HOWLING SYCAMORE – “Howling Sycamore” (Prosthetic Records)

0
164

Στην περίπτωση της σύστασης των HOWLING SYCAMORE, δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για ένα super group, μιας και κανένα από τα μέλη δεν έχει λάβει της δέουσας προσοχής από το διευρυμένο κοινό του metal, ούτε βέβαια και οι πρώην ή νυν μπάντες τους. Αυτό λειτουργεί υπέρ τους και έτσι οι χαμηλές απαιτήσεις μας, ικανοποιούνται πλήρως και με το παραπάνω με το ντεμπούτο που μόλις κυκλοφόρησε. Οι Jason McMaster (ex-WATCHTOWER), Hannes Grossmann (OBSCURA, BLOTTED SCIENCE) και Davide Tiso (ex- EPHAL DUATH) αποτελούν τον συνθετικό κορμό των HOWLING SYCAMORE, αλλά πολλά στοιχεία του χαρακτήρα των συνθέσεων θα βρείτε στα καίρια guest sessions των Kevin Hufnagel (DYSRHYTHMIA, GORGUTS), Fester (BURIALS, HUMOROUS) και κυρίως του Bruce Lamont των YAKUZA στο βαρύτονο σαξόφωνο. Λογικό και επόμενο, από την πορεία των μουσικών που συμμετέχουν, το μουσικό ύφος να βρίσκεται ανάμεσα στο progressive metal και το death metal, με την αναλογία να διαφέρει σημαντικά από σύνθεση σε σύνθεση. Η φωνή του McMaster προσδίδει μια πιο κλασική κλασικομεταλλάδικη χροιά στο αποτέλεσμα, που ευτυχώς δεν λειτουργεί ανασταλτικά στην φιλοπρόοδη στόχευση της μουσικής (τρανό παράδειγμα αυτού αποτελεί το εξαίσιο “Let Fall”).

Οι 8 συνθέσεις ξεδιπλώνουν τις σκοτεινές αρετές τους με πολύ σφιχτό παίξιμο, που θα μπορούσαμε να πούμε ότι ταιριάζει καλύτερα σε ένα αμιγώς metal σχήμα. Όμως οι δύστροπες ιδέες που διαθέτουν και τα συνεχή twists στους ρυθμούς, στην θεατρικότητα της ερμηνείας, στον λυρισμό των μελωδιών, μάλλον θα απογοητεύσουν αρκετούς παραδοσιακούς ακροατές αυτού του ήχου. Οι οποίοι εάν επιδείξουν της δέουσας υπομονής θα ανταμειφθούν πλουσιοπάροχα αφού και riffs θα βρουν (“Midway”), αλλά και αρκετά σημεία αυθεντικής μεταλλικής εκτόνωσης (“Descend to Light”).

Το μόνο αρνητικό που εντοπίζω στον δίσκο είναι ίσως η μικρή διάρκεια σ’ ένα tracklisting που περιλαμβάνει τρεις συνθέσεις γέφυρες (Intermezzo, Chant of Stillness, Dysphoria), οι οποίες παρεμπιπτόντως λειτουργούν άψογα στην οικονομία του album. Εάν λείπει κάτι, τότε σίγουρα αυτό είναι ένα magnum opus. Ένα 10λεπτο τραγούδι που θα περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία της μουσικής των HOWLING SYCAMORE, που θα αναπτύσσεται σταδιακά και θα ολοκληρώνει το όραμα τους στα πλαίσια μιας μεγαλύτερης ιδέας. Κάτι τέτοιο ίσως τους έδινε το βασικό επιχείρημα για ένα «τέλειο» debut album, το οποίο δεν επιτυγχάνουν, όμως διατηρούν το πολεμοφόδιο διαθέσιμο για το επόμενο βήμα τους, που ευχόμαστε να γίνει σύντομα και στο ίδιο επίπεδο.

7,5 / 10

Αλέξανδρος Τοπιντζής