ONOMA ΑΛΜΠΟΥΜ: “Zombie attack” – TANKARD
ETOΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1986
ETAIΡΙΑ: Noise Records
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Harris Johns
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Andreas “Gerre” Geremia – φωνητικά
Axel Katzmann – κιθάρες
Andy Boulgaropoulos – κιθάρες
Frank Thorwarth – μπάσο
Oliver Werner – τύμπανα
Όλα τα πράγματα στη ζωή έχουν μια αρχή και στη προκειμένη περίπτωση, η τρελή πορεία των αγαπημένων Γερμανών thrashers TANKARD, ξεκίνησε το Ιούλιο του 1986 με το ντεμπούτο τους άλμπουμ, “Zombie attack”. Μια πορεία που συνεχίζεται μέχρι σήμερα, με πολύ thrash metal και ακόμη πιο πολύ αλκοόλ!
Η μπάντα ξεκίνησε να υφίσταται από το 1982, ως AVENGER αρχικά και VORTEX αργότερα, μέχρι που αποφάσισαν να αλλάξουν όνομα, θέλοντας να εκδηλώσουν την μεγάλη τους αγάπη στην μπύρα. Ψάχνοντας λοιπόν σε λεξικό, βρήκαν τη λέξη που θα τους συνόδευε για το υπόλοιπο της καριέρας τους.
Το 1984 και 1985 ηχογράφησαν δύο demo, τα “Heavy metal vanguard” και “Alcoholic metal” αντίστοιχα. Ανάμεσα στα δύο demo οι TANKARD έδωσαν μερικές συναυλίες μαζί με κάποιους… SODOM και μάλιστα προσέλκυσαν το ενδιαφέρον της SPV που είχε πρόθεση να υπογράψει και τις δύο μπάντες, αλλά τελικά κατέληξε μόνο στους SODOM καθώς οι TANKARD έβγαιναν στη σκηνή μονίμως λιώμα! Παρόλα αυτά, οι αλκοολικοί λεβέντες μας δεν πτοήθηκαν και μετά και την κυκλοφορία του “Alcoholic metal” βρήκαν εύκολα συμβόλαιο στην (που αλλού;) Noise Records.

Σε παραγωγή του πανταχού παρόντα Harris Johns, το “Zombie attack” περιλαμβάνει τέσσερα κομμάτια από το “Alcoholic metal” demo (“Zombie attack”, “Poison”, “ Acid death” και “Screamin’ victms”) και τα υπόλοιπα είναι νέες συνθέσεις. Το άλμπουμ ακούγεται αρκετά ωμό και ακατέργαστο, με τους TANKARD να ακροβατούν ανάμεσα στο thrash, το crossover και το punk, προσπαθώντας να βρουν τα πατήματά τους. Τρεκλίζοντας, ίσως από το πολύ αλκοόλ, αλλά τα βρίσκουν. Φυσικά το απόλυτο highlight εδώ δεν είναι άλλο από το “(Empty) tankard”, κλασικό και αθάνατο κομμάτι που δεν απουσιάζει ποτέ από τις συναυλίες των Γερμανών. Από κοντά τα “Maniac forces” και το ομώνυμο, γεμάτα ταχύτητα και μπόλικη δόση καφρίλας. Από εκεί και πέρα, τα υπόλοιπα κομμάτια, ακούγονται, στα δικά μου αυτιά τουλάχιστον, περισσότερο με punk, παρά με thrash καταβολές, κάτι που προσωπικά δεν με χαλάει αφού κουμπώνουν ιδανικά με το όλο σύνολο. Σε αυτή τη φάση βρίσκονται τα άκρως διασκεδαστικά “Thrash ‘tll death” και “Alcohol”.
Τεχνικά το άλμπουμ δεν διεκδικεί δάφνες ποιότητας, αν και υπάρχουν κάποια αμυδρά ψήγματα εδώ και εκεί που φανερώνουν την μετέπειτα μουσική τους εξέλιξη. Εδώ τα πράγματα δεν βασίζονται στην τεχνική, αλλά στην ταχύτητα, στην ωμότητα και στον άφθονο χαβαλέ. Στοιχεία που το “Zombie attack”, αν και λίγο άγουρο ως ντεμπούτο, μέσα στην αφέλειά του, τα προσφέρει απλόχερα. Και αν και δεν διεκδικεί τον τίτλο του καλύτερου άλμπουμ των TANKARD, το “Zombie attack” αποπνέει και σήμερα μια περίεργη γοητεία που, ενώ βρωμάει και ζέχνει μπύρα από μακριά, είναι δύσκολο σε έναν thrasher που σέβεται τον εαυτό του να του αντισταθεί. Ανοίξτε λοιπόν μια παγωμένη μπύρα τώρα που είναι καλοκαιράκι, βάλτε το να παίζει δυνατά και απολαύστε υπεύθυνα!
Χικ!
Did you know that:
- Το άλμπουμ επανεκδόθηκε το 2005 σε CD που περιλάμβανε και το δεύτερο τους άλμπουμ, το “Chemical invasion”.
- Gerre και Thorwarth παραμένουν τα δύο σταθερά μέλη της μπάντας μέχρι και σήμερα. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικά ο Gerre ήταν ο μπασίστας της μπάντας και ο Thorwarth ο τραγουδιστής, κάτι που άλλαξε λίγο πριν την ηχογράφηση του πρώτου demo.
Θοδωρής Κλώνης











![A day to remember…08/08 [SLAYER] Slayer](https://rockhard.gr/wp-content/uploads/2026/08/Slayer-Christ-illusion-front-1-218x150.jpg)
![A day to remember…05/08 [BLUES PILLS] Blues Pills](https://rockhard.gr/wp-content/uploads/2026/08/Blues-Pills-Lady-in-gold-front-218x150.jpg)
