EDGUY- “Age of the joker” (Nuclear Blast)

0
95

Πριν από λίγες μέρες, όταν και είχα πρωτοδεί το νέο βίντεο των EDGUY για το “Robin Hood” (πρώτο single του νέου τους άλμπουμ), κάνοντας συζητήσεις με γνωστούς και φίλους, είχα πει ότι πλέον για εμένα δεν υπάρχει νόημα ύπαρξης και των EDGUY και των AVANTASIA. Και αυτό, ακούγοντας μόνο ένα νέο κομμάτι EDGUY και που μου άρεσε. Ακούγοντας το άλμπουμ, άλλαξα γνώμη… Προς το χειρότερο δυστυχώς!

Η ένατη κυκλοφορία των EDGUY, “Age of the joker”, ίσως είναι και το χειρότερο άλμπουμ τους μέχρι στιγμής. Και όσο και αν τους γουστάρω σαν μπάντα, αυτή είναι η μαύρη αλήθεια.

Το Age of the joker ξεκινάει σχετικά καλά, με το “Robin Hood”, το οποίο όμως, εν αντιθέσει με την έκδοση του βίντεο, εδώ στα 8:24 (!) που διαρκεί, «χάνει» πολύ. Η συνέχεια όμως, είναι λίγο πολύ απογοητευτική. Χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις, και συνεχίζοντας στα πιο heavy/rock μονοπάτια των τελευταίων ετών, ο Tobias ίσως χρειάζεται ένα μικρό κενό να ξεκουραστεί, γιατί η υπερπαραγωγικότητα των τελευταίων ετών (άλμπουμ EDGUY, ΑVANTASIA, live άλμπουμ EDGUY, περιοδείες κλπ) φαίνεται ότι τον έκανε να στερέψει από καλές ιδέες.

Πολλά mid tempo κομμάτια, με αναμενόμενες και επαναλαμβανόμενες δομές, με βάση στα ρεφρέν (ατού του γενικότερα, αλλά όχι και τόσο εδώ) και χωρίς ιδιαίτερη σημασία στα υπόλοιπα σημεία και με τον Tobias να είναι λίγο υπερβολικός στα φωνητικά του σε σημεία. Κάτι που έκανε αρκετές φορές και παλιότερα, αλλά ίσως τότε η ποιότητα των κομματιών να μη σε άφηνε να ασχοληθείς και τόσο με αυτό.

Σε ένα άλμπουμ 11 κομματιών, το να είναι πάνω του μετρίου και να αρέσουν τα 4, μόνο καλό δεν είναι. Και μπορεί το uptempoBreathe”, το (ίσως το καλύτερο ρεφρέν του άλμπουμ) mid/melodicTwo out of seven” (με το στίχο “what the fuck, suck my cock” να έρχεται από το πουθενά στο τέλος), το επίσης mid/melodicFire on the downline” και το “Robin Hood” να θυμίζουν τις καλές στιγμές του Tobias και της παρέας του, το “Age of the joker” όμως αποτυγχάνει παταγωδώς στο σύνολό του.

Κακή στιγμή; Παρένθεση; Τι να σας πω. Εγώ μετά το “Hellfire club” δεν έχω ακούσει δίσκο από τους EDGUY που να πώ “δισκάρα” όπως έκανα με τα “Vain glory opera”, “Mandrake” και “Hellfire club”. Ξέρω πως οι power εποχές του Sammet έχουν περάσει προ πολλού. Δε ζώ στο παρελθόν. Αλλά πραγματικά, ποιο το νόημα να υπάρχουν και οι EDGUY και οι AVANTASIA όταν παίζουν ουσιαστικά τα ίδια πράγματα και μάλιστα οι AVANTASIA κυκλοφορύν σαφώς ποιοτικότερες δουλειές;

Δε ξεγράφω τον Sammet… Έχει δείξει ότι «το έχει» και μάλιστα πολύ! Όμως ίσως είναι καλύτερα να συνεχίσει με AVANTASIA, γιατί οι EDGUY κακά τα ψέματα, έχουν πάρει την κάτω βόλτα για τα καλά!

5 / 10

Φραγκίσκος Σαμοΐλης

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here