A Day To Remember… 11/04 [CELTIC FROST]

0
228












 

12 Απριλίου, 2020 – 19:00

ΟΝΟΜΑ ALBUM: “Vanity/Nemesis” – CELTIC FROST

ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1990

ΕΤΑΙΡΙΑ: Noise

ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Roli MosimannKarl-Ulrich Walterbach

ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:

Φωνητικά/κιθάρες – Thomas Gabriel “Warrior” Fischer

Κιθάρες – Curt Victor Bryant

Μπάσο – Curt Victor Bryant & Martin Eric Ain

Τύμπανα – Stephen Priestly

Με αυτό το δίσκο οι Ελβετοί θέλησαν να σηματοδοτήσουν την επιστροφή τους και να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις που έδωσαν με το προηγούμενο album τους, “Cold lake”. Η ομάδα των μουσικών που θα πλαισιώσει τον ηγέτη τους, Thomas Fischer, θα περνούσε από τα χίλια κύματα μέχρι να ηχογραφηθεί στα Sky Track και Hansa studios του Βερολίνου.

Η προεργασία ξεκίνησε στα τέλη Μαίου του 1989, όπου έγινε το πρώτο meeting για το album που είχε ως αρχικό τίτλο “Vanity” και στην πορεία προστέθηκε και το “Nemesis”. Ήθελαν να αποδείξουν στον κόσμο ποιοι είναι πραγματικά οι CELTIC FROST, δηλαδή μια heavy μπάντα με αυθεντικό ήχο. Επιτεύχθηκε κάτι τέτοιο; Ηχητικά απώλεσαν σε τεράστιο βαθμό τον χαρακτηριστικό ήχο από τις πριμαριστές κιθάρες που είχαν μέχρι και το “Into the pandemonium”. Εδώ οι κιθάρες έχουν ένα στακάτο heavy ήχο που δεν τους έκανε ιδιότυπους, αλλά μια ακόμα μπάντα χωρίς χαρακτηριστικό ήχο. Το “A kiss or a whisper” που θυμίζει έντονα το παρελθόν τους ακούγεται παράξενα με τον ήχο που επέλεξαν να έχουν σε αυτό το δίσκο. Τα φωνητικά του Warrior ακολουθούν μια «λογική» που δεν έχει καθόλου γρέτζο στη φωνή του και προσπαθεί να τραγουδήσει πάνω στις φωνητικές γραμμές με αλλόκοτο τρόπο πραγματικά. Ειδικά στη διασκευή του “This island earth” του Bryan Ferry είναι πέρα για πέρα εμφανές ότι δεν «κολλάει» αυτή η προσέγγιση στα φωνητικά. To ίδιο ισχύει και για το “Heroes” του David Bowie που είναι b-side στο “Wine in my hand (Third from the sun)” EP, που κυκλοφόρησε πριν το album. Το παράξενο είναι ότι δεν επιστράτευσε έναν ή δύο, αλλά τέσσερις τραγουδιστές για δεύτερα φωνητικά, εκ των οποίων οι τρεις είναι γυναίκες!

Η προεργασία του δίσκου έγινε με την μπάντα σαν τρίο στο σπίτι του Warrior με drum computer και πολυκάναλο σύστημα ηχογράφησης. Το πλάνο ήταν να το ηχογραφήσουν με κάποιους guest μουσικούς και τραγουδιστές. Έτσι ο Stephen Priestly – drummer και στους HELLHAMMER – μαζί με τον Curt Victor Bryant στις κιθάρες ξεκίνησαν με το Warrior την σύνθεση των κομματιών με πρώτο να είναι το “The heart beneath”. Δύο κομμάτια από το line-up του 1987 (Warrior/Ain/Reed st Mark) θα έπαιρναν μια νέα μορφή και θα έμπαιναν στο δίσκο με τους τίτλους “A descent to “Babylon (Babylon asleep)” και “Vanity”. Το πρώτο δε θα έμπαινε τελικά στο δίσκο, αλλά ως b-side στο “Wine in my hand (Third from the sun)” EP. Θα ήθελα πραγματικά να το άκουγα με τον ήχο που είχαν στο “Into the pandemonium” για να επιβεβαιώσω το γεγονός ότι ηχητικά και σε επίπεδο ενορχηστρώσεις αυτές οι δύο συνθέσεις απλά έχασαν την ατμόσφαιρα που ίσως να είχαν. Οι ακουστικές κιθάρες στο “Vanity” δεν αναδεικνύουν τη σύνθεση και είναι στην ενορχήστρωση χωρίς ουσιαστική συνεισφορά όπως συνέβαινε στο παρελθόν με κάθε όργανα που έβαζαν! Και αυτό είναι το πιο σημαντικό στοιχείο γι’αυτό το δίσκο: Οι CELTIC FROST δεν είχαν την ατμόσφαιρα και το feeling των δίσκων που τους έκαναν μυθικούς. Το γιατί ίσως συμπυκνώνεται στο γεγονός ότι ήθελαν με κάθε τρόπο να διατυμπανίσουν την μεγάλη επιστροφή τους και να είναι heavy όσο δεν πάει. Καθόλου τυχαία στις συναυλίες τους μετά την επανασύνδεση τους το 2006 δεν επέλεξαν κανένα κομμάτι από το δίσκο αυτό!

Η προσπάθεια του Warrior να «αναστήσει» τη μπάντα που ήταν όλη του η ζωή πέρασε και από την προσέγγιση του έταιρου συνδιαμορφωτή της, Martin Eric Ain! Είχε τεράστια ανάγκη τη συνεισφορά του, που ήταν μόνο σε στιχουργικό επίπεδο και καθόλου συνθετικό! Μόνο στίχους έγραψε και έκανε δεύτερα φωνητικά σε τρία τραγούδια! Κι όλο αυτό φυσικά για να μπει στη φωτογράφιση του δίσκου και να αναφέρεται σαν μπασίστας, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των ηχογραφήσεων του μπάσου έκανε ο Curt Victor Bryant. Αυτό και μόνο δείχνει σε ποιο βαθμό ήταν επιτηδευμένες όλες οι ενέργειες του Warrior!

Καταληκτικά μπορούμε να μιλάμε για έναν αμφιλεγόμενο δίσκο, ο οποίος δεν πέτυχε τον στόχο του που ήταν να επαναφέρει στη θέση που είχαν οι CELTIC FROST πριν το καταστροφικό “Cold lake”. Το οξύμωρο είναι ότι ο Warrior σε συνέντευξη του στο Headbanger’s Ball στο πλαίσιο προώθησης του “Vanity/Nemesis”, υπεραμύνθηκε της στροφής που είχαν κάνει τότε, λέγοντας ότι «οι CELTIC FROST είναι απρόβλεπτοι». Η επιλογή του να μην επανακυκλοφορήσει το εν λόγω album ούτε το 1999, ούτε πρόσφατα αποδεικνύει ότι οι FROST είχαν χάσει την πυξίδα τους εκείνη την περίοδο και πάλεψαν μάταια με το “Vanity/Nemesis” να ξανακερδίσουν τους οπαδούς τους. Προσωπικά δεν το έχω βάλει ποτέ να το ακούσω, γιατί με απωθεί ο «γυαλισμένος» ήχος του, τα φωνητικά του Warrior και η παντελής έλλειψη ατμόσφαιρας. Το μόνο credit που αξίζει να δοθεί είναι ότι κάπου εδώ χρωστάει τον «κλινικό» ήχο του το ατμοσφαιρικού metal όπως ηχητικά προσχεδιάστηκε τρία χρόνια μετά στο “Almost a dance” των THE GATHERING και διαδόθηκε το 1995 με τον επόμενο δίσκο τους, “Mandylion”, και τον περίφημο «Century media ήχο των Woodhouse studios. Αυτό φυσικά χωρίς να σημαίνει ότι τα επηρέασε άμεσα, αλλά μπορεί να θεωρηθεί ηχητικός προάγγελός τους.

Λευτέρης Τσουρέας

Did you know that:

  • Σε ημερήσια βάση περνούσαν 13-14 ώρες στο studio για τις ηχογραφήσεις του δίσκου. Το “Wine in my hand” γράφτηκε για να αποτυπώσει το πόσο εξουθενωμένοι ήταν από αυτή την ηχογράφηση.
  • Ο προηγούμένος κιθαρίστας τους στις συναυλίες του 1987, Ron Marks, κατάφερε να γράψει κιθάρες για μεγάλο μέρος του δίσκου. Αν και ήταν σημαντική η συνεισφορά του, παρουσιάζεται ως guest μουσικός.

Διαβάστε επίσης

A day to remember… 26/09 [SOULFLY]

26 Σεπτεμβρίου, 2020 – 18:15Δημήτρης Μπούκης

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Primitive” – SOULFLY ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2000 ΕΤΑΙΡΙΑ: Roadrunner ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Toby Wright, Max Cavalera, Sean Lennon ΣΥΝΘΕΣΗ: Max Cavalera – φωνητικά, κιθάρα, berimbau Marcello D….

[περισσότερα]

A Day To Remember… 25/09 [NAPALM DEATH]

25 Σεπτεμβρίου, 2020 – 20:45Γιάννης Σαββίδης

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Enemy of the music business” – NAPALM DEATH  ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2000 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Dream Catcher ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Russ Russell/ Simon Efemey ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Φωνητικά – Mark “Barney”…

[περισσότερα]

A Day To Remember… 24/09 [AC/DC]

24 Σεπτεμβρίου, 2020 – 18:00Σάκης Νίκας

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “The razors edge” – AC/DC ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1990 ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Atco Records ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Bruce Fairbairn ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Φωνητικά – Brian Johnson Μπάσo – Cliff Williams…

[περισσότερα]

A Day To Remember… 24/09 [MEGADETH]

24 Σεπτεμβρίου, 2020 – 10:00Άγγελος Κατσούρας

ΜΠΑΝΤΑ: MEGADETH ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Rust in peace” ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1990  ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Capitol Records ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Dave Mustaine, Mike Clink   ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:  Dave…

[περισσότερα]

A Day To Remember… 22/09 [DIMMU BORGIR]

22 Σεπτεμβρίου, 2020 – 03:00Δημήτρης Μπούκης

ΟΝΟΜΑ ALBUM: “Abrahadabra” – DIMMU BORGIR ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:  2010 ΕΤΑΙΡΙΑ:  Nuclear Blast ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ:  DIMMU BORGIR ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ: Shagrath – Φωνητικά Silenoz – Κιθάρα Galder…

[περισσότερα]