THEM – “Manor of the Se7en Cables” (Steamhammer/SPV)

0
145

Οι THEM μετά από τρία σχεδόν χρόνια επιστρέφουν με τον δεύτερο δίσκο τους με τίτλο “Manor of the se7en Cables”. Για αυτούς που δεν τους έχουν εντοπίσει ακόμα τα ραντάρ τους, οι THEM (όπως μπορεί να υποπτευτεί κάποιος από το όνομα) ξεκίνησαν ως tribute μπάντα στον τεράστιο KING DIAMOND το 2008. Έδωσαν αρκετά shows συμπεριλαμβανομένων  με τους Al Patino και Mike Weed και από το 2014 είχαν την ιδέα να δημιουργήσουν έναν δικό τους concept δίσκο, όπως και έγινε με τον “Sweet hollow” το 2016. Τα μέλη της μπάντας έχουν παίξει στο παρελθόν σε power, Thrash και progressive μπάντες όπως ο Mike LePond στους SYMPHONY X (μπάσο), ο βασικός συνθέτης της μπάντας Markus Johansson (Sylencer, 4ARM) ο Markus Ullrich στους LANFEAR (κιθάρα), ο Κ.Κ.Fossor στους COLDSTEEL και στους DEMOLITION TRAIN o drummer  Angel Cotte. Η κοινή αγάπη για την μουσική των KING DIAMOND-MERCYFUL FATE και γενικότερα η horror θεματολογία, ήταν η αιτία να προχωρήσουν σε κάτι προσωπικό.

Ο διάδοχος του “Sweet Hollow” έχει πιο πολλά thrashy στοιχεία και είναι πιο τεχνικός μουσικά ενώ ο K.K.Fossor κάνει λιγότερα φαλτσέτα αλά KING DIAMOND, κάτι που προσωπικά το βρήκα θετικό και έχει μία σχετικά πιο προσωπική σφραγίδα. Απαγκιστρώθηκαν μουσικά σε κάποιο βαθμό από την «KING DIAMOND αισθητική» χωρίς όμως να έχουν αποκτήσει καθαρά δική τους ταυτότητα ως μπάντα 100%. Οι αλά “La Rocque μελωδίες” και παίξιμο είναι εμφανείς και σε αυτό το δίσκο αλλά είναι σίγουρα σε λιγότερο βαθμό από ότι στον “Sweet Hollow”. Η δουλειά αυτή είναι μουσικά μία φυσική εξέλιξη του “Sweet Hollow” και ένα μείγμα ευρωπαϊκών και αμερικανικών επιρροών. Αυτά τα χαρακτηριστικά φαίνονται ιδιαίτερα στον “Witchfinder” που αποτέλεσε  το πρώτο single του δίσκου. Σε αυτό το σημείο ξεκινάει και η αφήγηση της ιστορίας και ειναι μακράν το πιο πιασάρικο τραγούδι στο άλμπουμ όπως το “δυνατό” τεχνικά “Maleficium” και το κορυφαίο “Punishment by Fire” που κλείνει και το άλμπουμ. Ο δίσκος έχει μία καλή συνοχή και τα δύο ιντερλούδια ενδιάμεσα “Α Scullery Maid” και “Peine Forte Et Dure” του δίνουν την δυνατότητα να “αναπνεύσει” χωρίς να κουράσει.

Είναι σίγουρα μια ενδιαφέρουσα  δουλειά, με πολλά καλά σημεία μουσικά που αναμφισβήτητα οι οπαδοί της θεματολογίας των horror stories και του μουσικού αυτού ιδιώματος θα εκτιμήσουν. Θέλει αρκετά ακούσματα και γεγονός είναι ότι σε κάθε άκουσμα, ανακάλυπτα και κάτι καινούργιο. Όμως δεν έχει στο σύνολό του ο δίσκος τα τραγούδια αυτά που θα με “σκαλώσουν” και θα με κάνουν να επιστρέψω σε αυτόν μετά από καιρό. Η δημιουργία ενός concept δίσκου δεν είναι εύκολη υπόθεση και η θεματολογία θεωρώ ότι πρέπει να είναι ένα από τα δυνατά σημεία, που να κεντρίζουν το ενδιαφέρον του ακροατή σε συνδυασμό με την μουσική φυσικά. Στο “Manor of the se7en Cables” η ιστορία ήταν αδιάφορη, στα φωνητικά δεν υπήρχε η “θεατρικότητα” όπως του KING DIAMOND που σε καθηλώνουν από το πρώτο άκουσμα, παρόλα αυτπά, μουσικά έχει πολύ καλές συνθέσεις που θεωρώ ότι σώνουν την παρτίδα και δίνουν το έναυσμα στον ακροατή να ακούσει κάμποσες φορές τον δίσκο και να ανακαλύψει ωραία σημεία σε κάθε νέα ακρόαση.

6,5 / 10

Θάνος Κολοκυθάς