειρά-κόλλημα, που περιμέναμε με αγωνία το επόμενο επεισόδιο και ξημεροβραδιαζόμασταν στο internet για να δούμε πότε θα βγει. Υπενθυμίζουμε το ξεχωριστό αφιέρωμα στο “Game of thrones. Enjoy!

 

BREAKING BAD

Breaking BadΤίτλος: Breaking Bad

Είδος: Δράμα, Αστυνομικό, Θρίλερ

Cast: Bryan Cranston (Walter White), Anna Gunn (Skyler White), Aaron Paul (Jesse Pinkman), Dean Norris (Hank Schrader), Betsy Brandt (Marie Schrader)

Θέμα: Ο Walter White είναι ένας απλός καθηγητής φυσικής που για να τα βγάλει πέρα δουλεύει και ως ταμίας σε ένα πλυντήριο αυτοκινήτων. Ζει μια μέτρια, σχεδόν συμβιβαστική, ζωή με την οικογένειά του στο Albuquerque του New Mexico. Όταν μαθαίνει ότι νοσεί από καρκίνο του πνεύμονα, και μάλιστα σε προχωρημένο στάδιο, η ζωή του αλλάζει ριζικά. Έχοντας σαν κύριο στόχο του την οικονομική εξασφάλιση της οικογένειάς του μετά τον θάνατό του, ξεκινάει μια κούρσα συλλογής χρημάτων με κάθε τρόπο. Οι γνώσεις του για την φυσική και την κρυσταλλοποίηση τον οδηγεί στην παρασκευή μεθαμφεταμίνης σε συνεργασία με έναν πρώην μαθητή του, τον Jesse Pinkman. Η είσοδός του στον κόσμο των ναρκωτικών δεν έρχεται χωρίς θυσίες, ηθικές, νομικές και ψυχολογικές. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, (βρισκόμαστε στο πρώτο μισό του 5ου κύκλου) καταφέρνει να υπερβεί κάθε εμπόδιο που προκύπτει χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε μέσο μπορεί να χρησιμοποιήσει, αναρριχόμενος έτσι βαθμιαία ψηλά στην ηγεσία των cartel ναρκωτικών. Στην αντίπερα όχθη, ο Hank Schrader, μπατζανάκης του Walter, ο οποίος δουλεύει στη δίωξη ναρκωτικών είναι μια φιγούρα που εύκολα σε κάνει να την υποτιμήσεις για τον επιφανειακό της χαρακτήρα, ωστόσο αποδεικνύεται πως η πρώτη εντύπωση δεν είναι πάντοτε και η σωστή. Η παρατηρητικότητά του και η οξυδέρκειά του στην αποκάλυψη των δεσμών μεταξύ φαινομενικά άσχετων γεγονότων, θα τον οδηγήσουν σε ευθεία σύγκρουση με τον πρωταγωνιστή της σειράς.

Άποψη: Το δημιούργημα του Vince Gilligan αξίζει πέρα για πέρα κάθε δευτερόλεπτό του. Έχουμε να κάνουμε με ένα βαθύ ψυχογράφημα ενός, αρχικά, αντιήρωα και η εξέλιξή του έως την απόλυτη κατάκτηση των στόχων του. Μαζί με την φιγούρα του Walter White, σκιαγραφείται και η σύγχρονη κοινωνία της Αμερικής, όπου μέσα από ακραίες καταστάσεις φανερώνονται οι βαθιές ρίζες του πολιτισμού και της νοοτροπίας των κατοίκων της. Ειδικά στη κατηγορία των ναρκωτικών, τόσο από την μεριά του πωλητή όσο και από την πλευρά του χρήστη, ο Gilligan παραδίδει μαθήματα κοινωνιολογίας και εγκληματολογίας. Δεν είναι μια απλή σειρά “πιάσε τον κακό” ή “δικιά μου συμμορία”. Η μεθοδολογία που χρησιμοποιούν οι χαρακτήρες βασίζεται σε βαθύτερα κίνητρα από αυτή της απόκτησης χρημάτων, όπως ο εγωισμός η απόρριψη ή τα παιδικά τραύματα. Εκτός του δυνατού σεναρίου η σειρά έχει να επιδείξει καταπληκτικές ερμηνείες, από τον Bryan Cranston (Walter White) έως τον τελευταίο κομπάρσο. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως ο Cranston μετά τη πρώτη σεζόν, έχοντας έως τότε μια αδιάφορη καριέρα, προσκλήθηκε σε πολύ μεγάλες παραγωγές μεταξύ άλλων, στις ταινίες “Argo”, “Drive” και “Contagion”.

Το δεύτερο μισό της πέμπτης σεζόν αναμένεται να ξεκινήσει στις 14 Ιουλίου.

Νίκος Ζέρης

CALIFORNICATION

CalifornicationΤίτλος: Californication

Είδος: Κωμωδία / Δράμα

Cast: David Duckovny (Hank Moody), Natascha McElhone (Karen van der Beek), Madeleine Martin (Rebecca “Becca” Moody), Evan Handler (Charlie Runkle), Pamela Adlon (Marcy Runkle)

Θέμα: Η σειρά διαδραματίζεται γύρω από τον Hank Moody, έναν συγγραφέα ο οποίος πάσχει από το λεγόμενο “writers block”, δηλαδή την αδυναμία να γράψει οτιδήποτε καινούριο. Έχοντας μετακομίσει από την βάση του τη Νέα Υόρκη στο Λος Άντζελες για να επιβλέψει την γλυκανάλατη (κατ’ αυτόν) κινηματογραφική μεταφορά της τελευταίας του (κυριολεκτικά) επιτυχημένης νουβέλας “God Hates Us All” (με τον τίτλο της ταινίας να είναι “A crazy little thing called love”), τελικά ξεμένει στην Καλιφόρνια και προσπαθεί να ξανακερδίσει την πρώην γυναίκα του, με την οποία όμως παραμένει ακόμα ερωτευμένος, και να είναι καλός πατέρας για την ανήλικη κόρη του Becca. Η αγάπη του όμως για τις γυναίκες, το αλκοόλ και τα ναρκωτικά τον απομακρύνουν διαρκώς από τον στόχο του αλλά και από την προσπάθειά του να γράψει καινούριο υλικό, βάζοντάς τον συνέχεια σε περιπέτειες. Η σειρά είναι έντονη σχέση με την rock και την metal μουσική, με τις τρεις πρώτες νουβέλες του Moody να έχουν πάρει το όνομά τους από τους τίτλους δίσκων των SLAYER (“South of heaven”, “Seasons in the abyss” και “God hates us all”), πολλά επεισόδια να έχουν δανειστεί τους τίτλους τους από γνωστά rock/metal τραγούδια και πολλούς γνωστούς rock stars να εμφανίζονται σαν guests, όπως οι Henry Rollins, Zakk Wylde, Rick Springfield, Sebastian Bach και Marilyn Manson. ToCalifornication” έχει λάβει ένα βραβείο Golden Globe για τον Καλύτερο Αντρικό Ρόλο σε μιούζικαλ ή κωμωδία το 2007 (ο Duckovny για τον ρόλο του Hank Moody) και δύο βραβεία Emmy το 2008 και το 2009.

Άποψη: Το “Californication” είναι το αντρικό “Sex & the city”. Είναι η σειρά που οι γυναίκες αγαπάνε να μισούν. Οι άντρες όμως το λατρεύουν και πως να μην το κάνουν άλλωστε, αφού περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία που θέλουν να βλέπουν σε μια σειρά: sex, όμορφες γυμνές γυναίκες και ατάκες που θα σε κάνουν να πέσεις κάτω από τα γέλια. Ο Hank Moody είναι ο ορισμός του αυτοκαταστροφικού αντι-ήρωα, ο οποίος αντιμετωπίζει το καθετί στην ζωή του με ένα κυνικό χιούμορ που τσακίζει κόκαλα. Έχει το ιδιαίτερο χάρισμα να μπλέκει σε περιπέτειες, κυρίως με γυναίκες (οι οποίες είναι συνήθως κόρες, γυναίκες, κοπέλες ή ακόμα και μητέρες από άτομα με οποία συσχετίζεται), αλλά πάντα καταφέρνει να ξεφύγει με τον δικό του μοναδικό τρόπο, “καταφέρνοντας” όμως παράλληλα να απομακρυνθεί από την πρώην γυναίκα και την έφηβη κόρη του. Ο Hank είναι αυτό που θέλουν να γίνουν οι περισσότεροι άντρες. Πίνει, περιτριγυρίζεται από όμορφες γυναίκες και κάνει sex με όποια θέλει και σχεδόν διαφορετική κάθε βράδυ, είναι better than life, γνωρίζει πολύ κόσμο, ανάμεσά τους και αρκετούς διάσημους, είναι η ψυχή της παρέας, έχει εκπληκτική αίσθηση του χιούμορ και όλα αυτά χωρίς να χρειάζεται ιδιαίτερα να εργάζεται. Σε όλα συνεπικουρείται από τον εθισμένο στα πορνό ατζέντη και καλύτερο του φίλο Charlie Runkle, ο οποίος προσπαθεί απεγνωσμένα να βρει του βρει δουλειά και να τον κάνει να ξαναβρεί την χαμένη σπίθα για να ξαναγράψει ένα ακόμα best seller. Ο Hank βέβαια έχει τον δικό του τρόπο να καταστρέφει όλα τα σχέδια του φίλου του, αλλά και να τον παρασύρει στον “κακό δρόμο”. Μέσα σε όλα αυτά και ζώντας στο γεμάτο πειρασμούς και φιλήδονο Λος Άντζελες, ο ήρωάς μας προσπαθεί να τα ξαναβρεί με τον έρωτα της ζωής του και πρώην πλέον γυναίκα του Karen, η οποία σημειωτέων ετοιμάζεται να παντρευτεί έναν πλούσιο εκδότη και να κρατήσει την κόρη του Becca στον ίσιο δρόμο. Δύσκολο δεν νομίζετε; Η σειρά βρίσκεται αυτή τη στιγμή στον 6ο κύκλο (με κάθε κύκλο να αποτελείται από 12 επεισόδια διάρκειας μισής ώρας) κι έχει πάρει έγκριση και για έναν έβδομο κύκλο. Οι πρώτοι κύκλοι απλά σπέρνουν, ενώ μετά την αναμενόμενη κοιλιά στους μεσαίους κύκλους, η σειρά επανέρχεται δριμύτερη τους τελευταίους δύο κύκλους. Η σειρά είναι must για το αντρικό κοινό, αφού οι ευρηματικοί διάλογοι, οι πολυσχιδείς χαρακτήρες, οι πολύ καλές ερμηνείες (ο Ducovny και ο Handler δίνουν πραγματικά ρέστα), οι όμορφες γυναίκες και οι συνεχείς ανατροπές, κρατάνε αμείωτο το ενδιαφέρον και μας προσφέρουν ένα ευχάριστο μισάωρο διάλειμμα από την μουντή πραγματικότητα. Και για να σας ιντριγκάρω περισσότερο, στο πρώτο επεισόδιο της σειράς θα δείτε την Madeline Zima (ναι, το μικρό κοριτσάκι από το “The Nanny”) όπως δεν την έχετε ξαναδεί…

Γιώργος Βογιατζής


Trailer : Californication από allcurious

CHUCK

ChuckΤίτλος: CHUCK

Είδος: Comedy/Action

Cast: Zachary Levi (Chuck Bartowski), Yvonne Strahowski (Sarah Walker), Adam Baldwin (John Casey), Joshua Gomez (Morgan Grimes), Vik Sahay (Lester Patel), Scott Krinsky (Jeff Barnes), Sarah Lancaster (Ellie Bartowski), Mark Christopher Lawrence (Big Mike), Bonita Friedericy (General Beckman)

Θέμα: Ο Chuck Bartowski (Zachary Levi) είναι ένας μέτριος απόφοιτος της πληροφορικής και εργάζεται στο τμήμα service ενός πολυκαταστήματος ηλεκτρικών ειδών στο Los Angeles. Η ζωή του θα αλλάξει όταν μια μέρα θα λάβει ταχυδρομικά ένα βίντεο από παλιό συμφοιτητή του, που τον προέτρεψε να το δει. Ήταν μια αλληλουχία ασυνάρτητων εικόνων και ήχων και μετά την προβολή του λιποθύμησε, ενώ το βίντεο καταστράφηκε. Ουσιαστικά, παρακολούθησε τον Διακομιστή (Intersect) ένα πειραματικό πρόγραμμα των μυστικών υπηρεσιών, που και είχε συμπυκνωμένα όλα τα κρατικά μυστικά και ποινικά μητρώα και έδινε τη δυνατότητα σε αυτόν που τον παρακολούθησε να έχει υπερφυσικές ικανότητες, από άριστη γνώση πολεμικών τεχνών μέχρι την οδήγηση αεροπλάνου.

Μη μπορώντας να κάνει διαφορετικά, η CIA στέλνει δύο πράκτορές της για να φυλάνε στην ουσία τον Chuck, ώστε να μη χαθούν τα πολύτιμα κρατικά μυστικά που βρίσκονται εγκατεστημένα στον εγκέφαλό του. Από το πουθενά λοιπόν, ο ήρωας μας αποκτά δύο νέους γείτονες, τη Sarah Walker (η Θ-Ε-Α Yvonne Strahovski) που δουλεύει ως «κάλυψη» στο γειτονικό αναψυκτήριο και τον John Casey (Adam Baldwin) που είναι ο νέος συνάδελφός του στο πολυκατάστημα. Δυστυχώς για τον ίδιο τον Chuck και τους φυλακές του, μαθεύτηκε κι αλλού ότι κουβαλά τον Διακομιστή κι έτσι μπλέκει σε μια ατελείωτη κατασκοπευτική περιπέτεια. Την οποία βεβαίως του τη δυσκολεύουν ακόμα πιο πολύ ο προϊστάμενος και οι συνάδελφοι του στην κανονική του δουλειά (Joshua Gomez, Vik Sahay, Scott Krinsky, Christopher Lawrence), αλλά και η καχύποπτη αδερφή του Ellie (Sarah Lancaster).

Άποψη: Οι βασικοί δημιουργοί της σειράς ήταν ο πρωτοεμφανιζόμενος Chris Fedak, ο Josh Schwartz (“Gossip girl”, “The O.C.”) και ο πασίγνωστος σκηνοθέτης και βιντεοκλιπάς McG (“Charlie’s angels”, “Terminator: salvation”, “Supernatural”, “Nikita”, KORN, OFFSPRING κι άλλα πολλά). Το “Chuck” είναι μια σειρά που δεν κουράζει σε καμία στιγμή τον τηλεθεατή, γιατί έχει πολύ γρήγορη πλοκή, σπαρταριστούς διαλόγους, σκηνές μάχης τίγκα στην υπερβολή, πολλά εφέ και έντονα χρώματα. Προσωπικά μιλώντας, δεν ήταν λίγες οι φορές που καθόμουν και έβλεπα πέντε ή έξι επεισόδιά του στην καθισιά, χωρίς να νιώθω την ανάγκη να κάνω κάτι άλλο.

Σε αντίθεση με τις άλλες σειρές αυτού του αφιερώματος που συνεχίζουν να προβάλλονται, ο λόγος που γράφονται αυτές οι γραμμές για το “Chuck”(σταμάτησε την προβολή του πριν ενάμιση χρόνο), είναι για να αποκατασταθεί εκ των υστέρων μια μεγάλη αδικία σε βάρος του. Όχι μόνο δεν έλαβε την αναγνώριση που του άξιζε, αλλά κυνηγήθηκε σχεδόν παντού όπου προβλήθηκε. Από το NBC, που ήθελε να το κόψει από τέλος της δεύτερης κιόλας σεζόν, μέχρι το δικό μας Star Channel που το μετέδιδε στις 4 το μεσημέρι του καλοκαιριού (την ώρα δηλαδή της σιέστας ή της παραλίας με τον ευφάνταστο τίτλο “Πράκτορας στο τσακ”). Ευτυχώς για την ίδια τη σειρά, από την πρώτη ημέρα της προβολής του, δημιούργησε έναν πολύ μεγάλο κύκλο φανατικών οπαδών και σχεδόν επέβαλλαν για πέντε χρόνια την προβολή του. Προκειμένου μάλιστα να υπάρξει τρίτη σεζόν, οργανώθηκε μια τεράστια καμπάνια και έπεισαν την αλυσίδα εστιατορίων Subway να γίνει μέγας χορηγός της σειράς, για να καλύπτονται τα έξοδα παραγωγής του “Chuck”! Με τον τρόπο αυτό, μπορεί να διατήρησαν πρόσκαιρα οι οπαδοί την αγαπημένη τους σειρά στη μικρή οθόνη, αλλά το NBC συνέχιζε να την υποβαθμίζει, αλλάζοντας συνεχώς ώρες και ημέρες προβολής, καταφέρνοντας τελικά το σκοπό του.

Γιώργος Κόης

DEXTER

DexterΤίτλος: Dexter

Είδος: Μυστηρίου, Δράμα, Αστυνομικό, Θρίλερ

Cast: Michael C. Hall (Dexter Morgan), Jennifer Carpenter (Off. Debra Morgan), James Remar (Harry Morgan), Julie Benz (Rita Bennett), Lauren Vélez (Lt. Maria LaGuerta)

Θέμα: Serial killer είναι το άτομο που έχει σκοτώσει τρία ή περισσότερα άτομα σε μια χρονική περίοδο μεγαλύτερη του ενός μήνα, τα κίνητρα του οποίου βασίζονται κυρίως στην ψυχολογική ικανοποίηση. Αυτός ακριβώς είναι ο Dexter. Για την ακρίβεια, είναι ένας serial killer που αρέσκεται να σκοτώνει serial killer. Στον κόσμο του Dexter τίποτα δεν γίνεται στην τύχη, κάθε ενέργεια είναι λεπτομερέστατα προσχεδιασμένη. Από την καθημερινή επαναλαμβανόμενη ρουτίνα του πρωινού έως την έρευνα, την σύλληψη και την τελετουργική δολοφονία του εγκληματία. Έχουμε να κάνουμε με μια σειρά που εδώ και 7 χρόνια έχει καθηλώσει εκατομμύρια τηλεθεατές ανά τον κόσμο, έχει αποσπάσει τις καλύτερες κριτικές, μια ντουζίνα βραβεία Emmy και δύο Χρυσές Σφαίρες. Αν και υπάρχει ως επί το πλείστον ένα αστυνομικό υπόβαθρο η σειρά, με εξιχνιάσεις στυγερών δολοφονιών, η κύρια εξέλιξή της στροβιλίζεται γύρω από τον κεντρικό χαρακτήρα, ο οποίος βρίσκεται σε μία διαρκή πάλη μεταξύ της καλής και ερεβώδης πλευράς του εαυτού του. Σε κάθε κύκλο ο πρωταγωνιστής έχει και ένα ξεχωριστό “κακό” να του κάνει τη ζωή δύσκολη, ο οποίος όμως πάντα καταλήγει σαν περιτυλιγμένο κουρκουμπίνι πάνω στο νοσοκομειακά αποστειρωμένο τραπέζι του Dexter.

Άποψη: Γιατί, τώρα, να μπείτε στον κόπο να ξεκινήσετε την συγκεκριμένη σειρά και να φτάσετε έως τον 7ο κύκλο της; Ο λόγος είναι προφανής. Μετά τα πρώτα δύο επεισόδια της πρώτης σεζόν βρίσκεις τον εαυτό σου να βγαίνει από τον κόσμο του Dexter, στο συγκλονιστικό τέλος της τέταρτης. Στο ενδιάμεσο έχεις αλλάξει χίλιες φανέλες από το άγχος σου, μήπως αποκαλυφθεί το κρυφό βίτσιο του πρωταγωνιστή και άλλες τόσες φορές έχει σφιχτεί το στομάχι σου από τον χειρουργικό διαμελισμό των θυμάτων του. Από την πέμπτη σεζόν ο θεατής βυθίζεται σε μια πιο εσωστρεφή πορεία της σειράς και αναπόφευκτα σε μια πιο αργή εξέλιξη των πραγμάτων. Δυστυχώς μαζί με τους ρυθμούς μειώνεται και το ενδιαφέρον πολλών για την εξέλιξη του χαρακτήρα, καθώς απομακρύνεται από την υπερφυσική υπόστασή του, πλησιάζοντας όλο και περισσότερο την ανθρώπινη πλευρά του. Μεγάλος λόγος γίνεται και για την γενικότερη αίσθηση που αφήνει η προσωπικότητα του Dexter, καθώς πολλοί είναι αυτοί που κατακρίνουν την κεντρική ιδεολογία της σειράς, που έχει να κάνει με την αυτοδικία, να παίρνει δηλαδή κάποιος τον νόμο στα χέρια του.

Η υπόθεση Dexter είτε από ψυχολογική είτε από εγκληματική/αστυνομική πλευρά δεν μπορεί να αναλυθεί ούτε σε πανεπιστημιακή διατριβή. Ο καλύτερος τρόπος για να κατανοήσετε τον τρόπο σκέψης του, τον ηθικό του κώδικα και το άρρωστο μυαλό του είναι να ξεκινήσετε από το πρώτο επεισόδιο. Tonight is the night λοιπόν.

Trivia: α) Σε όλη τη διάρκεια της σειράς, ο Dexter Morgan έχει σκοτώσει 117 άτομα, από τα οποία τα 45 έχει “φυλαγμένα” στο πρώτο κουτί και 43 στο δεύτερο.

β) ο MichaelC. Hall, ο ενσαρκωτής του πρωταγωνιστικού ρόλου, παντρεύτηκε το 2008 την αδερφή του (στη σειρά φυσικά) Jennifer Carpenter (ή αλλιώς Debra Morgan), δυστυχώς όμως μόνο για δύο χρόνια καθώς χώρισε το 2010. Παρόλα αυτά συνέχισαν να εργάζονται μαζί.

Νίκος Ζέρης

ELEMENTARY

ElementaryΤίτλος:Elementary

Είδος: Αστυνομικό / Μυστηρίου

Cast: Jonny Lee Miller (Sherlock Holmes), Lucy Liu (Dr. Joan Watson), Jon Michael Hill (Detective Marcus Bell), Aidan Quinn (Captain Toby Gregson)

Θέμα: Παρουσιάζει μια σύγχρονη εκδοχή του χαρακτήρα του Sir Arthur Conan Doyle για τον Sherlock Holmes, εγκατεστημένο στις σύγχρονες Ηνωμένες Πολιτείες, και συγκεκριμένα στην Νέα Υόρκη. Πρωταγωνιστεί ο Jonny Lee Miller ως Σέρλοκ Χολμς και η γνωστή Lucy Liu, ως θηλυκός Dr. Joan Watson. O Holmes, είναι ένας πρώην σύμβουλος της Βρετανικής Scotland Yard, και επίσης, ένας εξαρτημένος ναρκομανής. Ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη για να εισαχθεί σε κέντρο αποκατάστασης και τελικά παραμένει στο Μπρούκλιν με την Watson, η οποία έχει παρατήσει την καριέρα της σαν χειρούργος γιατρός και, αρχικά, προσλαμβάνεται σαν «σύντροφος νηφαλιότητας» του Sherlock Holmes. Ο Sherlock Holmes του 21ου αιώνα είναι ένα εκκεντρικός τύπος που μπορεί να μένει μέρες ξύπνιος αν και μόνο το θελήσει, με απεριόριστα χρήματα διαθέσιμα, έχει tattoo, χρησιμοποιεί συνέχεια το iphone του για να στέλνει sms και να βρίσκει πληροφορίες στο internet, και μπορεί να βλέπει ταυτόχρονα 6 διαφορετικά κανάλια με νέα, χωρίς να χάνει λεπτομέρεια!!! Φυσικά μιλάει με Αγγλική προφορά και εξιχνιάζει και την πιο δύσκολη δολοφονία, δοκιμάζοντας συνέχεια τα όρια της συνεργάτιδας του και της τοπικής αστυνομίας.

Άποψη: Ένας πολυφορεμένος χαρακτήρας, αλλά ποτέ βαρετός!!!!! Οι πρωτοτυπίες άπτονται κυρίως στον «εκμοντερνισμό» του Sherlock Holmes και φυσικά στο θηλυκό Watson, η οποία αρχικά βοηθά με τις γνώσεις σαν ιατρός και λόγω ενστίκτου. Ο Sherlock Holmes παραμένει φλεγματικός Άγγλος, φυσικά υπέρ-ευφυής, και με συμπεριφορά και ιδιοτροπίες που βγάζουν γέλιο, και αυξάνουν την συμπάθεια για το πρόσωπο της ήδη συμπαθούς Lucy Liu. Η σειρά βρίσκεται στην πρώτη περίοδο προβολής της, και έχουν προβληθεί τα 18 από τα 24 επεισόδια της πρώτης περιόδου. Αγαπάμε Sherlock Holmes, αγαπάμε Lucy Liu!!!!!!

Πέτρος Καραλής

FAMILY GUY

Family GuyΤίτλος: FAMILY GUY

Είδος: Comedy/Animation

Cast: Ακούγονται σε διάφορους ρόλους οι φωνές των Seth MacFarlane, Alex Borstein, Seth Green, Mila Kunis, Mike Henry και Patrick Warburton

Θέμα: Στο Quahog, μια φανταστική πόλη του Rhode Island, ζει μια εντελώς δυσλειτουργική οικογένεια, οι Griffins. Ο πατέρας Peter είναι κολλημένος στον αμερικάνικο τρόπο ζωής και κάνει δίχως δεύτερη σκέψη ότι του κατεβαίνει στο κεφάλι. Η σύζυγός του Lois είναι η φωνή της λογικής στο σπίτι, σεξουαλικά καταπιεσμένη, που απαρνήθηκε την πλουσιοπάροχη ζωή που της παρείχαν οι πλούσιοι Εβραίοι γονείς της, για να ζήσει το όνειρο της τυπικής αμερικάνας νοικοκυράς. Ο γιος τους Chris είναι απλά βλάκας και προσπαθεί να βρει τη σεξουαλική του ταυτότητα. Η κόρη τους Meg είναι ένα ασχημόπαπο που ζει τη συνεχή απόρριψη από φίλους, οικογένεια και σχέσεις. Το βρέφος Stewie μιλά με έντονη αγγλική προφορά, δηλωμένος ομοφυλόφιλος και πυρομανής, εφευρέτης διάφορων πολύπλοκων μηχανημάτων και όπλων, θέλει να κυριαρχήσει τον κόσμο μέσω της ολοκληρωτικής καταστροφής του. Τέλος, ο σκύλος της οικογένειας Brian, έχει καλούς τρόπους, πνευματικές και λογοτεχνικές ανησυχίες, γοητεύει τις γυναίκες με τον λόγο του και τον γοητεύουν το αλκοόλ και το καλά ναρκωτικά.

Σε μια τέτοια περίεργη οικογένεια και στις περιπέτειες της, δε θα μπορούσαν να μην την πλαισιώνουν και εξίσου προβληματικοί γείτονες. Ο σεξουαλικά διεστραμμένος Glenn Quagmire, ο καθηλωμένος σε καροτσάκι αστυνομικός, αλλά έτοιμος για τσαμπουκά Joe Swanson με τη γυναίκα του, ο έγχρωμος και εξίσου κάφρος με τον Peter, Cleveland Brown και πολλοί άλλοι κάτοικοι της πόλης.

Άποψη: Αν το όλο σκηνικό σας θυμίζει τους Simpsons, απλά ξεχάστε το. Το “Family guy” έχει σαφώς πιο κάφρικο χιούμορ και δεν αφήνει να πέσει κάτω κανένα από τα θέματα-ταμπού της αμερικάνικης κοινωνίας. Η χαμηλή ποιότητα των τηλεοπτικών προγραμμάτων, τα σεξουαλικά βίτσια, η ομοφυλοφιλία, η πολιτική διαφθορά, ο ρατσισμός, ο πουριτανισμός, ο θρησκευτικός φανατισμός και η οπλοκατοχή είναι ενδεικτικά κάποια από τα αντικείμενα που περνούν από την εντελώς politically incorrect κριτική της σειράς. Κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα του “Family guy” είναι τα παρένθετα gags, κάποια εντελώς άσχετα σκηνικά με την πλοκή της υπόθεσης, που προβάλλονται για να δικαιολογήσουν μια εξίσου εντελώς άσχετη ατάκα κάποιου από τους πρωταγωνιστές.

Η σειρά κινουμένων σχεδίων του μέχρι τότε άσημου Seth MacFarlane τα πρώτα χρόνια προβολής του ξεσήκωσε και συνεχίζει να ξεσηκώνει θύελλα διαμαρτυριών από οργανώσεις και μπόλικες μηνύσεις. Το Fox αναγκάστηκε να διακόψει την προβολή του πολλές φορές, να κόψει επεισόδια που ήταν πολύ extreme για τον μέσο αμερικάνο, αλλά κάθε φορά το επανέφερε, λόγω της οργισμένης αντίδρασης των τηλεθεατών του και των εντυπωσιακών πωλήσεων των DVD. Πλέον, βρίσκεται στην ενδέκατη σεζόν του και όχι απλά δεν μετακινήθηκε στο FX, όπου ο όμιλος δείχνει τις πιο ακραίες σειρές του, όχι απλά κέρδισε το κυριακάτικο prime time, αλλά ο MacFarlane έχει την απόλυτη ελευθερία να λέει απλά ότι θέλει και στο “Family guy” και στις δύο animation σειρές που προβάλλονται κολλητά του, το spin-off “The Cleveland show” και το μέτριο “American dad”.

Η επιτυχία του “Family guy” φυσικά και συμπαρέσυρε και τους συντελεστές του. Η Mila Kunis είναι από τις πιο περιζήτητες πρωταγωνίστριες, ο Seth Green εξίσου ακριβοπληρωμένος, ο δε MacFarlane είναι ο απόλυτος άρχοντας της κυριακάτικης ζώνης του Fox, δημιούργησε box office επιτυχία (“Ted”) και φυσικά παρουσίασε τη φετινή τελετή των Oscars.

Μια δοκιμή με μερικά τυχαία επεισόδια θα σας πείσει. Ίσως στην αρχή να δυσκολευτείτε να πιάσετε το πνεύμα της, αλλά όταν γίνει αυτό, ο στομαχόπονος είναι εγγυημένος. Και να μην το ξεχάσω: τσεκάρετε οπωσδήποτε της θρυλικές πλέον παρωδίες του “Star wars”, πλαισιωμένες από τους ήρωες του Quahog.

Γιώργος Κόης

HOMELAND

HomelandΤίτλος: Homeland

Είδος: Αστυνομική / Δραματική / Μυστηρίου

Cast: Claire Danes (Carrie Mathison), Damian Lewis (Nicholas Brody), Mandy Patinkin (Saul Barenson), David Harewood (David Estes), Morena Baccarin (Jessica Brody)

Θέμα: Η Carrie Mathison είναι μια πράκτορας της CIA, η οποία βρισκόταν για πολλά χρόνια σε αποστολή στην Μέση Ανατολή, αλλά μετά τη διεξαγωγή μιας μη εξουσιοδοτημένης επιχείρησης στο Ιράκ μπαίνει υπό επιτήρηση και αναγκάζεται να επιστρέψει στην επιχειρησιακή βάση της CIA, στο Langley της Virginia. Συν της άλλης η Carrie πάσχει από διπολική διαταραχή, κάτι όμως το οποίο έχει αποκρύψει τόσο από την υπηρεσία όσο και από τους συναδέλφους της και κυρίως από τον μέντορα και προστάτη της Saul Barenson. Κατά τη διάρκεια αυτής της αποστολής μαθαίνει από κάποιο σύνδεσμο, ότι ένας Αμερικανός αιχμάλωτος πολέμου άλλαξε “πλευρά” και δουλεύει πλέον για την Αλ Κάιντα. Τα πράγματα περιπλέκονται πιο πολύ όταν μια ειδική ομάδα καταδρομών βρίσκει σε μια επιχείρησή της στο Αφγανιστάν, ένα Αμερικανό πεζοναύτη ο οποίος ήταν αγνοούμενος (και όπως φαίνεται αιχμάλωτος της Αλ Κάιντα) από το 2003. Ο Νicholas Brody γυρίζει στις ΗΠΑ με τιμές ήρωα πολέμου, αλλά η Carrie θεωρεί ότι είναι ο προδότης για τον οποίο της είπε ο σύνδεσμος στο Ιράκ. Έτσι η Carrie προσπαθεί με κάθε τρόπο, θεμιτό και αθέμιτο, να αποδείξει την θεωρία της, πράγμα αρκετά δύσκολο καθώς ο μόνος που την ακούει και την στηρίζει μετά το παράπτωμά της είναι ο Saul. Ταυτόχρονα παρακολουθούμε την προσπάθεια προσαρμογής του Brody στην παλιά του ζωή μετά από χρόνια εγκλεισμού και αιχμαλωσίας (με ότι αυτό συνεπάγεται για την ψυχική του υγεία), δεδομένου ότι η οικογένειά του τον είχε για νεκρό και είχε προχωρήσει, ενώ η γυναίκα του είχε συνάψει σχέση με τον καλύτερό του φύλο και επίσης πεζοναύτη Mike. Ετοιμάζει τελικά ο Brody μια τρομοκρατική επίθεση σε Αμερικάνικο έδαφος για λογαριασμό της Αλ Κάιντα ή μήπως όλα αυτά αποτελούν μια δημιουργία της φαντασίας της Carrie, η οποία “τρέφεται” από την ψυχική διαταραχή της η οποία αρχίζει να την καταβάλει; Η συνέχεια επί της οθόνης…

Άποψη: Το ότι έχει κερδίσει 24 βραβεία, μεταξύ των οποίων 6 Χρυσές Σφαίρες (2 για Α’ Γυναικείο Ρόλο το 2012 και το 2013, 2 για Καλύτερη Δραματική Σειρά το 2012 και το 2013, 1 για Α’ Αντρικό Ρόλο το 2013 και 1 για Καλύτερη Παραγωγή Δραματικής Σειράς το 2012), αποτελεί από μόνο του λόγο για να δείτε οπωσδήποτε αυτή τη σειρά. Αν δεν σας φτάνει αυτό να σας πούμε ότι την σειρά την μετέφεραν στην Αμερικάνικη τηλεόραση (βασίζεται στην Ισραηλινή σειρά “Prisoners of war”) οι Howard Gordon και Alex Gansa οι οποίοι συνεργάστηκαν στην μεγάλη επιτυχία “24”. To “Homeland” αποτελεί μια από τις πιο “καυτές” σειρές στην Αμερική αυτή τη στιγμή και σε κάνει να κολλάς με τις συνεχείς ανατροπές σε συναισθήματα και δράση, τόσο πολύ που σε κάνει να αναρωτιέσαι πως συμπλήρωσε ήδη δύο κύκλους και ετοιμάζεται για τρίτο, ενώ βάση του θέματος της θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί από τον πρώτο κύκλο! Οι εκπληκτικές ερμηνείες της Claire Danes (η ηθοποιός που πολλές κορασίδες μισούν καθότι έπαιξε την Ιουλιέτα δίπλα στον πολύ Leonardo DiCaprio) στον ρόλο της γυναίκας που δεν έχει πλέον κάτι να χάσει και προσπαθεί να πείσει τον περίγυρό της, αλλά και τον εαυτό της, ότι δεν είναι ουσιαστικά τρελή, αλλά σιγά σιγά καταβάλλεται από την ψυχική της διαταραχή, και του σεξπιρικού Άγγλου ηθοποιού Damian Lewis (τον είδαμε στο “Life”) στον ρόλο του για 8 χρόνια φυλακισμένου Αμερικάνου στρατιώτη, ο οποίος προσπαθεί να παλέψει με τους εσωτερικούς του δαίμονες και να ισορροπήσει μεταξύ του καθήκοντος και της οικογένειας του, ενώ ταυτόχρονα γύρω του λαμβάνει χώρα το θέατρο του παραλόγου, θα σας καθηλώσουν. Στην εθιστικότητα της σειράς συμβάλουν ακόμα το καλογραμμένο σενάριο, το all-star cast ηθοποιών, αλλά και ο τρόπος που αντιμετωπίζεται ο κάθε χαρακτήρας, κάνοντάς μας να συμπάσχουμε με κάθε εναλλαγή συναισθημάτων τους. Παρακολουθούμε την ιστορία μέσα από δύο αντίθετα πρίσματα, η οποία εξελίσσεται κομμάτι-κομμάτι σε κάθε επεισόδιο και εμείς καταλήγουμε να περιμένουμε με ανοιχτό το στόμα τους συγγραφείς της σειράς να μας πετάξουν ένα “κοκαλάκι”, μήπως και καταφέρουμε να ξεμπλέξουμε το κουβάρι της ιστορίας. Και εκεί που πιστεύουμε ότι έχουμε φτάσει στην λύση του γρίφου, έρχεται το τέλος του κύκλου και τα ανατρέπει όλα, αφήνοντάς μας να περιμένουμε για άλλους 6 μήνες για να δούμε την συνέχεια του δράματος.

Γιώργος Βογιατζής


Homeland Extended Trailer από Flixgr

PRISON BREAK

Prison BreakΤίτλος:Prison Break

Είδος: Περιπέτεια / Δράμα

Cast: Dominic Purcell (Lincoln Burrows), Wentworth Miller (Michael Scofield), Amaury Nolasco (Fernando Sucre), Robert Knepper (Theodore ‘T-Bag’ Bagwell), Sarah Wayne Callies (Dr. Sara Tancredi), Wade Williams (Brad Bellick), William Fichtner (Alex Mahone), Peter Stormare (John Abruzzi)

Θέμα: Η σειρά περιστρέφεται γύρω από δύο αδέλφια. Ο ένας (Lincoln) έχει καταδικαστεί σε θάνατο για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε, και ο άλλος (Michael) επινοεί ένα πολύπλοκο σχέδιο για να βοηθήσει τον αδελφό του να αποδράσει από την φυλακή. Έτσι στην πρώτη season της σειράς βλέπουμε τις προσπάθειες του πολυμήχανου αδελφού να οργανώσει την απόδραση τους, έχοντας κρύψει πάνω στο σώμα του με κρυπτογραφημένα tattoo τα σχέδια της φυλακής ή προσπαθώντας να αποκτήσει πρόσβαση στο ιατρείο των φυλακών προσποιούμενος τον διαβητικό αλλά και με άλλες εξαίρετες επινοήσεις. Εμπόδιο σε όλη την σειρά η αποκαλούμενη ΕΤΑΙΡΕΙΑ, ένα σύνολο από διεφθαρμένους πράκτορες, που είναι υπεύθυνοι για την άδική καταδίκη του ενός αδελφού. Στο τέλος της πρώτης season,τελικά, η απόδραση επιτυγχάνετε με κάποιες συμμαχίες που είναι αναπόφευκτες λόγω των συνεχών ανατροπών των σχεδίων απόδρασης και πλέον έχουμε την ομάδα των «οχτώ του Fox River». Στη δεύτερη season, η ομάδα μετά από ανελέητη καταδίωξη αναγκάζεται να χωριστεί, οι μισοί από αυτούς θα καταλήξουν νεκροί και μετά από σημαντική πλέον εμπλοκή της γιατρού της φυλακής (Sara) που είναι μέλος της ομάδας των οχτώ, τα αδέλφια χωρίζονται, με τον Michael να καταλήγει ξανά στη φυλακή, αλλά αυτή τη φορά στον Παναμά, όπου είχαν καταφέρει να διαφύγουν. Φυσικά η τρίτη season περιλαμβάνει την προσπάθεια του Michael να καταστρώσει ένα σχέδιο διαφυγής από τη φυλακή αλλά είναι αναγκασμένος να συμπεριλάβει στα σχέδια του κι ένα επιπλέον άτομο της φυλακής, μέλος της ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ, που πιέζει απαγάγοντας την γυναίκα και το παιδί του Lincoln και που τελικά για να πείσουν τον έγκλειστο αδελφό να συνετιστεί του χρησιμοποιούν σαν μοχλό πίεσης, το κεφάλι της γιατρού που πλέον είναι σύντροφος του Michael. Η απόδραση επιτυγχάνεται με τον Michael να ξεκινά ένα νέο αγώνα για εκδίκηση για τη ζωή της Sara.

Η τέταρτη season περιλαμβάνει την προσπάθεια της ομάδας (όσων έχουν απομείνει) και των αδελφών να αποκτήσουν την Scylla, το υποτιθέμενο «μαύρο βιβλίο» της ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ που τελικά δεν είναι αυτό που πίστευαν αρχικά. Μετά από αρκετές, φυσικά, ανατροπές και εκπλήξεις, η ΕΤΑΙΡΕΙΑ πλέον καταρρέει και οι καλοί νικούν ξανά!!!

Η season ουσιαστικά κλείνει με τα δύο τελευταία επεισόδια σε μορφή ταινίας με τον τίτλο Prison Break: The Final Break, όπου η ιστορία εξηγεί τι συνέβη μετά την πτώση της ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ.

Άποψη: Το Prison Break είναι μια δραματική-περιπετειώδης αμερικανική τηλεοπτική σειρά που δημιουργήθηκε από τον Paul Scheuring και που μεταδόθηκε από το κανάλι Fox για τέσσερις περιόδους, από το 2005 μέχρι το 2009. Η σειρά είχε αρχικά απορριφθεί από το Fox, το 2003, το οποίο προβληματίστηκε από τις μακροπρόθεσμες προοπτικές προβολής της εν λόγω σειράς. Μετά όμως από τη δημοτικότητα στην ζώνη υψηλής τηλεθέασης τηλεοπτικών σειρών όπως τα Lost και 24, το Fox αποφάσισε να υποστηρίξει την παραγωγή το 2004. Προσωπικά, οι δύο πρώτες season είναι αριστούργημα!!!!! Ευφυέστατο σενάριο, διαρκείς ανατροπές, ένας πρωταγωνιστής φαινόμενο και εκατομμύρια fans της σειράς σε όλο τον κόσμο να ξενυχτούν για να δουν (ή να κατεβάσουν να δουν….) την συνέχεια των δεινών του Michael Scofield και των συνεργών και τις δολοπλοκίες των εχθρών-διωκτών του. Η τρίτη season δυστυχώς δεν αποτέλεσε και την καλύτερη περίοδο της σειράς, πάντα σε σχέση με τις υψηλοτάτες προσδοκίες των τηλεθεατών, κάτι που οδήγησε το κανάλι σε σύντομη διακοπή της season σε «μόλις» 13 επεισόδια, έναντι 22 της κάθε προηγούμενης season. Ευτυχώς η τέταρτη season επανέφερε σε αρκετά μεγάλο βαθμό την «αίγλη» της σειράς που όμως από τη αρχή της έδειχνε ότι έφτανε στο τέλος της. Παρ’ όλα αυτά μέχρι σήμερα παραμένει “a must see” σειρά για όλους, αξεπέραστη στην κατηγορία της.

Πέτρος Καραλής

SONS OF ANARCHY

Sons Of AnarchyΤίτλος: Sons Of Anarchy

Είδος: Έγκλημα, Δράμα,

Cast: Charlie Hunnam (Jackson ‘Jax’ Teller), Katey Sagal (Gemma Teller Morrow), Mark Boone Junior (Robert Munson), Kim Coates (Alex ‘Tig’ Trager), Ron Perlman (Clarence ‘Clay’ Morrow)

Θέμα: Οι Γιοι της Αναρχίας ή αλλιώς Sons of Anarchy Motorcycle Club, Redwood Original (Sam Crow) είναι ένα κλαμπ μοτοσικλετιστών που δεν αρέσκονται μόνο στην κατασκευή Chopper μηχανών, αλλά και στο εμπόριο όπλων, την προστασία στόχων και το ακατάπαυστο πιστολίδι. Όλα ξεκινούν το 1967, όπου ο πατέρας του Jax, o John Teller και ο φίλος του PiedmontPineyWinston ιδρύουν αυτή τη λέσχη με στόχο να ζήσουν ως αναρχικοί. Στο παρόν, ο αρχηγός του club, Clay Morrow, με υπαρχηγό τον Jax Teller ύστερα από μια σειρά επιθέσεων σχεδιάζουν την αναστήλωση και την διάσωση της παράνομης επιχείρησής τους. Η αμφισβήτηση του Clayαπό τον Jaxείναι έκδηλη από τα πρώτα κιόλας επεισόδια, με την Gemma Teller Morrow (μητέρα του Jax και γυναίκα του Clay) να είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ τους.

Άποψη:Το Sons Of Anarchy δεν είναι από τις σειρές που κολλάς με το πρώτο επεισόδιο. Είναι δομημένη πάνω στην κλασική μορφή σεναρίων με συμμορίες, ωστόσο το δυνατό cast αλλά και η cult φιλοσοφία την έχει κάνει αγαπητή στους τηλεθεατές, κατατάσσοντάς την ως πρώτη σε ακροαματικότητα στο κανάλι FX. Ειδικότερα, από άποψης ηθοποιών, τον Charlie Hunnam (Jax Teller) τον συναντάμε να πρωταγωνιστεί στο Green Street Hooligans και να συμμετέχει στο “The Cold Mountain”. Στον ρόλο της Gemma έχουμε την επιστροφή της θρυλικής μορφής που ακούει στο όνομα Katey Sagal, γνωστή και ως Peggy Bundy στο “Married with Children”. Ακόμα ο     Kim Coates, ο Mark Boone Junior και ο Ron Perlman μόνο απαρατήρητοι μπορούν να περάσουν, με τον πρώτο να συμμετέχει στο “Prison Break”, τον Boone στα “Memento” και “Batman Begins” και τον Perlman να πρωταγωνιστεί ως κόκκινος διάβολος στο “Hellboy”. Ακόμα στις τελευταίες δύο σεζόν έχουν προστεθεί ονόματα όπως ο Harold Perrineau, γνωστός και από την θητεία του στο “Lost” καθώς και ο all time classic Danny Trejo aka Machete. Αν και με την πρώτη ματιά το “Sons Of Anarchy” έδειχνε πως απευθύνονταν σε ένα συγκεκριμένο, πιο ροκ κοινό, παρόλα αυτά κατάφερε να αποκτήσει μια πιο ευρεία απήχηση μέσα από τις πλεκτάνες, την μυστικοπάθεια και το ασταμάτητο γκανγκστεριλίκι.

Η αρχή της 6ης σεζόν δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα.

Νίκος Ζέρης

THE BIG BANG THEORY

Big Bang TheoryΤίτλος: The big bang theory

Είδος: Κωμωδία

Cast: Johnny Galecki (Leonard Hofstadter), Jim Parsons (Sheldon Cooper), Kaley Cuoco (Penny), Simon Helberg (Howard Wolowitz), Kunal Nayyar ( Raj Koothrappali)

Θέμα: O Leonard Hofstadter και ο Sheldon Cooper είναι συγκάτοικοι και συνάδελφοι θεωρητικοί φυσικοί στο πανεπιστήμιο Caltech στην Πασαντίνα της Καλιφόρνια. Ο Leonard ζώντας στο ίδιο διαμέρισμα με τον Sheldon, αναγκάζεται να ανεχθεί τις ιδιοτροπίες του ιδιόρρυθμου, ψυχαναγκαστικού και κατά τα άλλα αγαθού συγκάτοικού του, ο οποίος θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα μυαλά της εποχής του. Το ίδιο αναγκάζονται να κάνουν και οι υπόλοιποι δύο φίλοι τους, οι οποίοι εργάζονται και αυτοί στο ίδιο πανεπιστήμιο, ο ασθενικός αεροναυπηγός Howard Wolowitz, ο οποίος αν και ζει ακόμα με την μάνα του το παίζει μεγάλο καμάκι, και ο Ινδός αστροφυσικός Raj Koothrappali, ο οποίος όμως δεν μπορεί να μιλήσει να μιλήσει σε γυναίκα. Ούτε λέξη! Η καθημερινότητά τους, η οποία περιλαμβάνει video games, βιβλία comics και sci-fi ταινίες και σειρές (Star wars, Star Trek, Babylon 5, κ.α.), διαταράσσεται όταν στο διπλανό διαμέρισμα μετακομίζει μια φιλόδοξη νεαρή ηθοποιός, η Penny, η οποία φυσικά δουλεύει σαν σερβιτόρα, την οποία ο Leonard (ο πιο φυσιολογικός από όλους της παρέας) φιλοδοξεί να την κάνει κοπέλα του.

Άποψη: Αν είστε οπαδοί των Star Wars, των υπερηρώων των comics και των video games, τότε δεν χρειάζεστε κάποιο άλλο λόγο για να παρακολουθήσετε την σειρά! Τα inside jokes και οι αναφορές στα συγκεκριμένα αντικείμενα δίνουν και παίρνουν, με τόσο ευφυή τρόπο, που θα σας κάνουν να κλαίτε από τα γέλια. Αν πάλι δεν σας αρέσουν όλα αυτά ή ακόμα καλύτερα δεν καταλαβαίνετε γιατί στο καλό μιλάμε, μην ανησυχείτε! Οι τέσσερις nerds από την Πασαντίνα θα σας βάλουν γρήγορα στο κλίμα και θα σας κάνουν να πιάνετε την κοιλιά σας από τα γέλια με τα καμώματά τους. Ο Chuck Lorre (ο οποίος είναι επίσης υπεύθυνος για τις επιτυχημένες κωμικές σειρές “Two and a half men” και “Mike & Molly”) υπογράφει την καλύτερη κωμωδία στην Αμερικάνικη τηλεόραση, η οποία βρίσκεται αισίως στον έκτο κύκλο και γίνεται όλο και καλύτερη σαν το παλιό καλό κρασί. Πρωτοστάτης σε αυτή την “σταυροφορία” γέλιου είναι ο εκπληκτικός Jim Parsons, ο οποίος ενσαρκώνει εκπληκτικά την ψυχαναγκαστική ιδιοφυΐα του Sheldon Cooper, που αναγκάζει όλους όσους βρίσκονται γύρω του να χορεύουν στους ιδιαίτερους ρυθμούς του καταλήγοντας συχνά σε τραγελαφικές καταστάσεις! Στην όλη θυμηδία συμβάλουν οι πανέξυπνοι διάλογοι, το εύρος των χαρακτήρων, οι οποίοι “διασκεδάζουν” τις αδυναμίες τους, και η πολύ καλή ερμηνεία των πρωταγωνιστών. Αυτή η σειρά είναι η πραγματική εκδίκηση των nerds! Ναι, οι nerds τελικά είναι και γαμώ τα άτομα! Bazinga!

Γιώργος Βογιατζής


The Big Bang Theory CBS Trailer από SeriesBlog

THE FOLLOWING

The FollowingΤίτλος: “The following”

Είδος: Θρίλερ / Δραματική / Αστυνομική

Cast: Kevin Bacon (Ryan Hardy), James Purefoy (James Carroll), Natalie Zea (Claire Matthews)

Θέμα: Ο Ryan Hardy (τον υποδύεται ο Kevin Bacon) είναι ένας πρώην πράκτορας του FBI, ο οποίος ήταν ο αρχηγός της ομάδας που έπιασε και φυλάκισε τον serial killer Joe Carroll (James Purefoy) το 2003. Ο Carroll, πρώην καθηγητής Αγγλικής λογοτεχνίας στο πανεπιστήμιο του Winslow με ειδίκευση στη ρομαντική περίοδο (και ιδιαίτερα στον Edgar Allan Poe) και νοβελίστας, «μεταμορφώνεται» σε serial killer όταν το βιβλίο που εκδίδει δε δέχεται και τις καλύτερες κριτικές. Έτσι, εμπνευσμένος από τον ήρωά του, τον Poe, ο οποίος πίστευε στην “παραφροσύνη της τέχνης”, ξεκινάει να κάνει “τέχνη” σκοτώνοντας με βίαιο, αλλά και συμβολικό παράλληλα, τρόπο 14 σπουδάστριες. Όσο καιρό ήταν στη φυλακή όμως, ο Carroll δημιουργεί ένα είδος λατρείας (cult) από ακόλουθους (followers), οι οποίοι είναι έτοιμοι και διαθέσιμοι να σκοτώσουν, να απαγάγουν, αλλά και να θυσιαστούν στο βωμό της εκτέλεσης του σχέδιου εκδίκησης που έχει φτιάξει τόσα χρόνια στη φυλακή ο Carroll για τον Ryan Hardy. O Carroll αποδρά από τη φυλακή με τη βοήθεια κάποιων «πιστών» του και το FBI ξανακαλεί τον Ryan Hardy (είχε τεθεί εκτός σώματος λόγω αναπηρίας αφότου μαχαιρώθηκε στην καρδιά από τον Carroll κατά τη διάρκεια της σύλληψής του και χρησιμοποιεί πλέον βηματοδότη και στο ενδιάμεσο είχε γράψει και βιβλίο για τον Carroll με τίτλο “The poetry of a killer”) σαν σύμβουλο στην υπόθεση. Στόχος του Carroll είναι να πάρει πίσω το παιδί και τη γυναίκα του (την υποδύεται η Natalie Zea), η οποία όμως είχε συνάψει σχέση με τον Hardy λίγο μετά τη σύλληψή του και το έχει μάθει. Το νέο βιβλίο που ετοιμάζει ο Carroll θα γραφτεί με πολύ αίμα και πρωταγωνιστής είναι ο Ryan Hardy

Άποψη: Η σειρά πολύ απλά και όμορφα, σε «κολλάει». Γρήγορη πλοκή, καλογραμμένο σενάριο και πάρα πολύ καλές ερμηνείες από το σύνολο του cast, προεξεχόντων των Kevin Bacon (είχε προταθεί και για Saturn Award καλύτερου ηθοποιού στην τηλεόραση) και James Purefoy. Ο γοτθικός ρομαντισμός του Poe συναντάει την έλλειψη φόβου για το θάνατο και την αυτοθυσία για την αγάπη, οι διαταραγμένες προσωπικότητες διαδέχονται η μία την άλλη, αφανείς μικροί ήρωες κάνουν την εμφάνισή τους σε τακτά χρονικά διαστήματα, η χειραγώγηση των ανθρώπων κατέχει περίοπτη θέση (και είναι και τόσο επίκαιρη άλλωστε) και η έννοια της ανατροπής δείχνει να λατρεύεται από τους δημιουργούς της σειράς. Η σειρά “24” θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν «οδηγός» σε μερικά σημεία του “The following”. Άλλωστε και ο ένας από τους δύο παραγωγούς της σειράς, Kevin Williamson, δήλωσε πως επέλεξε το δίκτυο Fox να δείξει τη σειρά, γιατί “ήταν το σπίτι του αγαπημένου μου σόου όλων των εποχών, του ‘24’. Μερικές φορές μένω ξύπνιος τη νύχτα και κλαίω για τον Jack Bauer! Ξεκάθαρα υπάρχει λίγος Jack μέσα στον Ryan. O Ryan θα πέθαινε για να σώσει τη στιγμή. Κουβαλάει το βάρος κάθε θύματος στους ώμους του”. Δε ξέρω πως θα εξελιχθεί (τη στιγμή που γράφεται το κείμενο αναμένουμε το 10ο επεισόδιο της πρώτης σεζόν), αλλά μέχρι στιγμής σίγουρα αξίζει το χρόνο σας και με το παραπάνω.
Η πρώτη σεζόν θα έχει 15 επεισόδια (το τελευταίο στις 29 Απριλίου), με το
Fox να την ανανεώνει στις 4 Μαρτίου και για δεύτερη σεζόν, επίσης 15 επεισοδίων.
Κλείνοντας να αναφέρω ότι ο
Bacon πέρασε 4 χρόνια ψάχνοντας για ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα που θα του άρεσε να κάνει. Αυτό τελικά ήταν το “The following”, ευτυχώς και για το κανάλι αλλά και για εμάς.

Φραγκίσκος Σαμοΐλης

TRUE BLOOD

True BloodΤίτλος: TRUE BLOOD

Είδος: Sci-Fi/Horror

Cast: Anna Paquin (Sookie Stackhouse), Stephen Moyer (Bill Compton), Sam Trammell (Sam Merlotte), Ryan Kwanten (Jason Stackhouse), Rutina Wesley (Tara Thornton), Chris Bauer (Andy Bellefleur), Nelsan Ellis (Lafayette Reynolds)

Θέμα: Η ερωτική ιστορία ανάμεσα σε μια (όχι και τόσο κοινή) θνητή και ένα βαμπίρ 137 ετών. Για την ακρίβεια, η Sookie Stackhouse εργάζεται ως σερβιτόρα στη μικρή πόλη Bon Temps της Louisiana και έχει ως χάρισμα να ακούει τι σκέφτονται οι άνθρωποι που βρίσκονται γύρω της. Η Sookie όμως δεν είναι μοναδικό αξιοπερίεργο που συμβαίνει στην πόλη της, καθώς στο ίδιο μέρος κυκλοφορεί το “Τrue Βlood”, ένα συνθετικό αίμα που επιτρέπει στα βαμπίρ να ζουν σαν φυσιολογικοί άνθρωποι. Αποτέλεσμα αυτών, το Bon Temps να γίνεται σημείο συνάντησης των βαμπίρ και ανάμεσά σε αυτά, να προσελκύει τον Bill Compton, το επίμαχο βαμπίρ που προαναφέρθηκε, ο οποίος γνωρίζει την Sookie και ζουν τον (μετ’ εμποδίων) έρωτά τους.

Άποψη: Βασισμένο στην ομώνυμη σειρά βιβλίων της Charlaine Harris, το “True Blood” είναι μια σειρά που δεν παίρνει στα σοβαρά την ύπαρξή της. Έχοντας μόνο σα βάση το παράταιρο αντρόγυνο, μεσολαβούν κάποιοι καρτουνίστικοι χαρακτήρες, πολλά υπερφυσικά όντα και ο συνδυασμός αίματος και σεξ σε μεγάλες ποσότητες. Γι’ αυτό και διαφέρει από τα όποια “Twilight” και “Vampire Diaries” που κυκλοφορούν αδέσποτα εκεί έξω: σε αντίθεση με τους ρηχούς και συχνά γραφικούς διάλογους ανάμεσα στους πρωταγωνιστές, το κοινό στο οποίο απευθύνεται είναι στην πλειοψηφία του ενήλικο.

Το “True Blood” είναι η μοναδική σειρά που διαρκεί όλο το καλοκαίρι, γι’ αυτό και τη βλέπουν σχεδόν όλοι οι series addicts, παρά το εντελώς απλοϊκό του concept. Σκέψου λοιπόν το εξής γνώριμο σκηνικό: Είναι βράδυ μιας ακόμη καθημερινής Δευτέρας στα μέσα του καλοκαιριού και οι αγαπημένες σου χειμερινές σειρές έχουν τελειώσει. Οι κινηματογραφικές ταινίες κινούνται σε θερινούς ρυθμούς και η ελληνική τηλεόραση δείχνει στην καλύτερη περίπτωση για 666η φορά το “Friends” και στην χειρότερη την επανάληψη κάποιου τούρκικου σίριαλ. Επίσης, η παραλία είναι πολυτέλεια μόνο του weekend, η άδειά σου αργεί ακόμα και στο σπίτι χοροπηδάς ή από τη ζέστη ή από τα κουνούπια. Πέρα λοιπόν από τον/την σύντροφό σου, έχεις μία εναλλακτική λύση για να γεμίσεις τον ελεύθερο χρόνο σου τις πιο ζεστές ημέρες του χρόνου. Αν όμως ανήκεις σε αυτούς που μια τηλεοπτική σειρά θέλεις να σου προσφέρει σενάριο και ανάπτυξη χαρακτήρων, αγνόησε το και τρέξε τώρα να δεις το “The Wire” ή το “Breaking Bad”.

Γιώργος Κόης

VIKINGS

VikingsΤίτλος: “Vikings”

Είδος: Ιστορική

Cast: Travis Fimmel (Ragnar Lothbrok), Clive Standen (Rollo), Katheryn Winnick (Lagertha), Gabriel Byrne (Earl Haraldson)

Θέμα: Η σειρά εξιστορεί την πορεία του Ragnar Lothbrok (τον υποδύεται ο Travis Fimmel), του θρυλικού Δανού ήρωα της εποχής των Βίκινγκς, που απλός πολεμιστής καταφέρνει και γίνεται Βασιλιάς των φιλών των Βίκινγκς της εποχής του και λέγεται ότι ήταν απόγονος του Odin (Θεού του πολέμου και των πολεμιστών ντε!). Ξεκινάει με τον Ragnar να καταφέρνει να φτιάχνει με τον φίλο του Floki (Gustaf Skarsgard) ένα νέο, γρηγορότερο longship και να προκαλεί τον τοπικό άρχοντα, Earl Haraldson (Gabriel Byme), να αφήσουν τις κλασικές επιδρομές τους και να ταξιδέψουν στη Βρετανία. Αυτός αρνείται αρχικά, αλλά ο Ragnar έχοντας πυξίδα, καταφέρνει και κάνει το ταξίδι του μαζί με μία ομάδα Βίκινγκς που τον πιστεύουν, με την υποστήριξη του αδερφού του, Rollo (Clive Standen), αλλά και της γυναίκας του και shieldmaiden (έτσι λέγονται οι γυναίκες-πολεμίστριες της εποχής) Lagertha (Katheryn Winnick), από το δεύτερο ταξίδι, την οποία γουστάρει κρυφά ο Rollo. Η ομάδα και οικογένεια του Ragnar ξεκινάει το ταξίδι της και τα υπόλοιπα στις οθόνες σας.

Άποψη: Μετά το “Game of thrones”, έχουμε ακόμα μία επική σειρά να μας κρατάει συντροφιά! Μπορεί να μην είναι το ίδιο καλό και εντυπωσιακό με το εξαιρετικό “GOT”, αλλά σίγουρα θα κεντρίσει το ενδιαφέρον σας, μιας και η Ιρλανδο-Καναδική αυτή παραγωγή του History Channel είναι καλογυρισμένη, έχει ωραίο cast, ωραία κουστούμια και πολύ ωραία φωτογραφία και η ιστορία από μόνη της έχει μεγάλο ενδιαφέρον (αξίζει να την ψάξετε) και καταφέρνει και σε κρατάει σε αγωνία, με το «όχι τώρα» ή «φτού» (όπως τη βρίσκει ο καθένας) να ακούγεται από το στόμα σας στο τέλος κάθε επεισοδίου. Αγόρια και κορίτσια, άντρες και γυναίκες θα έχουν να ασχοληθούν με τους χαρακτήρες και πέραν της πλοκής, μιας και η Λακέρδα (sic) δε μπορεί να σε αφήσει εύκολα ασυγκίνητο (για να είμαι ευγενικός… για του λόγου το αληθές απλά κάντε ένα κλικ) ενώ και τα δύο αδέρφια Lothbrok (ασχέτως πως είναι στην πραγματικότητα ο Ragnar) θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον του γυναικείου φύλου. Η σεζόν έχει ανακοινωθεί ότι θα έχει 9 επεισόδια, με το τελευταίο να προβάλεται στις 28 Απριλίου. Αυτό το «δίμηνο» της σεζόν είναι λίγο «τρομακτικό» αν αναλογιστούμε ότι έτσι είναι περίπου και το “GOT” και ελπίζω πρώτα να συνεχίσει και άλλες σεζόν, αλλά και να μην βλέπουμε ένα δίμηνο το χρόνο! Και πέφτει και μαζί με “GOT” χρονικά, άρα δε θα μπορούμε να «καλύπτουμε» το κενό. Η ιστορία του διαβόητου σαν τη μάστιγα της Γαλλίας και της Βρετανίας Ragnar Lothbrok, συστήνεται ανεπιφύλακτα! Και με AMON AMARTH στο soundtrack (το οποίο παρεμπιπτόντως είναι υπέροχο) θα είμαστε ακόμα καλύτερα…

Φραγκίσκος Σαμοΐλης

WHITE COLLAR

White CollarΤίτλος: “White Collar”

Είδος: Αστυνομική / Κωμική / Δραματική

Cast: Matt Bomer (Neal Caffrey), Tim DeKay (Peter Burke), Willie Garson (Mozzie), Sharif Atkins (Clinton Jones), Tiffani Thiessen (Elizabeth Burke), Marsha Thomason (Diana Barrigan), Hilarie Burton (Sara Ellis)

Θέμα: Ο Neal Caffrey, ένας κατάδικος, πλαστογράφος και κλέφτης, συλλαμβάνεται μετά από μια τριετή καταδίωξη από το FBI. Με λίγους μήνες να απομένουν εκτίοντας την τετραετή ποινή του, δραπετεύει από την υψίστης ασφάλειας ομοσπονδιακή φυλακή όπου κρατείται, για να βρει την φίλη του Kate. Ο Peter Burke, ο πράκτορας του FBI ο οποίος συνέλαβε αρχικά τον Caffrey, τον βρίσκει και τον επιστρέφει στη φυλακή. Αυτή τη φορά, ο Caffrey προσφέρεται να δώσει πληροφορίες στον Burke σχετικά με στοιχεία άλλης υπόθεσης. Ωστόσο, η πληροφορίες αυτές έχουν ένα τίμημα: Burke πρέπει να συναντήσει τον Caffrey. Κατά τη συνάντηση αυτή, ο Caffrey προτείνει μια συμφωνία: θα βοηθήσει τον Burke πιάσει άλλους εγκληματίες, ως μέρος ενός προγράμματος αποφυλάκισης του, δουλεύοντας για το FBI. Ο Burke συμφωνεί, μετά από κάποιο δισταγμό. Με την επιτυχή σύλληψη αρκετών εγκληματιών του τμήματος White Collar του FBI, ο Caffrey έχει αποδείξει στον Burke την αξία του αλλά μένει να αποδείξει ότι δεν θα προσπαθήσει να ξεφύγει ξανά και ότι δεν θα εκμεταλλευτεί την περιορισμένη αυτή ελευθερία του για να παρανομήσει πάλι. Στις μέχρι τώρα τέσσερις περιόδους, σε κάθε επεισόδιο ο Caffrey βοηθά τον Burke για την επίλυση ιδιαιτέρων προβλημάτων, χάρις των ιδιαιτέρων «χαρισμάτων» του ενώ προσπαθεί ταυτόχρονα να επιλύσει προσωπικά θέματα όπως την εξαφάνιση της φίλης του, το θάνατό της, αλλά και το παρελθόν του που περιλαμβάνει τον ίδιο αλλά και τον πατέρα του που φαίνεται να είναι αναμεμιγμένος σε σκοτεινές υποθέσεις, προσπαθώντας να αποδείξει την αθωότητα του, ερχόμενος κάθε μέρα σε σύγκρουση με την εμπιστοσύνη από πλευράς του πράκτορα Burke, που δεν θέλει να προδώσει. Βοηθός αλλά και «κακός σύμβουλός» στο να ωθεί τον Caffrey στην παρανομία, ο Mozzie, ένας τύπος με «αλλεργία» στους «κουστουμάτους» του FBI, χωρίς παρελθόν, πάντα έτοιμος ακόμα και για πυρηνικό πόλεμο, πολυπράγμων όσο και ο Caffrey, που όμως, τελικά, θα δεχθεί να εξαιρέσει των Burke από την λίστα των «αλλεργιών» του.

Άποψη: Βασικό όπλο της συγκεκριμένης σειράς είναι η ισορροπία της αγωνίας, που πάντα έχει μια σειρά για τη συνέχεια, σε συνδυασμό με την αυτοτέλεια. Κάθε επεισόδιο έχει ένα «μυστήριο» που χρειάζεται τις ειδικές γνώσεις του Caffrey για να επιλυθεί, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει ένα μικρό βήμα που άλλοτε περιπλέκει και άλλοτε αφήνει κάποιο ίχνος αισιοδοξίας για την επίλυση των βαθύτερων προβλημάτων του πρωταγωνιστή. Τα καθημερινά προβλήματα του FBI πάντα λύνονται με περίτεχνο πάντα τρόπο, θυμίζοντας ένα MacGyver του 21ου αιώνα με όλα τα μέσα της τεχνολογίας στη διάθεσή του αλλά και τη βοήθεια του Mozzie. Το χιούμορ δεν λείπει, είτε λεκτικά είτε μέσα από προβλήματα που πρέπει περίπλοκα να αντιμετωπίσουν οι πρωταγωνιστές, βοηθώντας να ξεφύγει η σειρά από τα κλισέ των αστυνομικών σειρών μυστηρίου. Η σειρά ανανεώθηκε για πέμπτη περίοδο και η επιστροφή του εκλεπτυσμένου απατεώνα με τα πανάκριβα κουστούμια, το ακριβό γούστο στα κρασιά, το καπέλο και την ακαταμάχητη γοητεία στις γυναίκες, έχει οριστεί για τον Οκτώβριο του 2013. Μέχρι τότε, προλαβαίνετε να εμπεδώσετε τις πρώτες 4 περιόδους…

Πέτρος Καραλής

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here