FARRADAY – “Shade of Love” (AOR Heaven)

0
77

Οι Ελληνικές AOR μπάντες ανέκαθεν είχαν μια ποιότητα. Ναι μεν δεν ξέφευγαν από κάποια μουσικά κλισέ, αλλά ποτέ δεν σε άφηναν με το παράπονο. Από τη δεκαετία του ’80 υπήρχαν αξιόλογες μπάντες του είδους που παρά τα φτωχά μέσα της εποχής στη χώρα μας, έβγαλαν ποιοτική μουσική. Θα αναφέρω τους DOUGLAS, RAW SILK και TRADE MARK που με τα τραγούδια τους λιώναμε τα κασετόφωνά μας.

Με ιδιαίτερη χαρά έλαβα για παρουσίαση το πρώτο album των FARRADAY. Οι FARRADAY είναι ένα AOR project που δημιουργήθηκε το 2012 στην Αθήνα από τους Roy Da Vis, υπεύθυνου για τις συνθέσεις, τα φωνητικά, τη κιθάρα και τα keyboards και Στάθη Σπηλιωτόπουλου που κάνει την παραγωγή, παίζει ντραμς και μπάσο ενώ κάνει και δεύτερα φωνητικά.

Λόγω και της βαριάς παράδοσης των Ελληνικών συγκροτημάτων στο χώρο, πάντα υπάρχει η ανησυχία για το τι θα ακούσεις από μια πρώτη δουλειά ενός AOR συγκροτήματος. Δεν πήρε παραπάνω από 15΄΄ να με συνεπάρει η μουσική των FARRADAY και να με ταξιδέψει πίσω στα 80’s. Τι να πρωτοπώ; Ο ήχος από τα keyboards μου έβαλε φωτιά! Τι πλήκτρα είναι αυτά ρε παιδιά; Τι μελωδίες είναι αυτές; Βάζεις από πάνω μαεστρικά solos στη κιθάρα, τα καταπληκτικά φωνητικά των παιδιών και αυτό είναι, ξεφύγαμε. Ειδικά στα φωνητικά, ο συνδυασμός των πρώτων και δεύτερων είναι για σεμινάριο. Τα δύο παιδιά δεν φοβούνται να βγάλουν παραέξω και κατιτίς από τις επιρροές τους. Διέκρινα JOURNEY, DEF LEPPARD, SURVIVOR αλλά και στοιχεία από DOUGLAS και RAW SILK για να κρατάμε και την Ελληνική AOR σημαία ψηλά.

Πιστεύω ότι το να αναφερθώ σε κάθε κομμάτι (δέκα συνολικά) ξεχωριστά δεν έχει κανένα νόημα. Υπάρχουν τα πάντα, μελωδικό hard rock, καψουρομπαλάντες, ακόμη και κάποια πιο poprock κομμάτια. Όσο και να προσπάθησα, δεν μπόρεσα να βρω κάτι που να μην μου αρέσει.

Οι FARRADAY με το “Shade of love” κάνουν το καλύτερο δυνατό ντεμπούτο. Είναι και Έλληνες πράγμα που θα πρέπει να μας κάνει ακόμη πιο περήφανους για την εκπληκτική ποιότητα στη δουλειά τους αλλά και για τη συνέχιση μια παράδοσης στο συγκεκριμένο μουσικό στυλ. Ιδανική επιλογή για το καλοκαίρι όπου οι δροσερές μελωδίες του “Shade of love” θα σας ταξιδέψουν σε μια εποχή γεμάτη μελωδία, έρωτα και ξεγνοιασιά.

8.5/10

Νίκος Ανδρέου

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here