FROSTTIDE – “Awakening” (Noise Art)

0
71

Με τη μουσική των Φιλανδών FROSTTIDE πρωτοήρθα σε επαφή το 2012 όταν και άκουσα το EP τους “Our journey”, το οποίο είχαν κυκλοφορήσει μόνοι τους. Η μίξη folk metal και μελωδικού death με συμφωνικό χαρακτήρα, μου είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον.

Τώρα, ένα χρόνο μετά, έχοντας υπογράψει στην Noise Art Records, κυκλοφορούν το ντεμπούτο άλμπουμ τους, “Awakening”. Το άλμπουμ είναι concept, και διηγείται την ιστορία μίας ομάδας πολεμιστών που ξεκινάνε για μία αποστολή που σκοπός της είναι να βοηθήσουν ένα χωριό ενάντια σε μία εχθρική επίθεση. Ευτυχώς μουσικά είναι καλύτερα τα πράγματα.

Το υπέροχο, soundtrack-ικό intro του άλμπουμ (“Winter’s call”), προϊδεάζει για κάτι καλό. Και ο δίσκος είναι καλός. Το δεύτερο κομμάτι (“The awakening”) μπαίνει με ορμή, χωρίς πάντως να είναι κάτι το ιδιαίτερο, εκτός κάποιων μεμονωμένων σημείων. Συμπαθητική αρχή απλά. Τα πράγματα όμως φτιάχνουν όσο προχωράει ο δίσκος. Το “Guest for glory” που ακολουθεί καλυτερεύει τα πράγματα, με τις ωραίες φωνητικές γραμμές του ιδρυτή της μπάντας, Joni Snoro και τις πολλές εναλλαγές του από πιο folk/επιθετικά σημεία σε πιο ορχηστρικά και ξανά πίσω. Το “No turning back” είναι ένα κομμάτι με folk βάση, πολλές εναλλαγές επίσης με ένα πολύ ωραίο επικό ρεφρέν, όμως ενώ έχει κάποια πολύ καλά σημεία έχει δυστυχώς και άλλα τόσα αδιάφορα. Τα τρία καλύτερα κομμάτια του δίσκου πάντως, έρχονται μετά από ένα υπέροχο ορχηστρικό ιντερλούδιο (“Dawn of despair”). To “Siege” ξεκινάει με τη μελωδία του ιντερλούδιου για να εξελιχθεί σε ένα μείγμα μοντέρνου και ακραίου ταυτόχρονα συμφωνικού metal με ένα πάρα πολύ ωραίο λυρικό ρεφρέν. Η καλύτερη στιγμή του άλμπουμ. Το “Ruins of defeat”, πιο μελωδικό, με πολλές εναλλαγές και πάλι και ταυτόχρονα πιο «εμπορικό», συνεχίζει σε πάρα πολύ καλά επίπεδα και αποτελεί τη δεύτερη καλύτερη στιγμή του “Awakening” μετά τον προκάτοχό του. Το άλμπουμ κλείνει με ένα 15-λεπτο κομμάτι, το “Unwritten (engraved in the stars)”, το οποίο παρά τη διάρκειά του σε «κρατάει» λόγω (ξανά) των πολλών εναλλαγών του αλλά και της εξέλιξής του.

Ωραία παραγωγή, ωραία κομμάτια, ωραίες ενορχηστρώσεις, πάρα πολλές εναλλαγές ώστε να μην καταντάει κουραστικό, riffs, συμφωνικά μέρη, μελωδίες, ακραία ξεσπάσματα, folk στοιχεία, γενικά το “Awakening” δεν είναι ένα folk metal άλμπουμ με την τυπική έννοια που αποτρέπει πολύ κόσμο από το να ακούσει αυτή τη μουσική. Έχει τα πιο folk metal κομμάτια, αλλά περισσότερο folk στοιχεία έχουν για μένα οι FROSTTIDE παρά παίζουν καθαρά folk metal. Σκανδιναβίλα (sic) με folk και συμφωνικά στοιχεία από μία μπάντα που δείχνει ότι έχει τόσο τη διάθεση, όσο και την ικανότητα να παίξει και να γράψει καλή μουσική. Πρώτο δείγμα θετικότατο. Αναμένουμε τη συνέχεια και μακάρι να ακουλουθήσουν το ύφος του δεύτερου μισού (μετά το ιντερλούδιο) του δίσκου, που είναι κατά πολύ καλύτερο και πιο ιδιαίτερο από το πρώτο μισό.

7 / 10

Φραγκίσκος Σαμοΐλης

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here