DEVIN TOWNSEND PROJECT – “The Retinal Circus” (Inside Out)

0
95

Όλοι λίγο πολύ ξέρετε τη λόξα που έχω για τον αγαπητό διπολικό καράφλα από τον Καναδά κι έχοντας παρευρεθεί στη συναυλία της οποίας η παρούσα κυκλοφορία πραγματεύεται, σας υπόσχομαι πως θα προσπαθήσω να είμαι όσο πιο αντικειμενικός γίνεται γράφοντας το παρακάτω κείμενο. ΑΠΟΚΤΗΣΤΕ ΤΟ ΤΩΡΑ, ΤΑ ΣΠΑΕΙ ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ!!! Αχέμ… Μετά από αυτή την κρίση του Gollum μέσα μου, ας προσπαθήσουμε να μιλήσουμε για το άλμπουμ και την ποιότητά του με επιχειρήματα.

Πρώτα από όλα να αναφέρουμε ότι αποτελεί το πρώτο πραγματικά ζωντανά ηχογραφημένο άλμπουμ του κυρίου Townsend που να καλύπτει όλη του την προσωπική καριέρα. Ναι, ξέρω, θα μου πείτε ότι έχει βγάλει και το “Official bootleg” το 1999 ή το “By a thread: Live in London 2011” που βγήκε πέρυσι. Σε ό,τι αφορά το πρώτο, ο Devin μέχρι τότε είχε κυκλοφορήσει με το ζόρι 2 άλμπουμ (“Ocean machine” και “Infinity”, αν και περιέχει και ένα τραγούδι από STRAPPING YOUNG LAD) ενώ το δεύτερο είναι επίσης περιορισμένο στην τετραλογία “Ki”, “Addicted!”, “Deconsturction” και “Ghost” με κάποιες τσόντες από παλιότερα κομμάτια σα bonus tracks/encore. Εδώ έχουμε όλο το πακέτο με 129 λεπτά μουσικής που καλύπτει όλο το φάσμα της καριέρας του. Όλο; Ω ναι, όλο! Για τους τυχερούς παρευρίσκοντες στη συναυλία που δόθηκε στις 27 Οκτωβρίου 2012 στο Roundhouse, είχαν την ευκαιρία να δούνε το Devin (πιθανότατα) για τελευταία φορά να παίζει κομμάτια των STRAPPING YOUNG LAD (τα “Detox” και “Love?” για την ακρίβεια), στα οποία έκανε ειδική εμφάνιση επί σκηνής και ο Jed Simon. Κι ακόμα κι αν δεν ακούγεται κανένα τραγούδι από την περίοδο που ο τότε ακόμα newbie τραγουδιστής ήταν μέλος της μπάντας του Steve Vai, ο ίδιος ο Vai εκτελεί χρέη (βιντεοσκοπημένου) αφηγητή της όλης μουσικής πανδαισίας που διαδραματίζεται, διαγράφοντας μία μορφή ιστορίας, ενώνοντας έτσι όλες τις μουσικές περιόδους που έχει περάσει ο Devin εδώ και 18 περίπου χρόνια. Διότι ο Devin, ως βλαμμένος (με την καλή έννοια) που είναι, δε θέλησε απλά να δώσει μία μεγάλης διάρκειας συναυλία και αυτό ήταν. Μέσα στη λόξα κι έμπνευσή του σκέφτηκε να φτιάξει μία ιστορία συνδέοντας όλα τα κομμάτια μεταξύ τους, μετατρέποντας μέρος της δισκογραφίας του σε ένα live concept άλμπουμ (το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί κι αυτοβιογραφικό, τουλάχιστον εν μέρη, καθότι μία ζωή ο Devin έγραφε σχεδόν αποκλειστικά βιογραφικούς στίχους). Και σα να μην έφτανε αυτό, σε αυτό πρόσθεσε επί σκηνής κι ένα κάρο άλλα στοιχεία (χορευτικά, χορωδίες, θέατρο με σκηνικά, εφέ κτλ που θα τα αναλύσουμε σε λίγο καιρό αφού γίνει διαθέσιμο και το επίσημο βίντεο της συναυλίας), συμπεριλαμβανομένης φυσικά της σύγχρονης μούσας του, Anneke van Giesbergen (AGUA DE ANNIQUE, ex-THE GATHERING) κάνοντας το όλο πακέτο ακόμα πιο ελκυστικό.

“Ωραία όλα αυτά ρε φίλε, αλλά δε μας λες τελικά εάν αξίζει το άλμπουμ” θα μου πείτε. Και θα έχετε δίκιο. Ηχητικά είναι άψογο. Αναλαμβάνοντας για άλλη μία φορά την επιμέλεια του άλμπουμ ο ίδιος ο Devin, με την τελειομανία που τον διακατέχει, παρέδωσε άλλη μία φορά ένα αψεγάδιαστο αποτέλεσμα. Παικτικά είναι σχεδόν άψογο, καθώς δε μπορείς να διακρίνεις παρά μόνο ελάχιστα λαθάκια, που είναι ουσιαστικά ανεπαίσθητα. Η επιλογή των τραγουδιών κάνει το άλμπουμ πραγματικά ιδανικό για να το ακούσει κάποιος που δεν έχει ιδέα τι εστί Devin Townsend ώστε να πάρει μία γενική γεύση (για μεμονωμένες επιλογές δίσκων, φυσικά ξεκινάει κανείς από “Epicloud” και “Addicted!” και μετά πάει σε “Terria” και “Synchestra” κι από εκεί όπου τον βγάλει άμα ψήθηκε) και φυσικά ο ίδιος λόγος κάνει ελκυστική την ακρόαση για κάθε ήδη δηλωμένο οπαδό. Δε θα επεκταθώ περισσότερο καθώς αδημονώ να δω και το τελικό προϊόν της οπτικής μορφής της συναυλίας.

Πάντως το συμπέρασμα είναι το ίδιο με το alter ego μου στην αρχή του κειμένου. Αποκτήστε το όπως λέει πολύ συχνά κι ο ίδιος ο Devin σε συνεντεύξεις και στο twitter με όποιο τρόπο μπορείτε, κι εάν σας αρέσει, τότε συνδράμετε κι εσείς με τον τρόπο σας ώστε να συνεχίσει αυτός ο καλλιτέχνης να κάνει αυτό που ξέρει καλά. Να γράφει χωρίς περιορισμούς υπέροχη και πολυποίκιλη μουσική.

9 / 10

Υ.Γ.: Στο τέλος του “Grace” που ακούγεται σα φύσημα στο δίσκο, για να μην αναρωτιέστε, δείτε το σχετικό βίντεο που ακολουθεί και θα καταλάβετε.

Κωνσταντίνος Βασιλάκος

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here