URIAH HEEP – “Sea of Light”, “Spellbinder Live”, “Sonic Origami” (Reissues, Cherry Red)

0
74

Δύο τρείς ώρες προτού ξεκινήσω να γράφω λίγες λέξεις για αυτές τις επανεκδόσεις των URIAH HEEP, έφτασαν τα δυσάρεστα νέα του θανάτου του Trevor Bolder σκορπίζοντας θλίψη στους απανταχού οπαδούς των Βρετανών. Φαίνεται ότι το 2013 συναγωνίζεται σε απώλειες την αντίστοιχη χρονιά του 2010, αλλά όπως φαίνεται θα πρέπει να αρχίσουμε να συνηθίζουμε –όσο και αν αυτό ακούγεται σκληρό- σε τέτοιες ειδήσεις καθώς η πλειοψηφία της παλιάς φρουράς βρίσκεται ήδη στην έβδομη δεκαετία… Τέλος πάντων.

Η αγγλική Cherry Red προχωρά στην επανέκδοση τριών δίσκων των URIAH HEEP κι εμείς αναρωτιόμαστε γιατί τώρα και γιατί τα συγκεκριμένα άλμπουμ. Για να ακριβολογούμε, ύστερα από τις εκπληκτικές επανεκδόσεις του back catalogue της μπάντας πριν από μερικά χρόνια που περιελάμβαναν άπειρο επιπλέον υλικό, εξαιρετικό ήχο και εντυπωσιακό booklet, δεν θεωρούμε ότι συνέτρεχε κανένας ιδιαίτερος λόγος να επανεκδοθούν 3 δίσκοι που και είναι ακόμη διαθέσιμοι στην αγορά αλλά και ο ήχος στις αρχικές εκδόσεις ήταν άριστος. Δεν σχολιάζω καν το γεγονός ότι τα bonus κομμάτια είναι στην καλύτερη περίπτωση αδιάφορα αφού όλοι τα είχαν σε κάποια μορφή και δεν ήταν ακυκλοφόρητα. Για την ιστορία να πούμε απλά ότι στο “Sea of Light” υπάρχουν τρία bonus τραγούδια (“Sail the rivers”, “She still calls his name”, “Dream on” (edit), στο “Spellbinder Live” οι studio εκτελέσεις των “Sail the rivers” και “Across the miles” ενώ στο “Sonic origami” τα “Sweet pretender” και “Heartless land”.

Το booklet είναι απλώς ικανοποιητικό με αρκετές photos και νέο κείμενο από τον Malcolm Dome αλλά φυσικά δεν τίθεται καν σύγκριση με τις παλιότερες επανεκδόσεις που είναι σαφώς ποιοτικότερες. Όσον αφορά το τελικό ηχητικό αποτέλεσμα, νομίζω ότι δεν υπάρχουν και πολλές διαφορές αφού και οι αρχικές παραγωγές των συγκεκριμένων δίσκων ήταν πάρα πολύ καλές. Πάντως, για όσους δεν έχουν αποκτήσει τα συγκεκριμένα άλμπουμ, προτείνουμε τις πρώτες εκδόσεις ξεκινώντας από το “Sea of light” (αν είστε οπαδός του κλασικού ήχο των URIAH HEEP) ή το “Sonic origami” (για πιο melodic/AOR ακούσματα).

6 / 10 (για τις επανεκδόσεις)

Σάκης Νίκας

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here