CANEDY – “Warrior” (Sleaszy Rider Records)

0
142

Υπάρχουν κάποιοι μουσικοί, που σίγουρα δεν έχουν γίνει πάρα πολύ γνωστοί στο ευρύ κοινό, παρόλο που είναι στο δισκογραφικό προσκήνιο τα τελευταία 40 χρόνια και έχουν βάλει και οι ίδιοι το δικό τους λιθαράκι στο heavy metal. Ένας από αυτούς, είναι και ο Carl Canedy, ένας μουσικός που οι περισσότεροι ξέρουν σαν τον πρώτο drummer των MANOWAR και φυσικά των THE RODS, το συγκρότημα στο οποίο είναι μέλος από το 1980. Όταν όμως εκτός των πολύ καλών κυκλοφοριών που έχει με αυτούς, έχει συνεργαστεί με μουσικούς όπως ο Jack Starr και ο Rhett Forrester και έχει κάνει την παραγωγή σε δίσκους των BLUE CHEER, ANTHRAX, ATTILA, E-X-E, EXCITER, HELSTAR, OVERKILL, POSSESSED, TT QUICK, κλπ ε τότε δεν λογίζεται αμελητέα προσωπικότητα στο heavy metal χάρτη. Και αν κάποιο από τα παραπάνω ονόματα δεν «λέει» κάτι στους νεότερους, οι παλιότεροι τους γνωρίζουν όλους, αφού «μεγαλώσαμε» μαζί τους.

Ο κος Canedy, μας παρουσιάζει φέτος τη δεύτερη studio δουλειά του με το προσωπικό του συγκρότημα, που φέρει το όνομά του και έχει τίτλο “Warrior”, τραγούδι που είναι και το video clip προώθησης του δίσκου. Δεν σας κρύβω, ότι ακούγοντας το τραγούδι πριν την ακρόαση του άλμπουμ, ενθουσιάστηκα αρκετά με το τελικό αποτέλεσμα. Από την άλλη, ήμουν και περίεργος για το συνθετικό υλικό, αφού περίμενα τα πάντα, από κάτι καλό μέχρι και κάτι πολύ μέτριο. Η περιέργεια αυξήθηκε, όταν διάβασα και το δελτίο τύπου, όπου εκθειάζουν το δίσκο οι Steve “Lips” Kudlow (ANVIL), Ross Friedman (ROSS THE BOSS, ex-MANOWAR, κλπ), Mark Tornilllo (ACCEPT, ex-TT QUICK) και Jeff Plate (TRANS SIBERIAN ORCHESTRA, ex-SAVATAGE). Ευτυχώς, μετά και την ακρόαση, η ζυγαριά «έκλεισε» προς το πρώτο.

Όπως είναι αρκετά λογικό, οι συνθέσεις έχουν σαν «βάση» τον Αμερικανικό heavy metal ήχο, που μπλέκει αρμονικά τις κλασσικές φόρμουλες με πιο power metal μέρη. Οι CANEDY δημιούργησαν τραγούδια που ναι μεν δεν έχουν να δώσουν κάτι πρωτοποριακό στον οπαδό, ούτε θα τον κάνουν να σκεφτεί «ουαου δεν έχω ξανά ακούσει ποτέ κάτι τέτοιο», είναι όμως όλα, πλην ενός, πολύ καλά δομημένα και σίγουρα θα τον κάνουν να περάσει καλά κατά την ακρόαση. Όλες οι συνθέσεις, εκτός του “Attia” που «κλείνει» το δίσκο και είναι το μόνο ξένο στοιχείο στο άλμπουμ αφού είναι ένα χαζοχαρούμενο, νερόβραστο alternative/pop rock τραγούδι σύγχρονου Αμερικανικού ήχου, δεν είναι σε κανένα σημείο βαρετές, αφού έχουν καλή δομή και γενικά άκρως πορωτική διάθεση. Κρίμα πάντως, γιατί το τραγούδι αναφέρεται στη μητέρα του Αυγούστου Καίσαρα και σαφώς θα μπορούσε να είχε μια πιο επική αισθητική.

Το “Warrior” είναι σίγουρα το πιο ωραίο τραγούδι του δίσκου, αλλά ευτυχώς και οι υπόλοιπες συνθέσεις δεν υστερούν καθόλου, αφού όσοι αγαπούν τις τραχείς και στακάτες στιγμές, με κύριο χαρακτηριστικό  τις δυναμικές μελωδίες, τα επιθετικά metal riffs, τα ωραία και «κολλητικά» ρεφρέν και το ηχητικό τσαγανό, θα ανακαλύψουν μία δουλειά που θα είναι του γούστου τους. Τα τραγούδια, στο σύνολο τους, έχουν μία όμορφη ηχητική ισορροπία μεταξύ mid tempo μερών και αυτών με πιο γρήγορες ταχύτητες. Ως επί το πλείστον, όλες οι συνθέσεις έχουν «αέρινα» και ξεσηκωτικά σημεία, με περίσσιο ηχητικό τσαμπουκά, που δεν γίνεται να μην σου κεντρίσουν σε δευτερόλεπτα το ενδιαφέρον να τα προσέξεις καλύτερα, αφού ακούς τραγούδια που συνδυάζουν αρμονικά τη μελωδία με τη δύναμη. Ο Canedy, που όσοι τον έχουν ακούσει να παίζει, σίγουρα τον θεωρούν σαν ένα πολύ καλό μουσικό, κατηύθυνε με την εμπειρία του και τα άλλα μέλη, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα άλμπουμ που θα ευχαριστήσει τον κόσμο.

Οι CANEDY δημιούργησαν τραγούδια που ούτε πρωτότυπα είναι, ούτε θα αποτελέσουν τις συνθέσεις του δίσκου της χρονιάς. Στο “Warrior” όμως, υπάρχουν ωραία τραγούδια, με Θρησκευτική, κοινωνική,  ιστορική και αναφορική στην αγάπη θεματολογία. Όλα με αρχή, μέση και τέλος και για αυτό αξίζει να ακουστούν πολύ και για μεγάλο διάστημα, από ένα συγκρότημα που φαίνεται ότι έχει δουλέψει πολύ για το ηχητικό αποτέλεσμα, έτσι ώστε ο ακροατής να διασκεδάσει όσο θα το ακούει. Αν είστε φίλοι του Αμερικανικού heavy metal, σίγουρα θα βρείτε μία πολύ καλή επιλογή τραγουδιών να σας «γεμίζει» τις ώρες. Για πόσο; Αυτό είναι καθαρά στη θέληση του καθενός.

7.5/10

Θοδωρής Μηνιάτης

 22  0 googleplus0  0  22