IN EXTREMO – “Kunstraub” (Vertigo/Capitol)

0
84

Καλώς τα παιδιά… τρόπος του λέγειν τουλάχιστον, αφού έχουν μεγαλώσει αρκετά!

Όπως και να έχει, οι Γερμανοί IN EXTREMO φτάνουν αισίως τα 10 άλμπουμ και με το “Kunstraub” δείχνουν έτοιμοι να κάνουν «χατ-τρικ», τουλάχιστον στη χώρα τους, καθώς οι δύο προηγούμενες κυκλοφορίες τους είχαν σκαρφαλώσει στη θέση Νο 1 των Γερμανικών charts!

Το “Kunstraub” σημαίνει “κλέφτης τέχνης” και μία επίσκεψη στο site της μπάντας θα σας κάνει να χαμογελάσετε. Η «έμπνευση» για τον τίτλο ήρθε όταν ο drummer τους, Florian, διάβασε ένα άρθρο για μία κλοπή 7 μεγάλων αριστουργημάτων τέχνης που είχε γίνει πέρυσι στο Rotterdam της Ολλανδίας. Και αφού και τα μέλη της μπάντας είναι 7, το είδαν σαν οιωνό!

Στα μουσικά τώρα, το άλμπουμ δεν είναι το τυπικό που θα περίμενε κανείς από τους Γερμανούς. Φεύγουν από τον folk/medieval ήχο που μας είχαν συνηθίσει και στην ουσία παίζουν rock/metal με χρήση μεσαιωνικών οργάνων. Οι κιθάρες είναι πιο μπροστά, τα drums με πιο heavy rock παίξιμο, οι φωνητικές γραμμές πιο rock μεν, αλλά χωρίς να ξεχνάνε τις χαρακτηριστικές τους φόρμες που έχουμε συνηθίσει. Οι στίχοι βέβαια, όπως και οι τίτλοι κομματιών δε θα μπορούσαν να μην έχουν και το χαβαλέ, γνώρισμα της μπάντας άλλωστε.

Το θέμα είναι ότι παρά την αλλαγή, η ποιότητα δε λέει να αλλάξει. Όταν σε ένα άλμπουμ 14 (με τα bonus) κομματιών μόνο 3 περνάνε τελείως απαρατήρητα (εκ των οποίων τα 2 είναι τα bonus!), ε κάτι γίνεται σωστά εδώ. Το πιασάρικο groove-άτο folky εναρκτήριο “Der die sonne schlafen schickt”, το μπαλαντοειδές με το υπέροχο ρεφρέν “Gaukler”, το hit και πρώτο βίντεο από το δίσκο up tempo “Feuertafe”, το “Du und ich” που σου φτιάχνει τη διάθεση, το up tempo “Doof”, το rock ‘n’ roll (στα μέτρα της μπάντας πάντα) “Belladonna” και η ατμοσφαιρική μπαλάντα “Die beute”, είναι οι κορυφαίες στιγμές ενός πολυδιάστατου και διαφορετικού από ότι έχουμε συνηθίσει δίσκου από τους IN EXTREMO.

Μπορεί κάποιους οπαδούς της μπάντας να ξενίσει η αλλαγή στον ήχο, αλλά προσωπικά είμαι υπέρ του πειραματισμού. Και όταν γίνεται καλά, όπως στο “Kunstraub”, κανένα πρόβλημα απολύτως. Οι IN EXTREMO προσθέτουν ένα ακόμα πολύ καλό άλμπουμ στη δισκογραφία τους. Σταθερή αξία στο χώρο.

7.5/10

Φραγκίσκος Σαμοΐλης

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here