PHANTOM ELITE – “Titanium” (Frontiers)

0
188

Για πρώτη φορά αναφέρεται το όνομα των PHANTOM ELITE στον ιστότοπό μας, καθώς πρόκειται για μια σχετικά νέα αφορμή. Βέβαια το “Titanium” είναι το δεύτερο ολοκληρωμένο άλμπουμ που κυκλοφορούν, όμως είναι το πρώτο από την Frontiers καθώς το ντεμπούτο τους ήταν αυτοχρηματοδοτούμενο. Όσο κι αν δεν γνωρίζαμε για το συγκρότημα, αυτός που βρίσκεται από πίσω τους, είναι ευρέως γνωστός. Ο Sander Gommans έχει συστηθεί μέσα από την κύρια ασχολία του, τους AFTER FOREVER, ενώ συμμετείχε στο άλμπουμ της Amanda Sommerville με τον Michael Kiske και στο προσωπικό άλμπουμ του Ralf Scheepers (“Scheepers”) καθώς και στους TRILLIUM όπου τραγουδούσε η Sommerville. Και οι τρεις αυτές κυκλοφορίες ήταν της Ιταλικής δισκογραφικής, που δίνει σήμερα την δυνατότητα στους PHANTOM ELITE, καθώς ο Gommans, είναι υπεύθυνος τόσο για τις συνθέσεις όσο και για την παραγωγή.

Μουσικά οι PHANTOM ELITE εμπεριέχουν πολλά από τα στοιχεία που έχει φανερώσει ο Gommans στο παρελθόν, ιδιαίτερα με τους AFTER FOREVER, ενώ η σύγκριση είναι αναπόφευκτη από την στιγμή που και οι PHANTOM ELITE έχουν γυναικεία φωνητικά. Η Βραζιλιάνα Marina La Torraca έχει μια διαφορετική χροιά από την Floor Jansen, καθόλου οπερετική φωνή, οπότε τουλάχιστον δεν συζητάμε για αντιγραφές. Το ίδιο και στην μουσική, αφού ο ήχος τους δεν είναι διόλου συμφωνικός, ορχηστρικός και δεν υπάρχουν αντρικά σκληρά φωνητικά. Όμως αν αποβάλλουμε τις επιστρώσεις αυτές, θα φανερωθούν αρκετές ομοιότητες, πράγμα φυσιολογικό.

Σε γενικές γραμμές το “Titanium” είναι ευχάριστο και διασκεδαστικό. Έχει ηλεκτρονικά σημεία, που οφείλονται στα μοντέρνα πλήκτρα, ένα στοιχείο με έντονη παρουσία σε όλο το άλμπουμ. Οι κιθάρες δεν είναι στο προσκήνιο – κάτι συγκρίσιμο με τους AFTER FOREVER, αλλά και τους σύγχρονους WITHIN TEMPTATION – ενώ οι συνθέσεις έχουν μια pop αισθητική, που διακρίνεται ιδιαίτερα στα ρεφραίν. Εκεί που χάνουν, εκτός από την πρωτοτυπία είναι στο να κρατήσουν το ενδιαφέρον ψηλά, σε ολόκληρο το άλμπουμ. Γενικά, το “Titanium” είναι καλοστημένο, όμως δεν είναι αρκετά αυθόρμητο κι εντυπωσιακό. Υπάρχουν στιγμές (όπως το 7άλεπτο ομώνυμο τραγούδι) που κουράζουν, ενώ συχνά αναρωτήθηκα αν ανακυκλώνουν την ίδια συνταγή στα κομμάτια τους.

Υπάρχουν όμως και highlights. Tο “Glass crown” που πετυχημένα δένει όλα τα στοιχεία που έχουν ασπαστεί οι PHANTOM ELITE κι έχει ένα καταπληκτικό ρεφραίν είναι το καλύτερο παράδειγμα. To βίντεο που κυκλοφόρησε και μπορείτε να ευχαριστηθείτε παρακάτω, είναι το πιο εντυπωσιακό δείγμα γραφής του “Titanium”. Συνδυάζει όλα τα στοιχεία του δίσκου. Βέβαια, επειδή έχουν περισσότερα βιντεάκια που προβάλουν το άλμπουμ, σας προτρέπω να τα δείτε/ακούσετε και να διαμορφώσετε γνώμη. Πάντως, αν ακολουθείτε τόσο τους WITHIN TEMPTATION όσο και τους AMARANTHE, ή έχετε ασχοληθεί με τους TRILLIUM θα ασπαστείτε αυτή την δουλειά.

6 / 10

Γιώργος “Kay” Κουκουλάκης

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here