EMPYRIUM – “Into the Pantheon” (Prophecy)

0
100

11 ολόκληρα χρόνια είχαν να βγουν στο προσκήνιο οι θρυλικοί Γερμανοί neofolk (πλέον) metallers EMPYRIUM. Μια αγαπημένη μπάντα με μεγάλο κοινό και στη χώρα μας, οι οποία είχε διαλυθεί το 2006 μετά από 4 full length άλμπουμ και 1 EP. Το 2010 επανενώθηκαν, υποσχόμενοι νέο άλμπουμ. Μέχρι σήμερα όμως δεν έχει υπάρξει κάτι παρά δύο νέα τραγούδια σε live εκτέλεση. Τον περασμένο Αύγουστο κυκλοφόρησαν το πρώτο τους live δίσκο, με τίτλο “Into the pantheon”.

Το live βιντεοσκοπήθηκε/ηχογραφήθηκε στο Leipzig της Γερμανίας και πρόκειται για το 1ο live που έχει δώσει η μπάντα στην ιστορία της, παρόλο που εμφανιστήκαν στα μέσα της δεκαετίας του ’90. Πέρα από τους Διόσκουρους Ulf Theodor Schwadorf (THE VISION BLEAK) και Thomas Helm, στο “Into the pantheon” συμμετέχουν και αρκετοί guest όπως ο Neige από τους ALCEST (κιθάρα) και ο Fursy Teyssier από τους LES DISCRETS (μπάσο), δύο μπάντες της elite του post/shoegaze metal. Όχι και άσχημα για ουσιαστικά ένα επετειακό άλμπουμ. Ο δίσκος, ίσως προς έκπληξη των οπαδών τους, περιέχει τραγούδια από όλη τη δισκογραφία τους. Δηλαδή και την παλιά πιο ακραία εκδοχή τους, αλλά και τη neofolk  πλευρά τους. Παρόλα αυτά, έχουν καταφέρει να δέσουν τα κομμάτια εκπληκτικά καλά. Δεν έχουν μπει τυχαία στο setlist. Υπάρχει μια ακουστική ακολουθία που σε συνεπαίρνει, είτε στους ήχους του βιολιού και πιάνου, είτε της κιθάρας και τον διακριτικών drums. Άψογο performing στα φωνητικά και των δύο και ιδίως της αδυναμίας μου, του Thomas. Στο δίσκο, πέρα από τα παλιά κομμάτια, υπάρχουν και τα δυο καινούρια. Το “The days before the fall”, το οποίο ανοίγει τη συναυλία και είναι περισσότερο κοντά στα τελευταία άλμπουμ της μπάντας. Το “Dead winter ways” ακολουθεί και παραπέμπει στα πρώτα άλμπουμ… και εδώ μένεις! ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ σύνθεση! Πράγμα που δείχνει ότι οι Γερμανοί δεν το έχουν χάσει, παρόλα τα χρόνια απραξίας.

Το “Into the pantheon” είναι ότι πρέπει για να μας θυμίσει τι επιπέδου μουσικά μυαλά είναι οι Thomas και Ulf. Αν και το πρώτο live των EMPYRIUM, είναι κάτι παραπάνω από άψογο. Από ακουστικής πλευράς, μιας που το DVD δεν το έχω δει ακόμα, αλλά σίγουρα θα γίνει και αυτό. Το μόνο που μένει είναι αυτό που θέλουμε όλοι μας νομίζω… νέο δίσκο! Τώρα!

9 / 10

Γιώργος Δρογγίτης

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here