SUMMONING – “Old Mornings Dawn” (Napalm)

0
78

Αν έπρεπε να χαρακτηρίσω από τώρα το 2013, θα μπορούσα άνετα να την περιγράψω ως τη χρονιά σπουδαίων επιστροφών, καθώς ένα ακόμη αγαπημένο συγκρότημα των Ελλήνων κυκλοφορεί νέο δίσκο.

Οι Αυστριακοί SUMMONING είναι και πάλι κοντά μας μετά από επτά, σκληρά, χρόνια απουσίας με νέα δισκογραφική δουλειά. Ακούγοντας το “Old mornings dawn” πολλάκις, συνειδητοποιείς το κενό που άφησαν τόσα χρόνια χωρίς αυτό να καλυφθεί παράλληλα από άλλο συγκρότημα.

Για όσους δεν γνωρίζουν –απαράδεκτο- το συγκρότημα, με απλά λόγια υπήρξαν καινοτόμοι την δεκαετία των 90’s ισορροπώντας με επιτυχία ανάμεσα στο επικό, ατμοσφαιρικό και black metal ήχο. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό τους ήταν ότι υπήρξαν ένα από τα ελάχιστα συγκροτήματα που ασχοληθήκαν κατά συντριπτικό ποσοστό με το συγγραφικό έργο του Tolkien. Ο σκοτεινός ήχος δημιουργούσε μια διαφορετική αισθητική σε σύγκριση με τον πιο power ήχο των BLIND GUARDIAN.

Το “Old mornings dawn”, να ξεκαθαρίσω από την αρχή για να μην χάνουν κάποιοι το χρόνο τους, ότι το black metal στοιχείο έχει το μικρότερο μερίδιο σε σύγκριση με τις προηγούμενες δουλειές τους, οπότε όσοι ήθελαν περισσότερο black ας σταματήσουν την ανάγνωση τώρα. Οι εντάσεις έχουν μειωθεί και ο ατμοσφαιρικός επικός ήχος κυριαρχεί σε κάθε τραγούδι, που σε συνδυασμό με τους στίχους, δημιουργούν ένα παραθυράκι – πέρασμα στο κόσμο του Tolkien. Οι κιθάρες εναρμονίζονται άψογα με τα πλήκτρα, ενώ η χρήση περισσότερων ήχων από τα δεύτερα, προσφέρει ένα ιδιαίτερο βάθος στις συνθέσεις τους. Η παραγωγή είναι καλύτερη από ποτέ, πιο «καθαρή» με πιο εμπορική προσέγγιση.

Το να αναλωθώ σε ανάλυση κάθε τραγουδιού ξεχωριστά είναι λίγο άτοπο, καθώς μου δημιουργεί την εντύπωση ότι υπάρχει μια αλυσίδα που ενώνει στη σωστή σειρά το κάθε τραγούδι. Φυσικά οι μεσαιωνικές και folk αναφορές δεν λείπουν, όπως και μία μικρή δόση μελαγχολίας που πάντα υπήρχε σε κάθε δίσκο. Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στο τραγούδι “Caradhras” το οποίο αποτελεί την καλύτερη απόδειξη για το πόσο μας έλειψε η μουσική των Αυστριακών και τι ακριβώς μπορούν να προσφέρουν, επιβλητικό, επικό, ατμοσφαιρικό, ανατριχιαστικό, ποιητικό.

Τελικό συμπέρασμα είναι ότι η επιστροφή τους θα ικανοποιήσει πολλούς φίλους του συγκροτήματος και παράλληλα το “Old mornings dawn” είναι ότι πιο προσιτό για fans άλλων ειδών του metal, που μέχρι πρότινος δεν έβρισκαν κάτι ενδιαφέρον στη μουσική τους. Αν περιμένετε, όσοι δεν τους γνωρίζετε, να τους παρομοιάσω με άλλα συγκροτήματα, τσάμπα η αναμονή. Οι SUMMONING ήταν και παραμένουν μοναδικοί. Αναμένουμε ανάλογη συνέχεια.

8 / 10

Παναγιώτης Δημητρόπουλος

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here