FIVE FINGER DEATH PUNCH – “The Wrong Side of Heaven & the Righteous Side of Hell, part 1” (Prospect Park)

0
60

Οι FIVE FINGER DEATH PUNCH είναι μία από τις μπάντες που έκανε τρομερό ξεπέταγμα με το «καλημέρα» και κατάφερε να δημιουργήσει πάρα πολύ γρήγορα ένα πολύ μεγάλο status. Από το πρώτο κιόλας δίσκο τους, “The way of the fist” (2007), κατάφεραν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον αρχικά της Αμερικής (αν και ντεμπούτο, ο δίσκος επανακυκλοφόρησε και με bonus tracks το 2008). Με τις δύο επόμενες δουλειές τους, “War is the answer” (2009) – το οποίο έγινε χρυσό στην Αμερική ξεπερνώντας τις 500.000 πωλήσεις – και το “American capitalist” (2011) – επίσης χρυσό – άνοιξε και ο δρόμος της επιτυχίας και στην Ευρώπη με την εμφάνισή τους στα περισσότερα μεγαλύτερα φεστιβαλ.

Τώρα, κυκλοφορούν το πρώτο μέρος της διπλής δουλειάς τους “The wrong side of heaven & the righteous side of hell” και βρίσκονται στην καλύτερη, συνθετικά, κατάσταση της μέχρι τώρα καριέρας τους. Έχοντας περισσότερα από 24 κομμάτια έτοιμα, αποφάσισαν να κυκλοφορήσουν ένα διπλό άλμπουμ με κάποιους μήνες κενό (το δεύτερο μέρος θα κυκλοφορήσει μέσα στη χρονιά, αφού ήδη ηχογραφείται) και αν το πρώτο μισό είναι χαρακτηριστικό και του δεύτερου, καλά έκαναν.

ΤοThe wrong side of heaven & the righteous side of hell, part 1” είναι απλά το καλύτερο άλμπουμ της μπάντας. Γεμάτο ενέργεια, τσαμπουκά, groove, μελωδία, με μία παραγωγή από τον Kevin Churko (OZZY, SLASH, IN THIS MOMENT) που σου κολλάει το κεφάλι στον τοίχο και με έναν Ivan Moody να αφήνει επιτέλους τις γελοίες Αμερικανοβλαχιές και πεποιθήσεις που εξέφραζε στιχουργικά στα 2 τελευταία άλμπουμ από τη μία και από την άλλη να έχει super απόδοση.

Το «καμπανάκι» είχε χτυπήσει από όταν είχε βγεί στη δημοσιότητα το εκπληκτικό πρώτο κομμάτι του δίσκου, “Lift me up”, με τη συμμετοχή του metal God, Rob Halford. Δεν έμειναν εκεί όμως. Κομμάτια όπως τα δύο μπαλαντοειδή “Wrong side of heaven” (ειδικά αυτό) και το “M.I.N.E. (End this way)”, το groove-άτο τσαμπουκαλεμένο up tempoBurn MF”, το επίσης groove-άτο και με το καραεμπορικό ρεφρέν “Watch you bleed”, το ντουέτο με την Maria Brink των IN THIS MOMENT στο “Anywhere but here” (κατά πολύ καλύτερο από την έκδοση στην οποία η Brink κάνει απλά κάτι δεύτερα), το υπέροχο μελαγχολικό, ατμοσφαιρικό με τα μελωδικά ξεσπάσματα “Diary of a deadman”, το “I.M.Sin” με τον Max Cavalera να συμμετέχει και να κάνει αυτό που ξέρει ίσως καλύτερα από οποιονδήποτε εκεί έξω, δηλαδή να «φτύνει» τους στίχους και τo επιθετικό up tempoDot your eyes” με τη συμμετοχή του Jamey Jasta (HATEBREED, KINGDOM OF SORROW), απλά εγγυώνται την ποιότητα του δίσκου. Ακόμα και η διασκευή στο “Mama said knock you out” του LL COOL J (!!!) με τη συμμέτοχη του rapper Tech N9ne έχει γίνει τόσο καλά που δε φαίνεται καν παράταιρη στο κλίμα του δίσκου.

Το μόνο που δεν κατάλαβα πάντως ήταν η ουσία της ύπαρξης των 3 τραγουδιών στα οποία συμμετέχουν οι Cavalera, Brink και Jasta και σε εκδόσεις χωρίς τις συμμετοχές τους. Πέραν του ότι και τα 3 τα «ανεβάζουν» οι καλεσμένοι, δεν προσφέρει κάτι το γεγονός ότι αντί για 11 κομμάτια ο δίσκος έχει τελικά 14, αλλά με αυτό τον τρόπο.

Οι FIVE FINGER DEATH PUNCH δείχνουν ότι έκαναν την «κοιλιά» τους με τα 2 προηγούμενα άλμπουμ (ποιοτικά, γιατί εμπορικά πάνε από το καλό στο καλύτερο) και επιστρέφουν με το πρώτο μέρος της διλογίας τους και ακούγονται καλύτεροι από ποτέ. Χωρίς fillers, χωρίς τίποτα να μην ειναι προσεγμένο στην εντέλεια, χωρίς τις εθνικοτρέλες για τη χώρα τους, οι οποίες για να είμαι ειλικρινής με είχαν ξενερώσει με το σχήμα σε τεράστιο βαθμό. Μουσική και μόνο. Μακάρι και το δεύτερο μέρος να είναι στα ίδια επίπεδα. Το εγχείρημα δύσκολο και δεν το έχουν καταφέρει ούτε οι SYSTEM OF A DOWN (“Mesmerize”, “Hypnotize” με εμφανή διαφορά στην ποιότητα), ούτε οι STONE SOUR πρόσφατα (“House of gold and bones” με το δεύτερο μέρος να είναι πάλι πολύ καλό, αλλά κατώτερο του εξαιρετικού πρώτου). Το πρώτο μέρος πάντως αξίζει τα λεφτά και το χρόνο σας με το παραπάνω!

8.5/10

Φραγκίσκος Σαμοΐλης

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here