TWILIGHT OF THE GODS – “Fire on the Mountain” (Season of mist)

0
103

Το όνομα αυτού του project προέρχεται από τον ομότιτλο δίσκο των BATHORY και αρκεί για να γίνει κατανοητό εξαρχής στο ποια θα είναι και η μουσική τους κατεύθυνση. Όμως δε  θα μπορούσε να αρκεί για τα μέλη τους που είναι ο Alan Averill τραγουδιστής των PRIMORDIAL, ο Patrik Lindgren των Thyrfing στις κιθάρες μαζί με τον Rune Eriksen των AVA INFERI και AURA NOIR, ο Frode Glesnes των EINHERJER στο μπάσο και ο πολύς Nick Barker, που έχει παίξει τύμπανα σε πάρα πολλά σχήματα με κυριότερα τους CRADLE OF FILTH και τους DIMMU BORGIR όταν μεσουρανούσαν.

Ποιο είναι τώρα το ενδιαφέρον σε αυτό το super project; Υπάρχει πρώτα από όλα θα αναρωτηθείτε; Η απάντηση έρχεται απευθείας από την ποιότητα και τη διαφορετικότητα που έχουν οι συνθέσεις. Σε καμμία περίπτωση οι συνθέσεις δεν ακολουθούν τον μονοκόματο BATHORY προσανατολισμό και είναι διαποτισμένες από το heavy metal στοιχείο – κυρίως των MAIDEN στις κιθάρες. Αυτό το γεγονός καθιστά κάθε νεα ακροαση του δίσκου και μια δεύτερη ανάγνωση του, καθώς από κομμάτι σε κομμάτι υπάρχει έντονη η τάση για διαφοροποίηση.

Τα φωνητικά του Alan είναι τουλάχιστον καθηλωτικά και τολμώ να πω ότι υπερβαίνουν τα αντίστοιχα που έχει κάνει στα τελευταία albums των PRIMORDIAL. Είναι και ένα στοιχείο που ο ίδιος ο Quorthon δεν είχε τη δυνατότητα να αποδωσει και καπου εδώ αποδίδεται και μια απάντηση για το πώς θα ήταν το επικο και ανυπέρβλητο ύφος του αν είχε έναν ικανό τραγουδιστή να αποδίδει τους στίχους.

Δεν μου αρέσουν προσωπικά τα project με συγκεκριμένο προσανατολισμό και περισσότερο με ξενίζει η όλη ιστορία των project με μέλη από ετερόκλητα groups. Στην πράξη καπου εδώ όλες αυτά καταρρίπτονται και αυτό οφείλεται στην αξία του έργου των BATHORY, που έχει διαποτίσει τον τρόπο σύνθεσης πόλλων νέων μουσικών. Μιλάμε για ένα project που λειτουργεί με τη νοοτροπια της μπάντας, χωρίς κάποιο μέλος να «φαίνεται» παραπάνω από κάποιο άλλο. Αυτό το γεγονός καθιστά και τις συνθέσεις να έχουν ταυτότητα και αυτοτέλεια που είναι ό,τι πιο σημαντικό στις μέρες μας, που οι καλές συνθέσεις σπανίζουν, ενώ η φόρμα είναι αυτή που χρησιμοποιείται κατά κόρον.

Θα τολμήσω να υποστηρίξω ότι καταλυτικό ρόλο έπαιξε η παρουσία του Rune Eriksen, ο οποίος είναι ένας άκρως ταλαντούχος μουσικός και συνθέτης. Η πορεία του με τους MAYHEM και πλέον με τους AVA INFERI και τους AURA NOIR έχει αποδείξει ότι είναι ικανός να συνθέσει οποιοδήποτε στυλ metal μουσικής θέλει. Και γι’άλλη μια φορά τα κατάφερε και με το παραπάνω.

Δεν σας προτείνω απλώς να το ακούσετε, αλλά να δώσετε πολύ χρόνο για να αφομοιώσετε το album αυτό. Πιστευω ακράδαντα πως θα εκτιμήσετε και με το παραπάνω την προσπάθεια που έγινε και ίσως να τον τοποθετήσετε δίπλα στα ανυπέρβλητα albums των BATHORY, όπως έκανα κι εγώ.

 8,5/10

Λευτέρης Τσουρέας

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here