A day to remember… 12/4 [URIAH HEEP]

0
192

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Into the wild” – URIAH HEEP
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:
2011
ΕΤΑΙΡΕΙΑ
: Frontiers
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ
: Mike Paxman
ΣΥΝΘΕΣΗ
ΜΠΑΝΤΑΣ:
Φωνητικά – Bernie Shaw
Κιθάρα – Mick Box
Μπάσo – Trevor Bolder
Πλήκτρα/Hammond – Phil Lanzon
Drums – Russell Gilbrook

 

Παρατηρούμε το εξής παράδοξο με τους URIAH HEEP: υπάρχουν δύο γενιές οπαδών του ευρύτερου classic rock ήχου που έχουν μεγαλώσει με τον Bernie Shaw πίσω από το μικρόφωνο της μπάντας και παρόλα αυτά σχεδόν αγνοούν τη βαρυσήμαντη δισκογραφική παρακαταθήκη των Βρετανών από το 1986 και μετά. Σίγουρα, δεν συγκρίνονται τα ένδοξα χρόνια της δεκαετίας του ‘70 με ό,τι ακολούθησε, αλλά γιατί να μπαίνουμε στον άδικο και άκαρπο κυκεώνα των συγκρίσεων; Η ουσία είναι ότι ο Bernie Shaw είναι ένας φανταστικός τραγουδιστής ο οποίος συνετέλεσε τα μέγιστα στη διατήρηση του ποιοτικού επιπέδου των πλείστων κυκλοφοριών των HEEP από τα mid-80s και μετά. Και εκεί που πολλά συγκροτήματα της γενιάς των HEEP επέλεγαν ένα νοσταλγικό μονοπάτι στα 00s, οι γερόλυκοι από την καρδιά του Λονδίνου προτιμούσαν το δύσκολο δρόμο ικανοποιώντας τη βάση των οπαδών τους αλλά και κάθε φίλο του classic rock.

To “Into the wild” διαδέχτηκε το αναπάντεχα εντυπωσιακό “Wake the sleeper” (εξαιρούμε φυσικά το επετειακό “Celebration”) και ο πήχης ήταν ήδη πολύ ψηλά όταν οι HEEP μπήκαν στο studio αφού εκείνος ο δίσκος ήρθε εντελώς από το πουθενά ύστερα από μία δεκαετή αποχή! Και όμως οι HEEP σχεδόν τα κατάφεραν… και λέω «σχεδόν» διότι το “Into the wild” ήταν ένα μικρό κλικ κάτω από το “Wake the sleeper” αν και ακολουθούσε παρόμοια ηχητική κατεύθυνση. Δεν σας κρύβω ότι με έλουσε τότε κρύος ιδρώτας όταν άκουσα το πρώτο single “Nail on the head” που δεν θύμιζε σε τίποτα τον οίστρο της μπάντας και έφερνε στο νου περισσότερο τις ανέμπνευστες στιγμές των U.F.O. Ευτυχώς όμως η συνέχεια περιελάμβανε μονάχα καλές στιγμές με αποκορύφωμα τα επικά –και απολύτως κλασικά- “Trail of diamonds” και “Kiss of freedom” που άνετα κοιτούν στα ίσα τις κορυφαίες συνθέσεις της μπάντας από τη δεκαετία του ‘70. Τεράστιο μερίδιο ευθύνης για αυτό φέρει ο τεράστιος Phil Lanzon με το επιβλητικό του Hammond και φυσικά η σταθερή αξία του Mick Box ο οποίος για μία ακόμη φορά οδηγεί εκ του ασφαλούς το όχημα των HEEP.

Δυστυχώς το “Into the wild” έμελλε να είναι το τελευταίο άλμπουμ με τον Trevor Bolder στο μπάσο αφού έφυγε πρόωρα από τη ζωή σε ηλικία 62 ετών αφήνοντας ένα δυσαναπλήρωτο κενό πίσω του. Θα ήταν παράλειψη εάν δεν αναφέραμε την καλή δουλειά του Mike Paxman πίσω από την κονσόλα ενώ θα εξάρω για μια ακόμη φορά την απόδοση του Bernie Shaw ο οποίος είναι πραγματικά συγκινητικός. Θα κλείσω με το εξής: πριν από 20 περίπου χρόνια είχαμε κανονίσει να μιλήσουμε με τον Mick Box στα παρασκήνια του Gagarin. Λόγω του ότι ταλαιπωρούνταν από ένα κρυολόγημα, ήρθε στη θέση του ο Bernie Shaw. Πρέπει να σας πω ότι ήταν μία από τις καλύτερες και πιο αυθόρμητες συνεντεύξεις που έχουμε κάνει μιας και δεν είχαμε καμία σχεδόν ερώτηση για τον Bernie. Κι όμως ήταν τελείως ακομπλεξάριστος και ευδιάθετος. Αυτούς τους rockers χρειαζόμαστε!!!

Did you know that:

  • Κατά τη διάρκεια της περιοδείας για την προώθηση του “Into the wild”, o Bernie Shaw ταλαιπωρήθηκε από κάποιο πρόβλημα υγείας που τον ανάγκασε να μην δώσει το «παρόν» σε κάποιες συναυλίες. Προς έκπληξη πολλών οπαδών προσωρινός αντικαταστάτης του ήταν ο John Lawton!
  • Όπως είπαμε και παραπάνω, το “Into the wild” ήταν το τελευταίο άλμπουμ με τον Trevor Bolder ο οποίος αφήνει ανεξίτηλο το στίγμα του στο κομμάτι “Lost” αναλαμβάνοντας χρέη τραγουδιστή.
  • Ο παραγωγός Mike Paxman μπορεί να μην είναι ιδιαιτέρως γνωστός αλλά οι δουλειές τόσο με τους HEEP όσο (κυρίως) με τους ASIA και τους STATUD QUO είναι αξιόλογη.

Σάκης Νίκας

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here